7-те Най-Ефикасни Билки за Отслабване (2021)

Употребата на билките за сваляне на излишните килограми, заема все по-важно значение в начините ни за отслабване.

Не е тайна, че това, което поставяте в чинията ви, играе централна роля при загуба на тегло.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Кои Билки за Отслабване действат?

За да действа един билков продукт за отслабване, то билката в него, трябва да има доказани ползи за отслабване.

Ние прочетохме редица проучвания и събрахме най-добрите билкови продукти за отслабване.

Но също така, билките които можем да добавим към диетата си, е много важно.

Много билки и подправки са доказали, че се борят с апетита и увеличават изгарянето на мазнините и загубата на тегло.

Ето 13 невероятни билки, които могат да ви помогнат да отслабнете.

1. Сминдух

13-Билки-които-могат-да-ви-помогнат-да-отслабнете

Сминдухът е обикновен домашен подправки, получен от Trigonella foenum-graecum, растение, принадлежащо към семейството на бобовите растения.

Няколко проучвания са установили, че сминдухът може да помогне да контролирате апетита и да намалите приема на храна, за да поддържате загуба на тегло.

Едно проучване при 18 души показа, че добавянето на 8 грама Сминдух дневно увеличава чувството за пълнота и намалява апетитът.

Друго малко проучване установило, че приемането на екстракт от семена от сминдух намалява дневния прием на мазнини с 17% в сравнение с плацебо. Това довежда до по-малък брой консумирани калории в течение на деня .

2. Лют червен пипер

Кайен пипер е вид лют червен пипер, популярно използван, за да донесе пикантна доза вкус на много ястия.

Той съдържа комбинирания капсаицин, който придава на кайенския пипер своята топлина на подписване и осигурява многобройни ползи за здравето.

Някои изследвания показват, че капсаицин може леко да повиши метаболизма, като увеличи броя на калориите, които изгаряте през целия ден.

Капсаицин може също така да намали глада, за да насърчи загуба на тегло.

Едно малко проучване установи, че приемането на капсаицинови капсули повишава нивата на пълнота и намалява приема на калории.

Друго проучване при 30 души показа, че яденето на храна, съдържаща капсаицин, намалява нивата на грелин, хормонът, отговорен за стимулиране на глада.

3. Джинджифил за отслабване

Джинджифилът е подправка, произведена от корена на джинджифил, Zingiber officinale.

Често се използва в народната медицина като естествено средство за лечение на голямо разнообразие от заболявания, някои проучвания показват, че джинджифил може да помогне за отслабване също.

Един преглед от 14 проучвания при хора показва, че приемането на джинджифил значително намалява както телесното тегло, така и коремната мазнина.

Друг преглед на 27 проучвания върху хора и животни също стига до заключението, че джинджифилът може да помогне за намаляването на теглото чрез увеличаване на метаболизма и изгаряне на мазнините, като същевременно намалява абсорбцията на мазнините и апетита.

4. Риган

Риганът е многогодишна билка, която принадлежи към едно и също растително семейство като мента, босилек, мащерка, розмарин и градински чай.

Той съдържа Карвакрол, мощен съставка, която може да спомогне за отслабване.

Едно проучване при мишки с диета с високо съдържание на мазнини, съдържаща Карвакрол, е доказало че са получили значително по-малко телесно тегло и телесни мазнини в сравнение с друга група.

Добавките на Карвакрол влияят пряко върху някои от специфичните гени и протеини, които контролират синтеза на мазнини в тялото.

Изследванията върху ефектите на риган и карвакол върху загубата на тегло обаче все още са много ограничени.

5. Женшен

Женшенът е растение със здравословни свойства, което често се смята за основно в традиционната китайска медицина.

Той може да бъде категоризирана в няколко различни типа, включително корейски, китайски и американски, всички от които принадлежат към един и същи род на растенията женшен.

Много проучвания предполагат, че това мощно растение може да помогне за отслабване.

Едно малко проучване установило, че приемането на коренен женшен два пъти дневно в продължение на осем седмици води до количествено намаляване на телесното тегло, както и до промени в състава на чревната микрофлора.

По подобен начин, изследване върху животни показва, че женшенът се бори със затлъстяването, като променя образуването на мазнини и забавя абсорбцията на червата на мастната тъкан.

Необходими са обаче по-висококачествени, мащабни проучвания за изследване на въздействието на жен-шен върху загубата на тегло при хората.

Ако търсите най-доброто съчетание от билки в един чай за отслабване, то продукта от който се нуждаете е RefreshTea Slim

6. Каралума фимбриата

Каралума фимбриата е билка, която често се включва в много хапчета за отслабване.

Смята се, че той работи чрез повишаване на нивата на серотонин, невротрансмитер, който пряко засяга апетита.

Едно 12-седмично проучване при 33 души установява, че участниците, приемали Каралума фимбриата, имат значително по-голямо намаление на корема и телесното тегло в сравнение с плацебо.

Друго малко проучване показа, че консумирането на 1 грам Каралума фимбриата дневно в продължение на два месеца води до намаляване на теглото и глада в сравнение с контролната група.

7. Куркума

Куркума е подправка, уважавана заради вкуса, жизнения си цвят и мощни лекарствени свойства.

Повечето от неговите ползи за здравето се дължат на наличието на куркумин, химично вещество, което е било изследвано широко заради ефекта му върху всичко от възпаление до загуба на тегло.

Едно проучване при 44 пациенти с наднормено тегло показва, че приемането на куркумин два пъти дневно в продължение на един месец е било ефективно за повишаване на загубата на мазнини, намаляването на мастната тъкан и увеличаването на загубата на тегло с до 5%.

По подобен начин, едно проучване при животни установило, че даването на куркума на мишки в продължение на 12 седмици намалява телесното тегло и телесните мазнини чрез блокиране на синтеза на мазнини.

Все пак имайте предвид, че тези изследвания използват концентрирано количество куркумин, далеч по-голямо от количеството, което присъства в типичната доза куркума.

Необходими са повече изследвания, за да се изследва как самата куркума може да повлияе на загубата на тегло.

8. Черен пипер

Черният пипер е често срещана домакинска подправка, произведено от сухи плодове на Piper nigrum,  родена в Индия.

Той съдържа силно съединение, наречено пиперин, което както пари, така и има потенциални ефекти за намаляване на теглото.

Едно проучване установило, че приемането на пиперин спомага за намаляване на телесното тегло при плъхове при диета с високо съдържание на мазнини, дори при никакви промени в приема на храна.

Пиперинът ефективно възпрепятства образуването на мастни клетки.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи как пиперинът и черен пипер могат да повлияят на загубата на тегло при хората.

9. Гимнема силвестре

Гимнема силвестре е билка, която често се използва като естествено средство за намаляване на кръвната захар.

Въпреки това, някои изследвания показват, че може да се използва и от тези, които се питат как да отслабна.

Съдържа съединение, наречено гинцемеинова киселина, което може да помогне за намаляване на възприеманата сладост на храните, за да се предотврати жаждата за захар.

Всъщност, едно проучване заключава, че приемането на Gymnema sylvestre намалява както апетита, така и приема на храна в сравнение с контролната група.

Едно триседмично изследване на животни също установи, че яденето на тази билка спомага за поддържане на телесното тегло при плъхове с високо съдържание на мазнини диета.

10. Канела за отслабване

Канела е ароматно подправка, направена от вътрешната кора от дървета в рода Cinnamomum.

Той е богат на антиоксиданти и предлага няколко ползи за здравето. Някои изследвания дори са установили, че канелата може да увеличи загубата на тегло.

Това е особено ефективно при стабилизиране на кръвната захар, което може да помогне за намаляване на апетита и глада.

Проучванията показват, че конкретното съединение, намиращо се в канела, може да имитира ефекта на инсулина, като помага да се транспортира захар от кръвта към клетките ви, за да се използва като гориво.

Канела също може да намали нивата на някои храносмилателни ензими, за да забави разграждането на въглехидратите.

11. Зелено кафе за отслабване

Зелен екстракт от кафе зърна често се среща в много добавки за отслабване.

Той е направено от кафе на зърна, които не са печени и е с високо съдържание на хлорогенна киселина, за което се смята, че отчита потенциалните му ефекти за намаляване на теглото.

Едно проучване установи, че консумирането на зелено кафе намалява индекса на телесна маса (BMI) и корема мазнини при 20 участници, дори без промяна в приема на калории.

Друг преглед на три проучвания заключава, че екстрактът от зелен екстракт от кафе може да намали телесното тегло с около 5,5 кг (2,5 кг) средно. Изследователите обаче отбелязват, че качеството и размерът на наличните проучвания са малко ограничени.

Поради това са необходими по-висококачествени проучвания за оценка на ефективността на зелените кафе на зърна при отслабване.

12. Кимионът

Кимионът е подправка, изработена от сухи и смлени семена от Cuminum cyminum, цъфтящо растение от семейство магданоз.

Той е добре известен със специфичния си вкус на вкус, но също така и със здравословни предимства, включително потенциала за ускоряване на загубата на тегло и изгарянето на мазнините.

Едно малко, тримесечно проучване установява, че жените, които консумират кисело мляко с 3 грама кимион два пъти дневно, губят повече тегло и телесни мазнини от контролната група без кимион.

По същия начин едно осемседмично проучване съобщава, че възрастни, които приемали добавка на кимион три пъти дневно, са загубили повече от 2,2 килограма (1 кг) от тези, които са приемали плацебо (30).

13. Кардамом

Кардамом е високо ценена подправка, направена от семената му.

Използва се в световен мащаб както при готвене, така и при печене, но може да поддържа и загуба на тегло.

Едно проучване при животни установи, че кардамом на прах е помогнал да се намали коремната мазнина при плъхове при диета с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати.

По подобен начин, друго изследване върху животни показва, че по-специално черният кардамон е ефективен при намаляването както на мастната тъкан, така и на общата телесна мазнина при плъхове с високо съдържание на мазнини.

За съжаление, повечето изследвания върху потенциала за загуба на тегло на кардамона са ограничени до проучвания върху животни.

Влиянието на Кардамон върху загубата на тегло при хората все още не е проучено.

Съчетанието на тези прекрасни билки със силен ефект, може да откриете в RefreshTea Slim

Как да използвате билите за отслабване?

Когато се използва като подправка за храни, гореспоменатите билки и подправки могат да осигурят много ползи за здравето с минимален риск от странични ефекти.

Придържайте се до не повече от една супена лъжица (14 грама) на ден и не забравяйте да ги приемате с богати на хранителни вещества цели храни, за да увеличите още повече загубата на тегло.

Ако приемате билки под формата на добавки, важно е да се придържате към препоръчителната доза на опаковката, за да предотвратите нежелани ефекти.

Освен това, ако имате някакви основни здравословни проблеми или приемате лекарства, най-добре е да поговорите с лекаря си, преди да започнете каквото и да било добавка.

Ако имате някакви нежелани странични ефекти или симптоми на хранителна алергия, незабавно преустановете употребата и говорете медицински специалист.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button