Причини за тежест в гърдите: 10 причини за болка и тежест

Думите тежест в гърдите и стягане в гръдния кош често се използват като синоним, но това представлява по-скоро всеобхватна терминология.

Тежест в гърдите обикновено се свързва с усещане за тежест или болезненост, докато усещането за стягане е чувство на „игли“ и обикновено е по-показателно за мускулно-скелетните проблеми.

Нека да разгледаме по-отблизо най-честите причини за тежест в гърдите и да научим някои съвети за справяне с стягането на гръдния кош от гледна точка на лекар.

Какви може да се причините за тежест в гърдите?

10-причини-за-тежест-в-гърдите

Тежест в гърдите винаги трябва да се приема сериозно, дори и да е лека или да не подозирате животозастрашаващо състояние. Причини може да бъдат:

Коронарна болест (атеросклероза)

Една от възможните причини за тежест в гръдния кош е коронарната болест. Коронарната болест е блокиране или втвърдяване на артериите, които доставят кислород богат на кръв към сърдечния мускул. Това се случва, когато мазнини, холестероли и калций се натрупват в стените на артериите и образуват твърди структури, наречени плаки.

С течение на времето тези плаки могат да блокират артериите и да доведат до тежест в гръдния кош и болка или дори слаба функция на сърдечния мускул.

Застойна сърдечна недостатъчност

Застойна сърдечна недостатъчност е резултат от течността в белите дробове. В тези случаи сърдечният мускул не потиска кръвта или не се отпуска толкова, колкото би трябвало. Тежестта на гърдите или недостигът на въздух често представляват оплакванията.

Много хора неправилно разбират „сърдечна недостатъчност“, като мислят, че сърцето спира да работи, но то всъщност изпомпва на по-слабо. Тъй като кръвта се движи през сърцето с по-бавна скорост, налягането в сърцето се увеличава. Това натиск от своя страна води до увеличаване на камерите на сърцето и до получаване на течност в белите дробове.

Перикардит

В случаите на перикардит има оток или дразнене на перикарда (тънка мембрана, подобна на торбичка, която заобикаля сърцето), което води до остра тежест в гърдите. Въпреки че често се появяват случаи на перикардит, те рядко се състоят от по-дълги епизоди. Най-често перикардитът се свързва с определени вируси, заболявания на съединителната тъкан (Лупус) или след инфаркт.

Причини за тежест в гърдите, които не свързани със сърцето

Има редица несъстоятелни сърдечни заболявания, които могат да причинят тежест в гърдите. Те могат да включват, но не се ограничават до:

Какво да направите, ако изпитвате тежест в гърдите?

Когато изпитвате тежест в гърдите, обърнете внимание на допълнителните фактори около вас. Болката е по-лека или по-лоша с течение на времето? Наистина ли се влошава в резултат на студено време, тренировка или яде определена храна? Това може да са признаци на астма, причинени от тежест в гърдите.

Независимо от причината, тежест в гръдния кош винаги трябва да се счита за необичайно и веднага трябва да се обърнете към лекар. Ако чувствате дискомфорт в по-горния край на скала на болка от 1 до 10, ви съветваме да се насочите директно към спешна помощ.

Не забравяйте, че рискови фактори като високо кръвно налягане, фамилна анамнеза за сърдечни заболявания, тютюнопушене, диабет и възраст могат да показват по-голяма вероятност за сериозни усложнения.

Лечение на тежест в гърдите

С това състояние не трябва да се правят експерименти, а е нужен преглед от лекар.

Кажете на Вашия лекар, ако сте преживели недиагностицирана тежест в гърдите. Бъдете готови да опишете болката и да отговорите на други въпроси, като например:

  • Какво според вас предизвика тежестта?
  • Колко дълго трае тежестта?
  • Помага ли нещо за облекчаване на гръдната ви болка?
  • Какви други симптоми имате, ако има такива?
  • Каква е вашата лична и семейна история на сърдечни заболявания, респираторни проблеми и стомашно-чревни проблеми?

Много често това състояние може да бъде причинено от стрес, може да изпитвате тежест в гърдите преди лягане.
Ако се притеснявате от причината за тежест в гърдите, обадете се на местните служби за спешна помощ. По-добре е да отидете в спешното отделение и да разберете, че може да имате храносмилателни или емоционални причини за гръдна болка, отколкото да рискувате инфаркт без подходяща грижа.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button