Бъзак – лечебни ползи и опасности от употреба

Бъзак е една от най-често използваните лечебни растения в света.

Традиционно индианците го използват за лечение на инфекции, докато древните египтяни са го използвали, за да лелуват изгарания по кожата си.

Билката бъзак, още се събира и използва в народната медицина в много части на Европа.

Днес бъзак най-често се приема като добавка за лечение на симптоми на настинка и грип.

Обаче суровите плодове, кора и листа на растението също са известни като отровни в големи дози и причиняват стомашни проблеми.

Тази статия разглежда по-отблизо действието на бъзак, доказателствата, подкрепящи здравните му ползи и опасностите, свързани с приемането му.

Какво е бъзак ?

какво-е-бъзак-ползи-за-здравето

Бъзак са няколко различни сорта на дървото Sambucus, което е цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Adoxaceae.

Най-често срещаният вид е Sambucus nigra, известен също като европейски бъз или черен старец.

Малките плодчета, имат силен аромат на мускат и могат да се ядат сурови или варени.

Бъзак, също е бил използван за облекчаване на болката, подуване, възпаление, стимулиране на производството на урина и предизвикване на изпотяване.

Бъзак се използва като диуретик, слабително и предизвиква повръщане.

Какви са ползите за здравето от Бъзак ?

Има много доказани ползи за бъбреците. Не само, че са хранителни, но и могат да се борят със простуда и грипни симптоми, да поддържа здравето на сърцето.

Също, би било полезно за вас да научите и ползите на чай от бъз

Високо съдържание на хранителни вещества

Плодовете на бъзак са нискокалорична храна, пълна с антиоксиданти.

100 грама пресни плодове съдържат 73 калории, 18,4 грама въглехидрати и по-малко от 1 грам от мазнини и протеини.

Освен това те имат много хранителни ползи. Бъзак е с:

  • Високо съдържание на витамин С: На 100 грама плодове има 6-35 мг витамин С, което съставлява до 60% от препоръчителната дневна доза.
  • Високо съдържание на диетични фибри: Съдържат 7 грама фибри на 100 грама пресни плодове, което е над една четвърт от препоръчителния дневен прием.
  • Добър източник на фенолни киселини: Тези съединения са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на щетите от оксидативния стрес в тялото.
  • Добър източник на флавоноли: Бъз съдържа антиоксидантните флавоноли  и isorhamnetin. Цветята съдържат до 10 пъти повече флавоноли, отколкото плодовете.

Точният хранителен състав на бъбреците зависи от разнообразието на растенията, зрялост на плодовете и от екологични и климатични условия. Ето защо, съдържанието им е различно.

Може да подобри симптомите на настинка и грип

Екстракти от бъзак и цветните инфузии намаляват тежестта и продължителността на грипа.

Бъзак се използва лечение на настинки идват в различни форми, включително течности, капсули, бонбони и гуми.

Едно проучване на 60 души с грип установи, че тези, които са приемали 15 ml сироп от бъзак четири пъти на ден, са показали подобрение на симптомите от два до четири дни, докато контролната група отнема седем до осем дни, за да се подобри.

Друго проучване на 64 души установява, че приемането на 175 mg таблетки за екстракт от бъзак в продължение на два дни води до значително подобрение на симптомите на грип, включително повишена температура, главоболие, мускулни болки и назална конгестия, след само 24 часа.

Високо съдържание на антиоксиданти

При нормален метаболизъм, могат да се освободят реактивни молекули, които могат да се натрупват в тялото. Това може да доведе до оксидативен стрес и да доведе до развитие на болести като диабет тип 2 и рак.

Антиоксидантите са естествени съставки на храните, включително някои витамини, фенолни киселини и флавоноиди, които могат да отстранят тези реактивни молекули. Изследванията показват, че диетите с високо съдържание на антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на хронично заболяване.

Цветовете, плодовете и листата на растението от бъз са отлични източници на антиоксиданти. Например, антоцианините, открити в плодовете, имат 3,5 пъти повече антиоксидантна сила на витамин Е.

Едно проучване, сравняващо 15 различни сорта плодове и друго проучване, сравняващо видовете вино, открива, че бъзак са един от най-ефективните антиоксиданти.

Бъзак помага за здравето на сърцето

Възможно е бъзак да имат положителни ефекти върху някои маркери на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Проучванията показват, че сокът от бъз може да намали нивото на мазнините в кръвта и да понижи холестерола. Освен това е установено, че диета с високо съдържание на флавоноиди като антоцианини намалява риска от сърдечни заболявания.

Независимо от това, едно проучване при 34 души, даващо 400 mg екстракт от бъзак (еквивалентно на 4 ml сок) три пъти дневно в продължение на две седмици, не е показало значително намаляване на нивата на холестерола.

Обаче друго проучване при мишки с висок холестерол установи, че диета, включваща черен бъзак, намалява количеството холестерол в черния дроб и аортата, но не и в кръвта.

Допълнителни проучвания установяват, че плъхове, хранени с храни, съдържащи полифеноли, извлечени от бъзак, са имали намаление на кръвното налягане и са били по-малко податливи на органно увреждане, причинено от високо кръвно налягане .

Други ползи за здравето

Бъзак-ползи-за-здравето-при-грип-настинка
Снимка на бъзак

Има много други съобщени ползи от бъбрека, макар че повечето от тях имат ограничени научни доказателства:

  • Помага за борба с рака: Както в европейските, така и в американските старейшини е установено, че притежават някои свойства на инхибиране на раковите заболявания в изследванията с епруветки.
  • Борба с вредните бактерии: Установено, че бъзак потиска растежа на бактериите като Хеликобактер пилории може да подобри симптомите на синузит и бронхит.
  • Може да подкрепи имунната система: При плъхове полифенолите от бъзак са доказали, че поддържат имунната защита чрез увеличаване броя на белите кръвни клетки.
  • Може да се предпази от ултравиолетово облъчване: Продуктът за кожа, съдържащ екстракт от черен дроб, е със слънцезащитен фактор.
  • Може да увеличи уринирането: Установено е, че цветята от бъзак повишават честотата на уриниране и количеството на солената екскреция при плъхове.

Здравни рискове и странични ефекти

Докато бъзак имат някои обещаващи потенциални ползи, има и някои опасности, свързани с тяхното потребление.

Кората на незрелите плодове и семената съдържат малки количества вещества, известни като лектини, които могат да причинят проблеми със стомаха, ако се яде твърде много.

В допълнение, растението от бъз съдържа вещества, наречени цианогенни гликозиди, които при някои обстоятелства могат да отделят цианид. Това е токсин, който се среща и при семената от кайсии и бадемите.

Има 3 mg цианид на 100 грама пресни плодове и 3-17 mg на 100 грама пресни листа. Това е само 3% от очакваната фатална доза за лице от 60 кг (2, 35).

Търговските препарати и варени ягоди обаче не съдържат цианид, така че няма данни за смъртни случаи от тези храни. Симптомите на ядене на сурови плодове, листа, кори и корени на бъзак включват гадене, повръщане и диария.

Обобщения за ползите от Бъзак

Докато бъзак са свързани с много обещаващи ползи за здравето, по-голямата част от изследванията са проведени само в лабораторни условия и не се тестват широко при хора.

Поради това бъбреците не могат да бъдат препоръчвани за някаква конкретна полза за здравето.

Разумни доказателства подкрепят използването му за намаляване на продължителността и тежестта на симптомите на грип. Също така, тя може да поддържа здравето на сърцето, да подобри антиоксидантния статус и да има разнообразни противоракови, антидиабетни и противовъзпалителни ефекти.

Освен това, бъзак е ароматно допълнение към здравословното хранене и добър източник на витамин С, фибри и антиоксиданти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button