Сваляне на високо кръвно: Как да го свалим за 5 минути?

Високото кръвно налягане е често срещано състояние, при което сила на кръвта срещу артериалните стени е достатъчно висока, че в крайна сметка може да причини здравословни проблеми, като сърдечни заболявания.

Можете да имате високо кръвно налягане (хипертония) в продължение на години без никакви симптоми.

Дори без симптоми, увреждането на кръвоносните съдове и сърцето, може да продължи дълго време, преди да се открие.

Неконтролираното високо кръвно налягане увеличава риска от сериозни здравословни проблеми, включително инфаркт и инсулт, според клинични проучвания.

Високото кръвно налягане обикновено се развива в продължение на много години и засяга почти всички в крайна сметка. За щастие високо кръвно налягане може лесно да бъде открито.

И щом знаете, че имате високо кръвно налягане, можете да започнете лечение, което е дадено от лекаря Ви.

В статията ще прочетете за най-добрите билки и лекарства за високо кръвно. Преди това, нека разберем основните неща за него.

Симптоми на високо кръвно

черен пипер сваля кръвното

Повечето хора с високо кръвно налягане нямат признаци и симптоми, дори ако показанията на кръвното налягане достигат опасно високи нива.

В сайта ни, може да намерите обширна статия за това колко е нормално кръвно

Някои хора с високо кръвно налягане може да имат главоболие, задух или кръвотечение от носа, но тези признаци и симптоми не са специфични и обикновено не се появяват, докато високото кръвно налягане не достигне тежък или животозастрашаващ етап.

Сваляне на високо кръвно за 5 минути

Това решение е просто за момента, като е важно да обърнете внимание на проблема си, защото е сериозен.

Дейности, като активен начин на живот и правилно хранене, дават дългосрочни решения.

Ако кръвното Ви налягане е повишено и искате да видите незабавна промяналегнете и поемете дълбоко въздух .

 По този начин понижавате кръвното си налягане в рамките на минути, като спомагате за забавяне на сърдечната честота и понижаване на кръвното налягане. Когато почувствате стрес, се отделят хормони, които свиват кръвоносните ви съдове.

Фактори, които предизвикват високо кръвно

Сърцето изпомпва кръв с ниски нива на кислород към белите дробове, което попълва запасите от кислород.

След това сърцето изпомпва богата на кислород кръв около тялото, за да снабдява мускулите и клетките. Това помпено действие създава налягане.

Ако човек има високо кръвно налягане, това означава, че стените на артериите са постоянно под твърде голяма сила.

Възможно е да се разделят причините за високо кръвно налягане в две категории:

 • Съществено високо кръвно налягане: Този тип високо кръвно налягане няма установена причина.
 • Вторично високо кръвно налягане: Друг здравословен проблем причинява повишено кръвно налягане.


Въпреки че същественото високо кръвно налягане няма идентифицируема причина, силните доказателства свързват специфични фактори с риска от развитие на това състояние.

Рисковите фактори за есенциално и вторично високо кръвно налягане включват следното.

Възраст: Рискът от високо кръвно налягане се увеличава, когато човек остарее, защото кръвоносните съдове стават по-малко гъвкави.

Семейна анамнеза: Хората, които имат близки членове на семейството с хипертония, имат значително по-висок риск да го развият сами.

Етнически произход: Афро-американските хора имат по-висок риск Доверен източник на развитие на хипертония в сравнение с други хора. Хипертонията също се представя по-тежко при афро-американските хора и е по-слабо реагираща на определени лекарства.

Някои аспекти на пола: По принцип високото кръвно налягане е по-честоТруден източник сред възрастни мъже, отколкото възрастни жени. Въпреки това, след навършване на 55 години, относителният риск от хипертония на жената се увеличава.

Знаете ли, че има редица проучвания за ползите на ябълковия оцет при високо кръвно, може да прочетете в статията ни Как да пием ябълков оцет при високо кръвно?

Кога да посетите лекар ?

Добре е рутинно когато посещавате лекар, да обръщате внимание на нивата на вашето кръвно.

Посъветвайте се с Вашия лекар за преглед на нивата на кръвното налягане най-малко веднъж на две години, като сте около 20 годишни. Ако сте на 40 или повече години или имате по-висок риск от високо кръвно налягане, добре е да го проверявате два пъти на година.

Кръвното налягане обикновено трябва да се проверява и надвете ръце, за да се определи дали има разлика. Важно е да използвате ръчен маншет с подходящ размер.

Вашият лекар вероятно ще препоръча по-чести прегледи, ако вече сте диагностицирани с високо кръвно налягане или имате други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Децата над 3-годишна възраст обикновено имат кръвно налягане, измерено като част от годишните си прегледи.

Причини за покачване на кръвното

Има два вида високо кръвно налягане.:

Първична (съществена) хипертония

За повечето възрастни няма открита причина за високо кръвно налягане. Този тип високо кръвно налягане, наречено първична (съществена) хипертония, постепенно се развива в продължение на много години.

Вторична хипертония

Някои хора имат високо кръвно налягане, причинено от основното състояние.

Този тип високо кръвно налягане, наречено вторична хипертония, има тенденция да се появи внезапно и да причини по-високо кръвно налягане, отколкото при първичната хипертония. Различните състояния и лекарства могат да доведат до вторична хипертония, включително:

 • Обструктивна сънна апнея
 • Бъбречни проблеми
 • Тумори на надбъбречната жлеза
 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Някои дефекти, с които се родихте (вродени) в кръвоносните съдове

Някои медикаменти, като хапчета за контрол на раждаемостта, лекарства против настинка, деконгестанти, болкоуспокоители и някои лекарства, отпускани с рецепта
Незаконни наркотици, като кокаин и амфетамини също може да го предизвикат.

Усложнения на високо кръвно налягане

Прекомерният натиск върху стените на артериите, причинен от високото кръвно налягане, може да увреди кръвоносните съдове, както и органи в тялото ви. Колкото по-високо е кръвното ви налягане и колкото по-дълго става неконтролируемо, толкова по-големи са щетите.

Неконтролираното високо кръвно налягане може да доведе до усложнения, включително:

 • Сърдечна атака или инсулт. Високото кръвно налягане може да причини втвърдяване и удебеляване на артериите (атеросклероза), което може да доведе до инфаркт, инсулт или други усложнения.
 • Аневризма. Повишеното кръвно налягане може да доведе до отслабване и издуване на кръвоносните съдове, което води до аневризма. Ако аневризма се разкъсва, тя може да бъде животозастрашаваща.
 • Сърдечна недостатъчност. За да изпомпате кръв срещу по-високото налягане в съдовете си, сърцето трябва да работи по-усилено. Това причинява сгъстяване на стените на помпената камера на сърцето (левокамерна хипертрофия). В крайна сметка, удебеленият мускул може да има труден момент да изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото ви, което може да доведе до сърдечна недостатъчност.
 • Отслабване и стесняване на кръвоносните съдове в бъбреците. Това може да попречи на тези органи да функционират нормално.
 • Стеснени или разкъсани кръвоносни съдове в очите. Това може да доведе до загуба на зрението.

5 Билки доказани за естествено понижаване на високото кръвно налягане

високо-кръвно-налягане-сваляне-с-билки

Някои билки могат да причинят нежелани реакции, така че можете да се консултирате с Вашия лекар или“, преди да използвате билки за лечение на високо кръвно.

1. Чесън при високо кръвно

Чесънът е много мощна билка, която е добре известна като много ефективна за редица физически заболявания. Всъщност, много от ползите от чесъна все още се откриват.

Последните изследвания, направени в университета в Берлин, показват, че чесънът може да премахне нанопластика. Наноплак е съединение, което се отлага върху стените на клетките, което води до запушени артерии и атеросклероза. Чесънът е известно, че спира кръвните съсиреци, понижава нивата на общия холестерол, което ще спре високото кръвно налягане.

2. Гинко билоба за понижаване на кръвно

Гинко билоба може да помогне на кръвта, докато разширява кръвоносните съдове, което позволява кръвта да циркулира по-лесно, според медицинския център на университета в Мериленд. Тази популярна билка също е с високо съдържание на важни антиоксиданти, терпеноиди и флавоноиди, за които се знае, че понижават кръвното налягане, което подобрява здравето на сърцето ви.

3. Глог

Глог поддържа цялостното здраве на вашата сърдечно-съдова система чрез укрепване на стените на сърцето. Това също е страхотен тоник за тези със сърдечни проблеми.

Глог може също така да намали кръвното налягане, когато се приема според указанията. Винаги консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете някакво билково лечение.

4. Канела

Това е вкусен начин да намалите кръвното си налягане. Лесно е да консумирате тази вкусна билка в ежедневната си диета. Проучванията показват, че консумирането на канела всеки ден намалява кръвното налягане при тези с диабет.

Опитайте се да добавите малко в кафе си сутрин за уникален вкус. Прочетете повече за ползите от канела за здравето.

5. Лавандула

Лавандула – не само, че това растение мирише небесно, отдавна се използва за предизвикване на релаксация. Тази билка може да понижи кръвното Ви налягане, като ви направи по-спокойни и по-спокойни.

Въпреки че много хора не мислят за лавандула като нещо, което можете да ядете, фактът е, че можете! Листата могат да се използват навсякъде, където използвате розмарин.

Стойности и граници на високо кръвно и кога са опасни

високо-кръвно-сваляне-с-лекарства
Нивата според Американската асоциация за високо кръвно

За да измерите кръвното си налягане, Вашият лекар или специалист обикновено поставя уред на ръката Ви и измерва кръвното Ви налягане с помощта на манометър за измерване на налягането.

Отчитането на кръвното налягане, дадено в милиметри живак (mm Hg), има две числа. Първото или горното число измерва налягането в артериите ви, когато сърцето ви бие (систолично налягане). Второто или по-ниското число измерва налягането в артериите между бийтове (диастолично налягане).

Измерванията на кръвното налягане попадат в четири основни категории:

 • Нормално кръвно налягане. Вашето кръвно налягане е нормално, ако е под 120/80 mm Hg.
 • Повишено кръвно налягане. Повишеното кръвно налягане е систолично налягане в диапазона от 120 до 129 mm Hg и диастолично налягане под 80 mm Hg. Повишеното кръвно налягане има тенденция да се влошава във времето, освен ако не се вземат мерки за контролиране на кръвното налягане.
 • Етап 1 хипертония. Етап 1 хипертензия е систолично налягане в диапазона от 130 до 139 mm Hg или диастолично налягане в диапазона от 80 до 89 mm Hg.
 • Етап 2 хипертония. По-тежката хипертония, степен 2 на хипертонията е систолично налягане от 140 mm Hg или по-високо или диастолично налягане от 90 mm Hg или по-високо.

Лекарства за лечение на високо кръвно налягане

1. Тиазидни диуретици.

Диуретиците са лекарства, които действат върху бъбреците, за да помогнат на тялото ви да премахне натрий и вода, като намали обема на кръвта.

Тиазидните диуретици често са първият, но не единственият, избор при лекарствата за високо кръвно налягане. Тиазидните диуретици включват хлорталидон, хидрохлоротиазид (Microzide) и други.

2.ACE инхибитори(ACE).

Тези лекарства – като лизиноприл (Zestril), беназеприл (Lotensin), каптоприл (Capoten) и други – спомагат за отпускането на кръвоносните съдове, като блокират образуването на естествен химикал, който стеснява кръвоносните съдове.

Хората с хронично бъбречно заболяване могат да се възползват от това, че имат ACE инхибитор като едно от техните медикаменти.

3. Ангиотензин II рецепторни блокери (ARBs).

Тези лекарства помагат за отпускане на кръвоносните съдове, като блокират действието, а не образуването на естествен химикал, който стеснява кръвоносните съдове. ARB включват кандезартан (Atacand), лозартан (Cozaar) и други. Хората с хронично бъбречно заболяване могат да се възползват от това да имат ARB като едно от техните медикаменти.

4. Блокери на калциевите канали.

Тези лекарства – включително амлодипин (Norvasc), дилтиазем (Cardizem, Tiazac, други) и други – спомагат за отпускането на мускулите на кръвоносните съдове.

Някои забавят сърдечния ритъм. Блокерите на калциевите канали могат да работят по-добре за възрастни хора и хора с африканско наследство, отколкото само ACE инхибиторите.

Дума на внимание

Високото кръвно не трябва да бъде лекувано самостоятелно, а винаги под наблюдението на лекар. Причините за високо кръвно могат да бъдат различни: от стрес до странични реакции от някои лекарства.

По темара прочети:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

 • Промени, които можете да направите, за да управлявате високо кръвно налягане. (2017). heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure
 • Chei, C. L., et al. (2018). Кафе, чай, кофеин и риск от хипертония: Китайското здравно проучване в Сингапур [Резюме]. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28251341
 • Cramer, H., et al. (2014). Систематичен преглед и мета-анализ на йога за хипертония [Резюме]. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24795403
 • Everett, B., & Zajacova, A. (2014). Различията между половете в хипертонията и информираността за хипертонията сред младите. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4896734/

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button