10 хормона на щастието – Как се различават и как действат

Кой са хормоните на щастието и как да ги засилим ? Ако търсите отговорите на този въпрос, то тази статия е за Вас/

Чувствата и емоциите не са просто продукт на нашите действия или житейски ситуации.

Напротив, мозъкът на човека е източник на неврохимикали, които произвеждат и ни карат да чувстваме всякакви емоции, включително щастие и любов.

Хормоните на щастието и как да ги увеличите

10-хормона-на-щастието-действие

Животът днес е изпълнен с много проблеми и стресови ситуации, които нарушават баланса на неврохимикалите в организма.

Тези неврохимикали се развиват бавно през целият ни живот и достигат фаза, в която щастието е ключът към физическото и психическото ни здраве.

Излезте навън

Искате да повишите нивата на ендорфини и серотонин?

Прекарването на време на открито, на слънчева светлина, е чудесен начин да направите това.

Според проучване от 2008 г., излагането на слънчева светлина може да увеличи производството както на серотонин, така и на ендорфини.

Започнете с поне 10 до 15 минути навън всеки ден.

Ако сте уморени от същите стари забележителности, опитайте да разгледате нов квартал или парк.

Как да стимулираме хормоните на щастието ?

„Депресията е лечима и много често се срещана сред хората.

Често лекари разобеждават хора , които основават терапията си на антидепресанти – депресията не е просто „усещане за нещастност“, а дисбаланс на хормоните на щастието в тялото.

Както при всеки дисбаланс на хормоните, трябва да се насочим към източника на проблема, за да се реши проблемът сам „- обяснява Бети Карлсън, експерт по психологията в aussiewritings.com.

Колкото по-бързо осъзнавате важността на хормоните на щастието, толкова по-бързо ще разберете, че такъв дисбаланс не може да бъде пренастроен чрез просто вземане на хапче.

Вашата основна цел за здравословен и щастлив живот е да приложите промени в начина на живот в поведението, които са от съществено значение за баланса в мозъчната химия.

В статията ще ви разкажем за най-важните хормони, тяхното действие и храни стимулиращи хормона на щастието.

Увеличете максимално тренировката си

За да видите още повече ползи от упражненията:

  • Включете няколко приятели. Малко проучване от 2009 г., който гледа 12 мъже, намери доказателства, че груповите упражнения предлагат повече ползи от самостоятелните упражнения.
  • Получете малко слънце. Преместете тренировката си на открито, за да увеличите максимално усилването на серотонина.
  • Време е. Целете поне 30 минути аеробни упражнения наведнъж. Всяко количество физическа активност има ползи за здравето, но изследванията свързват освобождаването на ендорфин с продължителни упражнения, а не с кратки изблици на активност.

Кои са 10-те най-важни хормони на щастието и как действат ?

Ацетилхлолин: За памет, сексуална стимула, контрол на апетита, освобождаване на растежен хормон.
Допамин: Чувство за блаженство и удоволствие, еуфория, контрол на апетита, контролирани двигателни движения, чувствате се фокусирани.
ЕНДОРФИНИ: Настроение, повдигащо, повишаващо, еуфорично. Колкото повече присъства, толкова по-щастлив си! Естествени болкоуспокоители.
ЕНКЕФАЛИНИ: Ограничава предаването на болката, намалява жаждата, намалява депресията.
ГАБА(гама аминобутиринова киселина): открит в цялата централна нервна система, срещу стрес, срещу безпокойство, срещу паника, срещу болка; Почувствайте спокойствие, поддържайте контрол, фокусирайте се.
МЕЛАТОНИН: „Почивка и възстановяване“ и „против стареене“ хормон. Регулира часовника на тялото.
НОРЕПИНЕФРИН: Приятно чувство се щастлива, бдителност, мотивиция. Антидепресант за контрол на апетита, енергия, сексуална възбуда.
Окситоцин: стимулиран от допамин. Подпомага сексуалната възбуда, чувството на емоционална привързаност, желанието за действие.
ФЕНИЛЕТИЛИМИН (ПЕА): Чувство за блаженство, което е свързано с усещане за увлечение на настроението (високи нива, открити в шоколада).
СЕРОТИНИН: Подпомага и подобрява съня, подобрява самочувствието, облекчава депресията, намалява жаждата, предотвратява развълнувана депресия и тревожност.

1. Допамин

какво-е-допамин

Дори и тези, които не познават медицината, са чували за допамина – системата, която е пряко засегната от най-пристрастяващите медикаменти като метамфетамина и кокаин.

В допълнение към това, допаминът е тясно свързан с личността на индивида. Доказателствата показват, че екстровертите имат по-високо ниво на допамина от интроверите.

Ето защо екстровертите поставят по-високи цели и са жизнерадостни в живота, а интроверите предприемат по-изчислени и предпазливи действия.

Допаминът също така се нарича „молекулата за награда“, поради действието за удоволствие, които той дава на хората, и действията. Това все едно получава награда за нещо, или Коледен подарък.

2. Ендоканабиноиди

Блис молекулата или ендоканабиноидите, се намират в  CB-1 и CB-2 рецепторите в тялото. Името идва от „Ананда“, най-популярният ендоканабиноид, който означава „Блис“ в санскрит.

На този етап изследователите са изолирали над 85 канабиноида от растението канабис. Всеки от тези канабиноиди е някакъв ключ за системата, който променя съзнанието и състоянието на възприятието при хората.

Някои проучвания показват, че тази неврохимична реакция е свързана със дозата и начина й на действие.

3. Окситоцин

Окситоциновият хормон също се нарича „свързващата молекула“. Този хормон работи чудесно.

Всъщност, много изследвания показват, че липсата на физически контакт между двойка намалява нивото на окситоцин, което води до желание за повторно свързване със същия човек.

Разбира се, дебатът за това колко окситоцин засяга мъжете и жените все още продължава, но ефектите са без съмнение много силни.

Някои изследователи твърдят, че вазопресинът причинява свързването при мъжете и нуждата за контакт с жена, което води до щастие.

Ето защо е добре, да си го набавяме, като имаме красиви моменти с отсрещният пол. Нещо толкова просто, а всъщност е ключ към освобождаването на окситоцин.

4. Ендорфин

Ендорфинът е може би най-широко признатият хормон, произведен от хипоталамуса и хипофизната жлеза. Името означава „самостоятелно произведен морфин“, но ендорфинът е известен най-вече като „болкоуспокояващата молекула“.

Както вероятно знаете вече, тялото ни произвежда ендорфини, когато е в усилена физическа активност, оргазъм и сексуален контакт.

Точно затова се препоръчва редовен сексуален живот – да се поддържа високо ниво на ендорфините.

Някои изследвания обаче показват, че акупунктурата е отличен начин да стимулира освобождаването на ендорфина.

5. Серотонин

Серотонинът засяга телата ни по много начини. Най-честата връзка е свързана с доверието и чувството за принадлежност на човека.

Ето защо, ако едно лице желае да увеличи серотонина и с това чувство за цел, той трябва да си го набавя редовно.

Серотонинът е една от най-популярните съставки в антидепресантите. Повечето антидепресанти като Прозак и Lexapro са известни със серотонин-специфични инхибитори на обратното захващане, използвани за борба с депресията, както и за лечение на паническо разстройство, хранителни разстройства, тревожност, хронична болка, OCD и PTSD.

6. Адреналин

Когато питате човек какво е „адреналин“, има голяма вероятност да отговори с нещо, което включва „енергия“. Това е така – адреналинът е познат и като енергийна молекула, причинявайки повишаване на кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Увеличаването на адреналина води до свиване в по-малко важните кръвоносни съдове, с което бързо се увеличава кръвният поток към големите мускули. Ето защо се използва за лечение на остри алергични реакции.

Всички сме чували за термина „адреналин“. Това кара хората да се чувстват много енергични и може да се освободи, когато човек е във време на бедствие или прави неща, които го плашат.

Интересното е, че адреналиновата бърза реакция може много лесно да се задейства чрез свиване на мускулите и кратко, бързо вдишване.

7. GABA

GABA създава спокойствие при хората, като забавя движението на неврони.

Тази молекула е известна с анти-тревожните си свойства и се увеличава естествено чрез медитация, практикуване на йога или използване на успокоителни средства като валиум и ксанакс.

Едно проучване е установило 27% увеличение на нивата на GABA сред тези, които практикуват йога в продължение на 60 минути, в сравнение с тези, които са чели книга.

Следователно, не е задължително да се увеличават нивата на GABA чрез използване на успокоителни средства.

Опитайте тези 5 храни, за да увеличите хормоните на щастието

5-храни-за-увеличаване-на-щастието

В непрекъснатото преследване на щастието, ние винаги сме в търсене на нови начини за насърчаване на радостта по естествен път.

Както се оказва, храната, която ядем, има много важна роля за цялостното ни щастие.

Ето 5 храни, които стимулират серотонина, ендорфините и други хормони на щастието.

1. Аспержи

Като един от най-добрите растителни източници на триптофан – тази аминокиселина, намерена в Аспержите, повишат нивата на серотонина в организма.

Тялото естествено синтезира триптофан в серотонин, невротрансмитер, който спомага за поддържане на позитивно настроение и помага при депресията.

2. Авокадо

Авокадотата е пълно с витамин В3, подсилващ серотонина. Не само това, но и лекаря споделят, че авокадото съдържа и омега-3 мастни киселини.

Те са свързани със здравето на мозъка и регулирането на настроението. Така че макар, че мастните киселини не произвеждат директно хормони за щастие, те естествено ги подкрепят.

3. Чери домати

Всички домати съдържат ликопен в кожата си, но количеството , е най-много в чери домати – за разлика от по-големите сортове.

Една от най-големите ползи от ликопена е предотвратяването на натрупването на про-възпалителни съединения, които изследователите са свързали с депресията.

4. Черен шоколад

Богатият на антиоксиданти черен шоколад повишава естествено настроението, но и ацилатоламиновата група химикали стимулира мозъка да отделя ендорфини.

Тези невротрансмитери помагат за намаляване на болката. Те също така могат да помогнат и предизвикат чувство на еуфория, да освободят полови хормони и да стимулират имунната система.

5. Яйца

Яйцата помагат да увеличите щастието ни, благодарение на нивото на L-триптофан. Съдържанието в яйцата също помага да се подобри умствената острота и цялостната Ви перспектива за живот.

Проучванията в Харвард свързват каротеноидите – химикалът, който има в жълтъците и води до оптимизъм. Опитайте закуска с яйца и авокадо, например.

6. Медитация

Ако сте запознати с медитацията, може би вече знаете за многобройните й ползи за здравето – от подобряване на съня до намаляване на стреса.

Малко проучване от 2002 г. Доверен източник свързва много от ползите от медитацията с увеличеното производство на допамин по време на практиката.

Изследвания от 2011 г. също предполагат, че медитацията може да стимулира отделянето на ендорфин.

Не сте сигурни как да започнете? Не е толкова трудно, колкото може да си мислите. Не е нужно дори да седите неподвижно, макар че това може да ви помогне при първото стартиране.

Заключение

Създаването на добър неврохимичен баланс, води до щастие, но това не идва с една рецепта, която работи за всеки.

Този списък с най-популярните неврохимикали трябва да ви служи като контролен списък, чрез който можете да настроите ежедневните си навици, за да постигнете баланс в живота. Допълнете физическа активност и се наслаждавайте на живота.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button