Серотонин: Действие, странични ефекти и още

Какво представлява серотонинът?

Серотонин са химически нервни клетки, които помагат предаването на импулсите от един дял на друг. Той изпраща сигнали между вашите нервни клетки. Серотонинът се среща най-вече в храносмилателната система, въпреки че е в тромбоцити и в цялата централна нервна система.

Серотонинът се получава от основната аминокиселина триптофан. Тази аминокиселина трябва да влезе в тялото ви чрез вашата храна и се среща често в храни като ядки, сирене и червено месо. Дефицитът на триптофан може да доведе до понижаване на нивата на серотонина. Това може да доведе до разстройства на настроението, като тревожност или депресия.

Какво прави серотонинът?

Научете всичко за серотонина – химикал, създаден от човешкото тяло, който работи като невротрансмитер.

Серотонинът въздейства върху всяка част от тялото ви, от емоциите ви до двигателните ви умения. Серотонинът се счита за естествен стабилизатор на настроението. Това е химичното вещество, което помага при сън, хранене и храносмилане. Серотонинът също помага:

 • намаляване на депресията
 • регулират безпокойството
 • лекува рани
 • стимулира гадене
 • поддържане на здравето на костите

Ето как серотонинът действа в различни функции в тялото ви:

Движение на червата: Серотонинът се намира главно в стомаха и червата на организма. Той помага за контрол на движенията на червата и функцията.

Настроение: Серотонинът в мозъка се смята, че регулира безпокойството, щастието и настроението. Ниските нива на химичното вещество са свързани с депресията и повишените нива на серотонин, предизвикани от лекарството, се смята, че намаляват възбудата.

Гадене: Серотонинът е част от причината да станете гадаещи. Производството на серотонин се повишава, за да изтласка по-бързо диетата или раздразнителната храна при диария. Химикалът също се увеличава в кръвта, която стимулира част от мозъка, която контролира гаденето.

Сън: Това химично вещество е отговорно за стимулиране на частите на мозъка, които контролират съня и събуждането. Дали сън или събуждане зависи от това, какво област се стимулира и кой серотонинов рецептор се използва.

Кръвосъсирване: Кръвните тромбоцити освобождават серотонин, за да се лекуват рани. Серотонинът причинява тесни артерии, които спомагат за образуването на кръвни съсиреци.

Здравето на костите: Серотонинът играе роля в здравето на костите. Значително високите нива на серотонин в костите могат да доведат до остеопороза, което прави костите по-слаби.

Сексуална функция: Ниските нива на серотонин са свързани с повишено либидо, докато повишените нива на серотонин са свързани с намалено либидо.

Серотонин и психично здраве

Серотонинът ви помага да регулирате настроението си естествено. Когато нивата на серотонин са нормални, се чувствате:

 • по-щастливи
 • спокоен
 • повече фокусирани
 • по-малко тревожно
 • по-емоционално стабилно

Проучване от 2007 г. установи, че хората с депресия често имат ниски нива на серотонин. Дефицитът на серотонин е свързан и с тревожност и безсъние.

Незначителни разногласия относно ролята на серотонина в психичното здраве са се случили. Някои изследователи в по-стари проучвания поставят под въпрос дали увеличаването или намаляването на серотонина може да повлияе на депресията. Ново изследване твърди, че го прави.

Например, проучване с животни от 2016 г. изследва мишки, които нямат серотонинови авторецептори, които инхибират серотониновата секреция. Без тези авторецептори, мишките имат по-високи нива на серотонин в мозъка им. Изследователите установили, че тези мишки проявяват по-малко тревожност и свързани с депресията поведения.

Какви са обичайните нивата на серотонин  ?

Обикновено нормалният диапазон за нива на серотiнина в кръвта ви е 101-283 нанограма на милилитър (ng / mL). Този показател обаче може да се различава леко в зависимост от измерванията и тестваните проби, затова говорете с Вашия лекар за конкретни резултати от теста.

Високите нива на серотонин могат да бъдат признак на карциноиден синдром. Това включва група от симптоми, свързани с тумори на:

 • тънко черво
 • апендикс
 • дебело черво
 • бронхиални тръби

Лекарят ще направи кръвен тест за измерване на нивата на серотонина в кръвта ви, за да диагностицира заболяването или да го изключи.

Как да лекувате серотониновия дефицит ?

Можете да увеличите нивата на серотонина чрез медикаменти и по-естествени начини. Ето някои от тях:

Антидепресанти

Ниските нива на серотонин в мозъка могат да причинят депресия, тревожност и проблеми със съня. Много лекари ще предписват селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина (SSRI) за лечение на депресия. Те са най-често предписаният тип антидепресант.

SSRI повишават нивата на серотонин в мозъка чрез блокиране на реабсорбцията на химикала, така че повече от него остава активен. SSRIs включват Прозак и Золофт, между другото.

Когато приемате лекарства за серотонин, не трябва да използвате други лекарства, без да говорите с Вашия лекар. Смесването на лекарства може да ви изложи на риск от серотонинов синдром.

Естествени източници на серотонин

Извън SSRI, следните фактори могат да повишат нивата на серотонин, според доклад, публикуван в Journal of Psychiatry and Neuroscience:

 • Излагане на ярка светлина: Слънцето или светлинната терапия често се препоръчват средства за лечение на сезонна депресия.
 • Упражнение: Редовното упражнение може да има ефект на настроение.
 • Здравословна диета: Храните, които могат да увеличат нивата на серотонина, включват яйца, сирене, пуешко, ядки, сьомга, тофу и ананас.
 • Медитация: Медитацията може да помогне за облекчаване на стреса и насърчаване на позитивна перспектива за живота, което може значително да повиши нивата на серотонина.

5-хидрокситриптамин

5-хидрокситриптамин е съединение, което се превръща в серотонин в мозъка. Серотонинът е един от основните невротрансмитери, участващи в щастието и антидепресията.

5-хидрокситриптамин се използва успешно, за да се възстановят нивата на серотонин в тези, които могат да страдат от понижени нива на серотонин, като например депресираното и тези с високи нива на възпаление на тялото (обикновено се наблюдава при метаболитния синдром).

Типичната доза от 5-хидрокситриптамин е в диапазона от 300-500 mg, приеман веднъж дневно или разделени на дози. По-ниските дози също могат да бъдат ефективни, въпреки че обикновено се свързват с други вещества.

За да се намали приема на храна, 5-хидрокситриптамин трябва да се приема с храна, тъй като увеличава насищането от приема на храна (вместо да намалява апетита / глада).

5-HTP не трябва да се приема с никакво неврологично лекарство, което е предписано за антидепресант или за други когнитивни цели, освен ако не е разрешено от лекар. Това е най-важно за употребата на SSRI, при което комбинацията с 5-HTP е потенциално смъртоносна.

За серотониновия синдром

Лекарствата, които причиняват покачване на нивата на серотонин в организма, могат да доведат до серотонинов синдром. Синдромът обикновено може да се появи след като започнете да приемате ново лекарство или да увеличите дозата на съществуващо лекарство.

Симптомите на серотониновия синдром включват:

 • треперене
 • диария
 • главоболие
 • объркване
 • разширени ученици
 • гъски

Тежките симптоми могат да включват:

 • потрепващите мускули
 • загуба на гъвкавост на мускулите
 • мускулна скованост
 • висока температура
 • бърз сърдечен ритъм
 • високо кръвно налягане
 • неправилен сърдечен ритъм
 • припадъци

Няма тестове, които да диагностицират серотониновия синдром. Вместо това, Вашият лекар ще направи физически преглед, за да определи дали го имате.

Често симптомите на серотонинов синдром ще изчезнат в рамките на един ден, ако приемате лекарства, които блокират серотонина или заместват лекарството, което причинява заболяването на първо място.

Серотониновия синдром може да бъде животозастрашаващ, ако не се лекува.

Хормон на щастието таблетки

Серотонинът засяга всяка част от тялото ви. Тя е отговорна за много от важните функции, които ни докарват през деня. Ако нивата ви не са в баланс, това може да повлияе на умственото, физическото и емоционалното си благосъстояние. Понякога серотониновия дисбаланс може да означава нещо по-сериозно. Важно е да обърнете внимание на тялото си и да говорите с Вашия лекар за всякакви опасения.

На пазарната мрежа може да намерите много различни таблетки, действащи на Серотонинът, някои от тях са на билкова основа, а други са по-силни лекарства.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button