Топ 10 билки за сърдечно-съдовата система

Сърдечно-съдовото заболяване, известно още като сърдечно заболяване или коронарна артериална болест, е убиец номер едно в България.

Диетата и начинът на живот играят важна роля в предотвратяването и обръщането на сърдечни заболявания, а някои билки и добавки могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и лечение на сърдечни състояния, с които вече сте диагностицирани.

Тези 10 билки и добавки са абсолютни фаворити, според редица проучвания за сърдечно-съдовата система, физически и емоционално здраве.

Ще намерите някои от тях в градините, а други може да закупите от онлайн магазини за билки.

Билки и добавки за сърдечни заболявания

10-билки-и-добавки-за-здраво-сърце

Една от често препоръчваните добавки е билката левзея.

Ето някои хранителни добавки и билки, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на сърдечно заболяване:

1. Куркума

Куркумата е противовъзпалителна билка, която помага за предотвратяване на сърдечни заболявания и поддържа тялото.. Помага при подобряване на кръвообращението и нивата на холестерола, притежава антикоагулантни свойства и е доказано, че предпазва от сърдечни заболявания. Един чай от куркума е чудесен избор за началото на деня Ви.

2. Хибискус

Тази билка е богата на сърдечно-защитни антиоксиданти и са доказали това в проучвания за балансиране на кръвното налягане, сърдечната честота и нивата на холестерола.

3. Роза

Ние традиционно ги подаряваме да изразим любов към някого. Тинктури, направени от роза, обаче може да има аналгетичен, противовъзпалителен ефект и са особено полезни, когато се чувстваме физическа болка, причинена от емоционална рана. Розовите екстракти също показват потенциал за тяхното ACE-инхибиращо действие и потенциал за регулиране на кръвното налягане.

4. Чесън

Ползите от чесън са огромни, от насърчаване на здравословното кръвообращение и може да помогне за регулиране на кръвното налягане и холестерола. Смята се, че има ефект на изтъняване на кръвта и традиционно се използва за предотвратяване на сърдечни заболявания.

5. Джинджифил

чай-от-джинджифил-ползи-рецепти
чай-от-джинджифил-ползи-рецепти

Може да прочетете всичко за тази магическа билка тук. Въпреки, че обикновено се смята за храносмилателна билка, Джинджър е установено, че може да намали нивото на кръвната захар, триглицеридите, нивата на холестерола и да има противовъзпалителен ефект. Това е особено ефективно при поддържане на енергия и повишаване на кръвообращението.

6. Розмарин

Розмарин е установено, че е ефективен при употреба при лечение на сърдечни заболявания. Той има подчертан противовъзпалителен ефект и притежава антиоксидантни свойства, които помагат и за защита на сърцето. Установено е, че намалява оксидативния стрес и регулира нивата на холестерола.

7. Канела

Канела е вкусна, пикантна билка, която обикновено се използва за ароматизиране на храната, но също така може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания и има изобилие от противовъзпалителни съставки. Той също така показва обещание за балансиране на кръвното налягане и холестерола и може да се похвали с антиоксидантна защита.

8. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини са основни хранителни вещества, които спомагат за намаляване на възпаленията, причинени от атеросклероза. Те също така понижават нивата на триглицеридите, мастните кръвни съставки, които блокират вашите артерии. Високите нива на триглицеридите са свързани с атеросклерозата и диабета.

Изследвания показват, че консумацията на омега-3 мастни киселини, които обикновено се срещат в рибата, е свързана с понижаване на кръвното налягане, по-добри липидни в кръвта, включително по-ниски триглицериди и намален риск от смърт от сърдечни заболявания.

9. Зелен чай

Екстракт-от-зелен-чай-отслабване

От векове хората по света консумират зелен чай за здравето си.  Изследвания показват, че един от компоненти, антиоксидантният епигалокатехин галат (EGCG), има способност да защитава сърцето. Проучването показва значителни ползи при консумацията на пет до шест чаши зелен чай на ден. Екстрактът от зелен чай се предлага като добавка под формата на капсула.

10. Нар

Подобно на зеления чай, сокът от нар е бил консумиран от векове, с вярата, че рубиненочервеният плод насърчава здравето. Съвременните учени доказват тази вяра в изледвания. Мощните антиоксидантни химикали в плодовете и соковете от нар могат да помогнат за обръщане на атеросклерозата и понижаване на кръвното налягане.

11. Магнезий и калий

Едно проучване показва, че приемането на магнезиеви добавки може да намали кръвното налягане и че те са полезни за цялостната сърдечна функция и сърдечните заболявания.

Друго проучване показва, че диетичният прием на калий подобрява сърдечната функция, като помага да се компенсира покачването на кръвното налягане от диета с високо съдържание на сол.

Винаги може да се каже, че натриевият хлорид или солта са лоши, но замяната на магнезиеви и калиеви соли със сол може действително да понижи кръвното налягане.

Перспектива

Сърдечните заболявания са сериозно и опасно заболяване в България. Можете да лекувате и предпазвате сърцето си, като намалявате рисковите фактори, като например поддържане на здравословно кръвно налягане и ниво на холестерол, управление на стреса, здравословно хранене и редовно движение.

Билки и добавки могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и намаляване на симптомите чрез понижаване на кръвното налягане, подобряване на дишането и помагане на сърцето ви да функционира по-добре.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button