10 ползи от Левзея: лечебни свойства и противопоказания

Левзеята е естествено средство, дълго използвана, като алтернативна медицина.

Продавана във форма на хранителна добавка, тя се оказва, че действа като адаптоген (клас билки, за които се смята, че повишават устойчивостта ви към вредните ефекти на стреса).

Често се използва за подобряване на атлетичното представяне и изграждане на мускулна маса, но също така се използва за лечение на различни здравословни проблеми.

Коренът на Левзея съдържа редица съединения, за които се смята, че оказват влияние върху здравето, включително няколко антиоксиданти и екдистероиди (тип стероид, за които се установява, че увеличават мускулната маса в предварителните проучвания).

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

За какво се използва Левзеята ?

В алтернативната медицина левзеята се използва за следните здравословни проблеми:

В допълнение, коренът от Левзея се предполага, че подобрява умственото представяне и концентрация, увеличава силата, стимулира имунната система, предпазва от сърдечни заболявания и повдига настроението.

Ползи от Левзея

Въпреки че понастоящем липсват клинични изпитвания, които да проверяват ефектите върху здравето на левзеята, редица предварителни проучвания сочат, че може да има определени ползи за здравето.

Например, доклад, публикуван в списание Phytochemistry през 2009 г., определи, че коренът на левзея може да помогне за подобряване на имунната функция.

Анализирайки наличните изследвания за корен от левзея, авторите на доклада също установиха, че може да помогне за увеличаване на работоспособността и подобряване на сексуалната функция.

Ето един поглед върху няколко други проучвания, свързани с потенциалните ползи от левзея:

1) Сърдечно здраве

В едно предварително проучване, учените отбелязват, че коренът на левзея може да помогне за борба с образуването на кръвни съсиреци.

Освен това, проучване на плъхове, публикувано в руското списание „Експериментална и клинична фармакология“ през 2011 г., установи, че левзеята може да спомогне за възстановяването на инфаркта на миокарда (състояние, по-често наричано сърдечен пристъп).

2) Здравето на мозъка

Няколко предварителни проучвания показват, че левзеята може да помогне за лечение на церебрална исхемия (свързано с инсулт състояние, характеризиращо се с недостатъчен кръвен поток към мозъка).

В проучване, публикувано в експерименталната и клиничната фармакология през 2005 г., например, тестове върху плъхове с церебрална исхемия показват, че левзеята спомага за възстановяване на мозъчната активност и намаляване на признаците на увреждане, свързано с исхемия.

3) метаболитен синдром

Левзеята показва ползи за лечение на метаболитния синдром, според изследване на животни, публикувано в BMC Complementary and Alternative Medicine през 2014 г.

При тестове върху плъхове авторите на изследването установили, че лечението с левзея може да помогне за управление на метаболитния синдром чрез подобряване на кръвната захар и Нива на мазнини в кръвта.

Свързана статияПрофилактика на метаболитен синдром

Още ползи за здравето от Левзея

Поглед към текущите проучвания, направени предимно в Русия и околните райони, разкрива следното:

 • Повишен протеинов синтез
 • Повишена работоспособност и възстановяване от атлети *
 • Повишена мускулна маса *
 • Ефекти за намаляване на стреса *
 • Подобряване на общия капацитет на кръвта за транспортиране на кислород *
 • Повишен брой на червените и белите кръвни клетки *
 • Модулация на имунната система *
 • Инхибира ядрения фактор kappa B (NFkB) *
 • Анти ракови, микробни, гъбични и паразитни *
 • Антиоксидантна активност, потискаща окислителния обрив и реактивни оксидативни видове (ROS) *
 • Значително модулиране на клетъчните активности и регулиране на репликацията на ДНК *
 • Подобрена хипергликемия *
 • Кардиозащитни ефекти и анти-аритмични *
 • Антитромбоцитна активност *
 • Подобряване на паметта *

Левзеята е била предписвана на китайските спортисти да помогнат за възстановяването след  тренировки

Много хора са чували за китайските олимпийски спортисти в плуването и медалите, които са спечелили. Освен редица китайски билки, те също са използвали.  Rhodiola, Eleuthero и Левзея.

Някои хора съобщават, че се чувстват „повдигащ“ ефект, който е от полза  след усилени тренировки или напрегнат ден.

Изглежда, че има анаболни ефекти, които позволяват на тялото да качи по-чиста мускулна маса, което прави Левзеята популярна за много културисти.

Коренът Левзея съдържа редица антиоксиданти, флавоноиди и естествени растителни стероли. Едното вещество се нарича 20-хидроксидидон, което увеличава протеиновия синтез на клетъчно ниво, което води до увеличаване на мускулната тъкан.

Левзея макс 

Левзея Макс 100 мл   помага на кръв та,  също така увеличава еритроцити, левкоцити, хемоглобин в нея, способства за повишаване на имунитета. Продуктът обезпечава кръвоснабдяването на централната нервна система, регулира кръвното налягане.

Левзея макс поддържа общия тонус на организма, отстранява разстройства, свързани с нарушаване в обмяната на веществата и менструалния цикъл. Подходящ е за рехабилитация в пост-операционен период, оздравяване след тежка болест. Приемът на продукта снема раздразнителността, неврозата, психоастеническите състояния, хипер възбудимостта и отпуснатостта, страха, уплахата.

Къде да намерите Левзея ?

Коренът Левзея се продава в много магазини за природни храни и други магазини, специализирани в естествени продукти.

Също така можете да я закупите  онлайн.

Цена

Цената на левзея зависи от формата, която ще закупите. Средната цена на левзея на таблетки е около 10 лв. Може да закупите също така и Левзея на капки на цена от 13 лв. за 10 мл.

Противопоказания и странични ефекти

Левзеята може да увеличи риска от кървене, затова внимавайте, когато приемате лекарства или други добавки, които разтварят кръвта.

Тъй като левзеята не е силно проучена, могат да се появят странични ефекти и противопоказания, като взаимодействат с други добавки и лекарства с подобни ефекти по неизвестни начини.

Това включва анаболични, антибактериални, анти-какогенни, антидепресанти, противогъбични средства, антиоксиданти, противогъбични средства, анти-депресанти, сърдечно-съдови нарушения, еректилна дисфункция, имунна система, хормонални средства, билки и добавки за отслабване и др.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button