6 Най-добри билки за пречистване на организма

Радваме да виждаме, че здравословния начин на живот става наистина популярем, защото усещаме, че нашият свят е на ръба на цялостна промяна на тема здраве.

В тази статия ще научите, кои са най-добрите билки за пречистване на организма.

Писали сме много за детоксикация в други статии, но никога не сме навлизали в дълбочина за това, което наистина означава детоксикация.

Кои са най-добрите билки за детоксикация и пречистване на организма?

Има много ползотворни билки, които са невероятно детоксикиращи и помагат да се поддържа черния дроб и бъбреците при зачервяване на отпадъците от тялото.

Много от тях могат да се намерят точно пред вашата врата и в градината!

Ето билки за пречистване на организма, които можете да включите в прочистването си и да помагат за премахване на токсичните натрупвания от вашата система и подновяват вашето здраве.

1. Глухарче

8 билки-които-детоксират-вашето-тяло-естествено-глухарче

Глухарчето, е една от най-добрите билки когато искаме да пречистим организма си.

Глухарче корен има дълга история на използване в различни култури: индианци са варили глухарче във вода  за лечение на бъбречни заболявания, подуване, кожни проблеми, киселини в стомаха и разстроен стомах. Традиционната китайска медицина е превърнала глухарчето за лечение стомашни проблеми, апендицити и др. Ранните европейци я използват за преодоляване на треска, диабет и диария.

Една от възможните причини глухарчетата са толкова полезни, е че те са пълни с витамини. Те са велик източник на витамини А, С и К. Чашата глухарче има 112 процента дневна стойност на витамин А, 32 процента витамин С и 535 процента витамин К. Тези витамини спомагат за поддържането на по-здрава имунна система, поддържат здравето на костите и регулира нормалното кръвосъсирване.

2. Резене

8-билки-които-детоксират-вашето-тяло-естествено-резене

Чаша от билков чай на резене ще ви предложи един огромен свят от ползи, благодарение на неговите здрави съставки. Той задължително трябва да присъства във вашата програма за детоксикация.

Той е богат на витамини А, В-комплекс, С и D, антиоксиданти и е чудесен източник на аминокиселини, мастни киселини, калций, желязо, калий, фосфор, магнезий, манган, молибден, калий, натрий:

  • Подобряването на вашето храносмилане е най-важното от всички ползи за здравето от чаша резене. Това е възможно, защото неговото етерично масло съдържа естроген, който потиска мускулните спазми. Той дори облекчава хълцането.
  • Неговите ароматни и карминалинтни свойства са отличен съюзник за лечение на метеоризъм, диария, подуване на корема или стомашни спазми, които също са симптоми на синдрома на раздразнените черва.

3. Мента

мента

Мента е охлаждаща и затопляща билка. Тя е богата на етерични масла, които му придават отличителен мирис и вкус. Той е антибактериален, релаксира спазмите, намалява възпалението и помага за храносмилането.

Тя съдържа ментол, флавоноиди и витамини А и С. Концентрирани в листата, ментовото масло стимулира жлъчния мехур да отделя жлъчката, което може да стимулира храносмилането. Използват се всички части на растението. Триене на лицето и ръцете с пресни листа от мента отблъсква мухи и други насекоми.

4. Червена детелина

детоксикация-червена-детелина

Червената детелина е невероятна за почистване на кръвта. Цветята имат способността да пренасят отпадъците от кръвта, правейки тази билка ценна част от детоксикацията.

Неговите отхрачващи свойства също са чудесни за хора, нуждаещи се от белодробна подкрепа. Обаче не забравяйте да направите вашето проучване, тъй като червената детелина е подходяща само в определени форми и суми.

5. Коприва

детоксикация-коприва

Копривата помага да се подпомогне бъбреците при елиминирането на отпадъците и, заедно с черния дроб, бъбреците ви играят важна роля и при детоксикацията.

Можете да се насладите на листата на тази билка, като го кипнете и ги добавите към салата. Можете също така да се насладите на коприва в супа, като я кипнете със зеленчуков бульон, чесън и лук. Това е лека и подхранваща супа, която ще детоксира тялото Ви с високи нива на желязо и витамин С. Витамин С е важна хранителна съставка, необходима за поддържане на различните фази на детоксикация на черния дроб.

6. Корени от репей

детоксикация-естествено-корен-от-репей

Въпреки че това може да не е най-вкусната от тези 8 билки, това невероятно антимикробно средство за пречистване на кръвта е заредено с детоксикиращи хранителни вещества като фолиева киселина, витамини С, Е и магнезий. Репей също е диуретик, който помага за детоксикацията на тялото ви чрез отстраняване на токсичните натрупвания в кръвта и елиминирането му чрез урината.

Репей е силна билка и би било препоръчително да го включите, след като сте преминали месеци на детоксикация. Той има много силен афинитет към черния дроб и работи изключително добре, за да елиминира токсините, поради което може да ви накара да се почувствате зле в началото.

7. Кориандър

детоксикация-кориандър

Тази силно вкусна билка най-често се използва за хелатиране на тежки метали като живак от тялото. Можете да се насладите в салати, супи, сладкиши или пресни сокове.

Можете също да намерите тази налична под формата на тинктура, но се консултирайте с билкар преди да я вземете, тъй като тя може да бъде доста мощна и силна. Детоксикацията на тежки метали изисква насочване и подкрепа.

8. Маточина

Детоксикация-с-билки-маточина

Тази билка, когато се приема вътрешно, действа като холагог, което означава, че стимулира освобождаването на жлъчката от жлъчния мехур в тънките черва.

Жлъчката е това, което емулгира мазнините и им позволява да бъдат правилно разбити, така че черният дроб да може правилно да подреди хранителните вещества от токсичните агенти.

Какво е детоксикация?

Просто казано, детоксикацията е процесът на прочистване чрез отстраняване на токсични елементи от вашето тяло и ум. Обикновено мислим за токсични вещества, са единствения проблем за организма ни.

Ако работите върху премахването на токсините от тялото си, то е нужен комплексен набор от инструменти от това.

Всеки знае колко важна е редовната детоксикация, когато става дума да помогнете на вашето тяло да премахне токсините и се прочисти, но знаехте ли, че можете да детоксирате тялото си всеки ден?

Приемането на храни, които са органични и избягване на пестициди и химически натоварени храни е един от начините, но друг чудесен начин да помогне за детоксикация на тялото, е чрез пиене на определени чайове.

Препоръчваме да прочетете също:

10 начина за детоксикация на Вашето тяло

Токсини и токсични вещества

Токсините са нещо изкуствено, което може да се натрупа в тялото и да има отрицателно въздействие. Това са неща като химикалите във Вашият грим и продукти за грижа за кожата, антибиотици, тежки метали, пестициди, замърсяване на въздуха, алкохол и наркотици.

Излагане на токсини

Ние сме изложени на много токсични вещества всеки ден, някои от които са по избор, а други са в нашата среда. Намаляването на токсичните вещества,  там където можем, е наистина полезно (понякога повече от детоксикационна програма).

А за замърсяването е в околната среда то, детоксикацията е ключова.

Премахване

Докато премахването на излишните токсични вещества е сравнително лесно, премахването на излишните токсини може да включва допълнителната стъпка за балансиране на естествените вещества на тялото ви.

Тази допълнителна стъпка, макар и предизвикателна, може не само да ви помогне да се почувствате по-добре, но и да увеличите способността на организма да се бори с последиците от токсични вещества (защото когато сте извън баланса, всичко е по-трудно за вашето тяло).

Разбиране и подкрепа на процеса на детоксикация

Докато разграничението между токсините и токсичните вещества, е от решаващо значение да разберем този процес, начинът да ги премахнете е съществен. Системите на тялото имат невероятен начин да работят заедно, за да се отърват от нежеланите вещества.

Важно е да знаете, че ако решите да детоксикирате тялото си, вашите елиминационни органи се нуждаят от помощ, за да поддържат и обработват всички токсични агенти, които освобождавате през целия процес.

Време е да направите Вашето очистване !

Прочетете още :

10 начина за детоксикация на Вашето тяло

Водоразтворими токсини

След като чернодробните ензими разграждат мастноразтворимите токсини, те или излизат от тялото през храносмилателния тракт, или те се вкарват в кръвообращението. Токсините, открити в кръвта, са претърпели сложен ензимен процес, за да станат водоразтворими.

В тази форма те могат да действат като независими токсични агенти и могат да причинят вътрешни увреждания. Хубаво е, че отнема само около пет минути, за да могат нашите бъбреци да филтрират цялата кръв в тялото ни!

По същите причини, ако искате да подсилите черния дроб, трябва да подкрепите бъбреците си. Бъбреците трябва да са в състояние да открият токсичен агент при първото им филтриране и да го изтласкат от тялото възможно най-скоро, така че да не останат в кръвообращението. Те също така трябва да са достатъчно силни, за да филтрират непрекъснато кръвта.

Защита на бъбреците през детоксикацията

През повечето време мислим за нашите бъбреци като част от системата, която освобождава течност от организма под формата на урина. Всъщност е по-точно да ги опишем като част от системата, която решава колко течности да се запазят.

Бъбреците управляват транспортирането на течности в тялото ви, филтрират токсичните агенти от кръвта, поддържат кръвното налягане и решават кои минерали да се съхраняват в кръвообращението и за да се освободят чрез уриниране.

Дори без детоксикация бъбреците вършат наистина голяма работа. Така че, ако решите да детоксикарате, трябва да сте сигурни, че бъбреците са готови да филтрират по-големи количества токсични агенти. Ако не, те могат да останат в обращение достатъчно дълго, за да причинят вреда и да ви накарат да се разболеете.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button