Как се Излекувах от Безпокойство и постоянна тревожност ?

Безпокойство е общ термин за няколко нарушения, които причиняват нервност, страх, притеснение и притеснение.

Тези нарушения засягат това как чувстваме и се държим и можем да предизвика физически симптоми.

Лекото безпокойство е неясна и необезпокоителна, но тежкото безпокойство може сериозно да засегне ежедневния живот.

Безпокойните разстройства засягат 400 хиляди души в България. Това е най-често срещаното психични заболявания в страната. Само 36,9% от хората с това заболяване получават лечение.

Какви са леченията за Безпокойство и постоянна тревожност ?

След като сте били диагностицирани с безпокойство, можете да проучите възможностите за лечение с Вашия лекар.

Преди да започнете, какви и да е лекарства, се обърнете към медитацията.

Говорим, сериозно – медитация от по 10 минути на ден, прави чудеса при Безпокойство и постоянна тревожност.

За някои хора медицинското лечение не е необходимо. Промените в начина на живот може да са достатъчни, за да се справят със симптомите.

В умерени или тежки случаи, обаче, лечението може да ви помогне да преодолеете симптомите и да доведете до по-лесно управляем ежедневен живот.

Лечението за тревожност попада в две категории: психотерапия и медикаменти. Среща с терапевт или психолог може да ви помогне да научите инструменти за използване и стратегии за справяне с тревожност, когато се случи.

Медикаментите, които обикновено се използват за лечение на тревожност, включват антидепресанти и успокоителни средства.

Препоръчва се и валиум, а за него може да прочетете в статията ни действие на валиум

Те работят за балансиране на мозъчната химия, предотвратяване на епизодите на тревожност и отстраняване на най-тежките симптоми на нарушението.

Какво е Безпокойство?

Какво-е-Безпокойство

Безпокойството  е естествена реакция на човека при стресови ситуации, но се превръща в състояние, когато често се случва без да се задейства.
Американската психологическа асоциация (APA) определя безпокойството като „емоция, характеризираща се с чувство на напрежение, тревожни мисли и физически промени като повишено кръвно налягане“.

Важно е да знаете разликата между нормалните чувства на тревожност и тревожното разстройство, което изисква медицинска намеса.

Какви са видовете Безпокойство ?

Безпокойството  е ключова част от няколко различни разстройства. Те включват:

 • паническо разстройство: възникване на повтарящи се пристъпи на паника при неочаквани времена.
 • Човек с паническо разстройство може да живее в страх от следващата паническа атака.
 • фобия: прекомерен страх от конкретен обект, ситуация или дейност
 • социално тревожно разстройство: екстремен страх да не бъдеш съден от други в социални ситуации обсесивно-компулсивно разстройство: повтарящи се ирационални мисли, които ви водят да извършвате специфично, повторно поведение
 • разстройство от тревога при раздяла: страх от отдалечаване от дома или близките
 • тревожно разстройство за здравето: безпокойство за вашето здраве (по-рано наричано хипохондрия) посттравматично стресово разстройство (PTSD): безпокойство след травматично събитие.

Тревожност

Когато се сблъскват с потенциално вредни или тревожни задействания, чувствата на безпокойство са не само нормални, но и необходими за оцеляване.

Още от най-ранните дни на човечеството подходът на хищници и възможност опасност е създала аларми в тялото.. Тези аларми стават забележими под формата на повишено сърцебиене, изпотяване и повишена чувствителност към околните.

Наличието на адреналин в отговор на опасност причинява тези реакции. Това усилване на адреналина е известно като реакция „борба или полет“. Той подготвя хората да се изправя физически или да избягат от всякакви заплахи.

За повечето съвременни хора бягането от по-големи животни и непосредствената опасност, е по-малко належаща причина за това. Сега тревогите се въртят около работата, парите, семейния живот, здравето и други важни въпроси, които изискват вниманието на човека, без това да изисква задължително реакцията „борба или полет“.

Това нервно чувство преди важното събитие на живота или по време на трудна ситуация, е естествено ехо на първоначалната реакция на „борба или полет“.

Той все още може да бъде от съществено значение за оцеляването – безпокойството за това, че сме ударени от кола, когато пресичаме улицата, например, означава, че човек инстинктивно ще погледне в двете посоки, за да избегне опасността.

Тревожно разстройство

Продължителността или тежестта на тревожното усещане понякога може да не е пропорционално на първоначалния спусък или стресора. Физически симптоми, като повишено кръвно налягане и гадене, също могат да станат очевидни. Тези отговори се преместват от леко безпокойство в тревожно разстройство.

Тревожните разстройства се появяват, когато реакцията е непропорционална на това, което нормално може да се очаква в дадена ситуация. APA описва лице с тревожно разстройство като „имащо повтарящи се внезапни мисли или безпокойства“.

Какво представлява паническа атака на Безпокойство?

Атаката при безпокойство е усещане за много силна загриженост, тревога, стрес или страх. За много хора тревожната атака се развива бавно. Тя може да се влоши, когато се стигне до стресиращо събитие.

Атаките при безпокойство могат да варират значително и симптомите могат да се различават при отделните индивиди. Това е така, много симптоми на безпокойство не се случват на всички и те могат да се променят с течение на времето.

Честите симптоми на тревожно нападение включват:

 • чувство на слабост или замайване
 • задух
 • суха уста
 • изпотяване
 • студове или горещи вълни
 • безпокойство и тревога
 • беда
 • страх
 • изтръпване или изтръпване

Атака на паника и тревожност атака споделят някои общи симптоми, но те не са едни и същи.

Може да прочетете и статията ниДепресия – лечение с билки и официални методи 

Какво причинява Безпокойство ?

Изследователите не са сигурни за точната причина за безпокойство. Но вероятно е комбинация от фактори да играе роля. Те включват генетични и екологични фактори, както и химия на мозъка.

В допълнение, учените смятат, че областите на мозъка, отговорни за контрола на страха, могат да бъдат засегнати.


Не пропускай да прочетеш също:

Жълт кантарион за лечение на депресия: Ползи и странични ефекти

10 ефективни домашни средства за Депресия

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button