7-те най-добри Пробиотика за деца: На капки, За дъвчене

В света на добавките пробиотици за деца е често използвана дума. Те се използват за попълване на добри бактерии в тялото.

Те могат да помогнат при състояния като синдром на раздразнените черва, екзема и обикновена настинка.

Повечето възрастни използват пробиотици без отрицателни странични ефекти, но те безопасни ли за децата?

Ето какво трябва да знаете, преди да ги дадете на децата си.

Какво са пробиотиците?

Какво-са-пробиотиците?

Бактериите попрезункция се приемат за нещо лошо, но не е така. Вашето тяло се нуждае от определени бактерии, за да остане здраво. Бактериите помагат с храносмилането, абсорбират хранителни вещества и се борят с други микроби, които ви пречат.

В тялото си имате собствена общност от микроби. То се състои от добри и лоши бактерии, вируси и гъбички. Те живеят:

 • върху кожата Ви
 • в червата Ви
 • във вашия урогенитален тракт
 • в слюнката Ви

Когато балансът на добрите и лошите микроби във вашето тяло се промени, може да се появи инфекция и заболяване.

Например, използването на антибиотици убива бактериите, причиняващи инфекция.

Също така обаче премахва някои от добрите бактерии, които държат лошите бактерии под контрол.

Това оставя вратата отворена за размножаване и поемане на други лоши организми, което може да причини вторични инфекции. Честите вторични инфекции включват инфекции на дрожди, инфекции на пикочните пътища и чревни инфекции.

Пробиотиците съдържат живи, добри бактерии, които естествено се срещат в тялото ви. Те могат да имат един вид бактерии или смес от няколко вида.

Трябва ли пробиотиците да бъдат включени в храненето на детето ви?

Децата развиват микробиологията си в утробата и през ранното детство. Пробиотиците могат да играят роля в поддържането на микробиологията здрава.

Пробиотиците са популярно натурално лекарство за децата. Според проучване в САЩ през 2012 г. пробиотиците са третият природен продукт, използван най-вече от децата.

Необходими са повече проучвания, за да се докажат ползите и рисковете от пробиотична употреба при деца. Някои изследвания са окуражаващи:

 • Американски изследвания са установили, че пробиотиците могат да помогнат при лечението на възпалителна болест на червата. Те могат също да намалят продължителността на диарията, причинена от гастроентерит. Когато се дава на бременни и кърмещи майки, пробиотиците могат да намалят развитието на екзема и алергии при децата си.
 • Проучване, публикувано в JAMA Pediatrics, установява, че даването на пробиотици на новородени през първите три месеца на живота може да помогне за предотвратяване на колики, запек и киселинен рефлукс.

Има много анекдотични доказателства, подкрепящи употребата на пробиотици при деца. Но ползите за здравето могат да бъдат специфични за щама. Неща, които помага на едно състояние, може да бъде безполезно срещу друго. Поради тази причина (и поради липса на проучвания) няма ясен отговор дали трябва да дадете на детето си пробиотици, особено за дълги периоди от време.

Добавки срещу пробиотични храни: какво е по-добре?

Пробиотици се добавят към някои храни като кисело мляко и култивирани извара. Те се срещат естествено в ферментирали храни като мътеница, кефир и кисело зеле. Суровото сирене, произведено от непастьоризирано мляко, е друг източник.

Някои експерти подкрепят ползите за здравето от сурово мляко и продукти, произведени от сурово мляко, но не трябва да се дават на деца. Суровото мляко може да съдържа опасни бактерии. Тя може да причини животозастрашаващи заболявания.

Ако се чудите дали пробиотичните добавки или храни са по-добри, отговорът не е ясен. Получаването на хранителни вещества от цели храни обикновено е най-доброто. Но в случай на пробиотици, детето ви може да не може да получи достатъчно само, чрез храната. Пробиотиците в храните не могат да устоят на  процесите на производство и съхранение. Освен ако нямате лаборатория в кухнята си, няма начин да знаете точно колко от бактерията е в храната.

За какво помагат пробиотиците ?

Пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на остър запек, колики и киселинен рефлукс при здрави кърмачета и деца. Те също така могат да помогнат за предотвратяване на вторични инфекции и диария при деца, които използват антибиотици. Пробиотиците дори могат да помогнат за предотвратяване на екзема и алергии при някои деца.

Ако смятате, че пробиотиците могат да помогнат на вашите деца, попитайте Вашия лекар за следните въпроси:

 • Какви са ползите от пробиотиците за вашето дете?
 • Колко дълго трябва да ги давате на детето си, преди да видите ползи?
 • Ако не виждате очевидни ползи в рамките на определен период от време, детето трябва да спре да ги приема?
 • Каква доза трябва да приема вашето дете?
 • Каква марка препоръчват?
 • Има ли причини моето дете да не приема пробиотици?

Тъй като дългосрочните пробиотични ефекти върху децата са неизвестни, децата не трябва да използват пробиотични добавки като превантивно средство, освен ако не са препоръчани от лекар.

Вместо това, добавете пробиотични храни като кисело мляко към диетата на детето си, за да запазите здравословния микробиом. Проверете етикета, за да сте сигурни, че избраното от Вас кисело мляко има „живи и активни култури“.

Ако детето ви не е фен на кисело мляко, опитайте нещо друго

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button