Пробиотици за деца: 5-те най-добри пробиотика

Пробиотиците са живи микроорганизми, които, когато се приемат в достатъчно количество, имат благоприятен ефект върху здравето на човека.

Те са естествена част от чревната микрофлора на здравите хора и играят важна роля за храносмилането, имунната система и цялостното здраве.

Пробиотиците за деца

Детският организъм е особено чувствителен към промени в чревната флора. Това се дължи на факта, че чревният тракт на децата все още се развива и е по-уязвим от вредните бактерии.

Пробиотиците могат да помогнат за поддържане на здравословна чревна флора и да осигурят редица ползи за детското здраве, включително:

 • Ползи за храносмилането: Пробиотиците могат да помогнат за подобряване на храносмилането, като насърчават храносмилането на храната и абсорбцията на хранителните вещества.
 • Подсилване на имунната система: Пробиотиците могат да помогнат за подсилване на имунната система, като я предпазват от вредни бактерии и вируси.
 • Намаляване на риска от алергии: Пробиотиците могат да помогнат за намаляване на риска от алергии, като намаляват възпалението в тялото.
 • Подобряване на психичното здраве: Пробиотиците могат да помогнат за подобряване на психичното здраве, като намаляват тревожността и депресията.

Пробиотиците и детската имунология

Какво-са-пробиотиците?

Пробиотиците могат да помогнат за укрепване на имунната система на децата по няколко начина.

Първо, те могат да помогнат за увеличаване на производството на имуноглобулини, които са протеини, които помагат за борба с инфекциите.

Второ, те могат да помогнат за намаляване на възпалението, което може да отслаби имунната система.

Трето, те могат да помогнат за подобряване на усвояването на хранителните вещества, които са важни за имунната функция.

При хората най-често използваните пробиотични бактерии принадлежат към произвеждащите млечна киселина родове Lactobacillus (включително няколко нови рода, които преди са били под шапката на Lactobacillus ) или Bifidobacterium . Други родове, включително Streptococcus , Enterococcus , Lactococcus , Pediococcus , Bacillus и Escherichia и някои небактериални щамове дрожди на Saccharomyces 1 Куцуманис К., Алиенде А., Алварес-Ордонес А., Болтън Д., Боувър-Сид С., Чемали М., Дейвис Р., Де Чезаре А., Хилберт Ф., Линдквист Р. и др. Научно становище относно актуализирането на списъка на препоръчаните от QPS биологични агенти, умишлено добавени към храни или фуражи, както е нотифицирано до EFSA (2017–2019) EFSA J. 2020; 18 :5966. doi: 10.2903/j.efsa.2020.5966. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ]

Пробиотиците и детското хранене

Пробиотиците могат да бъдат особено полезни за деца, които се хранят с изкуствени и вредни храни.

Изкуствените храни често съдържат по-малко пробиотични бактерии от кърмата или майчиното мляко.

Пробиотиците могат да помогнат за компенсиране на този дефицит и да осигурят на децата необходимите пробиотични бактерии за здравословно развитие.

Доказано е , че приложението на L. reuteri DSM 17938 намалява детските колики при кърмачета 2Schreck Bird A., Gregory PJ, Jalloh MA, Risoldi Cochrane Z., Hein DJ Пробиотици за лечение на инфантилни колики: систематичен преглед. J. Pharm. Практ. 2017 г.; 30 :366-374. doi: 10.1177/0897190016634516. [ PubMed ] [ CrossRef ].

Пробиотични добавки за деца

Пробиотичните добавки са добър начин да осигурите на децата си пробиотици.

Когато избирате пробиотична добавка за деца, е важно да се уверите, че тя съдържа живи и активни пробиотични бактерии.

Препоръчително е да изберете добавка, която съдържа поне 10 милиарда живи бактерии на доза.

Дозировка на пробиотици

Дозировката на пробиотици за деца зависи от възрастта на детето и от състоянието, за което се използват.

Като цяло, препоръчителната доза пробиотици за деца е 1-2 милиарда живи бактерии на килограм телесно тегло на ден.

Безопасност на пробиотиците за деца

Пробиотиците са безопасни за повечето деца. Въпреки това, е важно да се консултирате с лекар, преди да дадете пробиотици на дете, което има някакво медицинско състояние.

7-те Най-добри марки пробиотици за деца

 • Primadophilus Kids от Nature’s Way: Тази добавка съдържа комбинация от 10 пробиотични щама, включително Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri DSM 17938 и Bifidobacterium lactis BB-12.
 • Probiflora Kids от BioGaia: Тази добавка съдържа Lactobacillus reuteri Protectis, който е един от най-изследваните пробиотични щамове.
 • Inflora Junior от Aboca: Тази добавка съдържа комбинация от 10 пробиотични щама и пребиотици.
 • Lactoflor Probiotics for Kids от LACTOFLOR: Тази добавка съдържа комбинация от 10 пробиотични щама, включително Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus и Bifidobacterium lactis.
 • Babybiotics Probiotics for Kids от Solgar: Тази добавка съдържа комбинация от 10 пробиотични щама, включително Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri и Bifidobacterium bifidum.
 • BioGaia Protectis Kids от BioGaia: Тази добавка съдържа Lactobacillus reuteri Protectis, който е един от най-изследваните пробиотични щамове, и пребиотици.
 • Sambucol Kids Probiotics от Sambucus: Тази добавка съдържа комбинация от 10 пробиотични щама, включително Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri и Bifidobacterium lactis, както и екстракт от черен бъз.

Тези марки пробиотици са най-добрите, защото:

 • Съдържат живи и активни пробиотични бактерии: Важно е да изберете добавка, която съдържа живи и активни пробиотични бактерии, които могат да достигнат до червата и да произведат желаните ефекти.
 • Съдържат разнообразни пробиотични щамове: Различните пробиотични щамове имат различни свойства и ефекти. За да се постигнат максимални ползи, е важно да изберете добавка, която съдържа разнообразни пробиотични щамове.
 • Съдържат достатъчно количество пробиотични бактерии: Препоръчително е да изберете добавка, която съдържа поне 10 милиарда живи бактерии на доза.
 • Е подходяща за възрастта на детето: Важно е да изберете добавка, която е подходяща за възрастта на детето.

В допълнение към тези фактори, важно е да се има предвид и вкусът на добавката, тъй като децата са по-склонни да приемат добавки, които им харесват.

Как да изберем най-добрият пробиотик за детето ни?

Изборът на правилния пробиотик за вашето дете може да бъде важен за неговото здраве и добробитие. Ето някои съвети как да изберете най-добрия пробиотик за вашето дете:

 • Консултирайте се с педиатър:
  • Винаги е добра идея да се консултирате със своя педиатър преди да започнете да давате пробиотици на детето си. Лекарят може да предостави индивидуални съвети, взети на база здравословното състояние на детето.
 • Видове бактерии:
  • Изберете пробиотик, който съдържа добри бактерии, полезни за детската флора. Lactobacillus и Bifidobacterium са обикновено подходящи за деца.
 • Брой и съдържание на пробиотиците:
  • Внимавайте за броя на живите пробиотични култури в продукта. По-голямото количество обикновено е предпочитано. Също така, проверете какво разнообразие от бактерии съдържа.

За какво помагат пробиотиците ?

Пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на остър запек, колики и киселинен рефлукс при здрави кърмачета и деца. Те също така могат да помогнат за предотвратяване на вторични инфекции и диария при деца, които използват антибиотици. Пробиотиците дори могат да помогнат за предотвратяване на екзема и алергии при някои деца.

Ако смятате, че пробиотиците могат да помогнат на вашите деца, попитайте Вашия лекар за следните въпроси:

 • Какви са ползите от пробиотиците за вашето дете?
 • Колко дълго трябва да ги давате на детето си, преди да видите ползи?
 • Ако не виждате очевидни ползи в рамките на определен период от време, детето трябва да спре да ги приема?
 • Каква доза трябва да приема вашето дете?
 • Каква марка препоръчват?
 • Има ли причини моето дете да не приема пробиотици?

Тъй като дългосрочните пробиотични ефекти върху децата са неизвестни, децата не трябва да използват пробиотични добавки като превантивно средство, освен ако не са препоръчани от лекар.

Вместо това, добавете пробиотични храни като кисело мляко към диетата на детето си, за да запазите здравословния микробиом. Проверете етикета, за да сте сигурни, че избраното от Вас кисело мляко има „живи и активни култури“.

Референции:

 1. Куцуманис К., Алиенде А., Алварес-Ордонес А., Болтън Д., Боувър-Сид С., Чемали М., Дейвис Р., Де Чезаре А., Хилберт Ф., Линдквист Р. и др. Научно становище относно актуализирането на списъка на препоръчаните от QPS биологични агенти, умишлено добавени към храни или фуражи, както е нотифицирано до EFSA (2017–2019) EFSA J. 2020; 18 :5966. doi: 10.2903/j.efsa.2020.5966. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ]
 2. Schreck Bird A., Gregory PJ, Jalloh MA, Risoldi Cochrane Z., Hein DJ Пробиотици за лечение на инфантилни колики: систематичен преглед. J. Pharm. Практ. 2017 г.; 30 :366-374. doi: 10.1177/0897190016634516. [ PubMed ] [ CrossRef ]

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button