7 Ефективни Домашни Средства за Лош Дъх ( Изпитани)

Лошият дъх, наречен също халитоза, може да бъде смущаващ и в някои случаи дори да предизвика тревожност.

Домашни средства за лечение на лош дъх

Доматените средства за лечение лош дъх включват скилидка чесън, лешник, лимон, магданоз, мента, босилек, кардамон, семена от копър, канела, ябълка, моркови, круши, мента, зърнастец, ябълков оцет, чай от магданоз и смирна и сода за хляб.

Лош дъх е такъв, при който миризмата на устата продължава дори след, като сме си измили зъбите. Това състояние се нарича хроничен лош дъх, халитоза или фетор.

Лошият дъх може да бъде индикация за различни вътрешни болести. Човек трябва определено да се консултира със зъболекар, за да открие основната причина за лош дъх.

Едно чудесно решение е Тинктура от мента, а за нея, може да прочетете в статията ни ползи от Тинктура от мента.

Съществуват и специфични и целенасочени домашни средства за лош дъх.

Нека да разгледаме някои от най-добрите вътрешни средства за лош дъх:

1. Лешник

Когато се дъвчат бавно, лешници могат да премахне лош дъх.

Най-добре е да го хапвате сутрин на гладно.

2. Лимонов сок при лош дъх

12_Домашни_средства_за_лечение_на_лош_дъх-1080x675

Една лъжица лимонов сок с щипка сол може да премахне миризмата на чесън и лук в дъха. Освен че е ефективно и лесно средство за лош дъх, то ви кара да се чувствате добре след тежко или пикантно хранене.

3. Карамфил

Карамфил има много силни антисептични свойства, които могат да убият бактериите, които причиняват лош дъх. 3-4 карамфилчета трябва да бъдат смлени, добавени към чаша вода, и варени. След тя се използва за гаргара.

4. Магданоз, мента и босилек

Листа от магданоз, мента и босилек могат да се дъвчат, тъй като намаляват продукцията на газа и предизвикват свеж дъх за продължителен период от време.

5. Кардамон

Кардамом често се приема след хранене като освежител на дъха. Когато се дъвчат, той подобрява вкуса в устата ви.

6. Семена от копър

Семена от копър могат да се вземат директно или да се смилат на прах и след това да се поставят на четка за свеж дъх.

Екстрактът може да се приложи и върху езика и венците.

7 Канела при лош дъх

Канела може да абсорбира сяра от чесъна и лука. Малко парче канела, може да се съхранява в устата за известно време, докато гнилата миризма не изчезне.

8. Ябълки, моркови и круши

Плодове като ябълки, моркови и круши са богати на фибри. Тези плодове произвеждат слюнка, когато се дъвчат, а също така помагат за почистването на зъбите просто като се ядат.

9. Мента и Винтергрийн

Ментовете и зелените зеленчуци неутрализират лошия дъх и придават свежест на устата. Ето защо те присъстват в повечето паста за зъби и уста.

10. Ябълков оцет

Една супена лъжица ябълков оцет може да се приема с чаша вода преди хранене, което води до подобряване на храносмилането. Това е така, защото лош дъх може да се причини излишната киселина, произведена от храносмилателния тракт или от „лоши“ чревни бактерии.

Какво е лош дъх ?

Не е чудно, че рафтовете на магазините са препълнени с дъвки, ментови бонбони, и води за уста и други продукти, предназначени за борба с лошия дъх. Но много от тези продукти са само временни мерки, защото не се отнасят до причината за проблема.

Някои храни, здравословни условия и навици са сред причините за лошия дъх. В много случаи можете да подобрите лошия дъх с последователна правилна хигиена на зъбите. Ако простите техники и навици не решават проблема, посетете вашия зъболекар или лекар, за да сте сигурни, че по-сериозно състояние не причинява лошия си дъх.

Как това, което ядете засяга дъхът Ви ?

По принцип цялата храна, която се яде, започва да се разгражда в устата ви. Ако ядете храни със силни миризми (като чесън или лук), четкането и зъбците – дори и водата за уста – само временно махат миризмата. Миризмата няма да изчезне напълно, докато храните не преминат през тялото ви.

Защо лошите навици причиняват лош дъх?

Ако не миете зъбите си редовно, частиците на храната могат да останат в устата ви, като се стимулира растежа на бактериите между зъбите, около венците и на езика. Това причинява лош дъх. Антибактериалните изплаквания на уста също могат да помогнат за намаляване на бактериите.

В допълнение бактериите, причиняващи миризма, и частиците от храната могат да причинят лош дъх, ако протезите не се почистват правилно.

Какви здравословни проблеми са свързани с лош дъх?

Устойчивият лош дъх или лош вкус в устата могат да бъдат предупредителен признак на заболяване на венците (пародонтално). Причинява се от натрупването на плака върху зъбите. Бактериите причиняват образуването на токсини, които дразнят венците. Ако заболяването на венците продължи да не се лекува, то може да увреди венците и челюстта.

Други зъбни причини за лош дъх включват лошо монтиране на стоматологични уреди, гъбични инфекции на устата и зъбен кариес (кухини).

Лечение на лош дъх

За да намалите лошия дъх, трябва да избягвате да имате кариес и да намалявате риска от заболявания на венците, редовно прилагайте добра орална хигиена. Допълнителното лечение за лош дъх може да варира в зависимост от причината. Ако се смята, че лошият ви дъх е причинен от здравословно състояние, вашият зъболекар вероятно ще ви насочи към лекар.

За причини, свързани с оралното здраве, вашият зъболекар ще работи с Вас, за да ви помогне да контролирате по-добре това състояние. Стоматологичните мерки могат да включват:

  • Изплаквания и пасти за зъби. Ако лошият си дъх се дължи на натрупване на бактерии (плака) върху зъбите, вашият зъболекар може да препоръча изплакване в устата, което убива бактериите. Вашият зъболекар може също да препоръча паста за зъби, която съдържа антибактериално средство за унищожаване на бактериите, които причиняват натрупване на плака.
  • Лечение на зъбни заболявания. Ако имате заболяване на венците, може да се обърнете към специалист (пародонтолог). Някои болести може да доведат до откъсване на венците от зъбите ви, оставяйки дълбоки джобове, които се пълнят с бактерии, причиняващи миризми. Понякога само професионалното почистване премахва тези бактерии.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button