Тинктура от мента: 7 научни ползи за Здравето

Ментата е сред най- ползваните лечебни растения в света и т. наречените многотонажни билки.

Ментата е многогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище, от което се образуват разклонени стъбла с височина до 1 m. Листата са тъмно- зелени с малки власинки, а цветовете са дребни червено-виолетови.

Мента се използва като ароматизатор в дихателните продукти, бонбоните и други храни. Освен това, много хора консумират мента като освежаващ чай без кофеин.

Листата на мента съдържат няколко етерични масла, включително ментол, ментон и лимонен (източник).

Ментолът придава мента своите охлаждащи свойства и разпознаваем ментов аромат.

Докато чай от мента често се пие заради аромата си, той може да има и няколко ползи за здравето. Прочетете статията до край и ще научите за всички нейни доказани ползи.

Какви са ползите на Тинктура от мента?

Листата, етеричното масло и ментолът възбуждат секреторната функция на стомаха и червата и секрецията на жлъчката, с което стимулират апетита.

Едновременно с това действуват болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично.

Лечебно дейсвие на Тинктура от мента

В медицината се използва както самото масло, така и чистият ментол за изработване на редица лекарства и профилактични препарати.

Ментолът причинява при допир с нервните окончания усещане на хлад, действа обезболяващо, съдоразширяващо, дразни слузестата обвивка на червата и стомаха и предизвиква усилена перисталтика.

Доказано е, че той има и антисептично действие.

Ментолът влиза в състава на редица препарати за лечение на сърдечно-съдови заболявания (валидол), противомигренни препарати, капки за нос, инхалационни смеси и др.

Значителна част от ментовото масло се използва за ароматизиране на пасти за зъби, а добавено в малки количества към парфюмни композиции, то повишава техния освежителен ефект.

Голямо приложение намират сухите ментови листа при приготвянето на чайове с тонизиращо действие върху нервната система, като средство за подобряване на храносмилането, при спазми в стомаха и др

1. Може да облекчи храносмилателните разстройства

Мента може да облекчи храносмилателните симптоми, като газове, подуване на корема и лошо храносмилане.

Проучванията върху животни показват, че ментата отпуска храносмилателната ви система и може да облекчи болката.

Освен това предотвратява свиването на гладките мускули, което може да облекчи спазмите в червата ви (проучване).

Преглед на девет проучвания при 926 души със синдром на раздразненото черво (IBS), лекувани с ментово масло за най-малко две седмици, заключава, че ментата осигурява значително по-добро облекчаване на симптомите от плацебо .

В едно проучване при 72 души с ментово масло намаляват симптомите на IBS с 40% след четири седмици, в сравнение само с 24,3% при плацебо .

Освен това, при преглед на 14 клинични проучвания при близо 2000 деца, ментата намалява честотата, дължината и тежестта на коремната болка.

Доказано е, че ментовото масло отпуска мускулите в храносмилателната ви система и подобрява различни храносмилателни симптоми. Следователно, ментовият чай може да осигури подобни ползи.

2. Може да помогне при Главоболие и мигрена

Тъй като ментата действа като мускулен релаксант и обезболяващо, тя може да намали някои видове главоболие (проучване в САШ).

Ментолът в ментовото масло увеличава притока на кръв и осигурява усещане за охлаждане, евентуално облекчаване на болката (достоверен източник).

В едно рандомизирано клинично проучване при 35 души с мигрена, ментовото масло, приложено върху челото и слепоочията, значително намалява болката след два часа, в сравнение с плацебо масло.

В друго проучване при 41 души е установено, че маслото от мента, приложено върху челото, е толкова ефективно при главоболие, колкото 1000 mg ацетаминофен

Въпреки че не съществуват доказателства, че чай от мента подобрява симптомите на главоболие, изследванията сочат, че ментовото масло намалява напрежението при главоболие и мигрена.

3. Може да освежи дъха ви

Има причина, поради която ментата е често срещан ароматизатор за пасти за зъби, вода за уста и дъвки.

В допълнение към приятната си миризма, ментата има антибактериални свойства, които помагат за убиване на микроби, които причиняват зъбна плака – което може да подобри дъха ви (лабораторно проучване).

В едно проучване на хора, които са претърпели операция на гръбначния стълб и са получили изплакване, направено с мента, чаено дърво и лимонови масла, са се подобрили при симптоми на лош дъх, в сравнение с тези, които не са получавали маслата.

В друго проучване, ученици, които са изплаквали устата с мента, са имали подобрение в дишането след една седмица, в сравнение с контролната група (проучване).

Въпреки че няма доказателства от научни изследвания, че пиенето на чай от мента има същия ефект, съединенията в мента са доказали, че подобряват дъха.

Доказано е, че ментовото масло убива микробите, които водят до лош дъх. Чаят от мента, който съдържа ментово масло, може да помогне и за подобряване на дъха.

4. Може да облекчи запушените синуси

Ментата има антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Поради това, ментовият чай може да се бори със запушени синуси поради инфекции, обикновена настинка и алергии (проучване).

Освен това, изследванията показват, че ментолът – едно от активните съединения в ментата – подобрява възприемането на въздушния поток във вашата носна кухина.

Следователно парата от чай от мента може да ви помогне да се почувствате така, сякаш дишането ви е по-лесно .

Освен това е показано, че топлите течности, като пилешки бульон и чай, временно подобряват симптомите на задръстване на синусите, вероятно поради изпаренията им (лабораторно проучване).

Въпреки че чай от мента не е проучен за ефекта му върху назалната конгестия, данните показват, че той може да бъде полезен.

Въпреки че има ограничени доказателства, че пиенето на чай от мента може да помогне за отпушването на синусите ви, топла напитка, съдържаща ментол – например чай от мента – може да ви помогне да дишате малко по-лесно.

Начини на приложение на ментата

Мента и естествените съединения, намиращи се в листата на ментата, могат да се възползват от вашето здраве по няколко начина.

Докато изследванията върху ментовия чай са ограничени, няколко проучвания очертават ползите от ментовото масло и екстрактите от мента.

Ментата може да помогне за подобряване на храносмилането, да освежи дъха ви и да подобри концентрацията.

Нека разгледаме различните начини за прием на Мента

Ментовото масло

Притежава антибактериална активност срещу E. coli, Staphylococcus aureus, S. pyrogenes, B. subtilis, Proteus vilgaris и умерена противогъбна активност срещу Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Asp. niger, Fusarium sp.

Ментолът, тимолът и метилсалицилатът, които се съдържат в маслото, предизвикват понижение в кръвното налягне, поради вазодилататорния си ефект.

Проведени са изследвания с пресов сок и чай от мента, с цел проследяване на нивата на холес- терола (HDL, LDL) и триглицеридите в кръвта на плъхове, като в края на изследването е установен, ясно изразен хиполипидемичен ефект.

Азуленът, открит в ментовото масло, както и алкохолни екстракти от мента, е с доказан противовъзпа- лителен ефект при някои опитни животни.

Ментовото масло в малки дози повишава апетита, премахва спазмите при колики в стомаха, черва- та и жлъчните пътища, възбужда екскрецията на черния дроб и панкреаса.

Свързана статия9 невероятни ползи от ментовият чай + рецепти за чай от мента

Мента, глог и валериан.

Комбинираният прием на валериана, глог и мента има широко установена практика у нас, с доказан ефект при нарушения в дейността на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи, а и като профилактика.

Екстрактите от Мента, Глог и Валериана оказват благотворно влияние върху сърдечно-съдовата система, вътрешното равновесие и усещането за спокойствие.


Допринасят за успокоение на нервната система, благоприятно повлияват сърдечния ритъм, психическото напрежение и психическата умора. Притежават така наречения уравновесяващ ефект.

Приложение:
Препоръчва се като хранителна добавка за благоприятно повлияване на сърдечно-съдовата система, кръвното налягане, физическото и психическо състояние на организма.

На каппки ( тинктура)

Тинктура мента има изключително приятно  и освежаващо действие. Тя се използва като съставка в напитки или като подправка към екзотични ястия. Може да бъде консумирана при проблеми със стомаха, проблеми с жлъчката, диария, газове, повръщан.

Показания: За облекчаване на някои симтоми от страна на храносмилателната система като
стомашно-чревни и жлъчни коликообразни болки и метеоризъм.

Начин на употреба: Ако не е предписано друто се приемат по 20 капки от настойката от лютива мента в чаена лъжичка или на бучка захар, 2-3 пъти дневно. Деца над 6 години може да приемат такъв брой капки, който е равен на годините им.

Ментолът

Ментолът прави тази билка така свежа и ароматна, а извличането на етеричните масла става посредством парна дестилация. Най-подходящото време за бране на мента е през юли и август, когато растението цъфти, а изсушаването става на сянка или в специални сушилни.

Топлият чай от мента възстановява и стабилизира организма през студения есенно-зимен период, а през топлите дни студените ментови напитки действат освежаващо и ободряващо.

Чаят от мента, неподсладен, има и противовъзпалителнодействие, както  е подходящ и за превенция на жлъчните пътища. Маслото от мента регулира храносмилането и помага срещу метеоризъм.

Рецепти при заболявания

Вземат  се  по  2  чаени  лъжички  листа  от  мента  и  маточина  и  3 чаени лъжички цветове от лайка. Варят се 2÷3 минути в 2 и ½ чаени чаши вода, след  което  се  оставят  да  киснат  половин  час. Течността  се  прецежда и  от нея  се  пият  по  2  винени  чаши  3  пъти  на  ден  преди  ядене.  Отварата  се  приема  леко  затоплена.

Прави се запарка от 2 чаени лъжички  сушени листа от мента и ¼ л. вряща вода. Запарката се изпива на глътки за 1 ден, без да се подслажда.

При цистит

Вземат се 20 гр. ситно надробени стръкове от мента, заливат се е  1,5 л. кипяща вода, варят се 5÷10 минути, след което се оставят да изстинат. Отва‐ рата се прецежда и от нея се пие по 1 чаена чаша 3 пъти дневно в продължение на  1 месец.

Болки в стомаха

Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата); успокоява спазмите в храносмилателните пътища и възвръща апетита; има противовъзпалително и жлъчегонно въздействие.

Подходяща е за лечение на жлъчните пътища, жлъчно-каменна болест, хроничен панкреатит, разстройство.

За устата

Тъй като ментовото масло е доказано антибактериално, антимикробно и антисептично средство, то може да помогне за убиване на много от вредните микроорганизми в устата ни, които допринасят за кариес.

Освен това, една от основните активни съставки в маслото от мента, ментол, е показана, че лекува лош дъх. За създаване на вода за уста с използване на масло от мента, разбъркайте 3 или 4 капки в малко количество пречистена вода и жабурете разтвора в устата си в продължение на 30 до 60 секунди.

За още по-добри резултати, помислете за добавяне на една чаена лъжичка сода за хляб; това ще засили нейните избелващи свойства.

Антибактериален ефект

Екстрактът от мента притежава общ антибактериален ефект и затова той често е включван в състава на продукти за устна хигиена – пасти за зъби, вода за уста, дезинфекциращи таблетки за смучене.

Всекидневното използване на ментов продукт възпрепятства развитието на бактерии в устата, намалява възпалението на венците, премахва неприятния дъх.

При ревматизъм

Ваните с мента се препоръчват при ревматизъм. Около 200 гр. изсушена мента се разтваря в 3 л гореща вода и се добавя във ваната. За да има ефект, престоят в нея трябва да е поне 15-20 минути.

За жлъчка

Чаят от мента стимулира секрецията на жлъчка (в комбинация с корени от глухарче се препоръчва при захарен диабет) и подпомага усвояването на мазната храна.

При високо кръвно

Ментата нормализира сърдечния ритъм, помага при тахикардия, стенокардия и аритмия. При високо кръвно народната медицина препоръчва настойка от мента, валериана и лайка.

При мигрени

Инхалациите с масло от мента помагат при мигрени, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение . Наложени с компреси от мента се лекуват ухапвания от насекоми, кожни възпаления, циреи.

Против лош дъх

Листа от мента се накисват в червено вино (съотношение 1 към 10) и така престояват10 дена.

Получената смес се използва за жабурене за стягане на венците или против лош дъх. Дозата е две супени лъжици след ядене.

За гъста и красива коса

Има няколко причини, поради които ментовото масло е често срещано в търговски шампоани и балсами.

То притежава значителни регенеративни и стимулиращи ефекти, които могат да облекчат раздразнение на скалпа, насърчават растежа на косата и подмладяват съществуващата коса.

То също така създава усещане за охлаждане на кожата на главата, което кара цялата глава да се чувства освежена и ободрена.

Ето една проста рецепта за естествен шампоан, която можете да пробвате: Добавете 10 капки ментово масло, 3 супени лъжици зехтин, 10 супени лъжици сода за хляб и 160 мл гел от алое вера към 200 мл пречистена вода.

Този шампоан, който може да се съхранява в бутилка за бъдеща употреба, е далеч по-подхранващ от търговските шампоани и е без химикали, които лишават косата от нейните естествени масла.

Масло за кожата

Маслото от мента е фантастичен избор за лица, които искат по-здрав и по-младежки вид на кожата.

То е известно стягащо, което може да предотврати запушване на порите (маслото от мента е много ефективен природен лек за акне). Неговите високи концентрации на ментол помагат за охлаждане на кожата и озаряват тъмните петна.

То също така помага за почистване на лицето от натрупани отпадъци.

Докато разтвор, направен от ментово масло и вода е напълно достатъчен за локално приложение, добавянето на други полезни за кожата съставки към него, като ябълков оцет и алое вера гел, ще увеличат силата му.

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  • Лечението на дихателните неразположения с етерични масла от някои ароматни лечебни растения ( 2008 , октомври ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19039907
  • Оценка на използването на мента за измиване на уста за халитоза от момичета, които учат в гимназиите в Техеран ( 2013, 31 януари ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24478977
  • Антимикробна ефикасност на пет етерични масла срещу перорални патогени: проучване in vitrо ( 2013 ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24966732
  • Етерични растителни масла и механизми за главоболие. ( 2013 ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24966732

Актуализация на статията на 29 септември 2019!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button