Гъбична инфекция при жените – причини, симптоми и лечение

Вагинална гъбична инфекция, позната също като кандидоза, е често срещано заболяване.

Гъбичната инфекция при жените е гъбична инфекция, която причинява дразнене, секреция и силен сърбеж на вагината и вулвата – тъканите при вагиналния отвор.

Здравата вагина съдържа бактерии, когато балансът на бактериите и дрождите се промени, дрождевите клетки могат да се размножават. Това причинява силен сърбеж, подуване и дразнене.

Какво е гъбична инфекция при жените?

Вагиналната гъбична инфекция, е вид гъбична инфекция, която често може да засегне нежният пол.

Всяко тяло съдържа някакво количество дрожди, наречени кандида , които при сверъх разтеж, причиняват вагинални гъбични инфекции.

Дрождите са вид гъбички, а кандида е специфичен вид дрожди. Когато тази мая е в баланс във вашето тяло, няма проблеми. Но когато дрождите са в дисбаланс, те бързо растат и можете да получите гъбична инфекция.

Вагинални гъбички инфекции се считат за полово предавана инфекция (ППИ).

Сексуалният контакт може да го разпространява, но жените, които не са сексуално активни, също могат да ги получат. След като получите инфекция с дрожди, има по-голяма вероятност да получите още една.

Колко често жените получават гъбична инфекция ?

Вагиналната гъбична инфекция засяга до 3 от 4 жени в някакъв момент от живота им. Много жени ще имат в живота си поне 2 заболявания с гъбична инфекция.

Проучвания показват, че 75% от жените ще получат поне една гъбична инфекция през живота си, а 8% получават повече от четири годишно. 

Те се наричат ​​повтарящи се гъбични инфекции, когато се случват отново и отново.

Причини и рискови фактори

Гъбичните инфекции при жените, особено в областта на вагина и вулвата, често се дължат на гъбички от рода Candida, най-често Candida albicans.

Тези инфекции могат да бъдат причинени от различни фактори и да доведат до неприятни симптоми.

Проучване на доктор Juliana Ester , показва, че вулвовагиналната кандидоза е втората най-честа причина за вагинит след бактериалната вагиноза. Candida albicans представлява 85% до 90% от случаите.

Ето някои от възможните причини и симптоми на гъбичните инфекции при жени:

 1. Антибиотици: Приемането на антибиотици може да наруши баланса на микроорганизмите във вагиналната среда, като увеличи риска от гъбична инфекция.
 2. Слаб имунитет: Намален имунитет може да направи организма по-уязвим за гъбични инфекции.
 3. Хормонални промени: Флуктуации в нивата на естроген, като тези по време на бременност, цикъл и по време на прием на орални контрацептиви, могат да увеличат риска.
 4. Влажност и топлина: Носенето на стеснителни облекла или дълги периоди на влажност и потене в интимната област могат да създадат подходящи условия за развитие на гъбични инфекции.
 5. Следване на лоши хигиенни практики: Неправилната грижа за интимната област, използването на агресивни сапуни или душ-гели и други фактори могат да спомогнат за развитието на гъбична инфекция.

За да се постави диагноза и лечение на гъбичната инфекция, е необходимо да се консултирате с лекар, който ще предложи подходящи методи за лечение, включително антигъбични кремове или супозитории. Не се препоръчва самолечение, тъй като неправилното лечение може да увеличи риска от рецидиви или да доведе до други проблеми.

Какви са симптомите на Кандидоза при жените?

вагинални_гъбички

Гъбичнате инфекция при жените имат общ набор от симптоми като:

 • вагинален сърбеж
 • оток около влагалището
 • изгаряне по време на уриниране или секс
 • болка по време на секс
 • болезненост
 • червенина
 • обрив

Белезникаво-сивото вагинално изхвърляне е друг очевиден симптом. Някои хора казват, че това отделяне прилича на извара. Понякога изпускането може да е и водно.

Обикновено продължителността на времето, когато инфекцията с гъбички е оставена нелекувана, има пряко въздействие върху това колко тежки могат да станат симптомите Ви.

Какви видове вагинални инфекции при жените съществуват ?

Гъбичните инфекции при жените могат да засегнат различни области на тялото, но най-често се свързват с вагиналните инфекции.

Ето някои от основните видове гъбични инфекции, които могат да засегнат жени:

 1. Вагинална кандидиаза: Този вид гъбична инфекция е най-често срещаният и се дължи на гъбички от рода Candida, най-често Candida albicans. Симптомите включват сърбеж, парене, вагинални секреции с характерен бял или кремав оттенък и болка при сексуален контакт.
 2. Гъбични инфекции на вулвата: Тези инфекции могат да засегнат външните генитали и областта около вагиналния отвор. Симптомите са подобни на тези на вагиналната кандидиаза и включват сърбеж, изгаряне и дискомфорт.
 3. Орална кандидиаза: Този вид инфекция засяга устната кухина. Тя често се нарича и „млечна гъба“ и може да се появи при бебета, особено след прием на антибиотици, или при лица с намален имунитет, като пациенти с ХИВ/СПИН.
 4. Гъбични инфекции на кожата и ноктите: Гъбични инфекции могат да засегнат кожата и ноктите на ръцете и краката. Те често се дължат на гъбички от рода Trichophyton, Epidermophyton и Microsporum и могат да причинят симптоми като свръхчувствителност, чешене и сухота на кожата.
 5. Гъбични инфекции в уретрата: Порой гъбични инфекции могат да засегнат уретрата, което може да доведе до симптоми като болки и дискомфорт по време на микциониране.

Важно е да се отбележи, че лечението на гъбични инфекции може да варира в зависимост от типа на инфекцията и нейната местоположение. За точна диагноза и лечение, винаги е препоръчително да се консултирате с лекар или гинеколог.

Какво благоприяства развитието на кандидоза в интимните области ?

Кандида естествено срещащ се микроорганизъм във вагиналната област. Бактерията Lactobacillus запазва растежа им под контрол.

Но ако има дисбаланс във вашата система, тези бактерии няма да работят ефективно. Това води до свръхрастеж на дрожди, който причинява симптомите на инфекции на вагинални дрожди.

Няколко фактора могат да причинят гъбична инфекция, включително:

 • антибиотици (те намаляват количеството на Lactobacillus [„добри бактерии“] във вагината)
 • бременност
 • неконтролиран диабет
 • слаба имунна система
 • лоши хранителни навици, включително много сладки храни
 • хормонален дисбаланс близо до менструалния цикъл
 • стрес
 • липса на сън

Специфичен вид дрожди, наречени Candida albicans, причинява повечето инфекции на дрожди. Тези гъбични инфекции са лесно лечими.

Лабораторният тест може да определи какъв тип Candida имате.

Какво може да увеличи риска ми от инфекция с вагинален дрожди?

вагинална-инфекция

Жените, които имат състояния, които водят до намалена имунна функция, са по-склонни от други да развият дрождени инфекции. Те включват жени с рак или с химиотерапия при рак, с диабет и жени, приемащи стероидни лекарства.

Бременните жени и жените, приемащи орални контрацептиви също са изложени на повишен риск.

Приемането на антибиотици  може да промени нормалните бактериални популации във влагалището и да предразположи към свръхрастеж на дрожди.

Свързана статия: 9 причини поради, които имате Кафяво течение преди цикъл

Предприемането на стъпки за намаляване на влагата в гениталната област може да намали шансовете за развитие на гъбична инфекция. Носенето на памучно бельо или бельо с памучен чатал, носенето на свободни панталони и избягването на продължително носене на мокри  екипи или бански костюми са всички мерки, които могат да помогнат за контролиране на влагата и могат да помогнат за намаляване на шанса да се получи гъбична инфекция.

Какви са симптомите на гъбична инфекция при мъжете?

Симптомите при мъжете могат да включват сърбеж, парене и болка в края на пениса. Може да възникне и дискомфорт по време на уриниране. Зоната може да изглежда зачервена или раздразнена. Симптомите могат да наподобяват тези на други заболявания, включително някои инфекции, предавани по полов път, добре е да се извършва тестването на причините за симптомите при мъжете.

Как се лекува вагинална гъбична инфекция?

Всяка инфекция с дрожди е различна, така че Вашият лекар ще Ви предложи лечение, което е най-добро за Вас. Леченията обикновено се определят въз основа на тежестта на вашите симптоми.

Леки инфекции

За обикновени инфекции с дрожди, Вашият лекар обикновено предписва схема от един до три дни на противогъбичен крем, мехлем, таблетка или супозитория. Тези лекарства могат да бъдат в рецепта или без.

Общите лекарства включват:

 • бутоконазол (гиназол)
 • клотримазол (Lotrimin)
 • миконазол (Monistat)
 • терконазол (Terazol)
 • флуконазол (дифлукан)

Жените с обикновени гъбични инфекции трябва да посетят лекаря си по-често, за да се уверят, че лекарството е действало.

Ако установите, че имате инфекция с дрожди, можете също да се третирате у дома с домашни продукти.

Усложнени инфекции

Вашият лекар е много вероятно да третира инфекцията с дрожди, ако е тежък или сложен случай, ако:

 • имате силно зачервяване, подуване и сърбеж, което води до рани или сълзи във вагиналната тъкан
 •  имали повече от четири дрождени инфекции за една година
 • имате инфекция, причинена от Candida, различна от Candida albicans
 • Вие сте бременни
 • имат неконтролиран диабет или слаба имунна система от лекарството
 •  HIV-позитивни

Възможни лечения при тежки или сложни инфекции на дрожди включват:

 • 14-дневно вагинално лечение с крем, маз, таблетка или супозитория
 • две или три дози флуконазол (Diflucan)
 • дългосрочно предписване на флуконазол (Diflucan), приеман веднъж седмично в продължение на шест седмици или дългосрочно използване на локално противогъбично лекарство

Ако Вашата инфекция е повтаряща се, е добре да видите дали вашият сексуален партньор има инфекция с дрожди. Не забравяйте да използвате презервативи, когато правите секс, ако подозирате, че някой от вас има инфекция с дрожди.

Какви са естествените и алтернативните лечения?

Можете да се опитате да лекувате вагинални инфекции с естествени лекарства, ако искате да избягвате приемането на медикаменти, но те не са толкова ефективни и надеждни, колкото посочените медикаменти. Някои популярни природни средства включват:

 • кокосово масло
 • крем от чаено дърво
 • чесън
 • вагинални супозитории на борна киселина
 • обикновено кисело мляко, което се приема перорално или се вкарва във влагалището

Винаги се уверете, че ръцете ви са чисти, преди да използвате кремове или масла в вагината.

Може да искате да говорите с лекар преди да опитате естествени средства за защита. Това е важно, защото:

 • Ако симптомите ви се дължат на нещо различно от обикновена гъбична инфекция, Вашият лекар може да ви помогне да диагностицирате състоянието си.
 • Някои билки могат да взаимодействат с лекарства, които може да приемате или да причинят други нежелани странични ефекти.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button