Лечение на Шипове: От какво се получават

Шиповете са костни образования, които се развиват по костите. Костните шпори (шипове) често се образуват, където костите се срещат – във вашите стави.

В статията ще научиш:

 1. От какво се получават шипове
 2. Как излекувах шиповете
 3. Домашно лечение на шипове на врата

Повечето костни шипове не причиняват симптоми и могат да останат незабелязани в продължение на години.

Те може да не се нуждаят от лечение.

Ако е необходимо лечение, това зависи от това къде се намират шиповете и как те засягат вашето здраве.

От какво се получават шипове?

Костните шипове се развиват в области на възпаление или нараняване в близкия хрущял или сухожилия.

Обичайните места за костни шипове са в гърба или подметката на петата на крака, около ставите, които са дегенерирали хрущяла, и в гръбнака, съседен на дегенериралите дискове.

Вродени шипве (остеохондроми) обикновено се срещат около зоните на рамото и коляното.

Те могат да се образуват и върху костите на гръбнака ви.

Основната причина за костните шипове е увреждането на ставите, свързано с остеоартрит .

Домашно лечение на шипове

Домашното лечение включва използването на студена компреси, ленено масло, ленено семе , вана за крака, куркума, леко упражнение, грижа за краката, загряване и загуба на тегло.

1. Компрес с лед

Можете да използвате обикновен леден пакет, за да излекувате костите. На мястото се полага лед и се натиска леко. Редуващите се горещи и студени опаковки също така увеличават кръвния поток към засегнатата област и са ефективно средство за лечение на костите.

2. Куркума

Куркума на прах може да се приема три пъти на ден, тъй като той е използвал в продължение на много години за своите лечебни свойства. Това облекчава болката и лекува костите.

3. За ходилата

Ако шпорите се появят в петата, може поставите крака  си в леген с редуващи се студена и топла вода. Установено е, че това е ефективно вътрешно средство за защита.

4. За краката

Според Института за краката на Невада, може да се предотврати появата на шипове, като се намали свръхналягането на краката, което е причина за дискомфорта. Това може да се постигне, като се избягват или променят здравите обувки и се държат меки подложки  във вашите обувки.

Какво представляват шиповете ?

шипове-какво-е-това

Шиповете са гладки, твърди образования, които се образуват в краищата на костите. Те често се появяват в ставите – местата, където се срещат две кости.

Шипове могат да се образуват в много части на тялото ви, включително:

 • Ръце
 • Рамене
 • врат
 • гръбначен стълб
 • Бедра
 • коленете
 • Крака (токчета)

Повечето костни шипове не създават проблеми. Но ако се търкат срещу други кости или притискат нервите, може да почувствате болка и скованост.

Симптоми

Повечето костни шипове не предизвикват признаци или симптоми. Може да не осъзнаете, че имате костни шипове, докато рентгеновото изследване за друго състояние не разкрие растежа. В някои случаи, обаче, костните шпори могат да причинят болка и загуба на движение в ставите.

Специфичните симптоми зависят от това къде са костите. Примерите включват:

 • Коляно – Костните шипове в коляното ви могат да направят болезнено разширяването и огъването на крака.
 • Гръбначния стълб – На гръбначните ви прешлени костите могат да стеснят пространството, което съдържа гръбначния ви мозък. Тези костни шипове могат да засегнат гръбначния мозък или нервните му корени и могат да причинят слабост или изтръпване в ръцете или краката.
 • Бедра – Шиповете могат да причинят болки в движението на бедрата, въпреки че може да почувствате болката в коляното. В зависимост от разположението им, костните шипове могат да намалят обхвата на движение в тазобедрената става.

Какви други проблеми може да имате от шипове ?

 • Болка в засегнатата става
 • Болка или скованост, когато се опитвате да огънете или преместите засегнатата става
 • Слабост, изтръпване или изтръпване в ръцете или краката, ако костният шипове притиска нервите в гръбнака
 • Мускулни спазми, спазми или слабост
 • Проблеми, които контролират пикочния мехур или червата, ако костният винт натиска определени нерви в гръбнака

Как се диагностицират шипове?

рентгенова-снимка-шипове

Костните шипове се откриват чрез радиологично изследване, като например обикновени рентгенови лъчи, ултразвуково изображение, MRI сканиране, томографско сканиране и миелограми.

Вероятно ще трябва да посетите ревматолог или ортопедичен лекар. Ревматолозите се специализират в съвместни проблеми. Ортопедичните лекари се фокусират върху мускулно-скелетната система. Той може също да направи снимка, която да му помогне да види по-добре костите.

Други тестове, които Вашият лекар може да използва, за да диагностицират костите, включват:

 • CT сканиране. Това е мощен рентгенов лъч, който прави детайлни снимки в тялото ви.
 • MRI. Това използва мощни магнити и радиовълни, за да правите снимки на органи и структури в тялото си.
 • Електропроводими тестове. Тези тестове измерват колко бързо нервите ви изпращат електрически сигнали. Те могат да покажат, че уврежданията на костите ви причиняват нервите в гръбначния мозък.

Какви специалисти лекуват шипове?

Специалистите, които лекуват хора с костни болки, включват лични лекари, общопрактикуващи лекари, ревматолози, ортопедисти и специалисти по физическа медицина и рехабилитация. Физиотерапевтите и професионалните терапевти също могат да ви помогнат.

Какво е лечението на шипове?

Костните шипове се лекуват само ако причиняват симптоми. Първоначалното лечение е насочено към намаляване на възпалението и болката, когато е възможно. Локалното приложение при шипове може да помогне, когато мястото на костния шпор е достъпно.

Противовъзпалителните лекарства, прилагани както перорално, така и чрез локално инжектиране (Kenalog, Depomedrol, Celestone), обикновено се използват, в зависимост от местоположението на шиповете. В зависимост от местоположението на костния шпор може да се обмислят локални механични мерки като ортези, накладки за обувки и локални подложки за кости.

Костните шипове, които причиняват дразнене на нерви, сухожилия или връзки, и които са устойчиви на консервативни мерки, могат да изискват хирургични операции за лечение.

Възможно ли е да се предотврати поява шипове ?

Костните шипове обикновено са резултат от артрит, така че няма конкретен начин да ги предотвратим. Поддържането на активен начин на живот и физическото му приспособяване често могат да спомогнат за намаляване на симптомите, свързани с шиповете. Поддържането на здравословно тегло намалява натоварването на ставите. Това може да помогне да се предотврати образуването на костни шипове, особено на коленете.

Каква е прогнозата за хора с шипове?

Прогнозата за лечението на костни шипове е добра. Има напредък в медикаментите за лечение на артрит и други причини за костните шипове. Освен това по-новите и по-малко инвазивни хирургични техники позволяват по-бързо възстановяване и връщане към нормални дейности.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button