Бързо Отпушване на синуси: 3 Трика

Всеки от нас през година страда от някакъв вид простуда, а тя разбира се идва със запушен нос.

Дори ако приемате лекарства, за да управлявате симптомите си, може да бъде наистина трудно вършите ежедневните си дейности, когато не се чувствате 100% добре.

За щастие, zdraveplus.com има 8 хитра трика, които незабавно да изчистят вашите синуси без лекарствa.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Невероятни облекчения за запушен нос

Запушеният нос може да бъде нещо много-досадно. Вашият нос капе. Звучите смешно, когато говорите. И точно когато искате да издухате носа си, за да дишате отново, нищо не излиза. Много хора смятат, че запушен нос е резултат от прекалено много слуз в носните проходи. Обаче запушен нос всъщност се причинява от възпалени кръвоносни съдове в синусите. Тези раздразнени съдове обикновено се задействат от настинка, грип, алергии или инфекция на синусите.

Независимо от причината за вашият проблем, има лесни начини да се облекчи. Ето осем неща, които можете да направите сега, за да се чувствате и да дишате по-добре.

1. Използвайте овлажнител

Овлажнителят осигурява бърз и лесен начин за намаляване на проблемът и облекчаване на запушен нос. Машината превръща водата във влага, която бавно запълва въздуха, като увеличава влажността в помещението.

Дишането в този влажен въздух може да успокои раздразнени тъкани и подути кръвоносни съдове в носа и синусите. Овлажнителите намаляват същовашата слуз в синусите.

Това може да помогне да изпразните течностите в носа и да върнете дишането си до нормалното ниво. Поставете овлажнител в стаята си, за да облекчите възпалението, причинявайки задръстванията.

Може да закупите такъв овлажнител оналайн

2. Вземете си душ

Имали ли сте някога запушен нос и открихте, че можете да дишате много по-добре след горещ душ? Има една добра причина за това.

Парата от душа може да се намали слузът в носа и да се намали възпалението. Вземането на горещ душ може да помогне на дишането ви да се нормализира, поне за известно време.

Можете да получите същия ефект чрез дишане на пара от гореща вода в мивка. Ето как:

Пуснете горещата вода в мивката на банята. След като температурата е правилна, поставете кърпа над главата си и сложете главата си над мивката. Оставете парата да се издига и да поемете дълбоко вдишване. Внимавайте да не изгорите лицето си върху гореща вода или пара.

3. Останете хидратирани

Почти всички течности могат да ви помогнат да сте хидратирани, когато сте болни, включително вода, спортни напитки и дори сок.

Те помагат да се разсее слузът в носните ви пасажи, да се премахнат течностите от носа и да се намали натискът в синусите. По-малкото налягане означава по-малко възпаление и дразнене.

Ако вашият запушен нос е придружен от възпалено гърло, топъл билков чай и супа ще помогнат за облекчаване на дискомфорта в гърлото ви.

4. Използвайте физиологичен спрей

спрей-за-нос

Може да си направите физиологичен разтвор,  с разтвор от солена вода. Използването на назален физиологичен разтвор може да увеличи влагата в ноздрите.

Спреят помага за изтъняване на слузта в носните ви кухини. Това намалява възпалението на кръвоносните съдове и помага за изпразването на течности от носа ви. Многобройни солеви спрейове са на разположение близко до Вас.

Някои спрейове с физиологичен разтвор също включват деконгестантни лекарства. Говорете с лекаря си, преди да започнете да използвате солеви спрейове с деконгестанти. Те всъщност могат да се отразят зле, ако се използват повече от три дни. Те могат да причинят нежелани реакции, когато се използват заедно с други лекарства.

5. Отпушете синусите си

Това не е най-бляскавата задача, но можете да промиете запушените си ноздри с нети пот. Нети пот е контейнер, предназначен да промие слуз и течности от носните ви пасажи.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръчва използването на дестилирана или стерилна вода вместо вода от чешмата.

Ето как да използвате нети гърне: Застанете с главата си над мивката. Поставете гърлото на нети пота в една ноздра.

Наклонете нети гърнето, докато водата влезе в носа ви. След като водата влезе в ноздрите ви, тя ще излезе през другата ти ноздра, ще се изпразни в мивката. Направете това за около една минута, след което сменете страните.

6. Използвайте топъл компрес

Топла компресия може да помогне за отпускане на запушен нос чрез отваряне на носните проходи отвън. За да направите топла компрес, първо накиснете кърпа в топла вода.

Стиснете водата от кърпата, след това я сгънете и я поставете върху носа и челото. Топлината може да осигури комфорт от всякаква болка и да помогне за облекчаване на възпалението в ноздрите. Повторете това толкова често, колкото е необходимо.

7. Опитайте деконгестанти


Деконгестантното лекарство може да помогне за намаляване на подуването и облекчаване на болката, свързана с раздразнени назални проходи.

Много деконгестанти са на разположение без лекарско предписание. Те са в две форми: назален спрей и хапче.

Честите деконгестантни назални спрейове включват оксиметазолин (Afrin) и фенилефрин (Sinex). Честите хапчета за деконгестант включват псевдоефедрин (Sudafed, Sudogest).

8. Вземете антихистамини или лекарства за алергии

Може би трябва да приемате антихистаминово или алергично лекарство, ако запушен нос е резултат от алергична реакция. ( Алергията може да бъде сезонна, може да прочетете повече за нея в нашата статия: Сезонни алергии 

)И двата вида лекарства могат да намалят отока в носните ви кухини, като помагат за отпускане на запушен нос. Комбинираните лекарства, които съдържат едновременно антихистамин и деконгестант, могат да облекчат синусовото налягане и подуване, причинени от алергични реакции.

Следвайте инструкциите за тези лекарства внимателно. Ако не го направите, може да влошите състоянието си. Ако не сте сигурни как ще ви повлияе антихистаминът, не приемайте лекарството, когато трябва да сте активни или продуктивни.

Домашни средства за запушен нос

Общоприето е, че запушен нос е резултат от прекомерна слуз в носните проходи. Но в действителност се дължи на възпалени кръвоносни съдове в синусите, което може да се дължи на обикновена настинка, алергии или грип. Понякога се причинява и от инфекция на синусите. Споделяме с Вас и видео за запушен нос при бременност и как да решите този проблем:

И децата и възрастните могат да страдат от този досаден проблем. Въпреки това, запушен нос е сериозна загриженост за бебета, тъй като може да доведе до затруднено дишане. Ето още 2 начина за отпушване на запушен, които искаме да споделим с вас:

1. Ябълков оцет


Едно от най-добрите лекарства за запушен нос е ябълковият оцет.

На първо място, високото съдържание на калий помага да се намали слузът. Освен това оцетната киселина в нея предотвратява растежа на бактериите и ускорява лечебния процес.

  • Смесете 2 супени лъжици суров, нефилтриран ябълков оцет и 1 супена лъжица суров мед в чаша топла вода. Пийте този тоник два пъти дневно.
  • Смесете заедно половин чаша суров, нефилтриран ябълков оцет и вода. Оставете сместа да заври, след това я извадете от печката. Поставете кърпа над главата си и вдишвайте пара за 3 до 5 минути с уста и с затворени очи. Повторете няколко пъти на ден.

2. Направете си инхалация

инхалация-запушен-нос

Независимо дали става въпрос за обикновена вдишване на пара или за инфузия с билки или етерични масла, това е много ефективно средство за незабавно облекчаване на запушен нос.

Инхалацията с парата действа като естествен отхрачващ агент, който премахва запушването. Той също така ще облекчи възпалените кръвоносни съдове в синусите, като ги държи влажни.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button