Акупунктура: Какво Лекува, Ползи и Резултати (2021)

Акупунктурата е форма на лечение, която включва поставянето на много тънки игли през кожата на човека в определени точки от тялото, на различни дълбочини.

Изследванията показват, че тя може да помогне за облекчаване на болката и се използва за широк кръг от други оплаквания.

В тази статия, базирана на научни проучвания, ще научите:

 1. Какво е акупунктура?
 2. Какво се лекува с акупунктура
 3. Акупунктура: за какво помага?

Как научно работи акупунктурата остава неясно. Някои хора твърдят, че действа чрез балансиране на жизнената енергия, докато други смятат, че има неврологичен ефект.

Акупунктурата остава спорна сред западните лекари и учени.

 Факти за Акупунктура

 • Акупунктурата е доказана като ефективна при лечението на гадене и повръщане при възрастни след операция или при химиотерапия и следоперативна зъбна болка.
 • Акупунктурата може да бъде ефективна при лечението на редица други състояния.
 • Необходими са повече изследвания за по-точно определяне на ролята на акупунктурата в здравеопазването.

Какво е акупунктура?

Какво-е-акупунктура

Акупунктурата е част от системата на здравеопазването на Китай, която може да бъде проследена назад най-малко 2500 години.

Общата теория на акупунктурата се основава на предпоставката, че съществуват модели на енергиен поток (Qi) през тялото, които са от съществено значение за здравето.

Разрушаването на този поток се смята, че носи отговорност за болестта.

Акупунктурата може да бъде теоретизирана, да се коригират дисбалансите на потока на идентифицируеми точки, близки до кожата.

Практиката на акупунктура за лечение на идентифицируеми патофизиологични заболявания в американската медицина е рядкост до посещението на президента Ричард М. Никсън в Китай през 1972 г.

Оттогава насам се наблюдава интерес в САЩ и Европа в прилагане на техниката на акупунктура към западната медицина.

Акупунктурата са процедури, включващи стимулиране на анатомични места върху или в кожата чрез различни техники.

Има различни подходи за диагностика и лечение в българската акупунктура, които включват медицински традиции от Китай, Япония, Корея и други страни.

Най-добре изучаваният механизъм за стимулиране на акупунктурни точки използва проникване на кожата от тънки твърди метални игли, които се манипулират ръчно или чрез електрическа стимулация

Какво се лекува с акупунктура?

употреба-акупунктурата
Изследванията, проведени в Германия, показват, че акупунктурата може да помогне за облекчаване на напрегнатото главоболие и мигрена.

NCCIH отбелязва, че е доказано, че помага в следните случаи:

Те изброяват допълнителни нарушения, които могат да се лекуват от акупунктурата, но които изискват допълнително научно потвърждение.

През 2003 г. Световната здравна организация (СЗО) изброи редица условия, в които се казва, че акупунктурата е доказала своята ефективност.

Те включват:

 • високо и ниско кръвно налягане
 • предизвикано от химиотерапия гадене и повръщане
 • някои стомашни състояния, включително пептична язва
 • болезнени периоди
 • дизентерия
 • алергичен ринит
 • болка в лицето
 • сутрешно гадене
 • ревматоиден артрит
 • навяхвания

Другите условия, за които СЗО казват, че акупунктурата може да помогне, но са необходими повече доказателства, включват:

 • фибромиалгия
 • невралгия
 • следоперативно възстановяване
 • вещество, тютюн и алкохолна зависимост
 • болка в гръбнака
 • схванат врат

Има ли стандарти за акупунктурни игли?

След преглед на съществуващите изследвания, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) отстрани акупунктурните игли от категорията „експериментални медицински устройства“

. В момента FDA регулира акупунктурните игли, както и други устройства като хирургически скалпели и хиподермични спринцовки, при добри производствени практики и стандарти за стерилитет за еднократна употреба. Нямаме информация дали това е така и в България.

Какви са възможните странични ефекти на акупунктурата?

Най-често срещаното сериозно увреждане, съобщено от иглите на акупунктурата, е случайно пункция на белия дроб, което води до частичен колапс на белия дроб, наречен пневмоторакс.

Най-честата инфекция, съобщена от лечението с акупунктура, е вирусният хепатит – потенциално сериозна инфекция на черния дроб.

Други нежелани реакции включват бактериални инфекции локално на мястото на вкарване на иглата в кожата и другаде в тялото. Обикновено нежеланите реакции се отнасят до лоша хигиена и обучение за акупунктурата.

За какво помага Акупунктура?

акупунктурното лечение

Програмата за оценка, към Националните институти по здравеопазване (NIH, САЩ) е създадена през 1977 г. и е предназначена да оценява здравните технологии.

Програмата организира големи конференции, които водят до консенсусни изявления и изявления за оценка на технологиите по спорни въпроси в медицината, които са важни за доставчиците на здравни услуги, пациентите и широката общественост.

Следното изявление е от Изявлението за развитие на консенсуса на НИХ за акупунктура на 3-5 ноември 1997 г.

Акупунктурата като терапевтична намеса се практикува широко в САЩ.

Има много проучвания за неговата потенциална полезност.

Много от тези проучвания обаче дават двусмислени резултати поради дизайна, размера на извадката и други фактори.

Проблемът допълнително се усложнява от присъщите трудности при използването на подходящи контроли, като плацебо и фалшиви акупунктурни групи.

Въпреки това се очертават обещаващи резултати, например, ефикасността на акупунктурата при възрастни постоперативни и химиотерапевтични гадене и повръщане и при постоперативна зъбна болка.

Има и други ситуации като пристрастяване, рехабилитация на инсулт, главоболие, менструални спазми, нараняване на лакът, фибромиалгия, миофасциална болка, остеоартрит, болка в гърба, синдром на карпалния тунел и астма, при които акупунктурата може да бъде полезна като допълнителна терапия или приемлива алтернатива или да бъдат включени в цялостна програма за управление.

Резултатите от основното изследване са започнали да изясняват механизмите на действие на акупунктурата, включително освобождаването на опиоиди и други пептиди в централната нервна система и периферията и промени в невроендокринната функция.

Въпреки че трябва да се постигне много, появата на правдоподобни механизми за терапевтичните ефекти на акупунктурата е окуражаваща.

Как действа акупунктурата?

действие-на-акупунктурата
Тук са текущите изследвания от Националните институти по здравеопазване ( САЩ) относно начина, по който акупунктурата може да доведе до благоприятни резултати за здравето.

Много изследвания на животни и хора са показали, че акупунктурата може да причини многобройни биологични реакции.

Тези реакции могат да се появят локално, т.е. при или близо до мястото на приложение или на разстояние, медиирани предимно от сензорни неврони на много структури в централната нервна система.

Това може да доведе до активиране на пътища, засягащи различни физиологични системи в мозъка, както и в периферията.

Фокусът на вниманието е ролята на ендогенните опиоиди при акупунктурната аналгезия.

Значими доказателства подкрепят твърдението, че опиоидните пептиди се освобождават по време на акупунктурата и че аналгетичните ефекти на акупунктурата са поне частично обяснени от действията им.

Опиоидните антагонисти, като налоксон, обръщат аналгетичните ефекти на акупунктурата, допълнително укрепват тази хипотеза.

Някои от биологичните ефекти на акупунктурата също са наблюдавани, когато се стимулират акупунктурни точки , подчертавайки значението на определянето на подходящи контролни групи при оценката на биологичните промени, за които се предполага, че се дължат на акупунктура.

Тези открития повдигат въпроси относно спецификата на тези биологични промени.

Освен това са наблюдавани подобни биологични промени, включително освобождаването на ендогенни опиоиди и промени в кръвното налягане след болезнени стимули, енергично трениране и / или релаксиращо обучение; понастоящем не е ясно до каква степен акупунктурата има подобни биологични механизми.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button