12 причини, поради които имате болки в рамото – и какво да правите

Ако не можете да вдигнете ръката си над главата си без дискомфорт, причина може да бъде всичко от замръзнало рамо до ротационен маншет, причинен от нараняване на изкривено рамо. Нашето ръководство за болка в рамото ще ви помогне да установите защо имате болка – и какво можете да направите, за да облекчите болката.

Какво причинява болка в рамото?


Болката на раменете е обща болка: По някои оценки, 67% от хората изпитват дискомфорт в рамото в даден момент от живота си. Най-подвижното съединение в тялото ви, рамото се състои от кости, държани на място от мускули, сухожилия и връзки. Всички те са предназначени да работят заедно, за да може рамото да се движи свободно в много различни посоки.

Това ви позволява да направите всичко, като вдигнете ръце над главата си, за да хвърлите бейзболна топка. „За съжаление, тази мобилност идва за сметка на стабилността“, и това оставя рамото уязвимо на нараняване, казва Клифърд Старк, лекар, медицински директор на спортната медицина в Челси в Ню Йорк.

Ще трябва да се консултирате с Вашия лекар за официална диагноза на болката в рамото. Това посещение ще включва физически преглед и евентуално рентгеново изследване, ядрено-магнитен резонанс или ултразвук, или дори може да се обърнете към физиотерапията.

Замразено рамо

Това нараняване е точно това, както звучи, казва д-р Старк. „Хората с замръзнало рамо се появяват с тежка скованост и неспособност да движат рамото по начина, по който обикновено биха имали, с различна степен на болка в рамото“. Медицински известен като залепващ капсулит, замразеното рамо се получава, когато съединителната тъкан, която линира рамото ви, става удебелена и възпалена.

Точно защо това се случва, не е известно, нито причината, поради която жените на средна възраст са особено склонни към замръзнало рамо. Съществуват и други фактори, които могат да ви изложит на по-голям риск от това състояние. Например, до 20% от хората с диабет развиват замразено рамо, а хората с проблеми на щитовидната жлеза или болестта на Паркинсон също могат да бъдат уязвими на този тип раменна болка.

Раменния бурсит


Имате ли дълбока, болезнена болка, която се чувства гореща и подута? Вероятно имате бурсит на рамото, възпаление на бурсата, пълна с течност торбичка, която осигурява гладка повърхност за мускулите и костите да се плъзгат.

Обикновено тези сакове, които се намират в ставите в тялото, се пълнят с малко количество течност. Понякога, обаче, когато прекалявате (например, като хвърляте топка или повдигате нещо по главата си многократно), тялото реагира, като пренася повече течности там- и подуването се нарича бурсит. „Бурса е като балон, който е практически плосък, а бурситът е балон, напълнен с много вода“, казва д-р Готин.

Напрежение на рамото

Това е нещо, което не искате да получите – самата дума звучи като неприятности. Напрежението о на рамената често се случва след повтарящи се режими, като плуване.

Раменете на сухожилието и бурсата се удрят или се притискат между костите на рамото, което прави болезнено движението на ръката. Различните позиции, включително и над главата, могат да влошат симптомите.

Остеоартритът

Понякога наричано дегенеративно заболяване на ставите, остеоартрит (ОА) произтича от обикновеното износване на раменната става. Състоянието унищожава твърдия, каучуков хрущял, който действа като възглавница между костите и помага да се плъзгат гладко една срещу друга.

Тъй като хрущялът се разрушава и костите на ставата се разтриват един срещу друг, болката в рамото и подуването могат да ограничат обхвата на движение. Например, може да ви е трудно да вдигнете ръката си, за да изгладите косата си или да достигнете до рафт. Понякога ще чувате шумолене, щракване когато движите рамото си.

Нестабилност на раменете

Рамената  са нестабилни – това им позволява да се движат по толкова много начини. Но терминът „нестабилност“ също е диагноза, която се дава, когато рамото боли, защото топката на ставата е твърде свободна и е в състояние да се плъзне твърде много в гнездото.

Хроничното натоварване и влошената нестабилност могат да настъпят, когато вече е прекалено хлабаво рамо, особено ако употребата многократно предизвиква връзки, които помагат за задържането на рамото в гнездото, казва д-р Старк. „Ние виждаме това много в спортисти, плувец или волейболист – някой, който използва рамото си много по целия си обхват на движение.“

Нестабилността е вероятна причина за болка в рамото при по-младите хора, особено ако се появяват с определени спортове, тъй като условията на износване и разкъсване като ротационни маншетни сълзи и артрит са склонни да се появят с възрастта.

Изкривено рамо

Нестабилността на рамената съществува на континуум, а в крайния край е пълно изместване, или когато топката на ставата става така, че всъщност излиза от гнездото. Възможно е и частично да се изместят рамото ви, наречено подлукс, което се случва, когато рамото почти изскочи изцяло от гнездото, но след това се върне обратно.

С подглазацията хората често забелязват, че рамото им се разхлабва и се изплъзва на определени позиции – ръката им се повдига над главата им. Както сублуксацията, така и изместването могат да се дължат и на травма, като например падане или удар, който се получава с достатъчна сила, за да преодолее силата на мускулите и връзките на рамото.

Фрактура на ключицата

Прекъсванията в ключицата (известен още като ключица), една от основните кости в рамото, са доста чести – те представляват около 5% от всички възрастни фрактури, според Американската академия по ортопедични хирурзи.

Този тип прекъсване обикновено се случва с травма, като например, когато падне върху рамото или изпънатата ръка. Ако рамото ви се  наранява поради травма – падате върху изисква веднага медицинска помощ, казва д-р Старк. Някои наранявания няма да се излекуват правилно, ако те не са склонни да в рамките на определен период от време.

Болка в шията

За да ви помогне да определите причината за болката в рамото, Вашият лекар обикновено ще вземе вашата медицинска история, ще направи физически преглед и ще Ви зададе редица въпроси за болката в рамото ви. Хората често имат болка в рамото, която всъщност произтича от горната част на гърба или областта на шията; всъщност, това припокриване е толкова често, че понякога се нарича „болка“.

Как се диагностицира причината за болка в рамото?

Вашият лекар ще иска да разбере причината за болката в рамото. Те ще получат история и ще направят физически преглед. Те ще се чувстват за нежност и подуване и също така ще оценят вашия диапазон на движение и ставна стабилност. Тестовете за изображения, като рентгеново или магнитно резонансно изображение, могат да представят подробни снимки на рамото ви, за да ви помогнат при диагностицирането.

Вашият лекар може също да зададе въпроси, за да определи причината. Бъдете готови да отговорите на следните въпроси:

 • Дали болката е в едно рамо или и двете?
 • Тази болка започна ли изведнъж? Ако е така, какво правите?
 • Дали болката се движи в други части на тялото ви?
 • Можете ли да определите областта на болката?
 • Боли ли ви, когато не се движите?
 • Дали боли повече, когато се движите по определени начини?
 • Дали това е остра болка или тъпа болка?
 • Дали е червено, горещо или подуто?
 • Дали те държиш буден през нощта?
 • Какво го прави по-лошо и какво го прави по-добре?
 • Трябваше ли да ограничиш дейността си заради рамото си?

Какви са възможностите за лечение на болка в рамото?

Лечението ще зависи от причината и тежестта на болката в рамото. Някои опции за лечение включват физическа или професионална терапия или хирургия. Вашият лекар може също да предпише медикаменти като нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) или кортикостероиди. Кортикостероидите са мощни противовъзпалителни лекарства, които вашият лекар може да инжектира в рамото ви или ще даде  през устата.

Ако сте имали операция на рамото си, внимателно следвайте инструкциите за грижи.

Някои малки болки в рамото могат да се лекуват у дома. Потискането на рамото за 15-20 минути три или четири пъти на ден в продължение на няколко дни може да помогне за намаляване на болката.

Използвайте торбичка за лед или увийте лед в кърпа, защото поставянето на лед директно върху кожата ви може да причини измръзване и да изгори кожата.

Обездвижване на рамото няколко дни, преди да се върнете към нормална дейност и избягване на движения, които могат да причинят болка, може да бъде полезно.

Ограничете работата или дейностите си. Други домашни тренировки включват използването на нестероидни противовъзпалителни лекарства без рецепта, за да се намали болката и възпалението и да се компресира зоната с еластична превръзка за намаляване на подуването.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button