Какво е тауринът и безопасен ли е? Плюсове и минуси на таурин

Естественият таурин всъщност идва от месо, риба и млечни продукти и се намира като синтетични добавки. Той е най-богат в мозъка, очите, сърцето и мускулите, и подобно на глицина, той се смята за условна аминокиселина, за разлика от основния аминокиселини.

И така, какво е тауринът и как действа на тялото ни? Нека да разгледаме всички тези въпроси.

Какво представлява тауринът?

Тауринът или 2-аминоетансулфоновата киселина се изолират от жлъчната на бика през 1827 г. В днешно време обаче най-често се среща под формата на добавка. Това ни води до енергийните напитки. Знаете ли, че процентът на посещенията в спешните отделения се е удвоил през последните няколко години поради енергийни напитки? Не е тайна, че имат тон кофеин.

Въпреки това, според Европейския орган за безопасност на храните, въпреки че тауринът се използва на по-високи нива в повечето енергийни напитки, казва, че няма „ниво на наблюдавано неблагоприятно въздействие“, ако се консумират до 3 000 милиграма на ден допълнителен таурин.

Половин кутия съдържа 125 милилитра, което означава, че ако не консумирате няколко кутии на ден, най-вероятно сте наясно по отношение на нивата на таурин.

Какво е добро за таурин? Ползите от таурин

1. Може да помогне за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания

Изследванията показват, че тауринът може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдово заболяване. Това се постига чрез намаляване на кръвното налягане и възпалението. Някои данни показват, че тауринът подобрява функцията на лявата сърдечна камера на сърцето и успокоява нервната система.

Изследванията показват, че тауринът, дори и като краткосрочна добавка, има способността да поддържа по-добра физическа функция, да намали сърдечно-съдовите рискове, които могат да възникнат след тренировка и да подобрят проблемите, свързани със пациенти със сърдечна недостатъчност. Докато са необходими повече проучвания, това е обещаващо за всеки, който страда от сърдечни заболявания.

2. Вероятно помага за намаляване на страничните ефекти на болестта на Паркинсон

Проучванията показват, че тауринът може да помогне с регенерацията на мозъчните клетки. Тестовете показват ниски нива на таурин при пациенти с Паркинсонова болест.

Според изследванията, тауринът има способността да подпомага увеличаването на растежа на мозъчните клетки чрез стимулиране на стволовите клетки и увеличаване на живота на невроните. Освен това научихме, че нови мозъчни клетки могат да растат в хипокампуса, който е част от мозъка, който е отговорен за паметта, с помощта на таурин напълнени храни и добавки. Изглежда, че тя работи добре, по отношение на усилването на мозъка, с глицин.

3. Потенциално намалява метаболитния синдром

Ако имате риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет, бъбречни заболявания, рак и други здравословни проблеми, дължащи се на затлъстяване, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, високи нива на триглицериди и ниски нива на HDL, може да имате метаболитен синдром.

Преглед, публикуван в списание Food & Function, което изследва дали  тауринът оказва влияние за борба с метаболитния синдром. Изследователите са открили, че след анализ на изследванията както при хора, така и при животни, е установено, че тауринът има „ефективно действие срещу метаболитния синдром, който включва намаляване на триглицеридите за предотвратяване на затлъстяването, подобряване на инсулиновата резистентност за регулиране на метаболизма на глюкозата и понижаване на холестерола за предотвратяване на хиперхолестеролемия , и … намали кръвното налягане. „

4. СПИН пациенти с пародонтална болест

Тауринът е антиоксидант. Това означава, че може да помогне за борбата с тези свободни радикали и всичко, причиняващо оксидативен стрес от свободните радикали в тялото.

Пациентите с пародонтално заболяване се наблюдават за определен период от време, за да разберат дали тауринът подпомага процеса на лечение на тези с хроничен пародонтит.

Според данните тауринът значително подобрява антиоксидантните нива на пациентите чрез повишаване нивата на липидните пероксидационни продукти (TBARS) и антиоксидантните ензими; следователно, лечебният процес е подобрен.

5. Може да подобри атлетичното представяне

Таурин твърди, че подобрява атлетичното представяне. Проучване, проведено от изследователската група по здравни и учебни науки в Университета в Стърлинг в Шотландия.

Деветдесет процента от субектите са подобрили производителността с няколко секунди, а за текущия свят няколко секунди могат да означават всичко.

Спортистите приели 1,000 милиграма таурин два часа преди пускането им, а добавките не повлияха нивата на дихателната система, сърдечната честота или кръвната лактат. Според резултатите има 99,3% вероятност тауринът да е от полза за изпълнението на спортистите по време на изпитанието.

Къде се съдържа таурин? Таурин храни и продукти

Според FDA здравните възрастни са способни да синтезират таурин от съдържащи сяра аминокиселини, като цистеин и метионин. Това прави таурин условно основно хранително вещество, но новородените и тези, които могат да бъдат с определени болестни състояния, могат да се нуждаят от хранителна добавка.

Тауринът естествено се среща в месото и млечните продукти, което означава, че ако ядете балансирана диета, вероятно ще получите всичко, от което се нуждаете. Намира се в храни за кърмачета на базата на краве мляко и може да се добави като добавка към детската храна без млечни продукти.

За тези, които ядат както растенията, така и месото, се смята, че диетите осигуряват девет до 400 милиграма таурин на ден. За хората на лакто-аво-вегетарианска диета се очаква да бъде около 17 милиграма на ден, докато вегетарианските диети показват нулеви нива на таурин.

FDA заявява, че индивидите с нисък хранителен прием на таурин могат да консервират таурин. Така че основно екскрецията на таурина чрез урината е ниска, когато тауринът е ограничен, както е в случая на вегетарианска или веганска диета.

Какво е съдържанието на таурин в определени храни? Ето няколко примера:

  • Месо и домашни птици – 11 до 306 милиграма / 100 грама мокро тегло
  • Морски дарове – 11 до 827 милиграма / 100 грама мокро тегло
  • Млечни продукти – от 2 до 8 милиграма / 100 милилитра
  • Кърмата  – от четири до седем милиграма / 100 милилитра

Предпазни мерки / Нежелани реакции с таурин

За да се повторим, според многобройните разпоредби за здравето и безопасността, тауринът се счита за по принцип безопасен за консумация, но е важно да се вземе всичко в умереност. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да консумирате таурин, и когато е възможно, просто го постигнете чрез балансирана диета.

Няколко думи за предпазливост, обаче. Тауринът е бил използван безопасно при възрастни в някои проучвания и е бил даден безопасно на децата. Изследванията не са съобщавали досега никакви чести нежелани реакции. Един доклад за увреждане на мозъка в строител е документиран, когато културистът е взел таурин в комбинация с инсулин и стероиди, въпреки че не е потвърдено, че комбинацията или тауринът причиняват увреждане на мозъка.

Последни мисли за това какво е таурин

  • Какво е тауринът? Това е условна аминокиселина, намерена естествено в организма. Също така в месо, млечни продукти и морски дарове.
  • Тауринът може да бъде източник на здравословно състояние за тези, които имат сърдечни проблеми, проблеми с възпаление, неврологични заболявания и хора, изложени на риск от инсулт, диабет, бъбречни заболявания, рак и др. Ако атлетичното представяне е важно за вас, тауринът може да помогне, въпреки че има противоречащи си доклади за ефективността.
  • Можете да получите таурин от добавки, но по-доброто решение, е чрез храната.
  •   Той е открит за първи път в бик и бик, но тауринът се намира в организма естествено като условна аминокиселина.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button