Себореен дерматит-Лечение, домашни средства и причини

Какво представлява себорейна екзема?

Себорейната екзема, позната също като себореен дерматит, е много често срещано заболяване на кожата, което причинява зачервяване, лющещи се петна и пърхот. Най-често засяга скалпа, но може да се развие и в мазните области на тялото, като лицето, горната част на гърдите и гърба. Когато кърмачетата развиват това състояние, това е известно като инфантилен себореен дерматит. Обикновено се развива в първите няколко седмици от живота и постепенно изчезва в продължение на няколко седмици или месеци.

Точната причина за себорейна екзема не е известна. Въпреки това, лекарите смятат, че има два основни фактора, които могат да допринесат за развитието на състоянието. Първият фактор е много мазната кожа. Излишното количество масло в кожата може да действа като дразнещо вещество. Вторият фактор, който допринася за това е Malassezia, който е вид гъби, които естествено се срещат в кожата. Понякога може да се развие ненормално, което пкара кожата да отделя повече масло от обикновено. Повишеното производство на себум може да доведе до себорейна екзема.

Състоянието може да се развие и при кърмачета поради хормонални промени, които се появяват при майката по време на бременност. Смята се, че променливите нива на хормоните стимулират мастните жлези на бебето, което води до свръхпроизводство на себум, което може да раздразни кожата.

Себорейната екзема е дългосрочно състояние на кожата, което изисква продължително лечение. Въпреки това, разработването на добра рутинна грижа за кожата и елиминиране на причините може да ви помогне да управлявате състоянието ефективно.

Снимки на себореен дерматит

снимка-себореен-дерматит

Себореен дерматит се нарича също пърхот, себорейна екзема и себореен псориазис. За кърмачетата състоянието е известно като инфантилен себореен дерматит и причинява кожни, люспести петна по скалпа.

Какви са рисковите фактори за себореен дерматит?

Въпреки че почти всички пациенти със себореен дерматит обикновено са здрави, изглежда, че има връзка с болести на централната нервна система и СПИН (ХИВ).

Какво причинява себореен дерматит?

Причините за себореен дерматит са слабо разбрани. Тъй като това състояние има тенденция да се проявява в области с тежко производство на себум, мазната кожа може да бъде фактор, водещ до себореен дерматит.

В допълнение, изглежда, че много пациенти със себореен дерматит имат обилен растеж на нормални кожни дрожди (Pityrosporum или Malassezia) в засегнатите райони. Фактът, че локалните противогъбични лекарства са ефективни при контролирането на себореен дерматит, доведе до заключението, че гъбичките могат да играят роля при причиняването на това заболяване.

Пациентите с тежко заболяване на централната нервна система (деменция и травматични мозъчни увреждания) изглежда имат повече проблеми със себореен дерматит. Не е ясно дали нервната система играе роля при причиняването на този тип себорея или че това е просто липса на нормална хигиена.

Какви са симптомите и признаците на себореен дерматит?

Самият обрив е характерен червен и мащабируем. Мащабът може да бъде достатъчно обширен, за да предизвика значителни пърхот и може да бъде основен проблем на пациента.

Разпространението на този обрив често е от голяма полза при диагностицирането. При възрастни, често срещаните области включват скалпа, външното ухо и външния слухов канал, челото, веждите, клепачите, бузите, съседни на носа, включително гънките, които се простират от носа до страните на устата, и по-рядко подмишниците, средната част на гърдите и средата на гърба. При бебета обривът причинява изригване на скалпа, обикновено наричано „капачка на люлката“. Тя също може да бъде по-широка и включва и пелената. Въпреки че при възрастни и деца обривът може да няма симптоми, обикновено предизвиква сърбеж, особено в скалпа.

Как здравните специалисти диагностицират себореен дерматит?

Диагнозата на себореен дерматит обикновено се прави клинично, което означава, че лекарят го разпознава въз основа на външния си вид. Понякога се изследва изстъргването на кожните части, третирани с калиев хидроксид, като се използва микроскоп, за да се изключи гъбична инфекция. За диагностика рядко се изисква биопсия на кожата.

Какво представлява лечението на себореен дерматит?

Лечението на носещи косата зони, като скалпа, често включва използването на шампоани без рецепта, които могат да съдържат една или повече от следните съставки:

 • катран
 • Кетоконазол (Nizoral изисква рецепта)
 • Цинк пиритион (глава и рамене)
 • Селен сулфид (Selsun)
 • Салицилова киселина

За зоните, които не носят коса, прилагането на слаб до умерено силен локален стероид или локален противогъбичен крем често е ефективно. Употребата на такролимус (Protopic) или пимекролимус (Elidel) мехлеми може да бъде ефективна, но е доста скъпа алтернатива. Пациентите могат да използват кремове, съдържащи кетоконазол, за лечение на себореен дерматит.

Трябва да се подчертае, че тъй като това състояние е нелечимо, но лесно се контролира; ако болестта е активна и лечението е спряно, трябва да се очаква себорейският дерматит да се повтори. Трябва също така да се използват ефективни лекарства само за да се контролират симптомите. Прекомерното лечение на очевидно нормалната кожа е икономически разточително, както и потенциално рисковано.

Има ли домашно лечение за себореен дерматит?

Има малко убедителни доказателства, че някое от следните вещества, които се приемат или перорално, или се използват локално, имат някаква значима полза при контрола на себореен дерматит: кокосово масло, ябълков оцет, масло от чаено дърво или биотин. От друга страна, 1% хидрокортизон, който е евтин и лесно достъпен без рецепта, вероятно ще бъде много ефективен при контрола на себореята.

Какви са усложненията при себореен дерматит?

Има малко усложнения, които се дължат на това състояние. Повечето проблеми изглежда са свързани с неправилно диагностициране или малтретиране. Рядко някои повърхностни кожни (дерматофитни) гъбични инфекции на лицето и скалпа могат да приличат на себореен дерматит. Ако дерматофитните инфекции погрешно се лекуват с противовъзпалителни средства (локални стероиди), може да се насърчи по-широкото им участие.

Прекаленото използване на мощни локални стероиди при недобре замислен опит за лечение на това състояние, особено на лицето и подмишниците, може да доведе до много нежелани промени в кожата, включително изтъняване на кожата. Тежкият себореен дерматит понякога може да доведе до изтъняване или загуба на коса, в голямата си част вероятно свързана с прекомерно надраскване. Тъй като болестта се контролира и се очаква възобновяване.

Каква е прогнозата за човек със себореен дерматит?

Тъй като себорейският дерматит като цяло не е свързан с никакви сериозни проблеми, един от начините за разглеждане на прогнозата би бил оптимистично. От друга страна, въпреки че лечението почти винаги води до отличен отговор, е малко вероятно да доведе до трайно и постоянно разстройство на заболяването.

Рискови фактори

Редица фактори увеличават риска от развитие на себореен дерматит, включително:

 • Неврологични и психиатрични състояния, като болестта на Паркинсон и депресия
 • Отслабена имунна система, каквато се наблюдава при получателите на трансплантирани органи и хора с ХИВ / СПИН, алкохолен панкреатит и някои видове рак
 • Възстановяване от стресови заболявания, като сърдечен удар
 • Някои лекарства

Има ли начин да се предотврати себореен дерматит?

Серорейският дерматит не може да бъде предотвратен.

Обобщение

 • Себореен дерматит е може би най-честата възпалителна кожна болест, засягаща хората освен акне вулгарис.
 • Себореен дерматит се лекува временно и може пак да се върне.
 • Курсът на себореен дерматит се характеризира със спонтанни ремисии и екзацербации.
 • Себореен дерматит засяга всички възрасти.

По темата прочети:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button