Атопичен дерматит: 7 лека за облекчаване на сърбеж 

Атопичният дерматит (екзема) е състояние, което прави кожата ви червена и сърбяща. 

Често срещано е при деца, но може да се появи на всяка възраст. Атопичният дерматит е дълготраен (хроничен) и има тенденция да избухва периодично. 

Може да бъде придружено от астма или сенна хрема.

Не е намерен лек за атопичен дерматит. Но лечението и мерките за самолечение могат да облекчат сърбежа и да предотвратят нови огнища. 

Например, помага да се избегнат сурови сапуни, да се овлажнява редовно кожата ви и да се прилагат лекарствени кремове или мехлеми.

Какво е атопичен дерматит?

Какво е атопичен дерматит
Атопичен дерматит имат над 5 процента от българите

Атопичният дерматит (известен още като AD) е най-често срещаният вид екзема. Всъщност повече от 5 процента от българите имат атопичен дерматит – който често се проявява като червен, сърбящ обрив обикновено по бузите, ръцете и краката.

Атопичният дерматит обикновено започва в детството, обикновено през първите шест месеца от живота на бебето.

 Въпреки че това е често срещана форма на екзема, тя също е тежка и дълготрайна. Когато вие или вашето дете имате атопичен дерматит, той може да се подобри на моменти, но при други може да се влоши. 

Често атопичният дерматит изчезва, когато детето остарява, въпреки че при някои деца атопичният дерматит избухва в зряла възраст.

Какви са симптомите на атопичен дерматит?

Атопичният дерматит е хроничен, което означава, че обикновено не отшумява след няколко дни или седмици. Може да изчезне, но симптомите обикновено се връщат.

Атопичният дерматит е много сърбящ. Кожата ви или на вашето дете може да се повреди от многократно надраскване или триене. 

Атопичният дерматит обикновено се появява по бузите, ръцете и краката, но може да бъде навсякъде по тялото.

Симптомите на атопичен дерматит включват:

 • Суха, люспеста кожа
 • червенина
 • Сърбеж
 • Пукнатини зад ушите
 • Обрив по бузите, ръцете и / или краката

Ако кожата се зарази, тя може да образува жълта кора или малки подутини, пълни с гной. Кожата може също да стане по-гъста от надраскване и триене.

Други видове екземи, като контактен дерматит, могат да изглеждат като атопичен дерматит. Възможно е да имате атопичен дерматит и друг вид екзема наведнъж.

Какво причинява атопичен дерматит?

Не знаем точната причина за атопичния дерматит. Изследователите знаят, че става въпрос за комбинация от генетика и други фактори. 

Когато вещество отвътре или извън тялото задейства имунната система, то прекалено реагира и предизвиква възпаление.

 Именно това възпаление причинява кожата да се зачерви, да се зачерви и да се сърби.

Изследванията показват също, че някои хора с екзема, особено атопичен дерматит, имат мутация на гена, отговорен за създаването на филагрин.

 Филаггрин е протеин, който помага на телата ни да поддържат здравословна, защитна бариера на най-горния слой на кожата. 

Без достатъчно филагрин да изгради силна бариера на кожата, влагата може да избяга и бактерии, вируси и други могат да навлязат. 

Ето защо много хора с атопик имат много суха и податлива на инфекции кожа.

Каква е разликата между екзема и атопичен дерматит?

Атопичният дерматит се счита за по-тежък вид екзема. Хората с атопичен дерматит могат да изпитат редица различни чувствителност до края на живота си:

 • Суха кожа, която става лесно раздразнена
 • Професионални кожни заболявания като дерматит на ръцете
 • Кожни инфекции като стафилокок и херпес
 • Очни проблеми като дерматит на клепачите или катаракта

Има и други видове екзема, които причиняват сърбеж и зачервяване, но някои от тях също ще накарат кожата ви да мехури, да плаче или да се отлепи. 

Важно е да разберете кой от различните видове екзема може да имате вие ​​или вашето дете, за да можете по-добре да го лекувате и управлявате. 

Единственият начин да сте сигурни, че вие ​​или вашето дете имате това заболяване, е да си уговорите среща с вашия здравен лекар.

Как се лекува атопичен дерматит при бебе?

Лечението ще зависи от симптомите, възрастта и общото здравословно състояние на вашето дете. 

Това ще зависи и от това колко тежко е състоянието. Няма лек за атопичен дерматит. 

Целите на лечението са облекчаване на сърбежа и възпалението, добавяне на влага и предотвратяване на инфекция.

Лечението на атопичен дерматит включва:

 • Стойте далеч от дразнители, както е препоръчано от лекаря на вашето дете
 • Къпането с нежно почистващо средство или измиване на тялото, препоръчано от лекуващия лекар
 • Дръжте ноктите на детето си къси, за да предотвратите надраскване, което може да причини дразнене на кожата и инфекция
 • Използване на хидратиращ лосион, препоръчан от доставчика на здравеопазване

Доставчикът на здравеопазване на вашето дете може също да ви предпише лекарства. 

Те могат да се използват самостоятелно или заедно. Следните най-често се използват за лечение на атопичен дерматит:

 • Кортикостероиден крем или мехлем Кремът или мехлемът се слагат върху кожата. Това е за да се улесни сърбежа и подуването. 
 • Антибиотично лекарство. Вашето дете може да се наложи да приема течност или хапчета през устата за лечение на инфекция.
 • Антихистамин. Вашето дете може да се наложи да приема това лекарство преди сън, за да облекчи сърбежа и да подобри съня. Той се предлага в течност или хапчета и се приема през устата. 
 • Калциневринов инхибитор крем или мехлем. Крем или мехлем се нанася върху кожата. Това е за да се улесни сърбежа и подуването.
 • Мехлеми, които променят имунната система. Доставчикът може да предпише крезаборол крем, който да се постави върху кожата.
 • Фототерапия (светлинна терапия). Светлинната терапия може да се извърши в кабинета на здравния лекар или у дома.
 • Имуномодулиращо лекарство. Това е течност или хапче, приети през устата, които засягат имунната система. Може да се използва, когато другите лечения не работят добре. Това лекарство може да има странични ефекти. Вашето дете ще има редовни кръвни изследвания, за да провери за странични ефекти.

Винаги се консултирайте с лекар !

Какви са възможните усложнения на атопичния дерматит при дете?

Атопичният дерматит може да причини удебелена кожа, бактериална кожна инфекция и други кожни възпаления, свързани с алергия (алергичен дерматит). 

Освен това може да причини лош сън поради силен сърбеж. И може да доведе до депресия. 

Прекомерната употреба на стероидни кремове може да доведе до изтъняване на кожата и тъканите под кожата.

Рискови фактори за екзема

Основният рисков фактор за атопичен дерматит е наличието на лична или фамилна анамнеза за екзема, алергии, сенна хрема или астма.

Усложнения

Усложненията от атопичен дерматит (екзема) могат да включват:

 • Астма и сенна хрема. Екземата понякога предхожда тези състояния. Повече от половината малки деца с атопичен дерматит развиват астма и сенна хрема до 13-годишна възраст.
 • Хроничен сърбящ, люспеста кожа. Кожно състояние, наречено невродерматит (lichen simplexronicus), започва с петна от сърбяща кожа. Драскате зоната, което я прави още по-здрава. В крайна сметка може да се почешете просто от навика. Това състояние може да доведе до оцветяване на засегнатата кожа, гъста и кожена.
 • Кожни инфекции. Многократното надраскване, което разрушава кожата, може да причини открити рани и пукнатини. Те увеличават риска от инфекция от бактерии и вируси, включително вируса на херпес симплекс.
 • Дразнещ дерматит на ръцете. Това се отразява особено на хората, чиято работа изисква ръцете им често да са мокри и да са изложени на сурови сапуни, детергенти и дезинфектанти.
 • Алергичен контактен дерматит. Това състояние е често срещано при хора с атопичен дерматит.

По темата прочети:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button