Хранителни алергии: 7 симптоми и начини за лечение

Хранителни алергии са реакция на имунната система, която се появява скоро след приемане на определена храна.

В тази статия сме подготвили пълна информация по темата хранителни алергии, техните причини и как се лекуват.

Какво е хранителна алергия ?

Дори едно малко количество от храните, причиняващи алергия, може да предизвика признаци и симптоми, като храносмилателни проблеми, уртикария или подути дихателни пътища.

При някои хора хранителната алергия може да причини тежки симптоми или дори животозастрашаваща реакция, известна като анафилаксия.

Хранителната алергия засяга около 6 до 8 процента от децата на възраст под 3 години и до 3 процента от възрастните. Въпреки че няма лечение, някои деца израстват от хранителната си алергия, когато пораснат.

Лесно е да объркате хранителната алергия с много по-често срещана реакция, известна като непоносимост към храни.

Хранителната алергия, често е една от причините за подуване на стомаха.

Макар и обезпокоителен, хранителната непоносимост е по-малко сериозно състояние, което не включва имунната система.

Симптоми на хранителните алергии

Имунната система на тялото ви поддържа здрави, като се бори с инфекциите и други опасности в организма.

Хранителна алергична реакция възниква, когато имунната ви система има непоносимост към храна или вещество в храната, като го идентифицира като опасност и предизвика защитен отговор.

Докато алергии са склонни да имат наследственост , не е възможно да се предскаже дали детето ще наследи хранителна алергия на родителя или дали братя и сестри ще имат подобно състояние.

Някои проучвания предполагат, че по-малките братя и сестри на дете с фъстъчена алергия също ще бъдат алергични към фъстъците.

✅  Свързана статия: Сезонни алергии – Причини, симптоми и лечение

Симптомите на хранителна алергия могат да варират от леки до тежки.

Само защото една първоначална реакция причинява малко проблеми, не означава, че всички реакции ще бъдат подобни; храна, която предизвиква само леки симптоми в един случай, може да причини по-тежки симптоми в друго време.

Какви симптоми има най-тежката алергична реакция ?

 алергична реакция е анафилаксия
Най-силната алергична реакция е анафилаксия

Най-тежка алергична реакция е анафилаксия – опасно за живота на цялото тяло, алергична реакция, която може да навреди на вашето дишане, през рязко спадане на кръвното налягане и да повлияе на сърдечната честота. Анафилаксията може да се появи в рамките на минути от излагането на сгъстяващата храна. Той може да бъде фатален и трябва да бъде лекуван незабавно с инжекция с епинефрин (адреналин).

Докато всяка храна може да предизвика нежелана реакция, осем вида храна представляват около 90% от всички реакции:

 • яйца
 • Мляко
 • фъстъци
 • Ядки
 • риба
 • черупчести мекотели
 • пшеница
 • соя

Определени семена, включително семена от  горчица (основната съставка в подправката горчица) също са често срещани причини за хранителната алергия и се смятат за основен алерген в някои страни.

Симптомите на алергичната реакция могат да включват кожата, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система и дихателните пътища. Те могат да се покрият по един или повече от следните начини:

 • Повръщане и / или стомашни спазми
 • копривна треска
 • Недостиг на въздух
 • хрипове
 • Повтаряща се кашлица
 • Шок или циркулаторен колапс
 • Стегнало, дрезгаво гърло; проблеми с гълтането
 • Подуване на езика, засягащо способността да говорите или да дишате
 • Слаб пулс

Повечето симптоми, свързани с храната, се появяват в рамките на два часа след приемането им; често започват в рамките на няколко минути. В някои много редки случаи реакцията може да се забави с четири до шест часа или дори по-дълго.

Забавените реакции обикновено се наблюдават при деца, които развиват екзема като симптом на хранителна алергия и при хора с рядка алергия към червено месо.

Кога да посетите лекар ?

Посетете лекар или алерголог, ако имате симптоми на хранителна алергия малко след хранене. Ако е възможно, консултирайте се с Вашия лекар, когато възникне алергична реакция. Това ще помогне на Вашия лекар да направи диагноза.

Потърсете спешно лечение, ако развиете признаци или симптоми на анафилаксия, като:

 • Зачервяване на дихателните пътища, което затруднява дишането
 • Шок с тежък спад на кръвното налягане
 • Бърз пулс
 • Замаяност  

Диагностициране на хранителни алергии

Хранителната алергия обикновено предизвиква някаква реакция всеки път, когато се консумира определена храна.

Симптомите могат да варират от човек на човек и може да не се случват винаги същите симптоми по време на всяка реакция.

Алергичните реакции към храната могат да засегнат кожата, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система.

Невъзможно е да се предскаже колко тежка е следващата реакция и всички пациенти с хранителни алергии трябва да бъдат внимателно съветвани за риска от анафилаксия – потенциално фатална реакция, лекувана с епинефрин (адреналин).

Докато хранителните алергии могат да се развият на всяка възраст, повечето се появяват в ранното детство.

Ако подозирате, че имате хранителна алергия, вижте алерголог, който ще прегледа и Вашето семейство и медицинска история, да реши кои тестове да извърши (ако има такива) и да използва тази информация, за да определи дали има хранителна алергия.

За да направи диагноза, алерголозите задават подробни въпроси за вашата медицинска история и вашите симптоми. Бъдете готови да отговорите на въпроси относно:

 • Какво и колко сте изяли
 • Колко време е необходимо да се развият симптомите
 • Какви симптоми сте изпитали и колко дълго са продължили.

След като научи тези неща, вашият алерголог може да нареди кожни изследвания и / или кръвни тестове, които да показват дали във вашето тяло присъстват специфични за храната имуноглобулин Е (IgE) антитела:

 • Тестовете на кожата осигуряват резултати за около 20 минути. Течност, съдържаща малко количество хранителен алерген, се поставя върху кожата на ръката или гърба. Кожата ви се убожда с малка, стерилна сонда, която позволява на течността да проникне под кожата.
 • Кръвните тестове, които са малко по-малко точни от кожните тестове, измерват количеството IgE антитяло спрямо конкретната храна, която се тества. Резултатите обикновено са на разположение за около седмица и се отчитат като цифрова стойност.

Поради възможността за тежка реакция, орално предизвикателство за хранене трябва да се извършва само от опитни алергени в кабинета на лекаря или в център за провокация на хранителни продукти, при които има спешни медикаменти и оборудване.

Управление и лечение на хранителните алергии

Хранителни-алергии

Основният начин за управление на хранителната алергия е да се избегне консумирането на храната, която ви причинява проблеми.

Внимателно проверете етикетите на съставките на хранителните продукти.

Наличието на алергена трябва да се посочи дори ако е само инцидентна съставка, като добавка или ароматизатор.

Някои стоки също могат да бъдат обозначени с препоръки за безопасност, като „могат да съдържат“, „може да съдържат“или някаква друга индикация за потенциално алергенно замърсяване.

Няма закони или наредби, които да изискват тези предупреждения за консултации и никакви стандарти, които да дефинират какво означават те. Ако имате въпроси относно това, какви храни са безопасни за вас, говорете с лекар.

Управление на хранителни алергии при деца

Тъй като фаталните  хранителни алергични реакции могат да се появят в училище или на друго място извън дома, родителите на дете с хранителни алергии трябва да се уверят, че училището на детето им има писмен план за спешни действия.

Планът трябва да предоставя инструкции за предотвратяване, разпознаване и управление на хранителни алергии и да бъде на разположение в училището и по време на дейности като спортни събития и полеви пътувания.

Ако на детето Ви е предписан автоинжектор, уверете се, че вие ​​и тези, които отговарят за надзора на детето ви, знаят как да го ползват.

Могат ли да се предотвратят хранителни алергии?

През 2013 г. Американската академия по педиатрия публикува проучване, което подкрепи изследванията, които предполагат, че храненето на твърди храни на много малки бебета може да насърчи алергиите.

Тя препоръчва да не се въвеждат твърди храни на бебета под 17 седмици. Тя също така предлага само кърмене „за възможно най-дълго време“, но не спира да одобрява по-ранни проучвания.

Изследването на ползите от храненето на хипоалергични формули при високорискови деца – родени в семейства със силна алергична болест – е смесено.

В случай на алергия към фъстъци, Националният институт за алергия и инфекциозни болести (NIAID) публикува нови актуализирани насоки през 2017 г., за да определи високи, умерени и нискорискови бебета за разработване на алергия към фъстъци. Насоките също така разглеждат начина, по който да се пристъпи към въвеждане въз основа на риска.

Има ли някакви лечения за хранителна алергия?

В момента избягването на храната, с която сте алергични, е единственият начин да се предпазите от хранителна алергия.

Има обаче добри новини. Две клинични изпитвания на пластири се провеждат в големи медицински центрове в цялата страна. Пачът поставя ежедневно малко количество хранителен алерген в кожата, за да ви направи по-малко чувствителни към храната.

Друго проучване въвежда много малки количества хранителен алерген перорално в увеличаващи се дози, за да ви направи по-малко чувствителни и по-малко алергични към храната.

Има много надежда за терапии, които ще управляват хранителни алергии в бъдеще.

Настоящите проучвания разглеждат начини да ви направи по-малко чувствителни, но не и да ви излекувана от хранителни алергии.

Можете ли да преодолеете хранителните алергии?

Да. Това е важно да се подчертае. Децата като цяло, но не винаги, израстват с алергии към мляко, яйце, соя и пшеница.

Ново проучване показва, че до 25% от децата могат да прераснат в алергията си към фъстъци.

Не е необходимо да приемате, че хранителната алергия на детето ви ще бъде през целия живот, макар че за мнозина това може да се случи.

Ако хранителната алергия се развие като възрастен, шансовете са много по-ниски, ще го израснете.

Хранителните алергии при възрастните са склонни да бъдат през целия живот, макар че в тази област не е имало много изследвания.

Какви са шансовете за тежка реакция на въздушните алергени?

На практика няма. Никое проучване не е довело до заключение, че алергени се превръщат във въздуха и предизвикват развитие на симптоми.

Извън няколко съобщения за случаи, включващи симптоми от рибна алергия, които се появяват, когато някой е приготвил риба.

Тези с хранителни алергии имат само тежки реакции след хранене на алергичната храна. Много хора с алергия към фъстъци също се тревожат за прах от фъстъци.

Повечето реакции вероятно се случват след докосване на фъстъчен прах, който може да се появи върху табла или други повърхности.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button