Причини за подуване на стомаха

Има десетки различни прикрити причини, поради които може да се развие подуване на стомаха – алергии, хормонални дисбаланси, нарушения на щитовидната жлеза, проблеми с червата и други.

Ето защо, ще разгледаме най-честите причини за подуване на стомаха, доказани научно.

Кои са причините за подуване на стомаха?

Ето 10 от най-честите причини за това:

Храносмилателни нарушения

Повечето хора, които страдат от  различни функционални стомашно-чревни нарушения като IBS, улцерозен колит и челюстични заболявания, имат подуване на корема, газове, раздуване и други симптоми. Оплакванията показват, че подуване на корема се наблюдава при 23% до 96% от хората с IBS, 50% при функционална диспепсия и 56% при хроничен запек.

Задържане на течности 

Понякога телесни течности могат да се съхраняват около тялото, включително близо до областта на корема или таза, което причинява прекомерно подуване и временно увеличаване на теглото.

Може да забележите, че бижутата и дрехите стават по-строги, допълнително подуване и болка около ставите или стягане в кожата.

Това може да се дължи на чернодробно заболяване в някои случаи или рядко дори при рак.

Проверете за други признаци на чернодробна недостатъчност или хепатит, включително пожълтяване на кожата (жълтеница), промени в белия цвят на очите или болка в корема.

Дехидратация

Винаги ли забелязвате  в деня, след като сте яли солени храни или пиете алкохол, че в резултат се дехидратирате и подувате?

Може да изглежда неумишлено, но колкото повече вода пиете (или консумирате във вода-тежки храни) , толкова по-малко се подуване. Дехидратацията и електролитните дисбаланси спират храносмилането и го затрудняват.

Това е честа причина за подуване на стомаха.

Когато тялото ви се опитва да се възстанови от това, че сте дехидратирани, то задържа водата, за да предотврати повторението на ситуацията отново – плюс това  може да се окажете, че сте със  запек.

Това означава, че когато пиете  повече течности, това ще намали подуването.

Причиназа подуване на стомаха от Запек

Това може да е най-очевидната причина да имате подут стомах – трябва да отидете в банята!

Запекът може да доведе до изпразване на изпражненията в червата, оставяйки ви чувство за болка, дискомфорт и газ.

Най-големите причини за запек включват ядене на твърде малко фибри, не пиене на достатъчно вода, прекалено заседнал / избягване на физическа активност и стрес.

Свързана статияЗапек – най-мощните лекове събрани на едно място

Хранителни алергии или чувствителност

Често хранителните алергии, чувствителността или непоносимостта (като непоносимост към лактоза) са често срещани причини за газа и подуване на корема.

Храните, които причиняват газ, включват млечни продукти, храни, съдържащи глутен (повечето хляб, тестени изделия, рула, зърнени храни и т.н.) и някои видове въглехидрати, наречени FODMAPs.

Има десетки други възможни прични за хранителни алергии (като миди, ядки, яйца), но вероятно ще знаете дали това е това, , тъй като обикновено симптомите са по-забележими. FODMAPs може да бъде трудно да се изключи, тъй като има толкова много различни видове и всеки е уникален по отношение на поносимостта.

Елиминиращата диета може да ви помогне да установите кои храни могат да причинят подуване (например ябълки или авокадо).

Бактериален свръхрастеж

Бактериалното свръхрастеж на тънките черва (SIBO) се дължи на високите нива на абнормни бактерии, живеещи в храносмилателния тракт, обикновено в червата (дисбактериоза), където те могат да се натрупват след приемане на антибиотици или поради възпаление и лошо храносмилане.

Обикновено, различните бактерии са в подходящ баланс в дебелото черво, което помага при усвояването на основни хранителни вещества, но когато вредните бактерии нахлуват и поемат, може да се появи увреждане на стомашната лигавица заедно с множество симптоми.

Някои храни могат да причинят симптоми на SIBO и свързаните с тях чувствителност в храносмилателния тракт, включително FODMAPS в някои случаи, които могат да ферментират ненормално по време на храносмилането.

 Инфекция

Може да получуте подут стомах, ако имате инфекция, защото това води до повишаване на нивата на възпаление, причинени от повишен брой бели кръвни клетки около тазовите, уринарните и стомашно-чревните органи.

Проверете за признаци на повишена температура, зачервяване и болка, както и подути лимфни възли, които обикновено придружават сериозна инфекция.

Обструкция на червата

Понякога силно подуване на стомаха – заедно с запек, гадене и повръщане – се дължи на обструкция на червата, причинена от белези или тумор.

Когато те растат и се притискат към червата, червата  блокират и се задържат в течност и изпражнения. Вие ще разберете лесно, ако причната е в това.

Хормонални промени

Хормоналните промени е известно, че причинява подуване на стомаха и храносмилателни проблеми, тъй като това ви прави податливи на запек и задържане на течности. Това е често срещано.

Подуването на стомаха преди или по време на менструация може да се различава в зависимост от Вашия цикъл, а някои жени изпитват тежко задържане на вода в продължение на две седмици.

Коя е най-честата причина за подуване на корема при жените?

По време на ранните дни на женския цикъл, понякога наричан фоликулен етап, нивата на естроген се повишават, докато маточната обвивка се удебелява, подуването също може да стане по-силно, тъй като възниква овулация и се образуват повече течности и кръв.

Обикновено, когато една жена има менструация, тя изпитва проливане на излишната течност, тъкан и кръв, което обикновено води до подуване на корема.

 Рак

Въпреки че това не е причината за подуване на повечето хора, един  от признаците на рак в дебелото черво или матката е подуване на корема.

Ето защо е важно да поговорите с лекар, ако сте опитали всички други начини за намаляване на подуване и храносмилателни проблеми, но все още не можете да намерите причината за това.

Как да спрем Хормонално подуване на корема?

Ето няколко стъпки за това:

  1. спазвайте диета с ниско съдържание на натрий, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини.
  2. пийте много вода.
  3. пропуснете кофеина и алкохола.
  4. ограничете преработените храни.
  5. упражнявай се редовно.
  6. вземете диуретик.
  7. говорете с Вашия лекар за това дали хапчетата за контрол на раждаемостта могат да помогнат.

По темата прочети също:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Научни прични:

https://academic.oup.com/bfg/article/13/4/308/2845968

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button