7 Чудотворни ползи на Анасона: За Колики, Стомах

Класирана като една от най-добрите билки и подправки за лечение, анасонът е хранителна сила, когато става въпрос за вашето здраве.

В тази статия, базирана на научни проучвания, ще отговорим на това за какво помага анасона.

За какво помага Анасона?

Анасона има обширен списък от ползите за здравето, вариращи от намалена кръвна захар до понижени симптоми на менопауза, тя също така може да се похвали с уникален вкус, който е идеален за хвърляне на вкуса на почти всяко ястие или напитка.

Често се добавя към всичко от бисквити и сладкиши до алкохолни напитки , това ароматизирано семе може да бъдат лесен начин за повишаване на хранителния профил на любимите ви храни, доставяйки добавена доза хранителни вещества като желязо, манган и калций.

Готови ли сте да опитате? Продължете да четете, за да научите повече за здравните ползи от това мощно растение, както и да научите как да използвате и къде да купите анасон масло и анасон семена.

Ползи за здравето от анасонът

 • Регулира кръвната захар
 • Блокира растежа на гъбичките и бактериите
 • Улеснява симптомите на менопаузата
 • Може да помогне за лечение на депресия
 • Може да предпазва от стомашни язви

1. Регулира кръвната захар

За тези с диабет поддържането на нормални нива на кръвната захар може да бъде огромно предизвикателство.

Симптомите на висока захар могат да варират от главоболие до повишена жажда до умора и неволно загуба на тегло.

Ако се остави без лечение в дългосрочен план, високата кръвна захар може в крайна сметка да доведе до увреждане на нервите, бъбречна недостатъчност и дори слепота.

Въпреки че са необходими още проучвания, има някои обещаващи изследвания, показващи, че анасовите семена могат да ви помогнат да управлявате кръвната си захар.

Анасон семена съдържа съединение, наречено анетол, който е отговорен за осигуряване на уникален вкус и аромат.

Едно изследване на животни от Индия от 2015 г. показва, че приложението на анетол на диабетни плъхове спомага за предотвратяването на високо кръвно захар чрез промяна на активността на някои ключови ензими, участващи в метаболизма на въглехидратите.

2. Блокира растежа на гъбичките и бактериите

Анасон семена е доказано, че имат мощни противогъбични свойства, които биха могли да помогнат в лечението на гъбични инфекции.

Проучване, проведено в Факултета по фармация и биохимия на университета в Загреб в Хърватия, изследва противогъбичната активност на течен екстракт и етерично масло от анасонови плодове и установи, че и двете са способни ефективно да възпрепятстват растежа на някои видове гъбички.

По-специално, анасонът е особено ефективен срещу дрожди и дерматофити – вид гъбички, причиняващи много видове кожни заболявания.

Междувременно, анетолът, едно от активните съставки, открити в семена от анасон, също е доказано, че намалява растежа на бактериите.

Всъщност проучване с епруветка, публикувано в „Вестник на ветеринарната медицинска наука“, показва, че анетолът е способен да убие бактерия, за която е известно, че причинява холера – състояние, което причинява тежка диария и дехидратация.

3. Улеснява симптомите на менопаузата

Менопаузата е състояние, причинено от естествен спад на хормоните, тъй като жените остаряват.

Честите симптоми включват горещи вълни, влагалищна сухота, промени в настроението и нарушения на съня.

Семената от анасон са доказали, че спомагат за облекчаване на симптомите на менопаузата.

В едно проучване, публикувано в Иранския вестник на фармацевтичната Resarch, 72 жени получават капсули, съдържащи 330 милиграма анасон или три пъти плацебо три пъти дневно в продължение на четири седмици.

Установено е, че анасовите семена са ефективни при намаляване на честотата и тежестта на горещите вълни при жени в менопауза.

Освен анасонните семена, някои други природни средства за облекчаване на менопаузата включват намаляване на стресовите нива, получаване на достатъчно сън и даване на добавки като витекс, женшен или маканов корен.

4. Анасона помага при депресия

Някои изследвания установяват, че анасонът може да помогне за намаляване на симптомите на депресия.

Например, едно скорошно изследване през 2017 г. е измервало ефективността на анасоновото масло върху депресията при 120 пациенти с синдром на раздразнените черва.

В сравнение с плацебо е установено, че анасовото масло значително намалява симптомите на депресия след четириседмичното проучване.

Анасонът може също да помогне при лечението на следродилна депресия.

Въпреки че много майки преживяват „депресия“ след раждането, следродилната депресия е сериозно състояние, което засяга милиони хора всяка година.

Това разстройство на настроението най-често се наблюдава при жени през първата година след раждането и може да причини симптоми като намален апетит, безсъние, промени в настроението и раздразнителност.

Изследване, публикувано в Journal of Research in Medical Sciences, установява, че анасонът е способен да намали симптомите на следродилна депресия сред 47 участници с функционална диспепсия, разстройство, характеризиращо се с болка или дискомфорт в горния храносмилателен тракт.

5. Може да предпазва от стомашни язви

Стомашните язви са болезнени рани, които се образуват върху лигавицата на стомаха.

Тези язви се свързват с известни нежелани странични ефекти, като киселини, лошо храносмилане, гадене, гадене и стомашна болка.

Докато настоящите изследвания са ограничени, има някои доказателства, че анасонът може да помогне за предпазване от образуването на тези болезнени рани.

Изследване върху животни, публикувано в World Journal of Gastroenterology, лекувано с плъхове с стомашни язви, използвайки анасон, и установи, че той спомага за предпазване от увреждане и проявява антиалергични действия в организма.

Можете също така да помогнете за лечението и предотвратяването на стомашни язви, като ограничите употребата на болкоуспокояващи с нестероидни противовъзпалителни средства, избягвайки стомашни дразнещи вещества като алкохол и кофеин и включващи много анти-възпалителни храни във вашата диета.

Какво са анасоновите семена ?

ползи-за-здравето-от-анасонови-семена

Анасон, известен също като анасон или Pimpinella anisum, е растение от семейство Apiaceae, което е тясно свързано с моркови, магданоз и целина. Анасонът е родом от Средиземно море, както и от Югозападна Азия, но се отглежда и използва по целия свят. Растението може да достигне височина над три фута и да произведе бели цветя, както и продълговати плодове, известни като анасон.

Вкусът на анасон е много различен и често се сравнява със сладък корен, копър и звезда. Предлага се в семена, екстракт и масло форма, анасон често се използва като ароматизатор за чайове, десерти и алкохол. Исторически, тя също е почитана заради лечебните си свойства, Анасонът се използва за лечение от метеоризъм до менструална болка.

Съвсем наскоро изследователите разкриха множество ползи за здравето, свързани с анасон, включително подобрени нива на кръвната захар, понижени симптоми на менопаузата и дори защита от стомашни язви. Анасонът също може да бъде свързан с подобрено производство на мляко, защита от насекоми, намален риск от припадъци и увеличен поток на урина, въпреки че са необходими повече изследвания за потвърждаване на тези потенциални ползи.

Хранителни факти за анасонът

Малки, но мощни, дори и малко количество семена от анасон могат да помогнат да добавите допълнително количество хранителни вещества към вашия ден, включително желязо, манган и калций. Всъщност само една супена лъжица цялото анасонче съдържа приблизително:

 • 22 калории
 • 3,3 грама въглехидрати
 • 1,1 грама протеин
 • 1 грам мазнина
 • 0,9 грама влакно
 • 2,4 милиграма желязо (13% DV)
 • 0,1 милиграма манган (7 процента ДВ)
 • 42 милиграма калций (4% DV)
 • 11,1 милиграма магнезий (3% DV)
 • 28,6 милиграма фосфор (3 процента ДВ)
 • 93.7 милиграма калий (3% DV)
 • 0.1 милиграм мед (3% DV)

В допълнение към горните хранителни вещества, анасонът съдържа и малко количество цинк, витамин В6 и витамин С.

Къде да намерим и как да използваме Анасон

Чудите се къде да купите анасон семена и как можете да го добавите в ежедневието си? Добрата новина е, че тази мощна съставка е лесна за намиране в повечето магазини за хранителни стоки и дори може да бъде закупена чрез някои онлайн търговци на дребно. Също така можете да намерите екстракт от анасон   в много естествени магазини за здраве и аптеки.

Анасон семена могат да се използват цели или в торти, бонбони или напитки. Може да се си го приготвите и като чай.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button