Берберин – мощна добавка с куп ползи за здравето

Едно съединение, наречено „Берберин“, е един от най-ефективните природни добавки.

Тя има много впечатляващи ползи за здравето и засяга тялото ви на молекулярно ниво.

Берберин е доказано, че намалява кръвната захар, причинява загуба на тегло и подобряване на здравето на сърцето.

Това е едно от малкото добавки, за които е доказано, че са толкова ефективни, колкото и фармацевтичните лекарства.

В статията ще разгледаме ползите и действието му.

Какво е Берберин ?

Берберинът е биоактивно съединение, което може да бъде извлечено от няколко различни растения, включително група храсти, наречени Berberis .

Технически, той принадлежи към клас съединения, наречени алкалоиди. Има жълт цвят и често се използва като боя.

Берберин има дълга история на употреба в традиционната китайска медицина, където се използва за лечение на различни заболявания.

Хранителни факти

Берберинът е алкалоид, който се определя като клас органични съединения от растителен произход, съдържащи предимно основни азотни атоми, които имат изразени физиологични действия върху хората. Съществува солидна сума на изследванията върху този алкалоид, които са проведени до момента с повтарящи се двойно-слепи клинични проучвания.

Резултатите от тези проучвания са показали окончателни или вероятни ползи за много широк спектър от сериозни заболявания, включително:

Какво спомага за ползите му при тези състояни? Това се дължи на структурите на молекулата, които притежава берберинът. Неговата молекулна формула е C20H18NO4 и подобно на други протоберберинови алкалоиди – като jatrorrhizine – може да направи чудеса за здравето.

Как действа ?

Берберин е тестван в стотици различни изследвания.

Доказано е, че има мощни ефекти върху много различни биологични системи .

След като поемете берберина, тя се приема от тялото и се транспортира в кръвта. След това тя се движи в клетките на тялото.

Вътре в клетките той се свързва с няколко различни „молекулни цели“ и променя тяхната функция . Това е подобно на това как работят фармацевтичните лекарства.

Няма да намеря подробности тук, защото биологичните механизми са сложни и разнообразни.

Обаче едно от основните действия на berberine е активирането на ензим вътре в клетките, наречен AMP-активирана протеин киназа (AMPK) (5).

Този ензим понякога се нарича „метаболитен главен превключвател“ .

Той се намира в клетките на различни органи, включително мозъка, мускулите, бъбреците, сърцето и черния дроб. Този ензим играе основна роля в регулирането на метаболизма .

Берберинът също така засяга различни други молекули вътре в клетките и дори може да повлияе кои гени са включени или изключени .

Намаляване на нивата на кръвната захар

Диабетът тип 2 е сериозно заболяване, което стана невероятно често в последните десетилетия, причинявайки милиони смъртни случаи всяка година.

Характеризира се с повишени нива на кръвната захар (глюкоза), причинени от инсулинова резистентност или липса на инсулин.

С течение на времето високите нива на кръвната захар могат да увредят тъканите и органите на организма, което води до различни здравословни проблеми и по-кратка продължителност на живота.

Много проучвания показват, че Берберин може значително да намали нивата на кръвната захар при индивиди с диабет тип 2  .

В действителност, неговата ефективност е сравнима с популярния медикамент за диабет метформин (Glucophage) .

Изглежда, че работи чрез множество различни механизми  :

  • Намалява инсулиновата резистентност, като понижава нивото на кръвната захар, намалявайки хормоналния инсулин.
  • Увеличава гликолизата, като помага на тялото да разгражда захари вътре в клетките.
  • Намалява производството на захар в черния дроб.
  • Забавя разграждането на въглехидратите в червата.
  • Увеличава броя на полезните бактерии в червата.

В едно проучване при 116 пациенти с диабет, 1 грам берберин на ден понижава кръвната захар на гладно с 20%, от 7,0 до 5,6 mmol / L (126 до 101 mg / dL) или от диабет до нормални нива .

Той също така понижава хемоглобина А1с с 12% (маркер за дългосрочни нива на кръвната захар), както и подобрява кръвните липиди като холестерол и триглицериди .

Според голямо проучване на 14 проучвания, берберинът е толкова ефективен, колкото пероралните лекарства за диабет, включително метформин, глипизид и розиглитазон .

Той работи много добре с модификациите на начина на живот, а също така има и добавъчни ефекти, когато се прилага с други лекарства за понижаване на кръвната захар .

Ако погледнете дискусиите онлайн, често виждате хора с високо кръвно захар, които буквално ги нормализират само като приемат тази добавка.

Тези неща наистина работят както в изследванията, така и в реалния свят.

Берберин може да ви помогне да отслабвате

Досега две проучвания са изследвали ефектите върху телесното тегло.

В 12-седмично проучване при затлъстели индивиди, 500 mg, приемани три пъти дневно, причиняват средно около 5 килограма загуба на тегло. Участниците също са загубили 3,6% от телесните си мазнини  .

Друго по-впечатляващо проучване е проведено при 37 мъже и жени с метаболитен синдром. Проучването продължило 3 месеца, а участниците приемали 300 mg, 3 пъти на ден.

Участниците намаляват нивата на телесна маса (BMI) от 31,5 на 27,4, или от затлъстяване до наднормено тегло само за 3 месеца. Те също загубиха мазнини в корема и подобриха много здравни маркери  .

Изследователите вярват, че загубата на тегло се дължи на подобрената функция на регулиращите мазнините хормони, като инсулин, адипонектин и лептин.

Потенциална защита на болестта на Алцхаймер

Проучванията са направили оценка на терапевтичния потенциал на бе Berberine срещу невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и невродегенерацията, причинена от травма. Едно проучване установи, че има множество положителни ефекти на berberine, някои от които засилват невропротективните фактори / пътища и други, които противодействат на невродегенерацията.

Досегашните обещаващи резултати предоставят убедителна и съществена основа за подпомагане на по-нататъшното научно изследване и развитие на терапевтичния потенциал на този алкалоид срещу невродегенеративните заболявания.

Подкрепя здравето на сърцето

Част от положителния ефект на Берберин върху здравето на сърцето вероятно произтича от способността на съединението да спомогне за поддържането на нивата на кръвната захар и затлъстяването, което и двете може да повиши риска от коронарна болест на сърцето.

Той също така стимулира отделянето на азотен оксид, сигнализираща молекула, която релаксира артериите, увеличава притока на кръв, понижава кръвното налягане и предпазва от артериосклероза.

В изследванията, публикувани от Медицинския център на Университета в Мериленд, хората, които приемат berberine в продължение на осем седмици, са имали по-добра сърдечна функция и са били по-способни да упражняват, отколкото тези, които са приемали плацебо.

Препоръчваната доза от това проучване е 300 до 500 милиграма четири пъти на ден. Сърдечно-съдовите ефекти на берберина също предполагат възможната му клинична полза при лечението на аритмии и сърдечна недостатъчност.

 Повишава здравето на белите дробове

Силните противовъзпалителни свойства на  Берберин  също са отлични за здравето на белите дробове. Всъщност, този алкалоид е показал, че намалява ефекта от индуцирано от цигарен дим остра белодробно възпаление.

В едно проучване, публикувано в списание Inflammation, мишките бяха изложени на цигарен дим, за да причинят остра белодробна травма и след това получиха 50 mg / kg берберин интрагастрално.

При изследване на белодробните тъкани бе показано, че цигареният дим причинява възпаление на алвеолите на белия дроб, заедно с клетъчен оток или анормално задържане на течности.

Предварителното лечение с берберин обаче значително намалява възпалението на белите дробове и подобрява индуцираното от цигарения дим остра белодробно увреждане чрез неговата противовъзпалителна активност

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button