Масло от Риган: за Прочистване, Гъбички ( 7 важни Ползи)

Ползите за здравето на етерично масло от риган могат да се отдадат на неговите свойства като антивирусни, антибактериални

Ригана помага и има свойства на противогъбични, антипаразитни, антиоксидантни, противовъзпалителни, храносмилателни, еменгегогични и антиалергични.

Как да си направим масло от риган?

Маслото от риган е едно от най-уважаваните и често използвани билкови лекарства. 

То се прилага за лечението й за настинки, грип и ежедневни инфекции .

Как се приготвя ?

Ето една проста рецепта за масло от риган у дома.

Съставки

 • Зехтин, бадемово масло или масло от гроздови семки
 • Листата на риган нарязани или натрошени
 • Дезинфекциран буркан с капак
 • Слънчев прозорец
 • търпение

инструкции

 1. Затоплете до кипене вода в съд. Щом достигне до кипене, изключете топлината.
 2. След това поставете маслото и нарязаните листа от риган в санирания буркан.
 3. Поставете буркана в горещата вода и оставете да престои около 5-10 минути. Това позволява на маслото да се загрява и помагаосвобождаването на неговите масла.
 4. Сега извадете буркана от водната баня и поставете на слънчев прозорец за 1-2 седмици.
 5. Разклащайте буркана на всеки няколко дни.
 6. След като мине времето, прецедете маслото от листата.
 7. Поставете в дезинфекциран буркан.
 8. Съхранявайте маслото на тъмно и хладно място.

Какво представлява маслото от Риган ?

Риган е растение, което се намира в по-високи надморски височини и обикновено расте в планините, което се нарича „Орегано“, което означава „наслада от планините“.

Дезинфектантите и антибактериалните свойства на етеричното масло от риган са разпознати за първи път в древна Гърция, където често се използва за лечение на бактериални инфекции на кожата или рани.

Използва се и за предпазване на храната от бактерии. Етеричното масло от риган се извлича чрез парна дестилация на пресни листа от риган, които носят научното име Origanum vulgare.

Основните компоненти са карвакол, тимол, цимен, кариофилен, пинен, бисаболен, линалол, борнел, геранилацетат, линалилацетат и терпинин.

Той се използва по много начини, като например в ароматерапията, която е била най-популярната употреба в продължение на десетилетия.

Можете също така да го прилагате локално върху кожата или с носещо масло като кокосово масло, за да подобрите качеството на кожата си.

И накрая, можете да я приемате в много малки количества като хранителна добавка, обикновено разредена с мед или други млечни напитки.

Ползи за здравето на етерично масло от риган

масло-от-риган-ползи

Освен че е уважаван за антимикробните си свойства, това масло има и много лечебни свойства. Нека да ги разгледаме по-долу.

1. Лекува дихателните състояния

Етеричното масло от риган може да действа като отхрачващо средство, което разхлабва или помага да се елиминират неприятните натрупвания на слуз и храчки в дихателните пътища и синусите.

Той също така е успокояващ балсам за възпалени бели дробове и гърлото, които често могат да стимулират пристъп на кашлица.

Ето защо, риганът е от съществено значение за предотвратяване и лечение на симптомите на респираторни заболявания.

2. Противовъзпалителни свойства

Това масло е добро за успокояване на много видове възпаления, вътрешни или външни, причинени от различни причини.

Когато се прилага локално, тя може да намали зачервяването и раздразнението върху приложената област и да облекчи болката, свързана с артрит или нараняване.

Когато се консумира, тя има почти същия ефект, въпреки че се разпространява в цялото тяло, така че не е необходимо да облекчава болката и дискомфорта толкова бързо.

3. Предотвратява инфекциите

Точно както ви предпазва от вирусни инфекции,маслото от риган предпазва от бактериални инфекции.

Това ви осигурява допълнително ниво на защита срещу бактериални заболявания като инфекции в дебелото черво и пикочните пътища, както и тиф, холера, рани, кожни инфекции и хранително отравяне.

Също така, антибактериалните ефекти на риган нямат инхибиторен ефект върху здравето.

4. Ротивогъбични свойства

Вирусите, бактериите, гъбите и протозоите са четиримата агенти, отговорни за заразните и инфекциозните заболявания.

От тях гъбичките са отговорни за някои от най-ужасните и фатални инфекции, както вътрешни, така и външни.

Те могат да причинят грозни, болезнени и смъртоносни инфекции в ухото, носа и гърлото, които, ако не бъдат лекувани рано, могат да достигнат до мозъка и да станат смъртоносни.

Много кожни инфекции също са причинени от тези гъбички. Маслото от риган, ако се използва редовно, вътрешно или външно, може ефективно да защити тялото срещу много от тези гъбични инфекции.

5. Предотвратява вирусни инфекции

Етеричното масло от риган осигурява защита срещу вирусни инфекции. Това означава, че укрепва имунитета Ви срещу студ, паротит, морбили, шарка и други проблеми, причинени от вируси.

Това засилване на имунната система помага да се защити срещу смъртоносни вирусни инфекции и дори автоимунни заболявания. Етеричното масло от риган също така стимулира производството и функцията на белите кръвни клетки – основната линия на тялото на тялото.

6. Действа като антипаразитна

Много видове паразити, като кръгли червеи, тения, въшки,  комари и бълхи живеят вътре или извън човешкото тяло.

Тези паразити използват човешкото тяло като източник на храна и като съд или носител на заразни болести.

Маслото от риган, е сред 6-те продукти за Почистване от човешки паразит.

Етеричното масло от риган може да елиминира чревните червеи, а когато се прилага външно, то ефективно предотвратява затлъстяването, бъбреците, комарите и бълхите. Следователно, не е необичайно да се намери етерично масло от риган като съставка на органичните спрейове и репеленти.

7. Предотвратява рака

Това свойство се оказва един от най-известните качества на етерично масло от риган, защото те защитават от уврежданията, причинени на тялото от свободните радикали (оксиданти).

Той неутрализира свободните радикали, като поправя вече нанесените щети.

Това забавя процеса на стареене и предпазва от някои ракови заболявания, дегенерация на макулата, дегенерация на мускулите вследствие на стареене, бръчки, загуба на зрение и слух, нервни заболявания и много заболявания, свързани с преждевременно стареене и ефектите на свободните радикали.

По-специално, етеричното масло от риган съдържа феноли, мощна форма на антиоксидант, която елиминира свободните радикали, които причиняват заболявания и изяжда тялото.

8. Регулира мензиса

Това мощно масло е полезно за регулиране на менструацията и забавяне на появата на менопаузата.

Тези, които страдат от възпрепятствана менструация, също могат да намерят облекчение, като използват етерично масло от риган.

Като еменгегауга, тя може да помогне на жената да намали симптомите на настъпващата менопауза, включително дисбаланс в настроението и хормонални смени.

9. Антиалергични

Това е другата страна на седативните и противовъзпалителни свойства на етеричното масло от риган.

Алергиите са хипер-реакции на тялото към външни стимули.

Маслото от риган успокоява хипер чувствителност и е известно, че облекчава алергичните симптоми.

Чрез своето противовъзпалително качество, тежестта на алергиите може да бъде намалена, което е важно за сериозни реакции като анафилактични удари или подуване на гърлото.

10. Насърчава разграждането

Етеричното масло от риган стимулира храносмилането чрез увеличаване на секрецията на храносмилателните сокове.

Той също така увеличава смилаемостта на хранителните вещества и ензимите, които спомагат за усвояването на храната.

Това може да подобри здравето ви чрез увеличаване на хранителните вещества, които получавате от храната!

11 . Други ползи

Етеричното масло от риган е доказано, че спомага за излекуването на псориазис, екзема, стъпало на атлетите, грип и други инфекциозни заболявания.

Освен това, той може да се използва за лечение на бактериални инфекции като Е. coli, гиардиаза и хранително отравяне.

Тя облекчава задръстванията и някои проучвания също така казват, че тя е мощен болкоуспокояващ, с допълнителната полза, че тя работи, без да има силни странични ефекти.

За какво друго е полезно риганово масло?

Маслото от риган е много важно за човешкото здраве и е впечатляващо ефективно за лечение на паразитни и гъбични инфекции в много части на тялото.

Той също така е една цяла система за подобряване на имунната система и може да помогне за подобряване на храносмилането, когато се консумира.

Тя може да помогне за балансиране на хормоните и да намали симптомите на менструацията, да помогне за усилията за отслабване и дори да сведе до минимум тежестта на алергичните реакции.

Как да вземем риган?

Можете да вземете риганово масло в допълнителна форма, т.е. в доза от 500 mg, или да добавите малки количества риганово масло към вашата храна.

ой се предлага под формата на капсули, таблетки и течности и може да се използва локално, при условие, че я разреждате 1: 1 със зехтин.

Оригановото масло е много силно и концентрирано и не трябва да се консумира или прилага в големи количества. Капсули и таблетки се препоръчват по тази причина.

Къде да купя ореганово масло?

Можете да купувате риганово масло от всяко място, където се продават етерични масла, както и големи магазини и големи вериги.

Сравнително лесно е да се подготвите сами, въпреки че отнемат няколко седмици, за да се направят напълно.

Внимавайте за това на природозащитници и билкари, както и магазини като Walmart и GNC.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button