7 нежелани реакции от пробиотиците

Пробиотиците са живи микроорганизми, които могат да помогнат за предотвратяване и лечение на някои заболявания.

Насърчаването на здравословен храносмилателен тракт и здрава имунна система са най-широко изследваните ползи от тях.

Какви са нежеланите реакции и рисковете на пробиотиците?

Добавките играят важна роля, когато храната не е достатъчна за задоволяване на нуждите ни.

В случая на пробиотици диетата е идеалният източник на пробиотици.

Това са живи бактерии и трябва да бъдат внимателно проследявани, съхранявани и комбинирани за ползите за здравето, които биха ги приемали.

Как трябва да приемаме пробиотици?

Изискванията за микроби, които трябва да се считат за пробиотици, са, че микробът трябва да е жив, когато се прилага, трябва да се документира, че има полза за здравето и трябва да се прилага на нива, които да дадат полза за здравето.

Най-често цитирано правило е да се вземат поне един милиард единици, образуващи колонии (CFU) дневно.

Това са живи микроорганизми, които няма да осигурят обещаните ползи, ако не останат живи.

Производителят и потребителят трябва да обърнат сериозно внимание на условията на съхранение, при които ще оцелее конкретният микроорганизъм и края на техния срок на годност.

Ефективността ще показва броя на жизнеспособните бактерии на доза и чистотата е свързана с наличието на замърсяващи или неефективни бактерии.

Другото нещо, което трябва да запомните, е, че тези микроорганизми не са създадени еднакво.

Всъщност, родът, щамът и видовете трябва да бъдат едни и същи за резултатите, които са намерени в изследването като резултати, които човек се надява да постигне, когато го приеме.

Какво са Пробиотиците ?

Идеята, че бактериите са полезни може да бъде трудно да се разбере.

Ние приемаме антибиотици, за да убиваме вредните бактериални инфекции и да използваме антибактериални сапуни и лосиони повече от всякога.

Най-добрите пробиотици, може да научите в нашата статия 11-те най-добри Пробиотици: Храни и добавки

Лошите бактерии на неподходящо място могат да причинят проблеми, но правилните бактерии на точното място могат да имат полза. Тук идват и пробиотиците.

Те също така са известни като приятелски, добри или здрави бактерии. Пробиотиците могат да се доставят чрез храни, напитки и хранителни добавки.

Коренът на думата пробиотик идва от гръцката дума pro, което означава „насърчаване“ и биотично, което означава „живот“.

Откриването на пробиотици се случва в началото на 20 век, когато Ели Мечников, известен като „баща на пробиотиците“, е забелязал, че жителите на селските райони в България живеят дълги години въпреки крайната бедност и суровия климат.

Той твърди, че здравето може да се подобри чрез манипулиране на чревната микроби с бактериите, които се намират в киселото мляко.

Оттогава насам научните изследвания продължават да подкрепят неговите открития, като предлагат още повече ползи.

Какви са пребиотиците и синбиотиците?

какво-са-пробиотиците-700-350

Пребиотикът идва преди и помага на пробиотика, а след това и двамата могат да се комбинират, за да имат синергичен ефект, известен като синбиотик.

Пребиотикът всъщност е несмилаем въглехидрат, който действа като храна за пробиотиците и бактериите в червата.

Определянето на ефекта на пребиотиците е селективното стимулиране на растежа и / или активността (ите) на един или на ограничен брой микробни род / ера / видове в чревната микрофлора, които имат полза за здравето на гостоприемника.

Предполага се, че ползите за здравето включват действие като средство за стомашно-чревни усложнения като ентерит, запек и раздразнителни заболявания на червата; предотвратяване и лечение на различни видове рак; намаляващо алергично възпаление; лечение на неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) и борба с имунната недостатъчност.

Също така има изследвания, показващи, че приемането на определени хранителни продукти с пребиотичен ефект е доказано, особено при юноши, но също и при жени в постменопауза, за повишаване на абсорбцията на калций, както и на натрупване на калций и костна минерална плътност.

Повечето идентифицирани пребиотици са олигозахариди.

Те са устойчиви на човешките храносмилателни ензими, които работят върху всички останали въглехидрати.

Това означава, че те преминават през горната GI система, без да бъдат усвоявани.

След това те ферментират в долната част на дебелото черво и произвеждат къси верижни мастни киселини, които след това ще подхранват благоприятната микрофлора, която живее там.

Свързана статия: Ползи от пробиотици: Храни и Хранителни добавки

Олигозахаридите могат да бъдат синтезирани или получени от естествени източници.

Тези източници включват аспержи, артишок, бамбукови издънки, банан, ечемик, цикория, праз, чесън, мед, леща, мляко, мустаци, лук, ръж, соя, захарно цвекло, сок от захарна тръстика, домати, пшеница и якон.

Ползите за здравето от тези олигозахариди са тема на текущо проучване.

Каквo са микробите и тяхната роля в нашето здраве?

Микробите са малки микроорганизми (бактерии, вируси, паразити или гъби) – толкова малки, че милиони могат да се поберат в окото на иглата – толкова силни, че дисбалансът в организма е свързан с множество заболявания.

Тези микроорганизми могат да бъдат намерени в почти всяка част на човешкото тяло, живеят по кожата, в носа и в червата.

В телата ни има трилиони от тези микроорганизми.

Те превъзхождат човешките клетки с 10 към 1, но поради малкия си размер те съставляват само 1% -3% от общата маса на тялото.

Националният институт по здравеопазване (NIH) спонсорира Проект „Човешки микробиоми“ (Human Microbiome Project – HMP), който разработва изследователски ресурси, които да позволят проучването на микробиалните общности, които живеят във и върху нашите тела, и ролята, която играят в човешкото здраве и болести.

NIH финансира много повече медицински изследвания, използващи данни и техники на HMP, включително ролята на чревната микробиофия при болестта на Крон, улцерозен колит и рак на хранопровода; кожни микроби при псориазис.

Какви са ползите за пробиотиците за здравето?

ползи-от-пробиотиците-1000 × 666

Пробиотиците може да изглеждат нови за хранителната индустрия, но те са били с нас от нашия първи дъх.

По време на раждането през пъпната връв новороденото поема бактериите Bacteroides, Bifidobacterium, Lactobacillus и Escherichia coli.

Какво точно правят пробиотиците? Смята се, че те ни закрилят по два начина. Първата е ролята, която играят в нашия храносмилателен тракт.

Знаем, че нашият храносмилателен тракт се нуждае от здравословен баланс между добрите и лошите бактерии, така че какво пречи на това?

Изглежда, че нашият начин на живот е проблем.

Лош избор на храна, емоционален стрес, липса на сън, прекомерна употреба на антибиотици, други лекарства и въздействия върху околната среда могат да преместят баланса в полза на лошите бактерии.

Какви са различните видове пробиотици?

Пробиотичните храни, напитките и добавките съдържат бактерии и / или дрожди.

До 60-те години на миналия век единствената микрофлора в червата, която те са могли да идентифицират, са клостридията, лактобацилите, ентерококите и Е. coli. Оттогава иновативните техники са открили много повече бактерии.

Има няколко различни вида пробиотици и техните ползи за здравето се определят от работата, която те правят в червата. Те трябва да бъдат идентифицирани по рода, вида и нивото на щам. Ето списък на пробиотиците и техните възможни ползи за здравето.

1. Lactobacillus

Има повече от 50 вида лактобацили. Те се срещат естествено в храносмилателната, пикочната и гениталната системи.

Храните, които са ферментирали, като кисело мляко и хранителните добавки съдържат и тези бактерии.

Lactobacillus е използван за лечение и профилактика на голямо разнообразие от заболявания и състояния.

2. Бифидобактерии


Има около 30 вида бифидобактерии. Те съставляват повечето от здравите бактерии в дебелото черво.

Те се появяват в чревния тракт в рамките на дни от раждането, особено при кърмачета и се смята, че са най-добрият показател за чревното здраве.

Някои от бифидобактериите, използвани като пробиотици, са Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium thermophilum и Bifidobacterium pseudolongum.

3. Saccharomyces boulardii

Това също е известно като S. boulardii и е единственият пробиотик на дрожди.

Някои проучвания показват, че тя е ефективна при превенцията и лечението на диария, свързана с употребата на антибиотици и диария при пътниците.

Също така се съобщава, че предотвратява повторното появяване на C.

difficile, за лечение на акне и за намаляване на страничните ефекти от лечението на H. pylori.

4. Streptococcus thermophilus


Това произвежда големи количества от ензима лактаза, което го прави ефективно, според някои доклади, за предотвратяване на лактозна непоносимост.

5. Enterococcus faecium


Това обикновено се среща в чревния тракт на хора и животни.

Какви храни съдържат пробиотици?

Откриването на ползите от пробиотиците започва с кисело мляко. Днес имаме много други възможности за получаване на различни бактерии от нашите храни, въпреки че не е толкова просто.

За да има ползи за здравето, микроорганизмът трябва да бъде в състояние да оцелее в преминаването през стомашно-чревния тракт, да оцелее в процеса на производство на храни и да расте и да оцелява по време на периода на узряване или съхранение.

Също така, бактериите не трябва да оказват негативно влияние върху качеството на продуктите и да бъдат включени в списъка на общопризнатите като безопасни (GRAS).

  • Кефир: Това може да бъде най-идеалният пробиотичен млечен продукт, тъй като съдържа както бактерии, така и дрожди, които работят заедно, за да осигурят многобройните ползи за здравето. В едно скорошно осемседмично проучване хората с диабет получават кефирно мляко, съдържащо Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus и бифидобактерии срещу конвенционално ферментирало мляко. Нивата на хемоглобина А1С са значително по-ниски в групата, която консумира кефира.
  • Кимчи: Този ферментирал зеленчук е направен от китайско зеле (beachu), репички, зелен лук, червен пипер на прах, чесън, джинджифил и ферментирали морски дарове. Установено е, че много бактерии присъстват и могат да включват някои от следните: Леуконосток мезентероиди и Lactobacillus plantarum, L. mesenteroides, L. citreum, L. gasicomitatum, L. brevis, L. curvatus, L. plantarum, L. sakei, L. lactis, Pediococcus pentosaceus, Weissella confusa и W. koreensis.
  • Кисело мляко: Може да съдържа Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, L. acidophilus и Bifidobacterium bifidum. Изследванията сочат, че връзката с киселото мляко има положително въздействие върху микрофурата на червата и е свързана с намален риск за стомашно-чревни заболявания и подобряване на непоносимостта към лактоза (особено при децата), диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, алергии и респираторни заболявания. подобряване на здравето на зъбите и костите.

На темата:

7-те най-добри пробиотици за деца

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button