7-те Най-добри пробиотици: Мнения + цена

Пробиотиците са важни не само за по-добро здраве и по-силна имунна система, но и за лечение на храносмилателни проблеми, психични заболявания и неврологични заболявания.

Проучванията продължават да доказват, че ползите от пробиотици и нежеланите реакции далеч надхвърлят това, което преди това смятахме.

Кой са най-добритете Пробиотици?

В това пълно пробиотично ръководство ще научите всичко, което някога трябва да знаете за пробиотиците, включително най-добрите 10 пробиотици, най-добрите пробиотични храни, най-добрите пробиотични добавки и как да ги използвате.

1. Яжте повече кисели храни

Стъпка 1 е да се  консумират по-кисели храни. Приемайте ябълков оцет, по-специално, и ферментирали зеленчуци.

Те съдържат някои пробиотици, но също така съдържат определени видове киселини като глюконова киселина и оцетна киселина, здрави киселини, които създават определен тип рН в организма ви, което поддържа растежа на добрите пробиотици.

Може да започнете, като добавите една супена лъжица оцет от ябълки и го питие два пъти дневно.

Така че преди закуска и обяд или закуска и вечеря добавете една супена лъжица оцет от ябълково вино в храната си и след това започнете да консумирате повече ферментирали зеленчуци като кисело зеле и кисело мляко.

 Добавете ферментирали зеленчуци като кисело зеле няколко пъти седмично във вашата храна;

Това е един от начините да увеличите пробиотиците във вашият организъм.

2. Консумирайте повече богати на пробиотици храни

Вторият начин е просто да започнете да консумирате повече богати на пробиотици храни.

Сега богатите на пробиотици храни са като висококачествено козе кисело мляко, кефир или дори различни видове като кокосов кефир, но получаване на повече богати на пробиотици храни във вашата диета е от съществено значение за увеличаване добрите бактерий.

Започнете с  една порция богата на пробиотици храна на ден.

Можете да добавите кефир, а  през деня можете да ядете малко органично пробиотично кисело мляко. И отново, добавете кисела храна към дневното си хранене.

3. Захранете пробиотиците в организма си

Стъпка 3, за да увеличите естествено пробиотиците във вашата система, е важно да започнете да храните пробиотиците.

Така че помислете за това: Пробиотиците са живи организми.

Ако те живеят в тялото ви, те се нуждаят от гориво, трябва да се хранят с нещо, имат нужда от добра храна. Тази храна е ферментирала фибри.

Получаването на добри, висококачествени фибри в диетата ви може действително да причини увеличаване на пробиотиците в тялото ви. И най-добрият вид фибри са разтворимите фибри, известни като ферментиращи влакна.

Високо съдържание на фибри включват семена от чиа. Също може да приемате и лененo семе  – добавянето на чай и лен в сутрешната храна е фантастично.

Заедно с това, органичните плодове и зеленчуци са чудесен вариант.

4. Вземете качествена пробиотична добавка

Не на последно място, приемането на качествена пробиотична добавка е чудесен начин да получите повече пробиотици в тялото си.

Приемането на качествена пробиотична добавка може естествено да увеличи добрите пробиотици във вашата система.

Топ 5 най-добри пробиотични храни

Ако искате да започнете да консумирате богати на пробиотици храни, ето списък на най-полезните пробиотични храни:

1. Кефир

Подобно на киселото мляко, този ферментирал млечен продукт е уникална комбинация от мляко и ферментирали зърна от кефир.

Кефирът се консумира повече от 3000 години, а терминът „кефир“ е започнат в Русия и Турция и означава „да се чувстваш добре“.

Кефирът се създава от ферментацията на млякото от бактериите, а дрождите в   разграждат лактозата в млякото.

Ето защо кефирът е подходящ за тези, които имат непоносимост към лактоза.

Той има леко кисел вкус и  съдържа някъде от 10 до 34 вида пробиотици.

Кефирът е подобен на киселото мляко, но тъй като е ферментирал с мая и повече бактерии, крайният продукт е с по-висока стойност от  пробиотици.

Цената е 3.5 лв., а мненията за този пробиотик са впечатляващи.

2. Кисело зеле

Направено от ферментирало зеле и други зеленчуци, киселото зеле не е разнообразно с пробиотици , но има много органични киселини (което дава на храната  кисел вкус), които поддържат растежа на добри бактерии.

Зърнените култури са с високо съдържание на витамин С и храносмилателни ензими.

Това също е добър източник на естествени млечнокисели бактерии, като лактобацилус.

Сокът от кисело зеле е изследван и доказано подобрява храносмилането, като помага при  диария и запек.

Цената е 3лв. за килограм.

3. Кокосови кефир

Създаден чрез ферментация на сок от млади кокосови орехи с кефирни зърна, този вариант на кефир без млечни продукти има някои от  пробиотиците , както млечен кефир, но обикновено няма толкова високи пробиотици.

Все пак, той има няколко щама, които са чудесни за вашето здраве.

Кокосовият кефир има чудесен вкус и можете да добавите малко количество стевия, вода и лимонов сок, за да направите чудесна напитка.

4. Кисело мляко

Вероятно най-популярната пробиотична храна е киселото мляко, направено от мляко на крави, кози или овце.

Киселото мляко в повечето случаи може да се нарече на „върха на пробиотичните храни“. Проблемът е, че има голямо разнообразие в качеството на киселото мляко на пазара днес.

Препоръчва се при закупуване на кисело мляко да се търсят три неща: Първо, че идва от козе мляко, овче мляко или краве мляко; Второ, че е хранено е било с трева; И трето, че е органично.

5 Квас

Квас е ферментирала напитка в Източна Европа, използвана от древни времена.

Това традиционно се прави чрез ферментиране на ръж или ечемик, което му придава мекия си вкус.

През последните години, тя е била създадена с помощта на цвекло, плодове, заедно с други кореноплодни зеленчуци като моркови.

Квас използва лактобацили пробиотици, които имат свойства за почистване на кръвта и черния дроб.

Какви са различните видове пробиотици?

Пробиотичните храни, напитките и добавките съдържат бактерии и / или дрожди.

До 60-те години на миналия век единствената микрофлора, която те са могли да идентифицират, са клостриди, лактобацили, ентерококи и Е. coli. Оттогава иновативните техники са открили много повече бактерии.

Има няколко различни вида пробиотици и техните ползи за здравето се определят от работата, която вършат в червата.

Те трябва да бъдат идентифицирани от рода, вида и нивото на щам.

Ето списък на пробиотиците и техните възможни ползи за здравето.

1. Lactobacillus

Има повече от 50 вида лактобацили. Те се срещат естествено в храносмилателната, пикочната и гениталната системи.

Храните, които са ферментирали, като кисело мляко и хранителните добавки съдържат и тези бактерии.

Lactobacillus е използван за лечение и профилактика на голямо разнообразие от заболявания и състояния.

2. Бифидобактерии

Има около 30 вида бифидобактерии.

Те съставляват повечето от здравите бактерии в дебелото черво.

Те се появяват в чревния тракт в рамките на дни след раждането, особено при кърмачета и се смята, че са най-добрият показател за чревното здраве.

3. Saccharomyces boulardii

Също е известно като S. boulardii и е единственият пробиотик на дрожди.

Някои проучвания показват, че бактерията е  ефективна при превенцията и лечението на диария, свързана с употребата на антибиотици и диария при пътниците.

Също така предотвратява повторното появяване на C. difficile, за лечение на акне и за намаляване на страничните ефекти от лечението на H. pylori.

4. Streptococcus thermophilus

Това произвежда големи количества от ензима лактаза, което го прави ефективно, според някои доклади, за предотвратяване на лактозна непоносимост.

5. Enterococcus faecium

Обикновено се среща в чревния тракт на хора и животни.

6. Leuconostoc

Той  е широко използвано при преработката на храна в човешкият огранизъм.

Пробиотичните ползи започват в червата

Първата и най-пренебрегнатата причина, поради която нашите храносмилателни пътища са от решаващо значение за здравето ни, е, че 80% от цялата ви имунна система се намира във вашия храносмилателен тракт! Това е изумителен процент.

В допълнение към въздействието върху имунната ни система, нашите храносмилателни системи са втората по големина част от нашата неврологична система.

Нарича се чревната нервна система и се намира в червата. Ето защо се нарича нашия втори мозък!

Много хора със здравни проблеми, като дисбаланси на щитовидната жлеза, хронична умора, болки в ставите, псориазис, аутизъм и много други условия, не осъзнават, че тези заболявания произлизат от червата.

Ако тези проблеми и много други са свързани със здравето на червата, то кои елементи са от съществено значение за храносмилането?

Помислете за това: Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, от 60 милиона до 70 милиона американци са засегнати от храносмилателни заболявания. Освен това храносмилателните заболявания и разстройствата струват на САЩ над 100 милиарда долара годишно. „

Какво са пробиотиците?

Идеята, че бактериите са полезни е доказано от много време. Ние приемаме антибиотици, за да убиваме вредните бактериални инфекции.

Лошите бактерии на неправилно място могат да причинят проблеми, но полезните бактерии на правилното място могат да имат полза. Тук е именно точното място за пробиотиците.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които могат да помогнат за предотвратяване и лечение на някои заболявания.

Насърчаването на здравословен храносмилателен тракт и здрава имунна система са най-широко изследваните ползи .

Те също така са известни като приятелски, добри или здрави бактерии. Пробиотиците могат да се доставят чрез храни, напитки и хранителни добавки.

През октомври 2013 г. Международната научна асоциация за пробиотици  (ISAPP) организира среща на клинични и научни експерти по пробиотици (със специалисти в областта на гастроентерологията, педиатрията, семейната медицина, чревната микрофобия, микробиологията на пробиотичните бактерии, микробиалната генетика, имунологията и Науката за храните), за да разгледат ползтите от тях.

Те определят пробиотиците като „живи микроорганизми, които, когато се прилагат в достатъчни количества, дават полза за здравето ни“.

Добрите чревни бактерии също са отговорни за:

 • Произвеждат витамин В12, бутират и витамин К2
 • Извличане на лоши бактерии, дрожди и гъбички
 • Създаване на ензими, които унищожават вредните бактерии
 • Стимулира секрецията на IgA и регулаторните Т-клетки

Пробиотиците са в нашият организъм още от раждането.

Ако нямате достатъчно пробиотици, страничните ефекти могат да включват храносмилателни нарушения, кожни проблеми, кандида, автоимунни заболявания и чести настинки и настинки.

Чрез добавяне на повече пробиотични храни във вашата диета, можете да видите всички от следните пробиотици предимства:

 • По-силна имунна система
 • Подобрено храносмилане
 • Повишена енергия от производството на витамин В12
 • По-добър дъх, защото пробиотиците унищожават кандида
 • По-здрава кожа, тъй като пробиотиците естествено третират екзема и псориазис
 • Защита от грип
 • Изцеление от синдром на изтичане на червата и възпалително заболяване на червата
 • Отслабване

Нашето тяло обикновено има това, което бихме нарекли добри или полезни бактерии и лоши или вредни бактерии. Поддържането на правилния баланс между тези бактерии е необходимо за оптимално здраве. Възрастта, генетиката и диетата могат да повлияят на състава на бактериите в организма (микрофлора).

Небалансирането се нарича дисбиоза и това има потенциални връзки със заболявания на червата, включително улцерозен колит, раздразнени черва, колизации и болест на Крон, както и системни заболявания като затлъстяване и диабет тип 1 и тип 2. Как да разберете дали имате нужда От пробиотици?

Тази статия ще ви помогне да решите.

Какво са пребиотици и синбиотици?

Пребиотикът идва преди и помага на пробиотика, а след това и двамата могат да се комбинират, за да имат синергичен ефект, известен като синбиотик.

Пребиотикът всъщност е несмилаем въглехидрат, който действа като храна за пробиотиците и бактериите в червата.

Ползите за здравето включват действие като средство за компенсация на стомашно-чревните (GI) усложнения като ентерит, запек и раздразнителност на червата; Предотвратяване и лечение на различни видове рак; Намаляващо алергично възпаление; Лечение на неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) и борба с имунната недостатъчност.

Има също така изследвания, показващи, че приемането на хранителни продукти с пребиотичен ефект, особено при юноши, но също така и при жени в постменопауза, помагат за абсорбцията на калций, както и на натрупване на калций и костна минерална плътност.

Ползите против затлъстяването и диабет тип 2 нарастват, тъй като последните данни, показват, че определени хранителни продукти с пребиотици влияят върху енергийната хомеостаза, регулирането на насищането и повишаването на телесното тегло.

Какво унищожава най-добрите пробиотици

Повечето хора, включително децата, се нуждаят от пробиотичен тласък, дължащ се на употребата на медикаменти, по-специално на антибиотици, както и диети с високо съдържание на въглехидрати, консумацията на хлорирана и флуорирана вода и конвенционални храни като небиологично месо и млечни продукти, които съдържат антибиотични остатъци.

Тези химикали унищожават пробиотиците във вашата система, което с течение на времето уврежда вашия храносмилателен тракт.

Ето и седемте пробиотични убийци, които могат да попречат на тялото ви да получи всички пробиотици, от които се нуждае:

 • Антибиотици
 • Захар
 • Вода от чешмата
 • ГМО храни
 • Зърна
 • Емоционален стрес
 • Химикали и лекарства

За да подобрите баланса на чревната флора, не забравяйте да избегнете пробиотичните убийци.

Ние сме изложени на много от тези храни, токсини и стресори през денят и ако възнамерявате да възстановите здравето си , те трябва да бъдат избягвани.

Ако  се приемат големи количества от тях,  чревните ви микроорганизми стават небалансирани и вашата система може да се превърне в място за размножаване на лоши бактерии, дрожди, вируси, гъбички и паразити.

Единственият начин да поправите това и да излекувате червата си е да елиминирате храни, които хранят лошите бактерии и да започнете да консумирате богати на пробиотици храни и добавки.

Ползи от пробиотиците , доказани от изследванията

Най-силните доказателства досега установяват, че пробиотичните ползи включват:

 • Подсилване на имунната система
 • Предотвратяване и лечение на инфекции на пикочните пътища
 • Подобряване на храносмилателната функция
 • Лечение на възпалителни заболявания на червата като IBS (4)
 • Управление и профилактика на екзема при деца
 • Борба с хранителни заболявания

Нови проучвания, които са в ход, скоро могат да докажат, че пробиотиците могат:

 • Намаляване на грипа и настинките
 • Намаляване на прекомерната употреба на антибиотици
 • Лечение на камъни в бъбреците
 • Лечение на колики
 • Предотвратяване на кухини и заболявания на венците
 • Лечение на колит и болест на Crohn
 • Борба с антибиотик-резистентни бактерии
 • Лечение на чернодробно заболяване
 • Битка с рак
 • Управление на аутизма
 • Нисък холестерол
 • Борба с бактериите, които причиняват язви
 • Излекуване на акнето
 • Отслабнете

Как работят пробиотиците

Вашето черво съдържа както полезни, така и вредни бактерии. Специалистите по храносмилането са съгласни, че балансът на чревната флора трябва да бъде приблизително 85% добри бактерии и 15% лоши бактерии.

Ако това съотношение се промени, състоянието е известно като дисбиоза, което означава, че има твърде голям дисбаланс на определен тип гъбички, дрожди или бактерии, които засягат тялото по отрицателен начин.

Чрез консумирането на определени видове пробиотични храни и добавки можете да помогнете за възстановяването на тези съотношения.

Също така, важно е да разберете, че пробиотиците не са нова идея. Цялото човечество процъфтяват заради пробиотиците, открити в ферментиралите храни и култивираните храни.

Как да изберем най-добрите пробиотични добавки

Важно е да се отбележи, че има различни видове пробиотици. Пробиотичните ползи, които се наблюдават при един пробиотичен щам, могат да бъдат напълно различни от ползите за здравето, наблюдавани от друг пробиотик.

Някои щамове на пробиотици поддържат имунитет, други храносмилането, а някои дори спомагат за изгарянето на мазнините и балансирането на хормоните.

Ако искате да използвате пробиотици, за да помогнете за специфично здравословен проблем, е жизненоважно да изберете подходящия пробиотик за правилното състояние. Или можете да консумирате широка гама от пробиотици във вашата храна, която да бъде покрита.

Както казахме по-рано, вие сте това, което ядете, и няма други съединения в света, които да подпомагат  за храносмилането и асимилацията на хранителните вещества по-добре от живите пробиотици.

Докато много компании вече произвеждат пробиотици, повечето от тях в най-добрия случай са неефективни.

Повечето пробиотични добавки днес са унищожени от стомашната киселина, преди да стигнат до храносмилателния тракт.

Когато четете пробиотичен етикет, той трябва да разкрие рода, вида и щама на пробиотика. Продуктът също така трябва да ви даде единиците, формиращи колонии (CFUs) по време на производството.

Има пет специфични неща, които   да вземете предвид при закупуването на пробиотична добавка:

 1. Качество на марката – Потърсете марки, които са уважавани.
 2. Висок брой CFU – Купете пробиотична марка, която има по-голям брой пробиотици, от 15 милиарда до 100 милиарда.
 3. Разнообразие на щамовете – Търсене на пробиотична добавка, която има 10-30 различни щамове.
 4. Оцеляване – Потърсете щамове като Bacillus coagulans, saccharomyces boulardii, Bacillus subtilis, lactobacillus rhamnosus и други култури или формули, които гарантират, че пробиотиците ще стигнат до червата.
 5. Подходящи за вас – Търсете такива,  които имат щамове, които помагат за  вашите специфични нужди.

Също така, по-голямата част от пробиотиците могат да умрат от топлина, така добавката трябва да е била  правилното съхранявана.

Ето още няколко важни неща, които трябва да знаете за добавките, които смятате да купите.

 • Стабилност: Пробиотиците трябва да се охладят, за да запазят силата си. Това се отнася за тяхното производство, транспорт, съхранение и продажби.
 • Дата: Колкото по нови, толкова по-добре, когато говорим за живи организми.

Какви са нежеланите реакции и рисковете от пробиотиците?

Добавките играят важна роля, когато храната не е достатъчна за задоволяване на нуждите ни.

Необходимо е да  внимав  всеки, който избере да приема тези добавки, но това е особено важно за деца, бременни жени, възрастни хора и хора с нарушена имунна система.

За хората с нарушена имунна система, дължащи се на заболяване или лечение на заболяване (като химиотерапия при рак), вземането на пробиотици може действително да увеличи шансовете на човек да се разболее.

Доказано е, че използването на различни пробиотици за имунокомпрометирани пациенти  е довело до инфекции и сепсис (инфекция на кръвния поток).

По темата прочети:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button