5 симптоми на Стафилококова инфекция и 9 начина за лечение на стафилококи

Стафилококите са вид бактерии, които могат да причинят много видове инфекции в тялото.

 Това е една изчерпателна статия по темата, подкрепена с проучвания.

Обикновено наричан Staph (произнася се „персонал“), това е често срещана бактерия, открита върху кожата на повечето хора и често не причинява заболяване.

Повече от 30 вида бактерии от стафилококи причиняват инфекции, но най-честият тип инфекция със Стафилокок, е причинена от Staphylococcus aureus.

Ако бактериите получат достъп до тялото, чрез рана върху кожата или чрез дихателния тракт, тя може да причини сериозни инфекции.

Какви са симптомите и признаците на стафилококова инфекция ?

Стафилококовото заболяване на кожата, обикновено води до локализирано събиране на гной, известно като абсцес.

Симптомите на стафилокок инфекция може да включва област на кожата, на която се появява.

🔥 Ето 5 симптомите на стафилокок:

 • червено петно,
 •  подути части
 •  подуване и зачервяване на мястото на инфекцията
 • треска
 • ниско кръвно налягане

Дренирането или гнойта са чести.

Когато стафилът е в кръвта (бактериемия или сепсис), той може да предизвика високи температури, студени тръпки и ниско кръвно налягане.

Какво представлява лечението на инфекциите със стафилококи?

стафилококи-лечение

Малките кожни инфекции обикновено се лекуват с антибиотичен мехлем, като например непредсказуема тройно-антибиотична смес.

В някои случаи могат да се дават орални антибиотици за кожни инфекции. Освен това, ако са налице абсцеси, те са хирургично дренирани.

По-сериозните и животозастрашаващи инфекции се лекуват с интравенозни антибиотици и поддържащи медицински грижи в болницата.

Лекарите използват няколко различни типа антибиотици, които са били използвани за лечение на стафилокок инфекции.

Изборът на антибиотик зависи от вида и тежестта на инфекцията, както и от моделите на резистентност към лекарството на конкретния вид бактерии.

Някои от антибиотиците, които са били използвани за лечение на стафилокок инфекции са цефазолин, цефуроксим, цефалексин, нафцилин (Nallpen), оксацилин (Bactocill), диклоксацилин, ванкомицин, клиндамицин (Cleocin), рифампин и телаванцин (Vibativ).

🔥 Могат да се използват и комбинации от антибиотици и други антибиотици. Някои щамове на стафилоза, като MRSA (виж следващия раздел), са резистентни на много антибиотици.

Ето още няколко начина за превенция и лечение:

1. Укрепване на имунната система

Избягвайте възпалителни и алергични храни, които нарушават здравето на червата и намаляват имунната функция, включително опаковани, преработени храни; потенциални хранителни алергени като конвенционалните млечни продукти, глутен, скариди и фъстъци; рафинирани мазнини или пържени храни; и добавена захар.

Обмислете приемането на билки и добавки, за да стимулирате имунната функция, като цинк; антиоксиданти като витамин С, ехинацея и витамин D; и антивирусни билки за имунитет като невен, бъз и астрагал.

Свързана статия: Какво е глутен ? 10 симптома на глутенова непоносимост

2. Подобрете вашите хигиенни навици

Редовно измийте всички тъкани и спално бельо (особено когато са споделени), като използвате естествен антибактериален препарат. В идеалния случай потърсете детергенти, съдържащи етерични масла, които имат антибактериални / антимикробни свойства, или сами направете домашен сапун за пране.

Не забравяйте да миете всички мръсни дрехи, съдържащи телесни течности, кърпи и постелки, особено след като дойдат в контакт с някой, който има инфекция.

3. Почистете и защитете всички рани

Уверете се, че всякакви рани, разрези или рани са почистени и покрити с помощни ленти, бинтове или други превръзки. Използвайте естествено антибактериално измиване върху кожата при къпане и внимавайте, за да предпазите отворите в кожата, когато сте в рискови условия като болници или домове за възрастни.

Не забравяйте да уведомите незабавно Вашия лекар, ако разрезът показва признаци на инфекция, включително зачервяване и подуване, тъй като това може да помогне за предотвратяване на влошаването на инфекцията.

4. Правилно съхранявайте храните

Стафилококовото хранително отравяне се дължи на това, че стафиловите бактерии навлизат в стомашно-чревния тракт след консумирането на храни, които са замърсени с токсини, останали от стафилокок микроби.

Staphylococcus aureus е най-вероятно да засегне хора, които могат да влязат в контакт със стафилокок бактерии, когато докосват замърсени продукти.

При повечето пациенти симптомите като тежко гадене и повръщане започват бързо след като стафилът навлиза в храносмилателната система, обикновено в рамките на два до осем часа.

5. Обърнете внимание на кожни обриви и блистери

За да се намали болката от мехури или подуване на кожата вследствие на стафилозен обрив:

 • Натиснете с един топъл компрес върху обрива веднъж или два пъти дневно, като използвате чиста кърпа . Можете също да вземете топли душове (но не прекалено горещи) или вани, за да намалите отока и нежността.
 • Повдигнете болезнени или подути области, за да предотвратите прекалено голямо натрупване на течности.
 • Носете свободно, дишащо облекло.

Какво представлява стафилококова инфекция?

стафилококова инфекция

Стафилококите са група от бактерии (микроби или зародиши), които могат да причинят редица инфекциозни заболявания в различни тъкани на тялото.

🔥 Стафилококите са по-известни като стафилокопия (произнася се „персонал“).

Свързаното със стафилококи заболяване, което може да варира от леко и не изисква лечение до тежки и потенциално фатални.

Името „Staphylococcus“ идва от гръцкото стафиле, което означава куп грозде и коккос, което означава боровинка, и това прилича на стафилокок бактерии под микроскопа, като куп грозде или малки кръгли плодове.

(От техническа гледна точка те са грам-положителни, факултативни анаеробни, обикновено некапсулирани коки.).

Какво причинява стафилокок инфекция?

Над 30 различни вида стафилококи могат да заразят хората, но повечето инфекции са причинени от Staphylococcus aureus.

🔥Стафилококите могат да се открият нормално в носа и кожата (и по-рядко в други места) от около 25% -30% здрави възрастни и 25% от болничните.

В повечето случаи бактериите не причиняват заболяване.

Обезводняване, абразия или други увреждания на кожата или други наранявания може да позволи на бактериите да преодолеят естествените защитни механизми на тялото, водещи до инфекция.

Кой е изложен на риск от стафилококова инфекция ?

Докато всеки може да получи инфекция със стафилококи, някои условия поставят хората в по-висок риск, включително:

 • Новородените
 • Жени, които кърмят
 • Диабет
 • Съдова или белодробна болест
 • Рак
 • Отслабена имунна система
 • Тези, които инжектират наркотици или лекарства
 • Кожни наранявания или нарушения
 • Хирургични разрезки
 • Използване на венозни катетри

Всеки може да развие стафилокок инфекция, въпреки че някои групи хора са изложени на по-голям риск.

Заразна ли е стафилококова инфекция ?

Стафилокок инфекциите са заразни, докато инфекцията не приключи.

Пряк контакт със заразена рана  или с артикули за лична хигиена като бръсначи, бинтове и др. са общи пътища на предаване.

🔥 Непостоянният контакт като целуване или прегръдка не създава голям риск за предаване, ако няма директен контакт с заразената област.

Някои видове стафилокок инфекция включват стафиловите организми, които причиняват хранително отравяне или синдром на токсичен шок.

Тези конкретни стафилни бактерии причиняват заболяване чрез производството на токсин.

Токсинът не е заразен, обаче, хранителното отравяне може да засегне групи от хора, които ядат същата заразена храна.

Какви заболявания се причиняват от стафилококи?

Когато бактериите влязат в кръвообращението и се разпространяват в други органи, могат да настъпят редица сериозни инфекции.

Разпространението на организмите в кръвообращението е известно като бактериемия или сепсис

Стафилококова инфекция в гърлото също е често срещан проблем.

Когато стафилокок бактериите присъстват в кръвта (инфекция на кръвния поток), състоянието е известно като стафилококова бактериемия.

Стафилококовият сепсис, характеризиращ се с ниско кръвно налягане, повишена температура и студени вълни, е причинен от стафилококова бактериемия.

Стафилококовият сепсис е водеща причина за шок, циркулаторен колапс и смърт при хора с тежки изгаряния по големи части на тялото.

Когато не се лекува, сепсисът на S. aureus носи смъртност над 80%.

Въпреки че не е честа, S. aureus е докладвана като причина за хориоанионит и неонатален сепсис при бременност, но стрептококите от група В са най-честата бактериална причина за това животозастрашаващо състояние на плода.

🔥 Когато бактериите Staph се разпространяват в други органи, те могат да причинят различни състояния:

 • Стафилококовата пневмония засяга предимно хора с основно белодробно заболяване и може да доведе до образуване на абсцес в белите дробове.
 • Инфекцията на сърдечните клапи (ендокардит) може да доведе до сърдечна недостатъчност.
 • Разпространението на стафилококи в костите може да доведе до тежко възпаление на костите, известни като остеомиелит. Септичният артрит възниква, когато стафилококите заразят пространството на ставите.
 • Тромбофлебитът се появява, когато бактериите инфектират вена. Тромбофлебитът от стафилококи най-често се проявява при хоспитализирани пациенти на мястото на венозен катет.

Финални думи за за инфекциите със стафилококи

 • Стафилокок инфекциите се причиняват от обикновена бактерия, наречена Staphylococcus. Някои стафилни бактерии, включително MRSA, са устойчиви на антибиотично лечение и следователно са най-големият риск за вашето здраве.
 • Симптомите на стафилокок инфекция могат да засегнат кожата, стомашно-чревния тракт, сърцето, кръвоносните съдове, ставите, белите дробове и костите. Някои от най-честите симптоми на инфекция на стафилокок са хранително отравяне, кожни обриви, образуване на мехури, които се отварят, болки в ставите и треска.
 • Превенцията и естественото лечение на стафилокок инфекции включва повишаване на имунитета със здравословна диета, миене на ръцете, почистване и дезинфекция на домашната / работната среда редовно, намаляване на температурите по естествен път и лечение на болката на кожата с топлина и етерични масла.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button