Какво е дископатия? Ето какво трябва да знаем

Дископатията е най-честата болест на нервната система и заема второ място след настинка като причина за временна нетрудоспособност.

Дископатията е също най-често срещаното заболяване на гръбначния стълб, гръбначния мозък и корените на гръбначните нерви.

Какво трябва да знаем за дископатия?

В повечето случаи заболяването на диска възниква в резултат на множествена, често повтаряща се микротраума или физически стрес, но понякога има вродени аномалии, които благоприятстват увреждането на гръбначния мозък и нервните корени.

В допълнение, придружаващата болка и ограничаване на подвижността може да доведе до появата на сексуална дисфункция, според клинично проучване от 2013 година.

Той се среща и в ранна възраст. Обикновено това е „нормален“ процес на износване и преждевременно „стареене“ на структурите на гръбначния стълб.

Какво е дископатия ?

какво-е-дископатия

Диагнозата на „дископатия“ предполага множество патологични ненормални състояния на лумбалния диск. Дискът лежи между два прешлени.

Има 5 диска в лумбалния прешлен сегмент. Дискове 4 и 5 се намират между лумбалните прешлени 4 и 5.

Радикулопатията предполага, че L4 нервът е притиснат, което причинява тежка болка в крака. Причината за нервните щипци може да бъде изпъкнал или херназиран диск L4-5 или дегенеративен диск.

Диагнозата на дископатията предполага, че може да имате повече от едно патологично състояние на диска, като дегенеративно дискова болест и херния диск.

Диагнозата на дископатията се потвърждава от MRI изображения.

Дископатия – симптоми и лечение

Дископатията може да се развие на всяко ниво на гръбначния стълб, но е най-често срещана в сегментите на шийката на матката и долната част на гръбначния стълб.

Това са преходите между подвижните (цервикални, лумбални) и фиксирани (торакални, сакрални) участъци на гръбначния стълб.

Патология

Интервертебралният диск се състои от централна сърцевина от пулп, периферен влакнест пръстен и хрущялни пластини.

Неговата функция е да служи като физиологичен амортисьор на отделните елементи на гръбначния стълб и да предпазва директния контакт на костните тела на гръбначните. ( клинично прочуване )

В млада възраст целулозната сърцевина е желатинова и нейното съдържание на вода надхвърля 80%.

Еластичността на междупрешленните дискове се поддържа от фиброзен пръстен, съставен от 10-12 концентрични слоя колагенни влакна, разположени в диагонална посока и прикрепени към хрущялните пластини.

С възрастта, хроничната микротраума и натоварването се променят интервертебралните дискове.

Влакната от вътрешните слоеве на фиброзния пръстен се разкъсват и растат през сърцевината на пулпа, дискът става структуриран и прогресиращо фиброзира, разкъсват и дефекти на фиброзния пръстен, както и на хрущялните пластини на гръбначните тела.

Продължителният натиск на диска върху околните тъкани води до хипертрофия на съседни костни ръбове – и т.н. „Spikes“.

Тези процеси променят формата и размера на костните канали на гръбначния мозък и нервния му корен.

Началният стадий на дископатия се изразява в раздуването на диска поради миграцията на ядрото на пулпта и излъчването на фиброзен пръстен.

Какви са симптомите  на дископатия ?

Напредналото преместване на междупрешленния диск в страничната част на гръбначния канал дава типична клинична картина – силна болка, разпространяваща се в зоната на засегнатия нервен корен, евентуално с двигателни или сензорни нарушения.

Началото на процеса може да бъде свързано с травма, внезапно движение или атипично положение на тялото за дълго време.

В други случаи началото може да е бавно, постепенно и незабелязано, особено в областта на шията и да се случи с главоболие (цервикална мигрена), замайване, нестабилност при ходене и др.

Болката намалява или дори изчезва при почивка в леглото, но се влошава при кашляне, кихане, напрежение по време на дефекация, дължащо се на рязкото увеличаване на налягането в CSF.

Според последното обстойно клинично проучване от 2018 честите причини са дехидратация на нуклеус пулпос, намалена височина на диска, издуване на диска или херния

Намалено усещане в областта на кожата, форматизация и слабост на мускулите, инервирани от съответния корен на нервите, също са типични признаци. Мускулната атрофия (намален размер на мускула) е показател за по-дълга коренна компресия.

Предните и странични дискови хернии са много по-редки и в областта на лумбалната област се срещат с болки в гърба, които се разпространяват в ингвиналните гънки и бедрата.

Страничните дискови хернии обикновено не причиняват смущения в тазовите резервоари, но поради силната болка уринирането и дефекацията може да са трудни или невъзможни.

Диагнозата се потвърждава от рентгенография на гръбначния стълб, скенер (CT), магнитно резонансно изображение и миелография.

Лечение на дископатия

Видът лечение на дископатиите е един от най-спорните въпроси в съвременната медицина.

Първата проява на дискова херния – локална болка в областта на шията или талията е променлива продължителност може да бъде диагностицирана с различни състояния и да се премине със или без лечение (отложено за 5-7 дни, аналгетично лечение, възпалително лечение, масаж, физиотерапия и др.).

Консервативното лечение (домашно или болнично) включва почивка, адекватна програма за двигателна активност, режим на физическа активност, укрепване на мускулатурата, аналгетично лечение, физиотерапия.


Трябва да се приложи достатъчно време (най-малко 10-15 дни) и трябва да бъде с интензивен характер, в зависимост от тежестта на симптомите и неврологичните симптоми.

В над 90% от случаите това лечение има ефект.

За инжектиране на аналгетични, стероидни и противовъзпалителни средства в момента се приема, че рисковете превишават благоприятните ефекти и не се препоръчват от повечето експерти.

Упражнение и физическа терапия

Програмата за упражнения е от съществено значение за облекчаване на болката на лумбалните дегенеративни дискови заболявания и е част от почти всяка програма за лечение на лумбалните.

Като цяло програмата за упражнения трябва да има няколко компонента, включително:

  • Рамото се изпъва, тъй като стягането в мускулите на задната част на бедрото може да увеличи напрежението на гърба и да направи по-лошо болката, причинена от лумбалния дегенеративен диск
  • Програмата за упражняване на гръбначния стълб, като упражнения за динамична лабрадова стабилизация, където пациентите се научават да откриват своя „естествен гръбнак“, позицията, в която се чувстват най-удобни, и да поддържат тази позиция.

Топлина и лед

Нанасяне на топлина върху твърди мускули или стави, за да се увеличи гъвкавостта и диапазона на движение или да се използват ледени пакети, за да се охладят възпалените мускули, където се концентрират болезнени пламъци.

Лекарства

Редица лекарства често играят роля в цялостен план за лечение.

  • Нестероидни противовъзпалителни средства (напр. Ибупрофен, напроксен, COX-2 инхибитори) и средства за облекчаване на болката като ацетаминофен (например тиленол) помагат на много пациенти да се чувстват достатъчно добре и да се занимават с редовни дейности.
  • По-силни лекарства с рецепта, като перорални стероиди, мускулни релаксанти или лекарства за наркотична болка, също могат да се използват за краткосрочно управление на епизоди на интензивна болка и някои пациенти могат да се възползват от епидурална инжекция със стероиди.

Не всички лекарства са подходящи за всички пациенти, а пациентите ще трябва да обсъждат нежеланите реакции и възможните фактори, които биха предотвратили приемането им от лекаря си.

Как да се предотврати заболяване на лумбалния диск

Повечето случаи на болка в долната част на гърба отзвучават спонтанно в продължение на няколко седмици.

Хората, които не се подобряват, трябва да продължат проследяването с лекаря, за да проверят дали са необходими допълнителни образни или лабораторни изследвания.

Най-добрият метод за предотвратяване на заболяване на лумбалните дискове е поддържането на подходяща кондиция и мускулна сила.

Използвайте правилна техника за повдигане и не повдигайте тежки предмети, използвайки мускулите на долната част на гърба, тъй като това поставя ненужен стрес на гърба.

Много случаи на заболяване на лумбалния диск не могат да бъдат предотвратени, защото са резултат от комбинация от нормални дегенеративни промени, настъпващи със стареенето и генетична предразположеност.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Заболяване на междупрешленните дискове  https://ghr.nlm.nih.gov/condition/intervertebral-disc-disease

  • Дископатията, свързана с Модик, променя ли инфекциозен процес? Резултати от проспективно моноцентрово проучване ( 2019 ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31415619
  • Дископатия – Behandlinger – http://osteomedica.dk/blog/discopathy.html
    Department of Bioengineering, University of Toledo, Toledo, Ohio, USA

    , Напредък в лечението на дегенеративна дискова болест – https://www.researchgate.net/publication/328836383_Advancements_in_the_treatment_of_degenerative_disc_disease

Актуализация на статията на 8 Октомври, 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button