12-те Най-мощни хапчета за Отслабване ( за 2021 )

Има много различни решения за отслабване. Това включва всички видове хапчета, лекарства и природни добавки.

Те твърдят, че ви помагат да отслабнете или поне да улесните отслабването, комбинирано с други методи.

Те са склонни да работят чрез един или повече от тези механизми:

  1. Намалете апетита, което ви кара да се чувствате по-пълно, за да ядете по-малко калории
  2. Намалете абсорбцията на хранителни вещества като мазнини, което ви кара да приемате по-малко калории
  3. Увеличете изгарянето на мазнините, което ви кара да изгаряте повече калории.

Кои са Най-ефикасните хапчета за Отслабване през 2021?

Тук са 12-те най-популярни хапчета за отслабване и добавки за 2021, разгледани от науката.

1. Екстракт от Гарциния камбоджа

Гарциния камбоджа

Екстракт от Гарциния камбоджа стана популярна в цял свят, след като бе представена на шоу д-р Оз през 2012 година.

Това е малък, зелен плод, оформен като тиква.

Кожата на плода съдържа хидроксицитонова киселина (HCA). Това е активната съставка в екстракта Гарциния камбоджа, който се продава на пазара като хапче за диета.

Как действа: Изследванията върху животни показват, че могат да инхибират ензима, произвеждащ мазнини в организма, и да увеличат нивата на серотонин, като потенциално помагат за намаляване на апетита (1).

Ефективност: Едно проучване със 130 души сравнява Гарциния камбоджа с хапче. Няма разлика в теглото или телесните мазнини в проценти между групите.

Клинично проучване от 2011 г., което разглежда 12 проучвания върху Garcinia cambogia, показва, че средно причинява загуба на тегло от около 2 килограма (0,88 кг) в продължение на няколко седмици .

Странични ефекти: Няма съобщения за сериозни нежелани реакции, но някои съобщават за леки проблеми с храносмилането.

Важно: Въпреки че Гарциния камбоджа може да причини скромна загуба на тегло, ефектите са толкова малки, че вероятно няма да бъдат забележими.

Всички ползи на Гарциния камбоджа за отслабване, може да прочетете в сайта ни.

Бонус: Чай за отслабване Refresh Tea

От всички продукти, които ще откриете в статията, този продукт, които сме пробвали и знаем че работи е Refresh Tea Slim, като той е изцяло натурален и в него се съдържат 6-те най-силни билки за отслабване.

Момичето на снимката, е приемала чаят за 2 месеца и е свалила 6 кг и то здравословно.

Освен това, този чай е прекрасен на вкус и може да се пие и през летните дни, като студен чай.

2.  Термогенен фетбърнър ( Hydroxycut)

Термогенен-фетбърнър

Hydroxycut е бил използван в продължение на повече от десетилетие и в момента е един от най-популярните добавки за отслабване в света.

Има няколко различни типа, но най-често се нарича „Hydroxycut“.

Как действа: Съдържа няколко съставки, за които се твърди, че помагат при отслабване, включително кофеин и няколко растителни екстракта.

Ефективност: Едно проучване показа, че причинява загуба на тегло от 21 кг (9,5 кг) за период от 3 месеца .

Странични ефекти: Ако сте чувствителни към кофеин, може да получите тревожност, треперене, гадене, диария и раздразнителност.

Важно: За съжаление, има само едно проучване за тази добавка и няма данни за дългосрочна ефективност. Необходими са повече изследвания.

В комбинацията с правилни храни за отслабване, това върши чудеса, повече за храните за отслабване виж ТУК.

3. Кофеин за отслабване

Кофеин-отслабване

Кофеинът е най-често употребеното психоактивно вещество в света.

Намира се естествено в кафе, зелен чай и тъмен шоколад и се добавя към много преработени храни и напитки.

Кофеинът е известен бустер на метаболизма и често се добавя към хранителни добавки за отслабване.

Как действа: Краткосрочните проучвания показват, че кофеинът може да увеличи метаболизма с 3-11% и да увеличи изгарянето на мазнините с до 29% (3).

Ефективност: Има и някои проучвания, които показват, че кофеинът може да причини скромна загуба на тегло при хората .( достоверен източник )

Нежелани реакции: При някои хора, високите количества кофеин могат да причинят безпокойство, безсъние, треперене, раздразнителност, гадене, диария и други симптоми.

Кофеинът също е пристрастяващ и може да намали качеството на съня ви.

Наистина не е необходимо да приемате добавка или хапче с кофеин в него. Най-добрите източници са качественото кафе и зеления чай, които също имат антиоксиданти и други ползи за здравето.

Важно: Кофеинът може да увеличи метаболизма и да подобри изгарянето на мазнините в краткосрочен план. Въпреки това, толерантността към ефектите може да се развие бързо.

4. Орлистат (Alli) 2021

Орлистат-Alli

Орлистат е фармацевтично лекарство, продавано без рецепта под името Али, и по предписание като Xenical.

Как действа: Това хапче за отслабване работи, като потиска разпадането на мазнините в червата, което ви кара да приемате по-малко калории от мазнини.

Ефективност: Според голям преглед на 11 проучвания от 2011, орлистат може да увеличи загубата на тегло с 6 кг (2,7 кг) в сравнение с хапче .

Други ползи: Орлистат намалява леко кръвното налягане и намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 37% в едно проучване .( клинично проучване )

Нежелани реакции: Това лекарство има много странични ефекти от храносмилането, включително разхлабени мастни изпражнения, метеоризъм, чести движения на червата, които са трудни за контрол и други.

Той може също така да допринесе за недостиг на мастноразтворими витамини, като витамини А, D, Е и К.

Обикновено се препоръчва да се следва диета с ниско съдържание на мазнини, докато се приема орлистат, за да се сведат до минимум нежеланите реакции.

Важно: Орлистат, известен също като Alli или Xenical, може да намали количеството мазнини, които абсорбирате от диетата и да ви помогне да отслабнете. Има много странични ефекти, някои от които са изключително неприятни.

5. Малинов кетон

Малинов кетон

Малина кетон е вещество, намерени в малини, което е отговорно за тяхната отлична миризма.

Една синтетична версия на кексоните от малини се продава като добавка за отслабване.

Как действа: В изолирани мастни клетки от плъхове кетоните от малини увеличават разграждането на мазнините и повишават нивата на хормона, наречен адипонектин, за който се смята, че е свързан със загуба на тегло (достоверен източник).

Ефективност: Няма проучване върху маточините кетони при хора, но едно изследване на плъхове, използващо масивни дози, показва, че те намаляват наддаването на тегло.

Нежелани реакции: Те могат да причинят алергия, ако имате такава от малини.

Важно: Няма доказателства, че кетоните от малини причиняват загуба на тегло при хора, а проучванията при плъхове, показващи, че работят, използват масивни дози.

6. Екстракт от зелено кафе

Екстракт-от-зелено-кафе-600x450

Зеленото кафе на зърна са обикновени кафе на зърна, които не са печени.

Те съдържат две вещества, за които се смята, че спомагат за отслабване, кофеин и хлорогенна киселина.

Как действа: Кофеинът може да увеличи изгарянето на мазнините, а хлорогенната киселина може да забави разграждането на въглехидратите в червата.

Ефективност: Няколко изследвания на хора са показали, че екстрактът от зелен екстракт от кафе може да помогне на хората да отслабнат (достоверен източник).

Преглед на 3 проучвания установи, че добавката е накарала хората да загубят още 5,4 кг (2,5 килограма) от плацебо, хапче.

Други ползи: Екстрактът от зелен екстракт от кафе може да помогне за понижаване нивата на кръвната захар и да намали кръвното налягане. Също така има високо съдържание на антиоксиданти ( линк към проучване).

Странични ефекти: Може да предизвика същите странични ефекти като кофеина.

Хлорогенната киселина в нея също може да причини диария, а някои хора може да са алергични към зелените кафе на зърна. (достоверен източник )

Важно: Екстракт от зелено кафе може да причини скромна загуба на тегло, но имайте предвид, че много от проучванията са спонсорирани от индустрията.

7. Глюкоманан

Глюкоманан

Глюкомананът е вид фибри, които се намират в корените на разтение, наречен също конжак.

Как действа: Глюкомананът поглъща вода и става гелообразен. Той „седи“ в червата и насърчава чувството на пълнота, което ви помага да ядете по-малко калории (проучване).

Ефективност: Три проучвания на хора показват, че глюкоманан, комбиниран със здравословна диета, може да помогне на хората да загубят тегло от 8-10 килограма (3,6-4,5 кг) за 5 седмици (28).

Други ползи: Глюкомананът е влакно, което може да нахрани благоприятните бактерии в червата. Той също така може да намали кръвната захар, холестерола в кръвта и триглицеридите и е много ефективен срещу запек .

Нежелани реакции: Може да причини подуване на корема, метеоризъм и меки изпражнения и да се намесва в някои перорални лекарства, ако се приемат едновременно.

Важно е да вземете глюкоманан около половин час преди хранене с чаша вода.

Важно: Изследванията показват, че влакнестият глюкоманан, когато се комбинира със здравословна диета, може да помогне на хората да отслабнат. Това също води до подобрения в различните здравни маркери.

8. Мератрим

 Мератрим-отслабване

Мератрим е относително новодошъл на пазара на хапчета за отслабване.

Това е комбинация от два растителни екстракта, които могат да променят метаболизма на мастните клетки.

Как действа: Твърди се, че е по-трудно да се умножат мастните клетки, да се намали количеството мазнини, които те вземат от кръвообращението, и да им помогне да изгорят съхраняваните мазнини.

Ефективност: Досега е направено само едно проучване за Meratrim. Общо 100 затлъстели хора бяха поставени на строга диета с 2000 калории, или с Meratrim, или със сляпо хапче.

След 8 седмици групата Meratrim е загубила тегло от 5 килограма (5,2 килограма) и е разположена на 4,7 инча (11,9 см) от талията си.

Те също така имат подобрено качество на живот и намалена кръвна захар, холестерол и триглицериди.

Нежелани реакции: Не са съобщавани никакви нежелани реакции.

За подробен преглед на Meratrim, прочетете тази статия.

Важно: Едно проучване показа, че Meratrim причинява загуба на тегло и има редица други ползи за здравето. Изследването обаче е спонсорирано от индустрията и са необходими повече изследвания.

9. Екстракт от зелен чай

Екстракт-от-зелен-чай-отслабване

Екстрактът от зелен чай е популярна съставка в много добавки за отслабване.

Това е така, защото много изследвания са показали основните антиоксиданти в него, EGCG, за подпомагане на изгарянето на мазнините.

Как действа: Известно е, че екстрактът от зелен чай повишава активността на норепинефрин, хормон, който ви помага да изгаряте мазнините (9).

Ефективност: Много изследвания на хора показват, че екстрактът от зелен чай може да увеличи изгарянето на мазнините и да причини загуба на мазнини, особено в областта на корема .

Странични ефекти: Екстрактът от зелен чай обикновено се понася добре. Той съдържа кофеин и може да причини симптоми при хора, които са чувствителни към кофеин.

Освен това, всички ползи за здравето от пиенето на зелен чай трябва да се прилагат и за екстракт от зелен чай.

Важно: Зелен чай и зелен чай екстракт може да увеличи изгарянето на мазнините леко, и може да ви помогне да губят корема мазнини.

10. Конюгирана линолова киселина

линолова-киселина-отслабване

Конюгираната линолова киселина или CLA е популярна добавка за загуба на мазнини в продължение на години.

Той е един от „по-здравите“ транс-мазнини и се среща естествено в някои мазни храни от животни като сирене и масло.

Как действа: CLA може да намали апетита, да повиши метаболизма и да стимулира разграждането на телесните мазнини (10).

Ефективност: При основен преглед на 18 различни проучвания CLA причинява загуба на тегло от около 0,2 килограма на седмица до 6 месеца .

Според друго проучване от 2012 г., CLA може да ви накара да загубите около 3 килограма (1,3 килограма) от теглото си, в сравнение с хапче.

Странични ефекти: CLA може да причини различни странични ефекти от храносмилането и може да има вредни ефекти в дългосрочен план, като потенциално допринася за мастния черен дроб, инсулиновата резистентност и повишеното възпаление.

CLA е ефективна добавка за отслабване, но може да има вредни ефекти в дългосрочен план. Малкият размер на загуба на тегло не си струва риска.

11. Форсколин

Форсколин-отслабване

Форсколин е екстракт от растение в семейството на мента, за което се твърди, че е ефективен за отслабване.

Как действа: Смята се, че повишава нивата на съединение вътре в клетките, наречено сАМР, което може да стимулира изгарянето на мазнините (клинично проучване).

Ефективност: Едно проучване при 30 мъже с наднормено тегло и затлъстяване показа, че forskolin намалява телесните мазнини и увеличава мускулната маса, без да оказва влияние върху телесното тегло. Друго проучване при 23 жени с наднормено тегло не намира ефекти .

Странични ефекти: Има много ограничени данни за безопасността на тази добавка или за риска от нежелани реакции.

Важно: Двете малки проучвания за форсколин са показали противоречиви резултати. Най-добре е да се избегне тази добавка, докато не се извършат повече изследвания.

12. Бергамот / Синефрин

бергамот-отслабване

Тип портокал, наречен горчив портокал, съдържа сложния синефрин.

Синефринът е свързан с ефедрин, който е бил популярна съставка в различни формули за хапчета за отслабване.

Въпреки това, ефедринът оттогава е бил забранен като съставка за загуба на тегло от FDA поради сериозни странични ефекти.

Как действа: Синефринът споделя подобни механизми с ефедрин, но е по-малко мощен. Той може да намали апетита и значително да увеличи изгарянето на мазнините .

Ефективност: Много малко проучвания са направени за синефрин, но в много проучвания е доказано, че ефедрин причинява значителна краткосрочна загуба на тегло .

Странични ефекти: Както ефедринът, синефринът може да има сериозни нежелани реакции, свързани със сърцето. Това може да доведе и до пристрастяване.

Важно: Синефринът е доста мощен стимулант и вероятно е ефективен за отслабване в краткосрочен план. Въпреки това, нежеланите реакции могат да бъдат сериозни, така че това трябва да се използва само с изключителна предпазливост.

Лекарства с рецепта

Освен това има много хапчета за отслабване с рецепта, за които е доказано, че са ефективни.

Най-често срещаните са Contrave, Belviq, Phentermine и Qsymia.

Според скорошно проучване през 2014 г., дори и хапчетата за отслабване с рецепта не работят толкова добре, колкото бихте се надявали.

Средно, те могат да ви помогнат да загубите до 3-9% от телесното тегло в сравнение с хапче (клинично проучване).

Имайте предвид, че това е само, когато се комбинира със здравословна диета за отслабване. Те са неефективни сами по себе си и едва ли са решение за затлъстяване.

Да не говорим за техните странични ефекти.

Коя добавка за отслабване да изберем ?

От 12-те, те са ясните победители, с най-силните доказателства, които ги подкрепят:

  • Отслабване: Глюкоманан, CLA и орлистат (Alli)
  • Повишено изгаряне на мазнините: Кофеин и екстракт от зелен чай

Въпреки това, трябва да се внимава с Orlistat поради неприятните странични ефекти и с CLA поради вредните ефекти върху здравето на метаболизма.

Тези добавки могат да бъдат полезни, но в най-добрия случай ефектите са скромни.

За съжаление, НЕ добавка или хапче наистина работи, за загубата на тегло.

Те могат да дадат на вашия метаболизъм малко потискане и да ви помогне да загубите няколко килограма, но това е мястото, където свършва тяхното действие, за съжаление.

Спортът, намаляването на въглехидратите и храненето с повече протеини са все още най-добрите начини да отслабнете и те работят по-добре от всички хапчета за отслабване.

По темата прочети също:

Статията е базирана на доказателства и анализ от експертите в сайта на healthline.com.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 10 Октомври, 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button