Kъде се намират бъбреците? – 9 причини за болки

Болката в страни или в средата на гърба може да идва от бъбреците ви.

Въпреки това, че имате болка в гърба или в страни, не означава непременно, че има проблем с бъбреците Ви.

Според Американската фондация по бъбречни проблеми, Възможно е да има болка само от едната страна, ако само един бъбрек има проблем, или от двете страни, ако са засегнати и двата бъбрека.

Къде точно се намират бъбреците – снимка

Kъде се намират бъбреците?
на снимката се вижда къде точно са бъбреците

Бъбреците произвеждат хормони, които стимулират производството на червени кръвни клетки, които спомагат за регулиране на кръвното налягане и подпомагат контрола на метаболизма на калций и електролита в организма.

Къде са разположени бъбреците?

Бъбреците са бобообразни органи (около 11 см х 7 см х 3 см), които се намират срещу задните мускули в горната част на коремната област.

Те седят един срещу друг, както от лявата, така и от дясната страна на тялото; десният бъбрек, обаче, седи малко по-нисък от левия, за да приспособи размера на черния дроб.

В сайта ни сме създали подробен раздел с пълна информация за бъбречни проблеми.

Дефиниция на болки в бъбреците и факти

Националната фондация за бъбреците отбелязва, че поликистозните бъбречни заболявания са четвъртата най-висока причина за бъбречна недостатъчност. Ето най-важните факти:

⇒ Функцията и предназначението на бъбреците са да се отстранят излишните течности и отпадъчни продукти от тялото.

⇒ Бъбреците са органи, които се намират в горната част на коремната област срещу задните мускули както от лявата, така и от дясната страна на тялото.

⇒ Бъбречната болка и болката в гърба могат да бъдат трудни за разграничаване, но болката в бъбреците обикновено е по-дълбока и по-висока в гърба и под гърба, докато мускулната болка с обикновено нараняване на гърба е по-ниска в гърба.

⇒ Причините за бъбречна болка са предимно инфекции на пикочните пътища и бъбречни камъни. Въпреки това, има много други причини за бъбречна болка. Включително проникваща и зачервена травма, която може да доведе до „лазерен бъбрек“.

⇒ Ако една жена е бременна и има бъбречна болка, тя трябва да се свърже с лекаря си.

⇒ Симптомите на бъбречната болка могат да включват:

 • температура,
 • болезнено уриниране,
 • болка в хълбока,
 • гадене,
 • повръщане.

 Болката на бъбреците може да се окаже отляво, отдясно или от двете страни.

⇒ Причините за бъбречна болка се диагностицират с историята на пациента, физически преглед и лабораторни тестове, включително тестове за кръв, бременност и урина. Могат да се поръчат CT или MRI на корема и таза.

⇒ Лечението на причината за бъбречната болка зависи от основната причина, но по принцип се използват ибупрофен (Motrin), кеторолак (Toradol) и / или ацетаминофен (Tylenol) за болка. Антибиотиците обикновено се изискват, ако основната причина е бактериална инфекция.

⇒ Бъбречната болка може да бъде предотвратена чрез избягване на ситуации, които са основната причина за инфекция на бъбреците и / или увреждане.

Какво са бъбреците?

какво-са-бъбреците

Бъбреците са два органа, чиято основна функция е да премахват отпадните продукти и излишните течности от организма.

Те произвеждат хормони, които регулират кръвното налягане, продукцията на червените кръвни клетки, регулирането на киселините и влияят върху метаболизма на калций, натрий, калий и други електролити.

Как работят бъбреците ?

Излишните отпадъчни продукти и излишната течност се отстраняват, когато бъбреците произвеждат урина, която се отделя от тялото.

Освен това, бъбреците играят важна роля в регулирането на съдържанието на телесна сол, калий и киселина.

Горещо ви съветваме, да прочетете и нашата статия при болка в бъбреците: Какво да пием при болки в бъбреците?

Какви са симптомите и признаците, свързани с бъбречната болка?

Болка-в-бъбреците-симптоми

Симптомите, свързани с бъбречната болка (наричани още бъбречна или фланешка болка), са дискомфорт (остър или хроничен), болки или остра болка, която се появява на гърба между приблизително най-ниското ребро и задника.

В зависимост от причината за болката, тя може да излъчва надолу по хълбока към слабините или към коремната област. Някои хора могат да развият симптоми и признаци като:

⇒ Треска
⇒ Болезнено уриниране (дисурия)
⇒ Кръв в урината
⇒ гадене
⇒ повръщане
⇒ виене на свят
⇒ Запек или диария
 обрив
⇒ умора
⇒ втрисане

Други признаци и симптоми, които могат да възникнат, ако бъбречната функция все повече се компрометира, са: a

⇒ метален вкус в устата,
⇒ лош дъх,
⇒ оток и недостиг на въздух.

В зависимост от основната причина може да възникне болка в бъбреците от лявата или дясната страна.

Понякога може да се появи от двете страни на гърба; травматично бъбречно увреждане (разкъсване на бъбреците) може да причини горните симптоми, но лекото увреждане може първоначално да няма симптоми.

Тежките разкъсвания на бъбреците могат да причинят анормално кръвно налягане, пулс и шок.

Какви други състояния може да предизвикат болка ?

Самата болка в бъбреците е симптом, който може да се случи поради проблеми или заболявания на бъбреците или свързаните с тях структури, включително уретерите или пикочния мехур.

Въпреки това, други заболявания могат да имитират бъбречна болка, но всъщност не се дължат на бъбреците, например,

⇒ мускулни щамове в гърба,
⇒ проблеми с гръбначния стълб (фрактура, абсцеси);
⇒ болка в ребрата,
⇒ плеврит,
⇒ радикулит,
⇒ херпес зостер,
⇒ аортна аневризма на аортата,
⇒ гинекологични проблеми и
⇒ много други причини.

Въпреки че болката в бъбреците често се проявява от едната страна на гърба, тя може да се появи от двете страни по едно и също време и може да излъчва към корема или слабините.

Симптоми на камъни в бъбреците

Бъбречните камъни се образуват в бъбреците или уринарния тракт. Камъни в бъбреците, които не предизвикват симптоми, се наричат „тихи“ камъни.

Свързана статияКакво причинява камъни в бъбреците? Симптоми, лекарства, хирургия

Когато се появят симптоми, обикновено се появяват внезапно и включват болка от болки в кръста в областта на гърба и / или болка в корема, страната или слабините. Промяната на позициите на тялото не преживява болката.

Какви са някои от бъбречните заболявания и заболявания, които причиняват болка в бъбреците?

Много от причините за бъбречни заболявания, които водят до бъбречна болка (наричана още болка в гърба), се дължат на придобити основни заболявания, които могат остро или хронично да повлияят на бъбречната функция.

Други заболявания присъстват при раждането. Някои хора могат да се раждат с аномалия, която е генетично определена, която засяга бъбреците.

Болката в бъбреците или болката в кръста може да са остри, сравнително постоянни и остри.

При болки, прочетете също и статията ни при болки в бъбреците какво да пием

Това се нарича „бъбречна колика“. Този вид болка обикновено се наблюдава, когато камъни в бъбреците или друг проблем блокират епруветката (уретера), която източва бъбреците.

Въпреки това, други процеси могат да причинят хронично болезнено болване с понякога остра бъбречна болка. Някои от причините за бъбречна болка или болка в гърба са следните:

⇒ Инфекции на пикочните пътища
⇒ Инфекции на бъбреците
⇒ Камъни в бъбреците (нефролитиаза и / или уререролитиаза)
⇒ Рак на бъбреците
⇒ Всичко, което компресира бъбреците (например голям тумор)
⇒ гломерулонефрит
⇒ Кръвни съсиреци в бъбреците (тромбоза на бъбречните вени)
⇒ Полицистична бъбречна болест (вродена)

Кога трябва да посетите лекар при бъбречна болка?

Бъбреци-посещение-на-лекар-и-лечение

Лицата не трябва да отлагат да посещават лекар за бъбречна болка или болка в хълбоците.

Въпреки, че болката в хълбоците често се наблюдава при проблеми, свързани с бъбреците, има много други заболявания, които могат да имитират бъбречната болка, а лекарят може да помогне с точна диагноза на основните проблеми, които водят до болка в бъбреците или в гърба.

Всяко остро застъпване на интензивна бъбречна или хълбочна болка трябва да бъде оценено незабавно.

Предупредителни признаци, че бъбречното заболяване е налице и може да доведе до болка в бъбреците или болка в гърба са следните:

⇒ Кръв  в урината
⇒ По-често уриниране, особено през нощта и / или трудно или болезнено уриниране
⇒ Високо кръвно налягане
⇒ Оток на ръцете и краката и / или подпухналост около очите
⇒ Изпитване, което показва абнормен креатинин, урея на урея в кръвта (BUN) или скорост на гломерулна филтрация (GFR), по-малка от 60 (изчислена в ml / min / m 2)

Освен това, ако дадено лице има диабет или някой от вродените проблеми, които водят до бъбречна дисфункция, пациентът трябва рутинно да бъде проверяван за появата на бъбречна дисфункция или бъбречна недостатъчност от техния лекар.

Какви са обичайните тестове за диагностициране на бъбречни заболявания?

Лекарят обикновено ще направи история и физически преглед. Първоначалните тестове обикновено се състоят от пълен кръвен брой (CBC), бъбречна функция (креатинин и BUN) и тест за урина и, когато е подходящо, тест за бременност.

Възможно е да се подозира, че пациентът е претърпял травматично нараняване на долната част на гърба.

Ако се предполага, че има камъни в бъбреците, се прави CT изследване (бъбречен протокол или неконтрастна спирална CT) или бъбречен ултразвук; може да бъде поръчан коремен рентгенов лъч (KUB), но е бил заменен като цяло с ултразвук и CT.

Тъй като пациентите с бъбречни камъни често се нуждаят от повторно изследване на рентгенови лъчи или повтарят епизоди на камъни в бъбреците, ултразвукът с липсата на лъчение е добро проучване, което трябва да се разгледа.

Могат да бъдат поръчани абдоминални / тазови ТТ с контрастно или магнитно резонансно изображение (MRI) и аортограма, за да се дефинират или разграничат подлежащите бъбречни и неренални причини за болка в хълбоците.

Какво представлява лечението на бъбречната болка?

Болката в бъбреците (болка в гърба) зависи от основната причина за болката.

Тези средства обаче лекуват болка (само облекчаване на болката), а не основната причина (и) на болката. Обаче някои пациенти могат да преминат спонтанно (урината заличава дразнещия бъбречен камък от уретерите и / или уретрата) малки камъни в бъбреците (обикновено с диаметър по-малък от 6 mm) и след това да бъде без болка.

Инфекции като инфекции на пикочните пътища (UTI) и пиелонефрит обикновено изискват антибиотично лечение в допълнение към лекарствата за болка.

Ако бъбречните камъни напълно блокират уретера или имат диаметър около 6 mm или по-голям, те могат да изискват урологична хирургия.

Обикновено времето за възстановяване е бърз (същия ден или няколко дни), ако бъбречните камъни се отстраняват чрез ретроградни хирургически техники.

Въпреки това, някои тежки разкъсвания на бъбреците може да изискват по-широка хирургия. Времето за възстановяване на тези операции варира от седмици до месеци.

Други причини за болка в хълбоците може да се нуждаят от подобно лечение на болката и едновременно лечение.

Въпреки това, пациентите с известни бъбречни проблеми (бъбречно заболяване) и / или компрометиране на бъбречната функция не трябва да се лекуват с лекарства за болка, които или се филтрират (отстраняват) през бъбреците и / или могат да причинят допълнително бъбречно увреждане.

Домашни средства и билки за бъбречна болка:

Ето някои ефективни природни средства, които ви помагат много в справянето с бъбречната болка у дома успешно.

Премахване на болка #1 –  (Лимонова вода)

Оцетната и лимонената киселина в лимон помага да се разбият камъните в бъбреците и да се изчисти от тялото.

Ето някои начини за използване на лимон за бъбречна болка.

 • Започнете деня си с лимонена вода. Смесете сок от 1 прясна лимон в 1 чаша хладка вода. Разбърквайте добре и го пийте сутрин на празен стомах, за да изчистите болката.
 • Смесете 4 супени лъжици пресен лимонов сок в 1 чаша вода и я изпийте, когато страдате от бъбречна болка.
 • Просто смесете 4 супени лъжици прясно лимонов сок и зехтин и го изпийте. Но бъдете сигурни, че трябва да имате способността да смирите маслото.

Отстраняване на болката – 2: (билкови чайове)

Има много билкови чайове, които показват диуретично свойство (чаите, споменати по-долу, съдържат тази собственост), което на свой ред увеличава отделянето на урината и излива токсините от бъбреците ви.

Ето някои билкови чайове, които ви помагат да се отървете от бъбречната болка.

 • Чай от глухарче – Той стимулира кръвообращението в бъбреците. Смесете 1 – 2 супени лъжици суха глухарче на листата в 1 чаша гореща вода. Спуснете се за 10-15 минути и го опънете. Пийте 2 – 3 чаши чай глухарче дневно.
 • Чай от семена от дини – Разтваря токсините от бъбреците и пикочния мехур със стимулиращо свойство. Поставете 1 супена лъжица семена от диня в съд и залейте 2 чаши вряла вода над него. Изчакайте, докато се охлади, след което го напъхайте, за да пиете чая.
 • Целина семена чай – Има летливо масло, което показва антимикробни свойства, което изчиства инфекцията, причиняваща микроби. Поръсете 1 супена лъжица семена от целина и изсипете върху нея 1 чаша гореща вода. Изчакайте да охладите чая и да ги напънете, за да ги изпиете.

Премахване на болка: начин – 3 (Босилек )

Босилекът има диуретично и детоксикаторно действие, което премахва камъните и подобрява функционирането на бъбреците. Има болка, която убива имущество, което намалява бъбречната болка.

 • Смесете равни количества суров мед и сос от зелен базил.
 • Разбъркайте добре и пийте, за да се отървете от болки и бъбречни камъни.
 • За най-добри резултати регулирайте приема на тази смес веднъж дневно.

Bilkabg.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 7 октомври, 2019 .

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button