Какво да пием при болки в бъбреците?

Болките в бъбреците са резултат от излишните бактерии, които са се натрупали в бъбреците. 

Лекарите ги наричат ​​и пиелонефрит.

Бъбречните инфекции често са най-сериозните сред инфекциите на пикочните пътища (ИПП), тъй като те имат най-голям потенциал да увредят бъбреците и да се разпространят в други области на тялото. 

Други бъбречни инфекции, могат да засегнат пикочния мехур, уретерите или уретрата, но е по-малко вероятно да причинят значителни щети.

Безопасно ли са домашните средства за пиене при болки в бъбреците?

Бъбречните инфекции могат да причинят тежки симптоми и да доведат до увреждане на бъбреците и затова човек ще се нуждае от антибиотици за лечение на инфекцията.

Въпреки това, може да използваме домашни методи, за да подпомогне по-нататъшното си възстановяване и да намали вероятността бъбречната инфекция да се върне.

Преди да вземе някакви добавки като домашно средство, човек трябва да се консултира с лекаря си, за да се увери, че не пречи на други лекарства, които приема.

5 домашни средства за приене при болки в бъбреците

Следват някои домашни средства , които отговарят на въпроса – Какво да пием при болки в бъбреците?

Пиите много вода

Измиването на бактериите от бъбреците е важна цел, когато човек има бъбречна инфекция. 

Пиенето на най-малко шест до осем чаши вода на ден може да помогне, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания.

Ако човек има бъбречна недостатъчност, може да се наложи да намали това количество течност въз основа на препоръките на лекаря си.

Пийте сок от червена боровинка

Пиенето на сок от червена боровинка за бъбреците е противоречиво сред някои експерти.

 Въпреки това, някои изследвания подкрепят идеята, че сокът от червена боровинка може да помогне за намаляване на броя на бактериите, когато човек има в бъбреците си.

Проучване от 2018 г. в списание Frontiers in Microbiology установи, че мишките с бъбречна инфекция, които пият сок от червена боровинка, са намалили броя на бактериите в пикочните си пътища.

Изследователите предполагат, че киселините, присъстващи в сок от червена боровинка, като ябълчена, лимонена и хинова киселина, имат защитен ефект в пикочните пътища.

Почивка

Въпреки че това лекарство може да изглежда основно, то има ползи. 

Почиването позволява на тялото да се излекува след бъбречна инфекция.

Използвайте топли компреси

Прилагането на загряваща подложка или бутилка с топла вода върху зони с болка в хълбока може да помогне за успокояване на раздразнените нерви и намаляване на болката.

Трябва да покривате нагрятия предмет с кърпа, за да намали риска от изгаряния. Топлината трябва да се прилага само за 10 до 15 минути.

 Екстракт от зелен чай или чай от зелен чай

Проучване от 2013 г. в списание Frontiers in Microbiology предполага, че приемането на екстракт от зелен чай може да има антибактериален ефект върху често срещаните щамове бактерии, за които е известно, че причиняват UTI.

Изследователите използвали екстракти от зелен чай и са ги прилагали върху бактерии в лаборатория.

 С течение на времето те открили, че зеленият чай инхибира растежа на бактериите.

Тъй като изследването е проведено в лаборатория и включва проби, е трудно да се разбере дали резултатите ще бъдат еднакви при хората. 

Използвайте болкоуспокояващи без рецепта, но избягвайте аспирина

Обезболяващите без рецепта (OTC), като ибупрофен и ацетаминофен, могат да намалят температурата и дискомфорта, причинени от бъбречна инфекция.

Най-добре е да избягвате аспирина, тъй като той може да разреди кръвта и може да причини повишени нива на кръв в урината на човек.

Ако човек не е сигурен дали може да вземе конкретно облекчаващо лекарство за извънборсово лечение, трябва да говори с лекаря си.

Важно: Домашните лекарства сами по себе си няма да излекуват бъбречна инфекция.

Човек трябва да потърси медицинско лечение и среща с лекар.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button