Билки и Бременност: Рискове, Внимание и Препоръки

Въпреки че медицината е заменила повечето природни добавки със синтетичен заместител, има много, които все още гледат към естествените билки и витамини, за да осигурят основно хранене и облекчаване на обичайните дискомфорти за бременни жени. Тук изследваме билките по отношение на бременността.

Много билкари смятат, че билките често са по-добри, по-евтини и по-здравословни от техните медицински партньори. Много медицински специалисти обаче не препоръчват билкови лекарства за бременни жени, тъй като безопасността не е установена чрез задълбочени изследвания.

За разлика от рецептурните лекарства, натуралните билки и витаминните добавки не преминават през същия процес на проверка и оценка от БАБХ . В резултат на това качеството и здравината на билкова добавка може да варира между две партиди от един и същ продукт и между продукти от различни производители.

Какви са рисковете?

Въпреки че билките са естествени, не всички билки са безопасни за приемане по време на бременност. БАБХ настоява бременните жени да не приемат никакви билкови продукти, без да говорят първо с техния лекар. Жените също се приканват да се консултират с обучен и опитен билкар (или други специалисти, обучени да работят с билки), ако искат да приемат билки по време на бременността си. Някои билкови продукти могат да съдържат средства, които са противопоказани при бременност.

Билките могат да съдържат вещества, които могат да причинят спонтанен аборт, преждевременно раждане, контракции на матката или увреждане на плода. Малко са направени проучвания за измерване на ефектите от различни билки върху бременни жени или фетуси.

Към кои билки трябва да имате повишено внимание при бременност ?

В зависимост от източника, известна информация ще посочи билка като безопасна за консумация по време на бременност, докато друг източник може да посочи същата билка като опасна.

Ето защо най-добре е да се консултирате с вашия доставчик на здравни грижи или с някой, обучен да използвате билки, преди да приемете каквото и да е естествено лекарство или билка по време на бременност.

Някои организации, които се специализират в билки, са направили задълбочени тестове за тяхната безопасност. Често тези организации ще изброяват билки с оценките си за безопасност за всички хора,  както и за тези, които са бременни или кърмят. Тези оценки често могат да бъдат  трудни за интерпретиране; Ето защо се препоръчва да говорите с професионалист, който е запознат с употребата на билки по време на бременност.

Но по време на бременност, розмаринът се счита за потенциално опасен, когато се използва перорално в лекарствени количества. Тъй като розмаринът може да има стимулиращи ефекти на маточната и менструалния поток, най-добре е да не го използвате. Няма достатъчно надеждна информация за безопасността на локалното приложение на розмарин по време на бременност. ( мнения ) Това е отличен пример за начина, по който методът на употреба на тревата се променя при оценката на безопасността.

Знаем, че розмаринът, поръсен със сос от домат, не е риск за вас и вашето бебе.

Ако обаче използвате розмарин в голяма доза, като тази, използвана в медицински количества, може да е опасно за бременността ви. Същото важи и за билки като чесън, градински чай, джинджифил и куркума. Всички тези билки могат да бъдат противопоказани при бременност, когато се използват в големи или концентрирани дози, но се считат за безопасни, когато се използват в количества, открити в храната.

Билки, които трябва да избягвате, докато сте бременни

Следните билки се считат за вероятни опасни или небезопасни по време на бременност. 3

 • Сау Палмето – когато се използва перорално, има хормонална активност
 • Goldenseal – когато се използва перорално, може да премине през плацентата
 • Китайска Ангелика – когато се използва перорално, поради маточен стимулант и релаксиращи ефекти
 • Ефедра- когато се използва перорално
 • Йохимбин – когато се използва перорално
 • Pay D ‘Arco – когато се използва перорално в големи дози; противопоказано
 • Passion Flower – когато се използва перорално
 • Гроздовиден ресник – когато се използва перорално при бременни жени, които не са в мандат
 • Черен кохош- когато се използва перорално; маточен стимулант и може да индуцира раждането
 • Римска лайка – когато се използва перорално в медицински количества

Препоръчителни билки докато сте бременни

В зависимост от вида на доставчика на здравни услуги, той може да препоръча използването на билки за подпомагане на здравето на вашата бременност. Не забравяйте, че никога не се опитвайте да прилагате самостоятелно или да диагностицирате с каквито и да било лекарства, включително и билки.

Тъй като всяка бременност е различна, най-добрият начин да се използват билки при бременност е под грижите на лекар, билкар, натуропатичен или хомеопатичен лекар.

Изборът да използвате билки по време на бременност е личен избор, но за да осигурите най-добрия резултат за Вас и вашето бебе, трябва да сте добре образовани за видовете билки, части от билка (корен, лист и т.н.) и начина, по който те може да се използва (каплета, тоник, чай).

Билките, които се считат за безопасни за употреба по време на бременност, често са храни или тонични билки. Те обикновено се срещат в таблетки, чай или инфузионни форми.

Общи билки, използвани в бременността

Следните билки са оценени Вероятно безопасни или Вероятно безопасни за употреба по време на бременност

 • Лист от малини – богати на желязо, тази билка е помогнала за тонуса на матката, увеличаване на млекопроизводството, намаляване на гаденето и облекчаване на трудовите болки. Някои изследвания дори съобщават, че използването на червени листа от малини по време на бременност може да намали усложненията и използването на интервенции по време на раждането.
 • Листа от мента – Полезен за облекчаване на гадене / сутрешна болест и метеоризъм
 • Овес  – богата на калций и магнезий; спомага за облекчаване на тревожност, безпокойство и раздразнена кожа

Допълнителни билки с рейтинг „Вероятно безопасни“ или евентуално безопасни:

 • Псилиум– когато се използва перорално и подходящо
 • Psyllium люспи – когато се използва перорално с подходящ прием на течности
 • Чесън – когато се използва перорално в количества, които обикновено се срещат в храните
 • Екстракт от червена люта чушка (Cayenne, горещ пипер) – когато се използва топично и подходящо.

Други популярни билки

Следните са често използвани билки, които имат оценка на безопасността на Вероятно опасни, когато се използват перорално. Отново, това са билки, които бихте искали да направите по-задълбочени изследвания и да обсъдите с вашия доставчик на здравни грижи, преди да използвате.

 • алое
 • Женшен (американски и корейски)
 • Вечерна иглика
 • Вратигата
 • Кава Кава
 • сена

Най-важното, което трябва да запомните, е винаги да се консултирате с лекар.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button