Папилом: Симптоми, лечения – Трябва ли да се тревожа за папилома?

Папиломите са доброкачествени, навътре растящи бучки, които могат да причинят проблеми на някои места. Папиломите не се разпространяват. Те не са агресивни или ракови.

Важно е обаче да се получи някакво лечение от лекар. Това е да се уверите, че това не е нещо опасно, а не да се притеснявате.

Ако една бучка се окаже по-тревожен проблем, важно е да се диагностицира и лекува. ( сигурен източник )

Друга причина за получаване на медицинска помощ е, че папиломите могат да причинят проблеми и може да се нуждаят от лечение, въпреки че не са рак.

Докато папиломите не са ракови, някои от тях са свързани с по-висок риск от рак.

Жените, които са били лекувани за множествена гръдна папилома, например, могат да бъдат наблюдавани само в случай, че възникне рак.

Какво представлява папилома?

Папиломите са доброкачествени образования. Това означава, че те не се развиват агресивно и не се разпространяват около тялото.

Какво-са-папиломите?
Брадавицата е една форма, която папилом може да приеме, когато се появи на повърхността на кожата.

Те се образуват само при определени типове тъкани, въпреки че те се намират в цялото тяло.

Папиломи могат да се образуват в повърхността на кожата, където те често се наричат брадавици и грудки.

Според клинични изследвания те могат също да се образуват на повърхността на влажни тъкани, които линизират вътрешностите на тялото, например в червата или дихателните пътища.

Повърхностите, в които се намират папиломи, се наричат епители. Епителът на кожата, например, е най-горният слой, съставен от плоски клетки.

Растежът на папилома в епитела образува израстък с форма на зърно. Брадавиците в кожата имат познат външен вид, въпреки че идват в различни форми и размери.

Трябва ли да се притеснявам за папилома?

Естествено е да се притеснявате за бучка или лезия. Ако това е папилом, това е доброкачествено развитие, но все пак може да предизвика някои опасения.

Папилом може да се нуждае от лекар, за да потвърди, че е доброкачествено. Безпокойството, че може да е по-сериозен проблем, е естествено.

Колкото по-рано се забелязва проблем, толкова по-рано тези притеснения могат да бъдат решени.

Ако диагнозата е доброкачествен папилом, това може да бъде успокояващо и да премахне всички притеснения.

Ако диагнозата е папилом, но растежът причинява проблеми, тревогите за тях могат да бъдат облекчени с медицинска помощ.

Растенията, които се оказват по-сериозни, могат да причинят безпокойство на няколко етапа, от изчакване на резултатите до опита на заболяването и неговото лечение

В общи линии е вярно, че незабавното търсене на медицинска помощ ще бъде по-добре, отколкото тревогите да се влошат, ако проблемът бъде оставен на по-късен етап.

Всички проблеми, които се оказват доброкачествени, могат да бъдат потвърдени по-рано, без да се притеснявате.

Какви са различните видове интрадуктален папилом?

Когато един тумор расте в големи млечни канали, той се нарича самостоятелен интрадуктален папилом. Това обикновено се усеща като малка бучка близо до зърното и може да причини изпускане на зърното или кървене. Този тип бучка не е свързана с по-висок риск от рак на гърдата.

Каналите, които са по-далеч от зърното ви, са по-малки и папиломите в тази област обикновено се проявяват като клъстери на малки тумори.

Тези тумори се наричат множество папиломи и са свързани с малко по-висок риск от рак на гърдата. Това е така, защото множество папиломи са свързани с преканцерозно заболяване на гърдата, наречено атипична хиперплазия.

Състоянието, наречено папиломатоза, понякога е групирано с интрадуктални папиломи. Той се развива, когато има ненормално свръхрастеж на клетките във вашите млечни канали. Папиломатозата се свързва и с повишен риск от рак на гърдата.

Причини за папиломи

Папилома вирус причинява папиломи в кожата, включително генитални брадавици. Повечето папиломи са известни като причинени от HPV, което е кратко за човешкия папиломен вирус.

Човешкият папиломен вирус е зад повечето случаи на папилома.
HPV също се смята, че е причина за повечето папиломи в тъканите извън кожата, включително тези, които се срещат в лигавицата на дихателните пътища.

Вирусът е силно свързан с папиломи, дори за онези бучки, които учените не разбират напълно, като синонасалните папиломи.

За някои папиломи обаче HPV не е основната причина. Един пример е обърнатата папилома на пикочните пътища, която е свързана с тютюнопушенето и други потенциални причини.

За папиломи в кожата, за които е известно, че HPV е причината, увреждането на кожата може да помогне на вируса да причини брадавици. А брадавицата, която вече съществува, може да доведе до по-нататъшна инфекция, ако е надраскана или извадена. Самият растеж обаче не може да се разпространи на друго място.

Има над 100 вида HPV. Различните HPV причиняват различни брадавици. Два подвида на HPV могат да причинят различен вид растеж. HPV видове 16 и 18 по-специално могат да бъдат предавани по полов път и са свързани с повишен риск от рак на шийката на матката при жените.

Симптомите на папилома

Много от папиломите не предизвикват никакви симптоми, освен че са раздразнителни.

Някои от тях оказват влияние върху самочувствието поради външния си вид. Само няколко папилома произвеждат това, което може да се счита за медицински симптоми.

Папиломите на гърдите при жените могат да причинят воднисти или кървави оттичания.

Един папилом в гърдите, който причинява този вид симптоми, остава добър проблем, който може да бъде лекуван.

Папилом, който се образува вътре в носа или синусите, може да причини по-големи проблеми поради местоположението му.

Бучките не са злокачествени, но растежът им може да потисне околните структури, включително окото. Отново лечението е възможно чрез отстраняване.

Лечение на папиломи

Необходимостта от лечение на бучки или лезии от папилома зависи от местоположението му и от това дали причинява проблеми там.

Често папилома или брадавиците са безвредни. Тези бучки могат да бъдат оставени сами да се махнат, ако не притесняват човека за външния си вид или не се хващат за дрехи.

Много вътрешни папиломи дори не се откриват, докато не бъдат забелязани от лекарите, които търсят нещо друго.

Когато папиломът се нуждае от лечение, той се унищожава или отстранява.

Лечение на кожни папиломи

Лекарите могат да лекуват брадавици по кожата, като използват тези разрушителни методи:

Изрязване – хирургично отстраняване
⇒ Обгаряне– изгаряне на тъканта, тъканта се одраска от това, което лекарите наричат кюретаж
⇒ Лазерна хирургия – унищожава брадавиците с високоенергийната светлина на лазера
 Криотерапия – замразяване на тъканта
⇒ Използване на течен азот или други вещества, като се прилагат върху брадавици или се инжектират в тях

Лекарствата, прилагани върху папиломна тъкан на кожата, също се използват за унищожаване на брадавици. Примерите включват 5-флуороурацил, кантаридин, имиквимод и други, в зависимост от вида на брадавиците.

Лечение на папилома на гърдата

Дуктиалният папилом на гърдата лесно се отстранява и ще бъде изпратен за лабораторен тест, за да се провери дали е доброкачествен растеж.

Папиломите на гърдите не е задължително да бъдат напълно отстранени. Вместо това може да се вземе проба от растежа за тестване.

Това се прави чрез биопсия, като се отнема част от тъканта, след като зоната е обезболявана с анестезия.

Генитално лечение на брадавици

Възможностите за лечение на генитални брадавици са подобни на тези при брадавици на кожата.

Не е задължително да се премахват гениталните брадавици и те могат да изчезнат без лечение. Дерматолозите обаче препоръчват да бъдат отстранени. Лекарите по кожата съветват също така, че са консултирани. Лечението без рецепта без лекарска помощ не трябва да се прави вкъщи.

Какво е домашното лечение на папиломи?

Домашните средства за човешки папиломен вирус включват:

1.Ехинацея

Тази добре известна антивирусна билка е един от най-популярните и се основава на лечение за HPV. Можете да направите тинктури или чайове от ехинацея, които са много ефективни при подсилване на имунната система и намаляване на появата на брадавици.

Фитостеролите и другите антиоксидантни съединения в ехинацеята могат да стимулират белите кръвни клетки и да подобрят антивирусното въздействие на имунната система.

2.Невен

Подобно на много етерични масла, есенциалното масло от невен е много ефективно при изчистване на кожни състояния, включително брадавици и възпаления, които се появяват в резултат на HPV.

Най-популярният начин за използване на невен е чрез консумирането или приемането му като супозитория.

3.Масло от риган

Етеричното масло от риган е пълна с антивирусни и антиоксидантни компоненти, които го правят много ефективен за лечението на HPV.

Тъй като тази билка е толкова широко достъпна, тя е една от най-евтините домашни лекарства, но маслото трябва да бъде леко разредено преди употреба, тъй като може да е дразнещо за чувствителните области на тялото, въпреки антивирусните и брадавични способности.

4.Астрагал

С антиоксидантни, антивирусни и антибактериални свойства, Астрагал е пряко свързан с елиминирането на HPV, тъй като индуцира производството на интерлевкин-2, който има известни антивирусни свойства и също може да помогне за предотвратяване на рак, което е важно при работа с високи -разнообразни сортове HPV.

Ето още един изпитът метод за премахване на папиломи с оцет.

Може ли това да се случи при кърмещи майки?

Какво става, ако кръвта идва от гърдата на кърмещата майка? При ранно кърмене, когато се придружават от болезнени и повредени зърна, това вероятно се дължи на лошо запушване. Получаването на помощ при кърменето от консултант по лактация може да реши този проблем.

Ако това кървене е причинено от интрадуктален папилом, кървавото изпускане ще дойде от само един канал на една гърда и ще бъде безболезнено.

Трябва да продължите да кърмите на другата гърда. Помпайте гърдите, които кървят, и изхвърлете млякото с видима кръв в него. Използвайте ниска настройка на гръдната помпа.

Кървенето обикновено спира самостоятелно без каквото и да е лечение. Ако кървенето мине през последните няколко дни, консултирайте се с Вашия лекар. Може да се нуждаете от лечение, но това може да се направи с грижата да не се пречи на кърменето.

Как се диагностицира интрадуктален папилом?

Вашият лекар може да препоръча ултразвук на гърдата, ако подозирате, че имате вътреочен папилом.

Този тип тест на изображения е по-ефективен при показване на папиломи, отколкото при стандартна мамография.

Въпреки това, ще се извърши и мамография, за да се проверят всички други видове аномалии.

Могат да се извършат и допълнителни тестове:

Може да се извърши биопсия на гърдата, за да се избегне рак. При биопсия на гърдата, Вашият лекар ще вмъкне тънка игла в гръдната ви тъкан и ще премахне някои клетки.

Този тип биопсия се нарича фина аспирация на иглата. Вашият лекар може да пожелае да извърши хирургична биопсия, ако сте имали изпускане на зърната. Това ще им позволи да изследват по-задълбочено гръдната ви тъкан.

Каква е дългосрочната перспектива за хората с папилом?

Изгледите за хора с интрадуктален папилом обикновено са добри, след като хипофизата се премахне хирургично. Ако имате множество папиломи и сте на възраст под 35 години, трябва да говорите с Вашия лекар за повишения риск от рак на гърдата.

Посъветвайте се с Вашия лекар за информация относно групи за подкрепа или съветници, които могат да ви помогнат в процеса на лечение.

Как мога да предотвратя интрадуктален папилом?

Няма специален начин за предотвратяване на интрадуктален папилом. Въпреки това, можете да увеличите вероятността за ранно откриване, като редовно посещавате Вашия лекар може да направи тест на гърди, извършвате месечни самооценки на гърдите и редовно проверявате мамографиите.

Трябва също така да се обадите на Вашия лекар, ако имате притеснения относно всичко свързано с здравето на гърдите.

Bilkabg.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 14 Октомври, 2019

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button