Анорексия: Какво се случва с тялото и как се лекува успешно?

Анорексията Нервоза е психологично и вероятно животозастрашаващо нарушение на храненето, определено от изключително ниското телесно тегло по отношение на ръста.

Освен това жените и мъжете, които страдат от анорексия невроза, имат тънка фигура и ненормални хранителни навици. Анорексията нервоза е взаимозаменяема с термина „анорексия“, която се отнася до самоусъвършенстване и липса на апетит.

Защо се разболяваме от анорексия?

Анорексията не е просто разстройство.

Той има много симптоми и ефекти, а причините му са сложни. Понастоящем се смята, че анорексията се развива в резултат на множество фактори – биологични и екологични.

Една от причините може да бъде депресия.

Примери за фактори на околната среда, които биха допринесли за появата на това хранително разстройство, са:

Ефектите на културата на слабостта в медиите, които непрекъснато, подтикват хората към отслабване
⇒ Професии и кариера, които насърчават слабите хора и загуба на тегло
⇒ Сериозни травми в семейството и детството: сексуално насилие в детството, тежка травма
⇒ Натискът от приятелите и колегите да бъдете слаби

Примерите за биологични фактори включват:

⇒ Нередовни хормонални функции
⇒ Генетика (връзката между анорексията и гените е все още силно проучена, но ние знаем, че генетиката е част от историята).
⇒ Хранителни недостатъци

Какво е анорексията ?

Анорексия нервоза – често наричана просто анорексия – е хранително разстройство, характеризиращо се с необичайно ниско телесно тегло, интензивен страх от натрупване на тегло и изкривено възприятие на телесното тегло.

За да се предотврати увеличаването на теглото или да се продължи да се губи тегло, хората с анорексия обикновено силно ограничават количеството храна, която ядат.

Те могат да контролират приема на калории чрез повръщане след хранене или чрез злоупотреба с лаксативи, диетични средства, диуретици или клизма.

Те също така могат да се опитат да отслабнат, като упражняват прекомерно.

Някои хора с анорексия се смущават и прочистват, подобно на хора, които имат булимия нервоза.

Въпреки това, хората с анорексия обикновено се борят с необичайно ниско телесно тегло, докато хората с булимия обикновено са нормални до над нормалното тегло.

Без значение как се постига загуба на тегло, човекът с анорексия има силен страх от натрупване на тегло.

Какво е лечение при анорексия ?


лечение-анорексия

Предвид сложността на това хранително разстройство е необходим екип за професионално лечение, включващ лекари, диетолози и терапевти, за възстановяването от това хранително разстройство. Ефективното цялостно лечение на анорексията включва три необходими компонента:

⇒ Медицински: Най-високият приоритет при лечение на анорексия невроза се занимава с всякакви сериозни здравни проблеми, които могат да са резултат от недохранване, като например нестабилен сърдечен ритъм.
⇒ Хранителни: Този компонент обхваща възстановяването на теглото, изпълнението и контрола на персонализиран план за хранене и обучение за нормалните хранителни навици.
⇒ Терапия: Целта на тази част от лечението е да се открият основните проблеми, свързани с хранителното разстройство, да се адресират и лекуват от травматични събития от живота.

Начини за лечение анорексия невроза

Когато имате анорексия невроза, може да се наложи няколко вида лечение.

Лечението обикновено се извършва чрез екипен подход, който включва медицински специалисти, психолози и диетолози, всички с опит в хранителните разстройства.

Текущата терапия и храненето са изключително важни за продължаване на възстановяването.

Ето един поглед върху това, което обикновено се включва в лечението на хора с анорексия.

Хоспитализация и други програми

Ако вашият живот е в непосредствена опасност, може да се нуждаете от лечение в спешното отделение на болница за такива проблеми, като сърдечен ритъм, дехидратация, електролитен дисбаланс или психиатрични проблеми.

Може да се наложи хоспитализация за медицински усложнения, психиатрични спешни случаи, тежко недохранване или продължителен отказ за ядене.

Хоспитализацията може да бъде в медицинско или психиатрично отделение.

Някои клиники се специализират в лечението на хора с хранителни разстройства.

Някои могат да предлагат дневни програми или жилищни програми, вместо пълна хоспитализация. Специализираните програми за разстройство на храненето могат да предлагат по-интензивно лечение за по-дълги периоди от време.

Медицински грижи

Поради множеството усложнения, които причиняват анорексия, може да се наложи често проследяване на жизнените показатели, нивото на хидратация и електролитите, както и свързаните с тях физически състояния.

В тежки случаи хората с анорексия могат първоначално да се нуждаят от хранене чрез тръба, която е поставена в носа и отива до стомаха (назогастрална тръба).

 Възстановяване на здравословно тегло

Първата цел на лечението се връща към здравословно тегло.

Не можете да се възстановите от хранително разстройство, без да възстановите подходящи килограми и да се научите на правилното хранене.

Психолог или друг специалист по психично здраве може да работи с вас за разработване на поведенчески стратегии, които да ви помогнат да се върнете към здравословно тегло.

Диетологът може да ви предложи насоки, които да се върнат към редовните модели на хранене, включително да осигурите конкретни планове за хранене и калорични изисквания, които да ви помогнат да постигнете целите си за теглото.

Семейството ви също вероятно ще участва в поддържането на нормални хранителни навици.

Основни видове анорексия


анорексия-видове

Има два често срещани типа анорексия, които са както следва:

 • Тип на сливане / изчистване – Индивидът, страдащ от този тип разстройство на храненето, ще се прочисти, когато той или тя яде. Това обикновено е резултат от преобладаващото чувство за вина, което пациентът ще преживее във връзка с храненето; те компенсират чрез повръщане, злоупотреба с лаксативи или прекомерно упражняване.
 • Ограничителни – В тази форма индивидът ще ограничи ожесточено количеството консумирана храна, характерно поглъщайки минимално количество, което е доста под калоричните нужди на тялото му.

Въпреки че съществуват две класификации на анорексия нервоза, и двата вида проявяват подобни симптоми, като ирационален страх от наддаване на тегло и ненормални хранителни навици.

Рискови фактори

Някои рискови фактори повишават риска от анорексия невроза, включително:

 • Жените. Анорексията е по-честа при момичетата и жените. Въпреки това, момчетата и мъжете все повече развиват хранителни разстройства, вероятно поради нарастващия социален натиск.
 • Деца. Анорексията е по-разпространена сред тийнейджърите. Все пак хората от всякаква възраст могат да развият това разстройство на храненето, въпреки че това е рядкост при тези над 40 години. Тийнейджърите могат да бъдат по-податливи поради всички промени, които телата им преминават през пубертета. Те също така могат да бъдат изправени пред повишен натиск от страна на връстници и да бъдат по-чувствителни към критика или дори случайни коментари за теглото или формата на тялото.
 • Генетика. Промените в някои гени могат да направят хората по-податливи на анорексия.
  Семейна история. Тези, които имат роднина от първа степен – родител, сестра или дете – които са имали болестта, имат много по-висок риск от анорексия.

Симптоми  на Анорексия


Лице, страдащо от анорексия невроза, може да разкрие едно или няколко признаци и симптоми като:

 • Хроничен диета, въпреки че е опасно с наднормено тегло
 • Обсебване с калории и съдържание на мазнини в храната
 • Ангажиране в ритуалистични начини на хранене, като например нарязване на храна на малки парченца, хранене сама и / или скриване на храна
 • Продължително фиксиране с храна, рецепти или готвене; индивидът може да готви сложни ястия за другите, но да се въздържа от участие
 • Аменорея: необичайна липса на менструация или загуба на 3 последователни менструални цикъла
 • Депресия или летаргичен стадий
 • Съобщено усещане за студ, особено в крайниците
 • Загуба или изтъняване на косата
 • Избягване на социални функции, семейство и приятели. Може да се изолира и да се оттегли.

Какви са симптомите на анорексия ?

Физическите признаци и симптоми на анорексията невроза са свързани с глад, но разстройството също така включва емоционални и поведенчески проблеми, свързани с нереалистично възприемане на телесното тегло и изключително силен страх от натрупване на тегло или натрупване на мазнини.

Физически симптоми

Физическите признаци и симптоми на анорексия могат да включват:

⇒ Екстремна загуба на тегло
⇒ Тънък външен вид
⇒ Анормална кръвна картина
⇒ умора
⇒ Безсъние
⇒ Замайване или припадък
⇒ Бледото обезцветяване на пръстите
⇒ Косата, която изтънява, пада или пада
⇒ Мека, гъста коса, покриваща тялото

Емоционални и поведенчески симптоми

Поведенческите симптоми на анорексия могат да включват опити за отслабване чрез:

⇒ Силно ограничаване на приема на храна чрез диета или гладуване и може да включва прекомерно физическо натоварване
⇒ Оголване и самопотискане на повръщане, за да се отървете от храната и може да включва употребата на лаксативи, клизми, диетични средства или билкови продукти.

Диета срещу анорексия


Въпреки че рестриктивните модели на хранене, които характеризират анорексията, са подобни на поведението при диета, има ярки различия между двете. Ефектите на екстремалното поведение в резултат на анорексия нервоза са много по-опустошителни и последователни от диета.

Докато някой може да диета в опит да контролира теглото, анорексията невроза често е опит да придобие контрол над живота и емоциите, особено в светлината на травматични събития или хаотична среда.

Може да разгледане нашата категория за здравословни диети: Диети и здравословно хранене

Докато някой може да диета в опит да отслабне като основна цел, в анорексията те могат да диета, защото те възприемат загуба на тегло като начин да се постигне щастие и самоуправление.

Факти за анорексия нервоза


 • Анорексията Нервоза продължава да има най-висока смъртност при всички психиатрични състояния. Изследователи от Университета на Северна Каролина понастоящем водят най-голямото генетично изследване за анорексия невроза, провеждана някога, наречена Anorexia Nervosa Genetics Initiative (ANGI). Научете повече за начина, по който проучването ANGI е настроено да намери причините и лекува за това заболяване. (изследване )
 • Повечето жени, които се борят с анорексия, също се борят със съпътстващ проблем. Представените трудности го правят сложно за лечение. Често анорексията съществува заедно с тревожност, депресия и вещество. Това прави лечението по-сложно, тъй като всички въпроси трябва да бъдат лекувани едновременно.
 • Анорексията не е просто болест на жената. Има многое мъже, които развиват нарушението на храненето, но често мъжете развиват анорексия като начин да се поддържа тежестта за конкуренция. Спорт като борба, гребане, бокс, гмуркане и много други изискват мъжки спортист да бъде на или под определено тегло. Да се ​​“натовари“ е понякога всичко, което има значение за тези спортисти, защото може да е разликата между спечелване или загуба, а за някои загубата може да означава стипендия или милиони долари.
 • Отрицателното въздействие на анорексията може да бъде толкова опустошително, колкото и всяка друга пристрастеност или заболяване. Това заболяване е силно разрушително разстройство, което уврежда тялото, ума и духа на човека. Има и най-високата смъртност при всяко психиатрично разстройство.

Какво да запомним за анорексията ?

 • Исторически изследванията показват, че тези, които страдат от анорексия невроза, често имат изолиран начин на живот. Може би намаляването на енергията от липсата на хранене кара човека, който страда, да съсредоточи всички ресурси върху себе си, за да оцелее, и по този начин външните отношения намаляват по важност. Въпросът остава: Защо някои все още страдат от лошо социално приспособяване преди значителна загуба на тегло и след възстановяване на теглото?
 • Проблемите в средата на живота, като травматични заболявания, развод, разделение, синдром на празни гнезда и други преходи в живота могат да допринесат за развитието на анорексия. Натискът от страна на медиите и обществото да изглеждат безкраен и красив също подхранва огъня. Средна анорексия обикновено се наблюдава при жени, които са имали хранително разстройство в миналото, тези, които са скривали разстройството си от години и / или новопридобити случаи на анорексия невроза. Тези страдащи от разстройство на храненето се нуждаят от специално лечение и внимание, насочени към уникалните им нужди в средата на живота и може да се нуждаят от подкрепа, за да им помогнат да преминат към следващата фаза на живота с обновена сила и оптимизъм. Прочетете тази статия, за да научите повече за жените на средна възраст и анорексията.

Анорексията нервоза е сложно и многостранно психическо разстройство. Има много симптоми на анорексия. Някои лесни за откриване; някои трудни с медицински произход. Въпреки че е трудно да се разбере, има няколко симптома, които трябва да сте наясно с това, което може да покаже, ако някой, когото познавате, се бори с това разстройство.

Такива показатели включват хронично диета, макар и без наднормено тегло, необичайно поведение на хранене и обсебване с храна или готвене. Осъзнаването на тези симптоми може да помогне за прихващане на болестта рано.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button