Ябълков пектин: Отслабване и Лечение: Над 10 ползи за здравето

 Ябълков пектин в редица държави, се прилага, като едно от най-доброто домашно средство за лечения на заболявания.

Какво точно е пектинът?

Това е комплексен въглехидрат и фибри, което се намира в стените на растителните клетки.

Проучвания от 2014 година показват ползи за здравето, включително за по-нисък холестерол и контрол на кръвната захар

Какво е Ябълков пектин?

Количество пектин, намерено в клетките на една ябълка, варира от всяко растение.

Като цяло съдържанието на пектин, обикновено е по-високо в бобовите растения и някои плодове.

Например, ябълката, грейпфрут, портокал и кайсия са известни с високи нива на пектин.

Има много ползи за здравето, свързани с пектина, включително:

Ябълковият пектин може да помогне за понижаване на холестерола, според проучване от 2012 г. в Европейското списание за клинично хранене

Докато пектинът със сигурност има редица ползи за здравето, по-специално ябълковият пектин има някои допълнителни предимства.

Как се приема ябълков пектин?

Ябълков пектин на прах, може да приемате много лесно: той се поставя в чаша с вода и дори може да му поставите мед.

Приема се ябълков пектин 1-2 ч.л., разбъракни в чаша вода, може и в сок, но е по-добре във вода.

Добре е да се приема сутрин, преди хранене.

Хранителна информация

Пектинът е естествено влакно, което се намира в повечето растения. Ябълките и портокалите, например, са особено високи в пектина, с най-високи концентрации в обелките, сърцевините и семената.

Можете да извлечете пектин от плодовете или да закупите суха смес от пектин в местния магазин за здравословни храни.

Един пакет от неподсладена суха смес от пектин има около:

 • 163 калории
 • нула грама мазнини
 • нула милиграма холестерол
 • 100 милиграма натрий
 • 45 грама въглехидрати
 • 4 грама диетични фибри
 • 0,2 милиграма мед (11% DV)
 • 0,2 милиграма цинк (2% DV)
 • 0.01 милиграма манган (2% DV)

Приложение, лечение, лечебни свойства

ябълков-пектин-ползи

Основната медицинска употреба на ябълков пектин, е като естествено средство за храносмилателни разстройства.

Тъй като ябълковият пектин е с високо съдържание на фибри, той се използва за регулиране на движенията на червата.

Тя може да помогне на твърдите изпражнения и да намали възпалението, свързано с диария, както и да помогне при запек.

Той се използва и за лечение на колит, раздразнителност на червата и други свързани с храносмилателни нарушения.

1. Ябълков пектин за сърдечно здраве

В допълнение към подпомагането на храносмилателната система, ябълковият пектин също е показал, че спомага за цялостното здраве на сърцето.

При проучвания на ябълков пектин е доказано, че може да помогне за понижаване на нивата на общия холестерол и нивата на триглицеридите.

Той може да играе роля и при контролирането на нивата на кръвната захар, тъй като помага да се забави храносмилането на захари и мазнини.

Анализ на 67 проучвания при 2990 възрастни определи, че пектинът намалява LDL (лошия) холестерол, без да влияе на HDL (добрия) холестерол. Като цяло пектинът има тенденция да понижава общия холестерол с 5-16%

2. Ябълков пектин като естествен боец на рак

Друго интересно проучване на ябълков пектин потвърждава още една причина защо този плод е толкова полезен и важен. Както се оказва, пектинът предпазва от рак.

Изследванията от 2007 година в епруветки показват, че пектинът може да се бори с раковите клетки на простатата и дебелото черво 

Изследователски екип от Института по изследване на храните в Норуич, Англия, откри, че веществото в пектина се свързва с туморен протеин, наречен галектин 3.

Галектин 3 позволява на раковите клетки да се отделят от туморите и да се залепят отново на друго място, фактор за разпространението на рака.

Но пектинът блокира активността на галектин 3 и по този начин може да предотврати прогресирането на рака в тялото.

3. Пектин и отслабване

ябълков-пектин-отслабване

С потенциала за управление на кръвната захар и забавяне на изпразването на стомаха, пектинът може да помогне при загуба на тегло.

В едно двудневно проучване 74 възрастни приемат 5-20 грама пектин с портокалов сок след гладуване за една нощ.

 Дори тези, които приемат най-малката доза, изпитват повече пълнота и намален прием на храна

Фибрите трябва да формират част от диетата за всеки, който иска да отслабне.

Текущите указания за диетата предполагат, че фибрите могат да помогнат на :

 • Намаляне на теглото
 • Намалете дневния прием на енергия
 • Увеличете ситостта след хранене
 • Потенциално подобрява състава на тялото

Като водоразтворим източник на влакна, пектинът има потенциал да постигне всичко това, както и да ви помага да абсорбирате основни хранителни вещества, за да стимулирате здравето и да отслабнете.

Проучванията – Може ли ябълковият пектин да помогне при отслабване ? 

Едно мащабно проучване на 29 доброволци, публикувано през 2014 г., разглежда ефектите от 10 г различни пиктограми на основата на пектин.

Те искаха да видят ефекта си върху апетита и енергийния прием .[проучване]

Те открили, че апетитът е намален в някои добавки с пектин, но без разлика в енергията.

Това означава, че изследваните субекти се чувстват по-сити, когато поглъщат същото количество калории – определено полезни за отслабване.

Това, което откриха, беше, че по-големите видове пектин (както се срещат в храни като ябълките) помогнали за отслабването .

Друго изследване, отново публикувано от същия изследователски екип, установява, че както насищането, така и енергийният прием са повлияни положително дори след еднократна доза пектин.

Свързана статия90-дневна диета и план за хранене: отслабни здравословно

4. Висок източник на фибри

Пектиновите влакна са нещо повече от регулатор – те са богати на фибри,  чрез което е водоразтворимо и помага за понижаване на холестерола и увеличава храносмилането.

Като разтворимо влакно, пектинът работи чрез свързване с мастни вещества в храносмилателния тракт, включително холестерол и токсини, и стимулира тяхното елиминиране.

Това означава, че пектинът е от полза за способностите на организма за детоксикация, помага за регулирането на използването на захарта и холестерола от организма и подобрява здравето на червата и храносмилането.

Проучване от 2014 г., публикувано в Американското списание за храни и ползи , установи, че пектинът намалява степента на усвояване на липидите, което се дължи на неговите свързващи взаимодействия със специфични стомашно-чревни компоненти.

Липидното храносмилане е, когато големи мастни капки се раздробяват на по-малки капчици.

Това улеснява смилането на ензима, смилащ мазнините, наречен панкреатична липаза. Това помага на тялото ви да разгражда мазнините в мастни киселини.

5. Намалява холестерола

Пектинът е водоразтворимо влакно, което може да свързва холестерола в червата, като по този начин предотвратява абсорбцията му в кръвния поток.

Изследванията показват, че подходящата доза за висок холестерол е 15 грама пектин на ден.

Пектинът може да се консумира директно от храни с високо съдържание на фибри като плодове, зеленчуци и семена; плюс това, че тези здравословни храни са известни като понижаване на холестерола, поради общото съдържание на фибри.

Изследване от 1998 г., публикувано в “ Вестник на физиология и биохимия“, показва, че поглъщането на пектин води до намаляване на нивата на холестерола в черния дроб и серума, както и до увеличаване на съдържанието на отпадъци.

6. Контролира диарията

Пектинът увеличава вискозитета и обема на изпражненията; следователно, тя обикновено се използва за естествен облекчение на запек и диария.

Проучване от 2007 г., проведено в Центъра за изследване на здравето и населението в Бангладеш, оценява полезните чревни ефекти на диетичните фибри от зелен банан или пектин при деца с персистираща диария.

В проучването 62 момчета, на възраст 5-12 месеца, получават произволно диета, базирана на ориза, която съдържа или зелен банан, пектин или ориз само.

След седем дни се измерва теглото и консистенцията на изпражненията, честотата на повръщане и прочистване и продължителността на заболяването.

На третия ден след лечението значително повече деца се възстановяват от диария, получаваща пектин или банани, отколкото другите, а на четвъртия ден тези пропорции продължават да се увеличават.

7. Лекува диабета

Пектин е известно, че забавя активността на ензимите, които разграждат нишестета и захар.

Поглъщането на въглехидрати и захари се забавя поради съдържанието на фибри в пектините; това помага за предотвратяване на шпайкове на кръвната захар, които причиняват непоносимост към глюкоза, повишаване на теглото и диабет.

Проучване от 1988 г., публикувано в Американски вестник за клинично хранене, оценява ефекта от поглъщането на пектин върху 12 неинсулинозависими пациенти с диабет тип 2.

Участниците са тествани за тяхното изпразване в стомаха, глюкозния толеранс и хормонните реакции, след като бяха поставени на диета с 2400 калории с ниско съдържание на фибри в продължение на две седмици, последвани от четири седмици добавка с 20 грама ябълков пектин.

8. Детокцикация на тялото

Спомняте ли си като дете, че често са ви казвали: „една ябълка на ден задържа лекар“?

Ябълките са мега добри за вас. Ябълките са една от най-здравите храни на планетата. Всъщност те често се наричат „хранителна електроцентрала“.

Високо в витамините С, Е и К, както и в B-комплекс, ябълките са голям източник на полифеноли (действат като антиоксиданти) и пектин (помага за очистването на кръвоносните съдове и предотвратява натрупването на плаки). Освен това, те са богати на желязо, калий, фосфор, калций, биотин и фолиева киселина. Сега знаете защо телата ни толкова много ги обичат.

Свързана статияПочистване на тялото: 6 начина на детоксикация на тялото + билки

Как да използвате Ябълков пектин ?

Пектинът е вещество, което се използва за втвърдяване на конфитюри и желета,.

Изследователите посочват, че докато процесът на правене на конфитюр може да активира „добрите“ ефекти на пектина и да осигури известна защита.

Високото съдържание на захар и добавките в търговските конфитюри най-вероятно ще противодейства на ползите (добра причина за избор на плодове конфитюр).

За да увеличите още повече дозата си и особено да извлечете ползи като защита от сърдечно-съдови увреждания, хипертония и рак, отидете в магазина за здравословни храни и разгледайте избора на добавки от пектин.

Можете също така да получите пектин, който помага за вас, като правите чревно почистване, което съдържа пектин – или използвайки такава формула като част от ежедневната програма за хранене.

Референции:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2013.00128/full

https://www.foodstandards.gov.au/consumer/labelling/nutrition/Documents/Pectin%20glucose.pdf

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button