Ползи от Канела: За какво помага?

Някога канелата е била по-ценна от златото.

Тя е известна със своите лечебни свойства от хиляди години.

Клинично проучване от 2015 показва нейните свойства, като антиоксидант, противовъзпалително, антидиабетно, антимикробно, противораково.

Тази сататия, се позовава на редица научни проучвания и показва най-добрите ползи за здравето от канела.

Потенциалните ползи за здравето на канелата са огромни.

Какви са ползите за здравето от Канела?

Ето някои ключови ползи от канелата:

1.Канела за отслабване

канела за отслабване

Загубата на тегло, е една от най-популярните теми в днешнo време, тъй като все повече хора страдат от покачване на килограми.

Много хора, започват да приемат различни хапчета, а не поглеждат към билките до нас.

Свързана статия6-те най-добри чайове за отслабване и премахване на мазнините

Eтo ĸaĸ ĸaнeлaтa пoмaгa зa oтcлaбвaнeтo:

Отслабвате с канела, защото контролира инсулина

Kaнeлa имa yниĸaлнaтa cпocoбнocт дa имитиpa aĸтивнocттa нa инcyлинa в opгaнизмa.

Зa тeзи, ĸoитo нe ca зaпoзнaти c пpoцeca нa мeтaбoлизмa нa глюĸoзaтa инcyлинът e xимичнoтo вeщecтвo, ĸoeтo пoмaгa нa opгaнизмa дa peгyлиpa нивaтa нa ĸpъвнaтa зaxap (глюĸoзa).

Xopaтa, ĸoитo ca пo-зaпoзнaти c тaĸивa cъcтoяния ĸaтo диaбeтa, знaят чe пoддъpжaнeтo нa нивoтo нa ĸpъвнaтa зaxap e вaжнo, тъй ĸaтo шипoвeтe, ĸoитo ca твъpдe виcoĸи или твъpдe ниcĸи, мoгaт дa бъдaт oпacни ocoбeнo зa пaциeнтитe.

Дopи и в cлyчaитe нa нeдиaбeтици пoвишeнитe нивa нa ĸpъвнaтa зaxap мoгaт дa бъдaт пpoблeмaтични, зaщoтo пpичинявaт cĸлaдиpaнe нa излишнaтa мaзнинa, ĸoeтo зaтpyднявa пoддъpжaнeтo или oтcлaбвaнeтo нa xopaтa.

Kaнeлa пoмaгa дa peгyлиpaтe нивaтa cи, тaĸa чe тaзи излишнa мaзнинa дa нe ce нaтpyпвa.

– Канелата намалява холестерола на LDL

Изследването също така подкрепя идеята, че канела може да помогне за понижаване на LDL   холестерол, което е чудесно за здравето на сърцето ви.

Диабетните участници в скорошно проучване показаха по-нисък LDL сред други показатели за загуба на тегло като ИТМ при приемане на дадената доза канела по време на периода на проучването.

2. Канелата е пълна с антиоксиданти

Антиоксидантите защитават тялото ви от окислителни увреждания, причинени от свободните радикали.

Канелата е заредена с мощни антиоксиданти, като полифеноли, според изследване от 2014 година.

В проучване, което сравнява антиоксидантната активност на 26 подправки, канелата се превърна като ясен победител, дори изпревари „суперхрани“ като чесън и риган.

Всъщност тя е толкова мощна, че канелата може да се използва като натурален хранителен консервант (7Trusted Source).

2.Канела може да помогне за лечение на диабет тип 2.

Въпреки че е вярно, че няма лечение за диабет тип 2, канелата може да бъде ефективен инструмент за борба с болестта.

Според Лори Кениън Фарли, сертифициран консултант по хранене, специализиран в областта на уелнес, фитнес и анти-стареене, и един от експертите, които стоят зад проекта Juice, канелата може да помогне за борбата с тази болест по два различни начина. „

Той може да намали кръвното налягане и да има положителен ефект върху кръвните маркери за тези с диабет тип 2″, обяснява тя.

Канела може да намали и инсулиновата резистентност, която, обяснява Фарли, е доказано, че намалява нивото на кръвната захар на гладно с до 29%, което може да намали случая на диабет тип 2. „

Шейн Елисън, MS, лекар, химик и основател на Sugar Detox, обяснява как точно това работи. „(Канела) работи директно върху мускулните клетки, за да ги принуди да свалят захарта от кръвта, където тя се превръща в енергия“, казва той. „

Дори е доказано, че работи по-добре от повечето медикаменти, отпускани с рецепта.“

Ключът е в увеличаването на инсулиновата чувствителност в организма – чувствителността, която, докато е налице при раждането при тези без диабет тип 1, бавно намалява с възрастта и консумира повече захар.

В резултат на това захарта плава в кръвта, причинявайки диабет и други здравословни проблеми. „Канелата, която е напълно нетоксична, поправя рецепторите, за да реагират отново на инсулина“, обяснява Елисън. „

С течение на времето нивата на захар се нормализират поради повишаване на инсулиновата чувствителност.“

3.Канела има противогъбични, антибактериални и дори антивирусни свойства.

Канела е доказано, че лекува гъбички, бактериални и вирусни елементи в храните, като по този начин предотвратява инфекциите.

Не е изненадващо, че в Средновековието, когато развалянето на храната е много по-често поради липсата на охлаждане, много рецепти, както сладки, така и пикантни, са ароматизирани с подправката.

Но тези свойства на канела не се простират само до сезонните храни.

Потребителите на канела също могат да се възползват от тези свойства, според нашите експерти, които казват, че канелата може да се използва като част от лечение за всичко, от белодробни проблеми до обикновена настинка.

Дениз Барон, учител по уелнес и директор на Аюрведа за модерен живот, обяснява, че канела може да помогне с всички видове проблеми с белодробната конгестия.

„Тя помага да се изчисти слузта и да се стимулира циркулацията“, обяснява тя, като по този начин дава своите правомощия на всичко от обикновена сезонна кашлица до бронхит, когато се използва заедно с други лекарства.

4. Канела може да понижи лошия холестерол (или LDL).

Канела може да понижи холестерола

Дори и ако не страдате от диабет, може да искате да включите канела в диетата си по много от същите причини, както тези, които правят.

Както обяснява Карина Парик, , холистичният специалист по здравословно хранене, положителното въздействие върху симптомите на диабет тип 2 се дължи на редица фактори, като „подобряване на серумната глюкоза, понижаване на кръвната глюкоза на гладно и намаляване триглицериди, LDL холестерол и общ холестерол.

„Това са всички предимства, които могат да помогнат дори на тези, които не страдат от диабет, включително и тези с наследствени холестеролни проблеми или проблеми.

„(Канела) също повдига HDL (“ добрия „) холестерол“, обяснява тя. HDL холестеролът помага за отстраняването на LDL холестерола от тялото.

5. Канела може да помогне за лечение на симптомите на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Болестите на Алцхаймер и Паркинсон са две неврологични състояния, които за момента са нелечими.

Огромна част от лечението на тези заболявания е следователно в управлението на симптомите и това може да бъде подсилено с добавянето на канела към редовен режим.

„Канела е доказано, че помага на невроните и подобрява моторната функция при тези, които страдат от болестта на Алцхаймер или Паркинсон“, обяснява Фарли.

Тези приноси могат да помогнат на страдащите от тези две болести да продължат редовната си практика с много по-малко препятствия.

Свързана статия:  Болестта на Алцхаймер: причини, симптоми и лечение

6. Канела може да има анти-канцерогенни свойства.

Много суперхрани се приписват на анти-канцерогенни свойства, но е важно да не скачате от супер храна до супер сила. Парик обяснява защо е важно да не се увличате.

„Доказателствата показват, че канелата може да има и анти-канцерогенни ефекти, въпреки че изследванията до този момент са ограничени до проучвания върху животни“, казва тя.

„Тези експерименти показват, че канеленият екстракт забавя растежа на раковите клетки и предизвиква смърт на раковите клетки.“

Ако тези свойства се разпростират върху хората, тогава канелата всъщност може да забави растежа и да убие раковите клетки.

И дори тези свойства да не се простират до лечение или лечение на рак при хората, други характеристики на канела, включително наличието на антиоксиданти и свободни радикали, могат да допринесат за възможните анти-канцерогенни ефекти.

6. Канела има противовъзпалителни свойства.

Консумацията на канела може да намали както системното, така и специфичното възпаление. Първият е особено важен в западния свят, според Парек.

Тя казва, че на Запад: „Системното възпаление е важен проблем, който е довел до увеличаване на хроничните заболявания.“ Като добавим канела към редовната диета, това системно възпаление може да бъде значително намалено „.

Специфичното намаляване на възпалението означава, че консумацията на канела може да помогне за лечение на някои видове болка и главоболие, както и болка при артрит.

Тя играе двойна роля в този вид болка, според барон, тъй като канелата може да засили и кръвообращението. „При проблеми с кръвообращението, като синдром на Raynaud или артрит, това помага да се стимулира и да се стимулира циркулацията на ставите“, обяснява тя.

7. Канела може да помогне за управлението на Синдромът на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е проблем с множество симптоми, които трябва да бъдат управлявани, а канелата може да бъде ключов елемент от това управление поради редица характеристики.

Първият ще бъде управлението на инсулиновата резистентност при жени с PCOS, което може да допринесе за увеличаване на теглото.

„Неотдавнашно пилотно проучване установи, че канелата намалява инсулиновата резистентност при жени с PCOS“, обяснява Парек, разпространявайки препоръчваната консумация на канела от страдащите от диабет на всеки, който има проблеми с инсулиновата резистентност.

8. Канелата може да намали риска от сърдечни заболявания

Канелата е свързана с намален риск от сърдечни заболявания, най-честата причина за преждевременна смърт в света.

При хора с диабет тип 2 е показано, че 1 грам или около половин чаена лъжичка канела на ден има благоприятно влияние върху кръвните маркери.

Според изследване, намалява нивата на общия холестерол, „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите, докато „добрият“ HDL холестерол остава стабилен.

Съвсем наскоро голямо проучване за преглед стигна до заключението, че доза канела от само 120 mg на ден може да има тези ефекти.

В това проучване канелата също повишава нивата на „добрия“ HDL холестерол

Какво лекува Канелата?

канела-ползи

Как такова малко подправка има толкова много власт?

Много от фантастичните свойства на канелата идват от едно вещество – нещо, наречено канамалдехид, което естествено присъства в канела.

Според Парик, цинамалдехидът е източникът на много от противогъбичните и антибактериални свойства, които канела като чудесно допълнение към вашата диета.

Но това не е всичко. „Високата концентрация на канела от антиоксиданти може да помогне на тялото да се предпази от увреждане от свободните радикали и да намали възпалението, като намали риска от рак и други заболявания“, обяснява Фарли.

Комбинацията от цинамалдехид, антиоксиданти и високо съдържание на фибри от канела са някои от характеристиките, които го придават невероятно положителни ефекти върху човешкото тяло.

Рецепти с канела

Както беше споменато по-рано, канела на прах обикновено се добавя към препечен хляб и се пече в сладкиши, но има много други вкусни начини да се включи канела във вашата диета.

Много етнически кухни, включително индийските, мексиканските, близкоизточните и северноафриканските, използват канела като основен подправки в солени ястия.

Опитайте следните рецепти за идеи.

Канелено-печени бадеми

Можете да направите голяма партида от тях и да ги подредите за здравословни закуски. Те са лесни за пътуване и за задоволяване на вашия сладък зъб.

Чай от канела

чай от канела

Тази рецепта за чай от канела може да се направи с канела. Пръчиците канела са идеални за направата на чай от канела (тя ви позволява лесно да премахнете и повторно използване на парчета пръчици канела).

Съставки:

  • Канелена пръчка или чаена лъжичка канела
  • Вряща вода
  • Незадължително – любим чай или чай, екстракти на вкус (подсладител, мляко или парче портокал или лимон)

Защо канела е толкова полезна за нас?

Как тази  подправка има толкова много власт?

Много от фантастичните свойства на канелата идват от едно вещество – нещо, наречено цинамалдехид, което естествено присъства в канела.

Цинамалдехидът е източник на много от противогъбичните и антибактериални свойства, които канела може чудесно да допълни към вашата диета.

Но това не е всичко. Високата концентрация в канелата от антиоксиданти може да помогне на тялото да се предпази от увреждане от свободните радикали и да намали възпалението, като намали риска от рак и други заболявания.

Комбинацията от цинамалдехид, антиоксиданти и високо съдържание на фибри ов канела са някои от характеристиките, които  придават невероятно положителните си ефекти върху човешкото тяло.

Странични ефекти

Канелата съдържат кумарин. Когато кумаринът се консумира в изключително високи дози, той може да причини някои опасни странични ефекти. Целановата канела съдържа много по-малко кумарин от касийката.

Въпреки това, като подправка, би било необичайно някой да консумира достатъчно големи количества от всеки вид канела,което може да има странични ефекти.

Винаги говорете с Вашия лекар, преди да направите значителни промени в диетата си.

Какво е канелата ?

Има два основни типа канела: Цейлон и Касия. По-голямата част от канелата, която ще намерите в хранителния магазин, е Касия. Цейлон расте предимно в Шри Ланка и не е толкова често срещано.

Чейландската канела може понякога да се нарича „истинска“ канела. Но има някакъв дебат дали това е така или не. Цейлон и Касия са канела, но от различни части на света и от малко по различни видове дървета.

Вероятно сте поръсили канела върху храни като тост, торти и десерти. Но канела има други ползи , освен за приготвяне на сладкиши, включително подобряване на здравето ви.

Тази статия разглежда ползите за здравето и нежеланите ефекти от яденето на канела на прах.

Заключение

  • Канела е използвана медицински от хиляди години и е известна със своите ползи за
  • здравето.
    Трябва да ядете много големи количества канела на прах, за да изпитате опасни странични ефекти.
  • Изследванията показват, че канелата има ефект върху нивата на кръвната захар при тези с диабет тип 2.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 20 Октомври, 2019 г.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button