7 ползи на Рибено масло цинк и биотин за Коса

Витамините за коса и добавките, може да направят значителни промени с Вашата коса.

Но знаехте ли, че има витамини за растежа на косата?

Всъщност, лошото хранене, включително недостигът на витамини, е основен фактор за загуба на коса.

В тази статия, базирана на научни проучвания, показваме доказаните витамини и добавки за гъста коса.

Тези домашни средства при загуба на коса работят, за да се определи корена на проблема, като регулиране на хормоналните нива или борба с оксидативния стрес, който се увеличава с възрастта.

Защо да използваме Рибено масло цинк и биотин за Коса?

Истината е, че загубата на коса е сложен процес, който включва различни генетични, хормонални и екологични механизми.

Точно като нашата кожа, косменият фоликул е предмет на присъщо и външно стареене.

Една от най-добрите комбинации за коса, е Рибено масло цинк и биотин за Коса.

Вътрешните фактори включват нашите генетични и епигенетични механизми, а външните фактори включват тютюнопушенето и ултравиолетовото облъчване.

Понякога загубата на коса се дължи и на дефицит на витамини.

За щастие дефицитът може да бъде коригиран чрез добавяне на богати на витамини храни към вашата диета или чрез използване на добавки.

Някои витамини имат антиоксидантни свойства, които помагат да се справят с външните фактори на загуба на коса, а някои витамини помагат на баланса на организма с хормоналните нива, друг фактор, който спира растежа на косата.

Опитайте тези витамини за растежа на косата, ако се чудите как да сгъстявате косата естествено.

1. Рибено масло за растеж на косата

Масла, богати на различни видове мастни киселини, са използвани широко в проучвания върху животни и хора за оценка на ефектите върху здравето на кожата и косата.

Омега-3 мазнини подхранват косата, поддържат сгъстяване на косата и намаляват възпалението, което може да доведе до загуба на коса, поради което рибеното масло има полза за косата и е един от първите шест витамини за растежа на косата.

Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Cosmetic Dermatology, оценява ефекта от шестмесечното добавяне на омега-3, омега-6 и антиоксиданти върху косопада.

В рандомизираното сравнително проучване са участвали 120 здрави женски индивиди с женски модел на косопад.

Първичната крайна точка беше промяната в плътността на косата, оценена на стандартните снимки, а вторичната крайна точка включваше промени в процента на активен космен фоликул и разпределение на диаметъра на растежа на космите.

След шест месеца лечение, оценката на фотографията показа изключителни подобрения в допълнената група.

Растежът на косата се е увеличил в сравнение с контролната група, а 89,9% от участниците съобщават за намаляване на косопада, както и за подобряване на диаметъра на косата (86%) и плътността на косъма (87%).

2. Цинк

Оралните цинкови съединения се използват от десетилетия за лечение на разстройства като телоген ефлувиум и алопеция ареата, форми на косопад, тъй като цинкът е от полза за здравето на космения фоликул.

Цинкът е основен кофактор за множество ензими и участва в важни функционални дейности в космения фоликул.

Цинкът също е мощен инхибитор на регресията на космения фоликул и ускорява възстановяването на космения фоликул.

Проучванията показват, че някои пациенти с алопеция ареата имат недостиг на цинк, а терапията с перорален цинков сулфат служи като ефективно лечение.

В едно изследване през 2013 г. изследователите оценяват ролята на статуса на цинк във всеки един от четирите вида загуба на коса, включително алопеция ареата, косопад при мъжете, женски модел на косопад и телоген ефлувиум.

При всички пациенти, страдащи от косопад, средният серумен цинк е значително по-нисък от контролната група.

Анализът на всяка група показва, че всички групи косопад имат статистически по-ниска концентрация на цинк, особено групата на алопеция ареата.

Данните доведоха до хипотезата за нарушения на метаболизма на цинка, играещи ключова роля при загубата на коса.

3. Б-комплекс Витамин (Биотин и В5)

Биотин и пантотенова киселина (витамин В5) са използвани като алтернативни лечения за косопад.

Ползите от Биотина за косата  , е че възстановя корените на космите, които са били повредени от прекалено шампоани, излагане на слънце, изсушаване и гладене. Витамин B5 подпомага надбъбречните жлези, което спомага за стимулиране на растежа на косата.

Изследване от 2011 г., публикувано в Британския журнал по дерматология, изследва способността на комбинацията, включваща пантенол, алкохолният аналог на пантотеновата киселина, да повлияе на диаметъра и поведението на отделните терминални косми за коса на скалпа.

Лечението значително увеличи диаметъра на отделните съществуващи терминални косъмчета. Той също така удебелява влакната за коса и увеличава гъвкавостта, като дава на косъмчетата по-добра способност да издържат на сила без да се счупят.

Основен признак на дефицит на биотин е косопада.

Дефицитът може да бъде причинен от тютюнопушенето, нарушената чернодробна функция или дори бременността.

Изследванията показват, че значителен брой жени развиват дефицит на биотин по време на нормална бременност, тъй като бързо разделящите се клетки на развиващия се плод изискват биотин за синтез на основни карбоксилази и биотинилиране на хистони.

Изследователите заключават, че значителните промени в маркерите на метаболизма на биотин по време на бременност и кърмене предполагат, че приемането на биотин надвишава настоящите препоръки, за да отговори на изискванията на тези репродуктивни състояния.

4. Витамин С за растеж на косата

Експерименталните данни показват, че окислителният стрес играе основна роля в процеса на стареене.

Реактивните кислородни видове или свободните радикали са силно реактивни молекули, които могат директно да повредят клетъчните структурни мембрани, липидите, протеините и ДНК.

С възрастта производството на свободни радикали се увеличава и количеството на антиоксидантните ензими, които защитават тялото, което води до увреждане на клетъчните структури и стареенето на косата.

Като работи като антиоксидант, витамин С се бори с оксидативния стрес, който допринася за косменото очистване и косопада.

За да се предпазите от увреждане на свободните радикали и да предпазите косата от стареене, напълнете я с храни богати с витамин С като портокали, червени чушки, зеле, брюкселско зеле, броколи, ягоди, грейпфрут и киви.

Ако имате нужда от добавка, вземете 500-1000 милиграма витамин С два пъти дневно като антиоксидант.

5. Желязо

Няколко проучвания са изследвали връзката между дефицита на желязо и загубата на коса, а някои предполагат, че дефицитът на желязо може да бъде свързан с алопеция ареата, андрогенетична алопеция, телоген ефлувиум и дифузна косопад.

Изследователи от Техеранския университет по медицински науки изследват връзката между статуса на желязното тяло и различните видове загуба на коса.

Те проведоха аналитично проучване за случайно контролиране, за да преценят дали дифузната загуба на коса при жените на възраст между 15 и 45 години е свързана с дефицит на желязо – 30 жени с документирана загуба на коса телоген са сравнени с 30 жени без загуба на коса.

Изследователите установяват, че от деветте пациенти с анемия с дефицит на желязо, осем са имали телогенна загуба на коса.

Средният феритин (ниво на протеин в организма, който се свързва с желязото) е статистически значително по-нисък при пациенти с дифузна загуба на коса при телоген, отколкото при лица без загуба на коса.

Изследването предполага, че жените с дефицит на желязо са с по-висок риск от загуба на коса, а нивата на серумния феритин под или равна на 30 милиграма / милилитър са силно свързани с загубата на телогенна коса.

6. Витамин D

Космените фоликули са силно чувствителни към хормоните, а витамин D е хормон, който играе важна роля в калциевата хомеостаза, имунната регулация и диференциацията на клетъчния растеж.

В научния свят е добре известно, че алопеция ареата се среща често при пациенти с дефицит на витамин D, рейти, резистентни на витамин D или витамин D рецепторна мутация.

Изследванията показват, че недостатъчни нива на витамин D са били замесени в редица автоимунни заболявания, включително алопеция ареата.

Проведено е едно напречно сечение, включващо 86 пациенти с алопеция ареата, 44 пациенти с витилиго и 58 здрави контроли.

Нивата на 25-хидроксивитамин витамин D в серума при пациенти с алопеция са били значително по-ниски от тези на пациентите с витилиго и здрави контроли.

Освен това е установена значителна обратна корелация между тежестта на заболяването и серумните нива 25 (OH) D при пациенти с алопеция.

Изследователите стигат до заключението, че скринингът на пациенти с алопеция ареата за недостатъци на витамин D изглежда е от полза за възможността тези пациенти да се допълнят с витамин D.

Как действат витамините за коса?

По-малко от 45% от жените преживяват живота си с пълна глава, докато по-голямата част от мъжете преминават през някакъв вид косопад в живота си.

Отрасълът за грижа за косата знае, че потребителите имат голямо желание да изглеждат млади сега повече от всякога, така че непрекъснато доставя нови продукти, които обещават да стимулират растежа на косата.

Преди да изразходвате парите си за още един продукт, който може да ви остави разочарован, опитайте да използвате тези витамини за растежа на косата първо.

Билки и храни за растеж на косата

Въпреки че не витамини, други два продукта могат да помогнат за подобряване на растежа на косата.

Розмаринното етерично масло, използвано локално, може естествено да сгъсти косата, както и сок и гел от алое вера.

Използвайки тези заедно с горните витамини за растежа на косата, вие със сигурност ще видите пълна, дебела коса.

Етерично масло от розмарин

Когато се прилага върху скалпа, се смята, че розмаринът увеличава клетъчния метаболизъм, който стимулира растежа на косата.

Проучване от 2013 г., проведено в университета „Кинки“ в Япония, установи, че екстракт от листа от розмарин подобрява възстановяването на косата при мишки, които са претърпели прекъсване на възстановяването на косата, предизвикано от лечението с тестостерон.

Едно човешко проучване, проведено през 2015 г., изследва клиничната ефикасност на масло от розмарин при лечението на андрогенетична алопеция.

Пациентите с андрогенетична алопеция се лекуват в продължение на шест месеца или с розмариново масло, или с миноксидил (2%), които служат като контролна група. Миноксидилът е лекарство, което се използва за стимулиране на растежа на косата и бавното оплешивяване.

Алое Вера сок и гел

Алое вера има подхранващи свойства и тонове витамини и минерали, които помагат да запазите косата си здрава и здрава. Ползите на алое вера са известни от векове, защото алое вера съдържа свойства за здраве, красота, медицина и грижа за кожата. Успокоява и подхранва скалпа, осигурявайки идеална среда за растеж на косата.

Можете да прилагате гела от Алое Вера директно върху скалпа или да го добавите към нежен и естествен шампоан. За да вземете алое вера вътрешно, пийте около половин чаша сок от алое вера два пъти дневно. Лечебните свойства повишават дерматологичното ви здраве.

Може да прочетете нашата полезна статия за домашни средства и билки при косопад –  Най-добрите естествени средства за косопад

Какво спира растежа на косата?

Косата се счита за основен компонент на общия външен вид на индивида, а психологическото въздействие на косопада води до вредни промени в самочувствието и самооценката. Той засяга и голям брой хора, тъй като 50% от мъжете са засегнати от генетична косопад до 50-годишна възраст. При жените главната причина за загуба на коса преди 50-годишна възраст е хранителна, като 30% са засегнати. Основната причина за загуба на коса при жените изглежда е изчерпани запаси от желязо, но корекциите на тези дисбаланси могат да спрат прекомерната загуба на коса в рамките на няколко месеца.

Фактори, които възпрепятстват растежа на косата, включват:

 • Лошо хранене
 • Хормонални промени
 • Семейна история
 • Медикаменти
 • Лъчетерапия
 • бременност
 • Нарушения на щитовидната жлеза
 • анемия
 • Автоимунни заболявания
 • Синдром на поликистозните яйчници
 • Кожни състояния (като псориазис и себореен дерматит)
 • стрес
 • Драматична загуба на тегло
 • Физическа травма

Видове загуба на коса

⇒ Алопеция ареата – Алопеция ареа се счита за автоимунно заболяване, при което имунната система погрешно атакува космените фоликули. Получените космени фоликули стават малки и драстично забавят производството на косми. Изследователите вярват, че някои видове спусъци, като вирус или недостиг на витамини, могат да доведат до атака.

⇒ Мъжки модел на косопад – Мъжката загуба на коса е известна още като андрогенна алопеция. Това е най-честият тип загуба на коса при мъжете и една от основните причини е генетиката или семейната история на плешивост. Изследванията показват, че това е свързано с андрогени, които работят за регулиране на растежа на косата.

⇒ Женски модел косопад – женски модел косопад или плешивост се случва, когато космените фоликули се свиват с течение на времето. Обикновено, всеки път, когато се отделя нормален космен фоликул, той се заменя с коса, която е равна по размер. За жени с женски модел на косопад, новата коса е по-фина и по-тънка. Космените фоликули започват да се свиват по този начин и в крайна сметка те напуснат растеж. Това може да се дължи на стареене, промени в нивата на андроген (мъжки хормон) или в семейната история на мъжката или женската плешивост.

⇒ Tелогенен ефлувиум – телогенен ефлувиуме втората най-разпространена форма на косопад и се характеризира като различни фази от цикъла на растеж на косата. Телогенната фаза е, когато скалпа не продуцира коса; това също е известно като почивка фаза. Обикновено 80% до 90% от космените фоликули растат едновременно, но с телоген ефлувиум, броят на космените фоликули, които продуцират коса, спада значително по време на покойната фаза, което води до проливане или загуба на коса.

Витамини за растеж на косата  – обобщение

 • Основен принос за загубата на коса е лошото хранене, което води до недостиг на витамини.
 • Изследванията показват, че жените с дефицит на желязо са с по-висок риск от загуба на коса, а серумните нива на феритин под или равно на 30 милиграма / милилитър са силно свързани с загубата на телогенна коса. Ниските нива на серумния цинк също са свързани с случаите на алопеция ареата.
 • Масла, богати на различни видове мастни киселини, са били широко използвани при проучвания върху животни и хора, за да се оценят ефектите върху здравето на кожата и косата, докато има сериозни доказателства, че някои витамини поддържат растежа на косата.
 • Повлияването от свободни радикали може да причини стареене на косата, а витамин С може да помогне за защитата на скалпа и справедливите фоликули от този основен инхибитор на растежа на косата.
 • Биотин и пантотенова киселина (витамин В5) са използвани като алтернативни лечения за косопад.
 • Биотинът възстановява косата, а витамин B5 подпомага надбъбречните жлези.

Полезни статии в Билка бг:

Алопеция Арета: 9 естествени начини за лечение на косопад

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button