Симптоми на Безпокойство: 7 физически и психически признака

Притеснявате се ? Нервни сте? Тези и още няколко признака са характерни сред Симптомите на безпокойство!

Безпокойството е съвсем нормален отговор на стресови събития в живота като преместване, смяна на работа или финансови проблеми.

В тази статия, базирана на научно доказани проучвания ще разгледаме най-честите признаци и Симптоми на безпокойство.

Безпокойството се нарична от лекарите и тревожно разстройство.

Какви са първите Симптоми на Безпокойство?

Честите признаци и симптоми на тревожност включват:

 • Чувство на нервност, неспокойствие или напрежение.
 • Имате усещане за предстояща опасност, паника или гибел.
 • Наличие на повишен сърдечен ритъм.
 • Дишане учестено ( хипервентилация )
 • Изпотяване .
 • Треперене.
 • Чувство за слабост или умора.
 • Проблем с концентрацията или мисленето за нещо различно от настоящото притеснение.

Признаци и симптоми на тревожността:

Тревожните разстройства могат да бъдат изтощителни, но те могат да бъдат управлявани с подходяща помощ от медицински специалист. Разпознаването на симптомите е първата стъпка.

Всичко за състоянието безпокойство, може да намерите в здравният ни хъб на тема безпокойство.

Ето какви са честите Симптомите на безпокойство:

Прекомерна тревога

Прекомерната тревога е чест Симптом на безпокойство.

Характеристиката на генерализираното тревожно разстройство (GAD) – най-широкият тип безпокойство – е твърде тревожно за ежедневните неща,  били те големи и малки.

Но какво представлява „твърде много“?

В случая на безпокойство, това означава, че имаме постоянни тревожни мисли в повечето дни от седмицата, в продължение на шест месеца.

Също така тревожността трябва да е толкова лоша, че да пречи на ежедневието и да бъде придружена от забележими симптоми като умора.

„Разграничението между тревожно разстройство и самото нормално безпокойство е дали вашите емоции причиняват много страдания и дисфункция“, казва Сали Уинстън, PsyD, съпредседател на Института по безпокойство и стресово разстройство в Мериленд в Towson.

Проблеми със съня при тревожно разстройство

Проблемът със заспиването е свързан с широк спектър от здравни състояния, физически и психически.

И, разбира се, не е необичайно да имате проблеми със сънят си преди голяма реч или интервю за работа.

Но ако вие хронично се окажете, че сте събудени, разтревожени или не може да заспите – за конкретни проблеми (като пари) или по-специално за нищо, това може да е признак на тревожно разстройство.

Според някои оценки, напълно половината от всички хора с GAD изпитват проблеми със съня.

Ирационални страхове

Някои тревоги не се генерализират изобщо; напротив, тя е прикрепена към конкретна ситуация .

Ако страхът стане поразителен, разрушителен и излиза извън пропорцията на действителния риск, това е показателен признак на фобия .

Въпреки че фобиите могат да бъдат чести, те не са очевидни по всяко време на денят.

Всъщност те може да не се появят, докато не се изправите пред конкретна ситуация и не откриете, че сте неспособни да преодолеете страха си.

„Човек, който се страхува от змии, може да продължи години без да има проблем“, казва Уинстън. „Но внезапно детето им иска да отидат на къмпинг и осъзнават, че се нуждаят от лечение“.

Мускулно напрежение

Постоянно мускулно напрежение, независимо дали се състои в затваряне на челюстта, свиване на юмруци или огъване на мускулите в цялото тяло, често придружава тревожни разстройства.

Този симптом може да бъде толкова упорит и всепроникващ, че хората, които са живели с него от дълго време, може да спрат да го забележат след известно време.

Редовното упражнение може да помогне за запазването на напрежението в мускулите под контрол, но напрежението може да се разгорещи, ако нараняване или друго непредвидено събитие наруши навиците на тренировката на дадено лице, казва Уинстън.

„Внезапно те са развалини, защото те не могат да се справят с тревогата си по този начин и сега те са невероятно неспокойни и раздразнителни“.

Хронично нарушение на храносмилането

Безпокойството може да започне в ума, но често се проявява в тялото чрез физически симптоми, като хронични проблеми с храносмилането.

Синдром на раздразненото черво (IBS), състояние, характеризиращо се със стомашни болки, спазми, подуване на корема, гадене, запек и / или диария „е основно тревога в храносмилателния тракт“, казва Уинстън.

ИБС не винаги е свързано с тревожност, но двете често се случват заедно и могат да се влошат.

Червата е много чувствителна към психологическия стрес – и обратно, физическият и социалният дискомфорт на хроничните проблеми с храносмилането може да накара човек да се чувства по-тревожен.

Сценична треска

Повечето хора нямат този проблем, преди да се обърнат към група хора или по друг начин да бъдат в светлината на прожекторите.

Но ако страхът е толкова силен, че никои учител или практика няма да го облекчи, или ако прекарате много време в мислене и тревога, може да имате форма на социално тревожно разстройство (известно още като социална фобия).

Хората със социална тревожност са склонни да се притесняват дни или седмици, довели до конкретно събитие или ситуация.

Ако страдате от безпокойство, статията Лечение на безпокойство, ще Ви бъде полезна

Стеснителност

Социалното тревожно разстройство не винаги включва говорене на тълпата или център на вниманието.

В повечето случаи безпокойството се провокира от ежедневните ситуации, като например разговорът „един на един“ на парти, или яденето и пиенето дори пред малък брой хора.

В тези ситуации хората със социално тревожно разстройство са склонни да чувстват, че всички очи са върху тях и често изпитват зачервяване, треперене, гадене, обилно изпотяване или трудности при говоренето.

Тези симптоми на безпокойство, могат да бъдат толкова разрушителни, те затрудняват срещането на нови хора, поддържането на връзки и напредват в работата или в училище.

Паника

Паническите атаки могат да бъдат ужасяващи:

Представете си внезапно усещане за страх и безпомощност, което може да продължи няколко минути, придружено от страшни физически симптоми като проблеми с дишането, сърцебиене, изтръпване или изтръпване на ръцете, изпотяване, слабост или замайване, болка в гърдите, болка в стомаха и усещане за горещо или студено.

Не всеки, който има атака на паника, има тревожно разстройство, но хората, които ги изпитват многократно, могат да бъдат диагностицирани с паническо разстройство.

Хората с паническо разстройство живеят в страх от това кога, къде и защо следващата им атака може да се случи и че те са склонни да избягват места, където са настъпили атаки в миналото.

Спомени за събитие

Възстановяването на тревожно или травмиращо събитие – насилствена среща, внезапна смърт на близък човек – е отличителен белег на посттравматично стресово разстройство (PTSD), което споделя някои признаци с тревожни разстройства. (Доскоро, всъщност, ПТСД се възприема като тип на тревожно разстройство, а не като самостоятелно условие.)

Но ретроспективите могат да се появят и при други видове тревожност. Някои изследвания, включително проучване през 2006 г. в Journal of Anxiety Disorders, показват, че някои хора със социална тревожност имат подобни на PTSD ретроспекции на преживявания, които може да не изглеждат очевидно травматични.

Перфекционизмът

Финикият и обсебен ум, известен като перфекционизъм „върви ръка за ръка с тревожните разстройства“, казва Уинстън.

„Ако непрекъснато преценявате себе си или имате много нетърпеливо тревожност да правите грешки или да не отговаряте на вашите стандарти, тогава вероятно имате тревожно разстройство“.

Перфекционизмът е особено разпространен при обсесивно-компулсивно разстройство (ОМП), което, както и при ПТПД, отдавна се разглежда като тревожно разстройство.

„ОКД може да се случи непринудено, както в случая с някой, който не може да излезе от къщата в продължение на три часа, защото гримът трябва да е абсолютно точен“, казва Уинстън.

Неувереност

Продължителното самосъзнание е обща черта на тревожните разстройства, включително генерализираното тревожно разстройство и ОКУ.

В някои случаи съмнението може да се върти около въпрос, който е от основно значение за идентичността на човек, като „Какво ще стане, ако съм гей?“ или „Обичам съпруга си толкова, колкото той ме обича?“

В OCD Уинстън казва, че тези „съмнения за атаки“ са особено често срещани, когато въпросът не може да бъде отговорен.

Какви са симптомите на Нервна депресия?

 • депресивни симптоми, като загуба на надежда и мисли за самоубийство или самонараняване.
 • безпокойство с високо кръвно налягане, напрегнати мускули, лепкави ръце, световъртеж, разстроен стомах и треперене или треперене.
 • безсъние.
 • халюцинации.
 • екстремни промени в настроението или необясними изблици .

Безпокойство, страх и напрежение

Всеки става нервен или разтревожен от време на време – когато говори публично, например, или когато преживява финансови затруднения.

За някои хора обаче безпокойството става толкова често, или толкова силно, че започва да поема живота им.

Как може да разберете дали ежедневната ти тревога пресича линията в разстройство? Не е лесно. Безпокойството идва в много различни форми – като пристъпи на паника, фобия и социално безпокойство – и разграничението между официална диагноза и „нормално“ безпокойство не винаги е ясно.

Ето едно начало: Ако имате някой от следните симптоми редовно, е добре да говорите с Вашия лекар.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button