За какво се пие нексиум?

Нексиум се използва за лечение на определени проблеми със стомаха и хранопровода (като киселинен рефлукс, язви).

Той действа, като намалява количеството киселина, което прави стомахът ви. Той облекчава симптоми като киселини, затруднено преглъщане и постоянна кашлица. ( достоверен източник )

Какво представлява Нексиум?

Нексиум (езомепразол) е инхибитор на протонната помпа, който намалява количеството произведена киселина в стомаха.

Нексиум се използва за лечение на симптоми на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и други състояния, включващи прекомерна стомашна киселина, като синдром на Zollinger-Ellison.

Той се използва и за насърчаване на заздравяването на ерозивния езофагит (увреждане на хранопровода, причинено от стомашна киселина).

Нексиум може също да се прилага за предотвратяване на стомашна язва, причинена от инфекция с Helicobacter pylori (Н. pylori), или чрез използване на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Нексиум не е за незабавно облекчаване на симптомите на киселини.

Важна информация

Следвайте всички указания на етикета и опаковката на лекарството.

Кажете на всеки от вашите доставчици на здравни услуги всички ваши медицински състояния, алергии и всички лекарства, които използвате.

Преди да приемете това лекарство

Не трябва да използвате Нексиум , ако сте алергични към езомепразол или към подобни лекарства като ланзопразол (Prevacid), омепразол (Prilosec, Zegerid), пантопразол (Protonix) или рабепразол (AcipHex).

Киселините често се бъркат с първите симптоми на сърдечен удар.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате болка в гърдите или тежко усещане, болка, разпространяваща се в ръката или рамото, гадене, потене и общо неразположение.

За да сте сигурни, че Нексиум е безопасен за Вас, уведомете Вашия лекар, ако имате:

 • тежко чернодробно заболяване;
 • лупус;
 • остеопороза или ниска костна минерална плътност (остеопения); или
 • ниски нива на магнезий в кръвта.

Поемането на инхибитор на протонната помпа като Нексиум може да увеличи риска от фрактура на костите в бедрото, китката или гръбначния стълб.

Този ефект се е появил най-вече при хора, които са приемали лекарството дългосрочно или при високи дози, и при тези на възраст 50 и повече години.

Не е ясно дали Нексиум е действителната причина за повишен риск от фрактури.

Не е известно дали Нексиум ще навреди на нероденото бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете.

Не е известно дали езомепразол преминава в кърмата или ако може да навреди на кърмачето. Уведомете Вашия лекар, ако кърмите бебе.

Как да приемам Нексиум?

Вземете Нексиум точно както е указано на етикета или както е предписано от Вашия лекар.

Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Това лекарство обикновено се дава само за 4 до 8 седмици. Вашият лекар може да Ви препоръча втори курс на лечение, ако имате нужда от допълнително време за оздравяване.

Нексиум трябва да се приема най-малко един час преди хранене.

Не разтрошавайте или дъвчете капсули със забавено освобождаване.

За да се улесни поглъщането, можете да отворите капсулата Нексиум и да поръсите лекарството в лъжица пудинг или ябълково пюре. Поглъщайте веднага, без да дъвчете.

Не съхранявайте сместа за по-нататъшна употреба.

Нексиум може да се прилага чрез назогастрална (NG) захранваща тръба. Отворете капсулата и поръсете лекарството в спринцовка от 60 милилитра.

Разбърква се в 50 милилитра вода. Поставете буталото в спринцовката и разклатете добре сместа.

Уверете се, че в върха на спринцовката няма останали лекарствени гранули.

Прикрепете спринцовката към NG тръбата и натиснете буталото надолу, за да изпразните спринцовката в епруветката.

След това изплакнете епруветката с повече вода, за да изперете съдържанието надолу.

Приемайте това лекарство за цялото предписано време. Вашите симптоми може да се подобрят, преди състоянието да се лекува напълно.

Ако използвате Нексиум за повече от 3 години, може да развиете недостиг на витамин В-12. Говорете с Вашия лекар за това как да управлявате това състояние, ако го развиете.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако симптомите Ви не се подобрят или ако се влошат, докато приемате това лекарство.

Нексиум може да доведе до необичайни резултати при определени медицински изследвания и може да се наложи да преустановите употребата на лекарството за кратко време преди теста. Кажете на всеки лекар, който Ви лекува, че използвате това лекарство.

Съхранявайте при стайна температура далеч от влага и топлина.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Какво ще се случи, ако прекаля с доза?

Потърсете спешна медицинска помощ или обадете на вашият лекар.

Какво трябва да избягвам докато приемам Нексиум?

Това лекарство може да причини диария, което може да е признак на нова инфекция. Ако имате диария, която е водна или кървава, се обадете на Вашия лекар. Не използвайте лекарства против диария, освен ако Вашият лекар не Ви каже.

Странични ефекти

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция към Нексиум: копривна треска; затруднено дишане; подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате:

 • тежка стомашна болка, диария, която е водна или кървава;
 • гърчове (конвулсии);
 • болки в ставите или подуване с повишена температура, подуване на жлези и кожни обриви по бузите или ръцете (влошаване на слънчевата светлина);
 • бъбречни проблеми – уриниране повече или по-малко от обикновено, кръв в урината, подуване, бързо увеличаване на теглото; или
 • симптоми на нисък магнезий – замайване, объркване; бърз или неравен сърдечен ритъм; треперене (треперене) или отклоняване на мускулните движения; чувство на нервност; мускулни спазми,
 • мускулни спазми в ръцете и краката ви; кашлица или чувство на задушаване.

Нечестите странични ефекти на Нексиум могат да включват:

 • главоболие, сънливост;
 • лека диария;
 • гадене, болка в стомаха, гадене, запек; или
 • суха уста.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции,  а могат да се появят и други.

Какви други лекарства ще повлияят на Нексиум?

Уведомете Вашия лекар за всички ваши настоящи лекарства и за всички, които започвате или спирате да използвате по време на лечението с Нексиум, особено:

 • цилостразол;
 • клопидогрел;
 • диазепам;
 • дигоксин;
 • ерлотиниб;
 • лекарства, съдържащи желязо (железен фумарат, железен глюконат, железен сулфат и други);
 • метотрексат;
 • микофенолат мофетил;
 • рифампин;
 • Жълт кантарион;
 • такролимус;
 • варфарин (Coumadin, Jantoven);
 • противогъбични лекарства – кетоконазол, вориконазол; или
 • ХИВ / СПИН медикаменти – атазанавир, нелфинавир, саквинавир.

Този списък не е пълен и други лекарства могат да взаимодействат с езомепразол.

Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате. Това включва рецепта, лекарства без рецепта, витамини и билкови продукти. Не започвайте ново лекарство, без да уведомите Вашия лекар.

Дозировка

Винаги спазвайте дозите предписани от лекар.

ГЕРБ с ерозивен езофагит

Възрастни пациенти

Препоръчваната доза за възрастни е 20 mg или 40 mg Нексиум, прилаган веднъж дневно чрез интравенозно инжектиране (не по-малко от 3 минути) или интравенозна инфузия (10 минути до 30 минути). Безопасност и ефикасност на Нексиум. за инжектиране като лечение на пациенти с ГЕРБ с ерозивен езофагит в продължение на повече от 10 дни не са доказани.

Не се налага коригиране на дозата при пациенти с леко до умерено чернодробно увреждане (Класове А и Б по Child-Pugh). При пациенти с тежко чернодробно увреждане (Child-Pugh клас C) не трябва да се надвишава максимална доза от 20 mg веднъж дневно Нексиум .

Педиатрични пациенти

Препоръчваните дози за деца на възраст от 1 месец до 17 години, включително, са дадени по-долу. Дозата трябва да се влива в продължение на 10 минути до 30 минути.

1 година до 17 години:

Тегло по-малко от 55 kg: 10 mg
Тегло на тялото: 55 kg или повече: 20 mg
1 месец до по-малко от 1 година: 0,5 mg / kg

Намаляване на риска при повторно заразяване на стомашни или дуоденални язви след терапевтична ендоскопия при възрастни

Дозата за възрастни е 80 mg, приложена като интравенозна инфузия в продължение на 30 минути, последвана от продължителна инфузия от 8 mg / h за обща продължителност на лечението 72 часа (т.е. включва начална 30-минутна доза плюс 71,5 часа непрекъсната инфузия).

Интравенозното лечение е насочено единствено към острото начално лечение на кървене от стомашни или дуоденални язви и не представлява пълно лечение. Интравенозната терапия трябва да бъде последвана от терапия, потискаща оралната киселина.

Дългосрочна употреба на Nexium

Използването на Nexium за дълъг период от време може да увеличи риска от възпаление на стомашната лигавица, според FDA.

Поне едно проучване показва, че продължителната употреба на Nexium и други PPI също могат да увеличат риска от смърт.

FDA предупреждава, че пациентите никога не трябва да приемат Nexium 24HR за повече от 14 дни наведнъж. И те никога не трябва да вземат повече от три 14-дневни курса за една година.

Zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button