Ламизил: Употреба, дозировки и странични ефекти

Какво представлява Ламизил ?

Ламизил (тербинафаин) е противогъбично средство, което се бори с инфекции, причинени от гъбички.

Ламизил таблетки се използват за лечение на инфекции, причинени от гъбички, които засягат ноктите на ноктите или ноктите на ноктите.

Ламизил перорални гранули се използват за лечение на гъбична инфекция на космените фоликули на скалпа при деца на възраст най-малко 4 години.

Важна информация

Някои хора, приемащи Ламизил, са развили тежко чернодробно увреждане, което води до трансплантация на черен дроб или смърт.

Ако имате симптоми на чернодробно увреждане, като гадене, болка в горната част на корема, повръщане, загуба на апетит, умора, тъмна урина, глинести изпражнения, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите). Тези събития могат да се появят, независимо дали някога сте имали проблеми с черния дроб преди това.

Преди да приемете това лекарство

Не трябва да използвате Ламизил, ако сте алергични към тербинафин или ако имате:

 • чернодробно заболяване.
  За да сте сигурни, че Ламизил е безопасен за Вас, уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали:
 • чернодробни проблеми;
  слаба имунна система (причинена от заболяване или от употреба на определено лекарство)

Не е известно дали тербинафинът ще навреди на нероденото бебе. Трябва да изчакате, докато след бременността си започнете да лекувате ноктите или скалпата с Ламизил. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете по време на лечението.

Terbinafine може да премине в кърмата и може да навреди на кърмачето. Не трябва да кърмите, докато използвате това лекарство.

Как трябва да взема Ламизил ?

Вземете Ламизил точно както е предписано от Вашия лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Може да приемате таблетката със или без храна.

Ламизил гранулите трябва да бъдат поръсени в лъжица пудинг или картофено пюре (не смесвайте с ябълково вино, плодов сок или други плодови или кисели храни). Поглъщайте тази смес веднага, без да дъвчете. Не съхранявайте сместа за по-нататъшна употреба.

Ламизил обикновено се приема в продължение на 6 седмици за лечение на инфекции на скалпа или нокти и за 12 седмици за лечение на инфекция на нокът на нокът.

Използвайте това лекарство за цялото предписано време. Вашите симптоми може да се подобрят, преди инфекцията да бъде напълно изчистена. Пропускащите дози също могат да увеличат риска от по-нататъшна инфекция, която е устойчива на противогъбична медицина. Terbinafine няма да лекува вирусна инфекция като грип или обикновена настинка.

Докато употребявате това лекарство, може да се нуждаете от чести кръвни изследвания.

Може да отнеме няколко месеца, докато ноктите ви се върнат към нормалния си вид след лечението с Ламизил.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага, топлина и светлина. Съхранявайте пероралните гранули в запечатания пакет, докато не сте готови за употреба.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Потърсете спешна медицинска помощ или се обадете на вашият лекар.

Симптомите на предозиране могат да включват главоболие, замаяност, повръщане, болки в стомаха, обрив и повишено уриниране.

Какво трябва да избягвам докато приемам Ламизил ?

Избягвайте кафе, чай, кола, енергийни напитки или други източници на кофеин, докато приемате това лекарство.

Избягвайте излагане на слънчева светлина или солариум. Terbinafine може да ви направи по-лесно слънчево изгаряне. Носете предпазно облекло и използвайте слънцезащитно (SPF 30 или по-високо), когато сте на открито.

Странични ефекти

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция към Ламизил: копривна треска; затруднено дишане; подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

В редки случаи тербинафин може да причини тежка лекарствена реакция, която може да засегне много части на тялото. Този тип реакция може да започне няколко седмици след като започнете да използвате това лекарство. Потърсете медицинско лечение, ако имате нови или влошаващи се симптоми на повишена температура, подуване на лицето, подуване на жлези, рани в устата, проблеми с гълтането, кашлица, болка в гърдите, затруднено дишане, сърцебиене, кръв в урината, пилинг кожа или обрив с мехури.

Някои хора, приемащи Ламизил, са развили тежко чернодробно увреждане, което води до трансплантация на черен дроб или смърт. Не е ясно дали тербинафинът действително причинява увреждане на черния дроб при тези пациенти. В повечето случаи пациентът има сериозно медицинско състояние, преди да приема това лекарство.

Свържете се с Вашия лекар, ако имате симптоми на :

Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате симптоми на чернодробно увреждане, като гадене, болка в горната част на корема, повръщане, загуба на апетит, умора, тъмна урина, глинести изпражнения или жълтеница (пожълтяване на кожата или очите). Тези събития могат да се появят, независимо дали някога сте имали проблеми с черния дроб преди това.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате:

 • промени в усещането за вкус или мирис;
 • депресивно настроение, проблеми със съня, липса на интерес към ежедневната дейност, чувство на
 • тревога или неспокойствие;
 • бледа кожа, леко натъртване, необичайно кървене (носа, уста, влагалище или ректума), лилави или
 • червени точици под кожата;
 • подуване, бързо натрупване на тегло, малко или никакво уриниране;
 • кръв в урината или изпражненията;
 • кожни обриви, петна с форма на пеперуда на бузите и носа (влошават се на слънчева светлина);
 • загуба на тегло поради промени вкуса или загуба на апетит; или
 • тежка кожна реакция – треска, възпалено гърло, подуване на лицето или езика, изгаряне в очите, болка
 • в кожата, последвана от червен или лилав кожен обрив, който се разпространява (особено в лицето или горната част на тялото) и предизвиква образуване на мехури и пилинг.

Честите нежелани реакции на Ламизил могат да включват:

 • диария, гадене, гадене, болка в стомаха или разстройство;
 • обрив;
 • главоболие; или
 • абнормни чернодробни функционални тестове.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят.

За здравните специалисти

Отнася се за тербинафин: перорална гранула, орална таблетка

Обща информация
По принцип нежеланите реакции са леки до умерени и преходни; обаче, това лекарство е свързано със сериозни събития, застрашаващи живота, като чернодробна недостатъчност, анафилаксия и тежка неутропения. Ако не е посочено друго, изброените нежелани реакции са съобщени при таблетките.

Нервна система
Нарушенията на вкуса обикновено се забелязват 5 до 8 седмици след началото на лечението и се връщат в нормални стойности в рамките на няколко седмици след спирането на лечението. Промяната на вкуса рядко се съпътства от обезцветяване на езика и / или смущение в усещането за миризма.

Хипогеузата (включително възраждането) обикновено се възстановява в рамките на няколко седмици след спирането на това лекарство. Има съобщения за изолирани случаи на продължителна хипогеузия.

Нарушения на вкуса (включително загуба на вкуса), парестезия, хипоестезия, тинитус и световъртеж също са съобщени по време на постмаркетинговия опит. Някои случаи на нарушения на вкуса са били достатъчно тежки, за да причинят понижен прием на храна, загуба на тегло, безпокойство и депресивни симптоми.

Много чести (10% или повече): Главоболие (12,9%)
Чести (1% до 10%): нарушение на вкуса / дисгезия (включително загуба на вкус / възрастузия), замайване
Нечести (0,1% до 1%): хипогезия, възрастузия, парестезия, хипоестезия, тинитус
Много редки (по-малко от 0,01%): вертиго, седиране, замаяност
Честота не се съобщава: промяна на вкуса
Постмаркетингови съобщения: Нарушения на миризмата (включително загуба на миризма), парестезия, хипоестезия, увреждане на слуха, хипокаузия, аномия (включително постоянна аномия), хипосмия

Какви други лекарства ще повлияят на Ламизил?

Други лекарства могат да взаимодействат с тербинафин, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Кажете на всеки от вашите доставчици на здравни грижи за всички лекарства, които използвате сега, и за всяко лекарство, което започнете или спрете да използвате

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button