Артрит и ревматизъм: Каква е разликата?

Бъркането на артрит и ревматизъм е разбираемо. Въпреки че думата „ревматизъм“ вече не е в медицинския речник, тя все още се използва неофициално, за да описва симптоми, подобни на тези, които са имали остеоартрит.

Ревматизмът и артритът имат тенденция да бъдат използвани като описания за различни симптоми, като болки в ставите и възпаление.

Тук ще изясним точно какво се разбира под термините „артрит“ и „ревматизъм“ и как два съвременни термина описват две различни състояния: остеоартрит и ревматоиден артрит.

Бързи факти за артрит и ревматизъм:

 • Медицинските специалисти вече не използват думата „ревматизъм“, но остават на общ език, няма реална разлика между ревматизъм и артрит.
 • Ревматоидният артрит е вид автоимунна болест (когато тялото атакува собствените си клетки).
 • Повече от 50 милиона американци смятат, че живеят с артрит.
 • Над 300 000 деца живеят с артрит в Съединените щати.
 • Симптомите на ревматоиден артрит и остеоартрит често се припокриват, но имат някои основни различия и изискват различни лечения.

Каква е разликата между ревматизъм и артрит?

Няма голяма разлика. Най-важната разлика е, че ревматизмът вече не е предпочитаният термин.

Разлика между Артрит и Ревматизъм
Характеристика Артрит Ревматизъм
Обхват на засегнатите области Фокусира се върху възпаление в конкретен став или стави. Може да засегне различни части на опорно-двигателния апарат, включително стави, мускули и сухожилия.
Причини Могат да включват възпаление, наследствени фактори или автоимунни реакции. Общ термин, обхващащ група разнообразни заболявания, включващи различни механизми на развитие.
Симптоми Болка, оток и ограничена подвижност на ставите. Различни симптоми в зависимост от конкретното ревматично заболяване, включително умора, студени ръце и крака, болка в мускулите и други.

Защо вече не казваме „ревматизъм“?

Както остеоартрит, така и ревматоиден артрит са по-лоши сутрин.

Ревматизмът все още се намира в речника и се отнася до редица състояния на мускулите и ставите. Лекарите вече не използват думата. Медицинският речник на Black казва, че това е „остарял медицински термин, който вече няма определено значение“.

Думи, подобни на ревматизъм, все още се използват от медицински специалисти; ревматоиден и ревматологичен, например. Добре разглежданият списание „Артрит и ревматология“ е ресурс за лекарите в тази област. Ревматолозите са лекари, които се специализират в лечението на заболявания на ставите и съединителните тъкани.

Най-добре е да се използва точната модерна терминология, тогава няма място за объркване.

Артрит накратко

Артритът буквално означава „възпаление на ставите“, но се използва като колективен термин за сложно семейство на мускулно-скелетни (мускулни и скелетни) нарушения, които включват над 100 различни заболявания или състояния.

Деца с ревматизъм

Фондацията за артрит, организация с нестопанска цел в САЩ, изчислява, че има 53 милиона американци, живеещи с артрит.

Въпреки, че имиджът, който има, когато става въпрос за артрит, е възрастен човек, артритът може да засегне хора от всяка възраст. Всъщност две трети от случаите на артрит се срещат при възрастни под 65 години, а 300 000 деца в Америка имат артрит.

Има данни в България за деца, които дори преди 2000 години са страдали от това заболяване. Портрет открит ( мозайка ) в Антична вила „Армира“, показва снимка, на която децата имат този проблем.

Двете най-чести форми на артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит.

Какво представлява остеоартритът?

Остеоартритът е една от най-честите форми на артрит. Това се дължи на износване и скъсване на ставите. Симптомите обикновено се развиват постепенно и включват:

 • болезнени или схванати стави
 • твърдост след почивка, която се подобрява с движението
 • болка, която се влошава след активност или към края на деня

Хрущялът защитава и възстановява ставите, спирайки костите да се търкат един срещу друг. При остеоартрит този хрущял е повреден и изгубен, което позволява на костите да се сблъскат болезнено.

Тя може просто да се дължи на прекомерна употреба на определена връзка, това се нарича първичен остеоартрит. В други случаи остеоартритът може да се дължи на заболяване като затлъстяване. В тези случаи се споменава като вторичен остеоартрит. Понякога обаче причината за остеоартрозата не е ясна.

Какво представлява ревматоиден артрит?

Ревматоидният артрит е друга често срещана форма на артрит. Това е автоимунно заболяване, което означава, че тялото напада собствените си тъкани като чужди и ги атакува.

При ревматоиден артрит, имунната система атакува ставите и другите части на тялото, предизвиквайки симптоми, които често включват болка, умора и топли, подути, възпалени изглеждащи стави.

Разлики между ревматоиден артрит и остеоартрит

Остеоартрит и ревматоиден артрит са отделни състояния.

Остеоартритът се дължи на износване и разкъсване; Ревматоидният артрит се дължи на неподходящ имунен отговор.

Съществуват и различия в начина, по който се проявяват заболяванията в отделните индивиди.

Ето няколко начина, по които двете условия са различни:

 • Ревматоидният артрит е по-вероятно да засегне средните стави на пръстите и ставите, които придават пръстите на ръката.
 • Остеоартритът е по-вероятно да засегне ставата в основата на палеца и тези в края на пръстите.
 • Ревматоидният артрит е склонен да бъде симетричен, с други думи, ако е засегнато лявото коляно, най-общо се засяга и дясното коляно.
 • Остеоартритът не е непременно симетричен.

Както при остеоартрит, така и при ревматоиден артрит, ставите ще бъдат сковани и болезнени сутрин. При остеоартрит това ще продължи около 20 минути, но при ревматоиден артрит може да продължи повече от 45 минути.

Струва си да се отбележи, че е възможно да има както остеоартрит, така и ревматоиден артрит. Например, индивидът може да има ревматоиден артрит в коляното и остеоартрит в костите на гръбначния стълб.

Остеоартритът не причинява ревматоиден артрит, но ревматоидният артрит може да доведе до вторичен остеоартрит чрез увреждане на ставата.

Лечение

Важно е да работите в тясно сътрудничество с лекаря си, ако имате лупус или друго ревматично заболяване.

Лечението на ревматоидни заболявания може да включва употребата на стероиди и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен (Advil) и напроксен (Aleve).

Доказано е, че добрите действия на Преднизон, може да помогнат при това състояние.

И двете лечения намаляват възпалението. Стероидите също така намаляват хиперактивността на имунната система. Това може да помогне за намаляване на симптомите и предотвратяване на увреждане на тъканите

Редица други лекарства са предназначени специално за блокиране на имунната система. Те често се предписват, ако стероидите не могат да контролират симптомите Ви. Имуносупресивните лекарства могат да бъдат много ефективни, но могат да имат и странични ефекти. Едно от основните опасения е, че тъй като лекарствата намаляват активността на вашата имунна система, вие не сте толкова добре оборудвани, за да се справите с инфекцията.

Подагра може да се лекува с лекарството colchicine (Colcrys). Колхицин може да се приема редовно, за да се предотвратят възпаления или борба със симптомите при настъпване на подагра. Ако атаките са чести, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства за разтваряне на кристалите, които напускат тялото ви в урината.

Билки за ревматизъм

1. Взимат се по 1 супена лъжица лайка, стръкове от комунига и ленено семе. Заливат се с 400 мл. гореща вода и се оставят да киснат 20 мин. С получената настойка се правят компреси през нощта.

2. Взимат се по 1 супена лъжица от бяла ружа, цветове от лайка, стръкове от комунига и 2 чаени лъжици ленено семе. Билките се заливат с 400 мл. гореща вода и се оставят да киснат 10-15 мин. Настойката се използва за компреси и обтриване на болните места.

3. Настъргват се корите на 3 лимона, смесват се с 3 супени лъжици цветове от нар и се заливат с 400 мл. гореща вода. Оставят се да киснат 30 мин., след което настойката се прецежда и се използва за компреси, които се подменят на всеки 2-3 часа.

4. 2 супени лъжички цветове на арника се заливат с 600 мл. вода. Варят се 10 мин., след което се оставят да киснат 15 мин. С получената настойка се правят компреси и разтривки на болните стави.

По темата прочети:

Артроза – Важни мерки, които ТРЯБВА да вземем

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button