Червена боровинка – Какво лекува

Черните боровинки са универсален плод и техните ползи ги правят полезни както в храната, така и в лекарствените продукти.

В статията ще научите доказаните ползи от червена боровинка:

Научни ползи от червена боровинка

Ползите за здравето на сока от червени боровинки включват облекчение от инфекция на пикочните пътища, респираторни нарушения, бъбречни камъни, рак и сърдечни заболявания.

Също така е полезно за предотвратяване на стомашни заболявания и диабет, както и на заболявания на венците, причинени от зъбна плака.

Фитонутриенти, които са естествено получени растителни съединения, присъстват в боровинките и е установено, че предотвратяват широк спектър от здравословни проблеми.

Латинското наименование за боровинка е Vaccinium macrocarpon и е едно от местните плодове на Северна Америка.

Боровинките имат огромно количество антиоксидантен, според научни изследвания капацитет в сравнение с други зеленчуци и плодове като броколи, спанак и ябълки.

Една чаша боровинки предлага общо 8983 антиоксидантен капацитет.

Хранителна стойност на сока от червена боровинка

Сокът от червени боровинки е богат на антиоксиданти, витамин С и салицилова киселина.

Като съдържа само 45 калории на чаша, сокът от червена боровинка се вписва много добре в указанията за хранене. Сокът от червена боровинка съдържа също 87,13 g вода на 100 g. Той осигурява енергия, белтъчини и въглехидрати.

По отношение на минералите, съдържа калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий, калий и цинк.

Също така съдържа витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В-6, Е (алфа токоферол) и витамин К (филохинон). Черните боровинки са членове на семейство Ericaceae и са родени в Северна Америка.

За какво е полезна червената боровинка

Сокът от червена боровинка отдавна се използва за лечение на различни заболявания. Някои от ползите за здравето на боровинките включват следното.

Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища се отнасят до съществуването на определени микроорганизми в урината, които надвишават нормалните нива.

Тези инфекции могат да се развият в пикочния мехур и да причинят цистит в бъбреците да причинят бъбречен паренхим или в простатата, което води до бактериален простатит.

Проучванията показват, че сокът от червени боровинки съдържа проантоцианидини, които притежават анти-прилепващи свойства, които пречат на бактериите да се свържат с клетките по стените на пикочния мехур.

Тези съединения предотвратяват умножаването и размножаването на тези бактерии и ги измиват извън тялото чрез уриниране.

Изследванията показват, че пиенето на сок от червени боровинки редовно може да помогне за предотвратяването на инфекциите на пикочните пътища при жени на средна възраст и бременни жени.

Антитуморни ефекти

Антитуморната ефикасност, която предлага сокът от червени боровинки, се дължи на наличието на полифенолни съединения в плодовете.

Изследванията сочат, че редовното консумиране на сок от червена боровинка инхибира развитието и разпространението на белодробни, гръдни, дебело черво, простатни и други  тумори.

Сокът от червена боровинка съдържа голямо количество салицилова киселина, което може да помогне за намаляване на подуването, предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и елиминиране на туморите.

Сърдечносъдово здраве

Сокът от червена боровинка може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и да помогне за поддържането на сърдечно-съдовото здраве.

Флавоноидите, налични в червените боровинки, имат антиоксидантни свойства и могат да намалят заплахата от атеросклероза.

Атеросклерозата е заболяване, при което артериите се стесняват поради натрупването на мазнини, калций и холестерол в кръвта.

Това възпрепятства притока на богата на кислород кръв към различните части на тялото и може да доведе до потенциално фатални последици като инфаркти и удари.

Научно изследване от 2018 година, показва че съединения забавят и потискат окисляването на липопротеините с ниска плътност (LDL) и благоприятно стимулират кръвните тромбоцити.

Предотвратява разпадането на зъбите

Според нови изследвания, сокът от червена боровинка предотвратява зъбните кухини. Проантоцианидинът, химично съединение, присъстващо в боровинките, инхибира вредните бактерии да се прилепват към зъбите.

Тези компоненти възпрепятстват производството на киселина и предпазват зъбите от пародонтално заболяване, като предотвратяват растежа на плаката.

Добрата хигиена на устната кухина, заедно с консумацията на боровинки, нарушава патогенния механизъм на зъбния кариес и като цяло прави доброто здравословно състояние на зъбите.

В същото време трябва да се внимава за растящото съдържание на захар и киселинността на някои търговски налични сокове от червени боровинки – естественият сок винаги е по-добър!

Респираторни инфекции

Според проведени проучвания, сокът от червена боровинка помага да се инхибират някои щамове на Haemophilus influenza, което е често срещана причина за ушни и респираторни инфекции при деца.

Сокът потиска структурите на косъма на бактериите.

Предотвратява рака

Червената боровинка съдържа проантоцианидини, които инхибират растежа на различни ракови клетки.

Изследванията сочат, че диети, богати на флавоноиди, играят основна роля за намаляване на риска от рак и смъртност от рак.

Сокът от червена боровинка съдържа анти-канцерогенни компоненти, които пречат на растежа на раковите клетки, особено тези, свързани с рак на дебелото черво и простатата.

Според проучванията проантоцианидини могат да спрат развитието на микро-туморите в кръвоносните съдове.

Редовната консумация на сок от червена боровинка предотвратява бързото нарастване на туморите. Химичните вещества в боровинките предотвратяват също умножаването на клетките от рак на гърдата.

За зъбите

Въпреки че сокът от червена боровинка е естествен източник на калций, много от соковите компании добавят допълнителен калций към сока от червена боровинка. Физически или по друг начин, калцийът намалява риска от остеопороза.

Помага за отслабване

Сокът от червена боровинка е богат на органични киселини, които имат емулгиращ ефект върху мастните депа в тялото ни.

Така че, това е добре за хората, които искат да отслабнат.

Предотвратява бъбречните камъни

Високото количество киселинни компоненти в сока от червена боровинка предотвратява образуването на бъбречни камъни.

Пептични язви

Пептичните язви са причинени от вид бактерии, наречени Хеликобактер пилори или H.pylori. Този микроорганизъм атакува защитния слой на стомаха и дванадесетопръстника.

Това може да доведе до по-нататъшно възпаление на стомашната лигавица.

Храните, богати на флавоноиди , която включва антоцианини, флавоноли и проантоцианидини, като боровинки, ябълки и чесън, спомага за намаляване на риска от стомашни разстройства, включително стомашни язви, като потиска растежа на бактериите от Н. pylori.

Проучвателното, проведено върху група пациенти с такъв тип стомашни разстройства, показва 50% предимство пред пациентите, които не консумират сок от червени боровинки.

Поради това лекарите често съветват редовното приемане на сок от червена боровинка за потискане на инфекцията.

Против стареене

Учените от Центъра за изследване на човешките ресурси в центъра за изследване на човека показват, че богатството на фитонутриенти и антиоксиданти в боровинките играе жизненоважна роля при осигуряването на защита срещу проблемите, които се развиват с възрастта, като загуба на паметта и липса на координация.

Екстракт от червена боровинка

Екстрактът от червена боровинка се използва при приготвянето на различни сосове и коктейли. Около един литър сок може да се извлече от 1500 грама пресни боровинки.

Коктейлите от сок от червена боровинка са приблизително 30% чист червен боровинков сок, смесен с изкуствен подсладител или фруктоза.

Сушените боровинки могат да се наслаждават на зърнени закуски или да се добавят към кифли.

Варфарин (кумадин)

Варфаринът е антикоагулантно лекарство, което се използва като кръвосъсирващо средство и намалява шансовете за образуване на кръвни съсиреци в организма.

Тези кръвни съсиреци могат допълнително да доведат до сериозни състояния като сърдечно-съдови нарушения или съсиреци в краката, белите дробове и други части на сърдечно-съдовата система.

Има индикации, че хората, които приемат варфарин, трябва да бъдат предпазливи по отношение на приема на червена боровинка, тъй като те са изложени на висок риск от кървене.

Прекомерната консумация на сок от червена боровинка не се препоръчва за тези хора, тъй като може да повлияе върху ефикасността и безопасността на варфарин в организма.

Алергия

Кремовете съдържат значителни количества салицилова киселина, която също присъства в аспирина.

Хората, които се нуждаят от разредители на кръвта и се предписват аспирин, трябва да избягват да консумират твърде много сок от червена боровинка.

Приемането на боровинки също трябва да бъде ограничено, ако сте алергични към аспирин.

Камъни в бъбреците

Екстрактите от червени боровинки съдържат значителна концентрация на оксалат и калций. Това увеличава шансовете за развитие на калциев оксалат камъни и пикочни камъни в някои хора.

Хората, които имат камъни в бъбрецит  трябва да се консултират с медицински специалист, преди да консумират добавки от червена боровинка или голямо количество сок от червена боровинка.

Изследванията са показали, че сокът от червени боровинки може да повиши нивото на оксалат в урината с до 43%.

Белодробно възпаление

Противовъзпалителните ефекти на сока от червена боровинка са доказани като ефективни срещу възпалението, причинено от грипния вирус в белите дробове.

Вещество, наречено недиализиращ , присъстващо в червените боровинки, предотвратява прилепването на грипния вирус към клетките и по този начин предотвратява грипна инфекция.

Как се прави сироп от червени боровинки?

Толкова лесно да си направите собствен сок от червени боровинки – без никакво  оборудване! Може да използвате блендер, но и без него става.

Сок от червена боровинка

Съставки

 • 2 чаши пресни или замразени боровинки
 • 2 чаши вода
 • Сок от ½ лимон или портокал (по избор)
 • Мед, кленов сироп, стевия или друг любим подсладител, на вкус (по избор)

Инструкции

 1. Поставете боровинките и водата в миксер и сместа, разбърква се  за 2 минути.
 2. Проверете дали има останали части от твърда червена боровинка и ако има, сменете отново, докато изчезнат.
 3. Прецедете през сито или тензух.
 4. Разбъркайте лимон или портокалов сок и подсладител, ако желаете.
 5. Сокът се държи в хладилника за няколко дни.

Ако имате високоскоростен блендер и нямате нищо против пулпа в сока си, помислете за прескачане на стъпката на натоварване и да получите всички ползи от цялата червена боровинка!

Още съвети за използване на боровинки

 • Направете домашно приготвена смес с несолени ядки, семена и сушени боровинки.
 • Включете малка шепа замразени боровинки в плодово-ласкател.
 • Добавете сушени боровинки към овесена каша или цели зърнени храни.
 • Поставете пресни боровинки в любимите си кифли или рецепта за „бисквитки“.
 • Включете свежи боровинки в десерт от ябълка като пай или фурмир за допълнителен  вкус.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Използвани научни изследвания

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1674106

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19057194

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18066143

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button