7 Невероятни ползи на Папая: Как се яде?

Ползите за здравето на папаята включват по-добро храносмилане, облекчаване на зъбобол, подобряване на имунната система и насърчаване на по-добро сърце.

В тази статия, базирана на научни проучвания, ще разберете кои са доказаните ползи на Папая и как се консумира правилно.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви ползи за здраветото има Папая?

Ползите за здравето на папаята включват по-добро храносмилане, облекчаване на зъбобол, подобряване на имунната система и насърчаване на по-добро сърце.

Папая, известна също като лапа, палпал или папал също се смята, че предотвратява рака. Папая е известна с високата си хранителна и медицинска стойност.

Папая – плодът на ангелите, с куп ползи за тялото

Плодове като папая изключително благоприятстват на тялото ви. Папая е естествен източник на витамини и минерали, които са от съществено значение за нормалното функциониране на тялото.

Той също така е добър източник на фибри и минерали като магнезий.

Заедно тези хранителни вещества спомагат за подобряване на здравето на сърдечно-съдовите заболявания и предпазват от рак на дебелото черво.

Ползи за здравето на папая

Ползите за здравето от папая са много, но ще ви запознаем с някои от тях:

1. Здравословно храносмилане

Папая обикновено се използва за подпомагане на храносмилането. Наличието на папаин, храносмилателен супер ензим, подобрява храносмилането чрез разрушаване на протеините и почиства храносмилателния тракт.

Това осигурява намалено превръщане на протеина в телесна мазнина.

Ако протеинът в нашата диета не се смила правилно, може да причини артрит, запек, диабет, високо кръвно налягане и други свързани със здравето условия.

2. Папая за Отслабване

Папая също е добър за хора, които се опитват да отслабнат естествено. Една купа пълна с папая вечер или за  сутрешна закуска е полезна за здравето.

3. Предотвратява инфекции

Папая е ефективен при убиване на червеи, като по този начин се избягват инфекции и усложнения, свързани с тях.

4. При зъбобол

Паста от пресни корени от папая може да се масажира върху зъбите и венците, за да се облекчи зъбобол. Кората на дървото, предимно вътрешната кора, също е отлично средство за защита.

Противоракови свойства: Изследователите са открили, че папая е ефективен срещу рак на гърдата, панкреаса и други.

Екстракт от листа от папая, получен от изсушени листа, предизвиква анти-канцерогенни ефекти срещу туморни клетки, които се отглеждат в лабораторията.

Наблюдавано е в проучване, проведено от изследователя на Университета във Флорида Nam Dang и колегите му в Япония, че ефектите са по-силни, когато клетките получават по-големи дози чай.

Учените разкриват различни видове клетки, засегнати от рак, на различни екстракти от папайски листа и установяват, че растежът на туморите се е забавил във всички култури. Плодът е придобил доверие и е бил използван в много западни лекарства заради противораковите си сили.

5. Грижа за кожата

Папаяс може да бъде велик възстановяващ агент, поради което се използва в много козметични продукти.

Също така, папая се използва в домашни маски за лице от много жени. Папаин убива мъртвите клетки и пречиства кожата. Благоприятните свойства и лечебните ензими, присъстващи в папая, спомагат за лечение на слънчево изгаряне и раздразнена кожа.

Добър масаж на лицето, използващ папая, е добър за кожата и премахва мъртвите клетки. Ако сте човек, който прекарва по-голямата част от времето си на открито, тогава папая може да бъде от голяма помощ, тъй като папая се бори със свободните радикали. Кората на папая също се прилага на лицето и ръцете за здрава кожа; Това ще направи чудеса за вашата кожа.

Папая се използва също за лечение на кожни заболявания като екзема, псориазис

6. Подобрено сърдечно здраве

Семената на папая са добри за здраво сърце. Като има три мощни антиоксидантни витамина, а именно витамин А, витамин С и витамин Е, това означава, че папаите са полезни при предотвратяването на проблеми като атеросклероза и диабетна сърдечна болест.

Наличието на прокаротеноидни фитонутриенти помага да се предотврати окисляването на холестерола в организма.

Когато се постигне окисление на холестерола, той се придържа към стените на кръвоносните съдове и образува плака, която може да доведе до инфаркти и удари.

Витамин Е и витамин С, получени от папая, ще ви помогнат да предотвратите задържането на холестерола на стените, като по този начин ще поддържате сърцето Ви здраво.

Като добър източник на фибри, папая също помага да се намалят нивата на холестерола в организма. Включете папая във вашата ежедневна диета   вечер, за да запазите сърцето си младо. Също така помага при лечението на  рани и язви.

7. При акне

Папая се използва за лечение на областите на кожата, засегната от акне. Папая може да се използва като маска за лечение на акне. Диета, която включва папая, ще помогне да се излекуват вътрешните инфекции, което ще направи кожата ясна.

8. Противовъзпалителни ефекти

Ензимите, присъстващи в папая, особено папаин и химопапаин, намаляват възпалението в различни части на тялото.

9. Лечение на запек

Наличието на фолат, витамин С и витамин Е в папая намалява болестта , като предизвиква тонизиращ ефект в стомаха и червата. Сокът от папая и узрялата форма на папая също помагат за храносмилането.

Фибрите, получени от плодовете, помагат да се увеличат движенията на червата. Подобрените движения на червата помагат да се улесни преминаването на изпражненията, като по този начин се намаляват последиците от запек .

Менструация

Сокът от папая може да бъде от голяма полза за жени с нередовни периоди. Потреблението на зелени, неузрели папая може също така да нормализира нередността в периодичния цикъл. Папая се счита за „гореща храна“, което означава, че тя произвежда топлина в тялото. Това прекомерно производство на топлина в тялото стимулира естрогенния хормон.  Следователно, папая може да бъде от полза за справяне с трудни периоди.

Артрит

Папая е известно, че е ефективен срещу ревматоиден артрит и остеоартрит. Един от ензимите, открити в папая, наречен хемопапаин, има значителен ефект върху контрола на ревматоиден артрит и остеоартрит.

Как се яде папая?

Папая може да се яде като плод, млечен шейк и като зеленчук в сурова форма. Папая,  е не само с ароматен и вкусен, но и много полезен. Папая е известна от стотици години и някога е била наричана „плодът на ангелите“ на Кристофър Кълъмбъс.

Целият плод, включително и други части от дървото от папая, са полезни за здравето по няколко начина.

Едната са ензима, наречена папаин, които присъства в плодовете, които помагат при усвояването на протеини. Папая в сурова форма съдържа този ензим, който се използва при приготвянето на хранителни добавки и дъвки.

Папаята е богата на антиоксидантни хранителни вещества като каротини, флавоноиди и витамин С, както и витамин В (фолат и пантотенова киселина).

Папая е вредна за бременни жени

Папаята е класифицирана като вредна по време на бременност. Счита се за „горещ“ плод. Вещесвото, което се съдържа във високи концентрации в суровите и полусухи папаи, предизвиква маточни контракции, които могат да доведат до аборти. Избягвайте да ядете сурови папая, ако сте бременна.

Семена

Черните семена на папаята съдържат  ензим, наречен карпин, който е потенциално токсично вещество. Според информацията на Международната фондация „Биопарк“ за лечебните растения , този ензим може да навреди на нервните центрове, което може да доведе до парализа или сърдечна депресия. В някои случаи се наблюдава и стесняване на кръвоносните съдове, което се дължи на карпин или карпарин.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button