Ананас: Какво лекува? + 10 Доказани Ползи

Ананасите са вкусни тропически плодове, които се ползват от векове не само заради техния уникален вкус, но и заради техните привидно чудотворни ползи за здравето.

Съдържа витамини и минерали, включително калий, мед, манган, калций, магнезий, витамин С, бета каротин, тиамин,

Техните здравословни и медицински ползи включват способността им да подобряват здравето на дихателните пътища, да лекува кашлица и настинки, да подобряват храносмилането, да ви помогнат да отслабнете, да укрепите костите, да подобрите оралното здраве, да подобрите здравето на очите, да намалите възпалението, да предотвратите рака, подобряват имунната система и увеличават кръвообращението.

11 доказани ползи на Ананас

Ползите за здравето от ананасът са огромни и ще ви запознаем с някои от тях:

1. Управление на артрита

Една от най-известните употреби на ананас от гледна точка на здравето е неговата способност да намалява възпалението на ставите и мускулите, особено тези, свързани с артрит, истинска инвалидизираща болест, която засяга милиони хора по целия свят.

Ананасите съдържат сравнително рядък протеолитичен ензим, наречен бромелаин, който преди всичко е свързан с разграждането на сложни протеини, но също така има сериозни противовъзпалителни ефекти и е положително свързан с намаляването на признаците и симптомите на артрита при много тествани субекти.

Свързана статияАртрит и ревматизъм: Каква е разликата?

2. За имунна система

Една порция ананас има повече от 130% от дневното изискване за витамин С за хората, което го прави един от най-богатите и най-вкусните източници на аскорбинова киселина.

Витамин С се свързва основно с намаляване на заболяванията и стимулиране на имунната система чрез стимулиране на активността на белите кръвни клетки и действащ като антиоксидант за защита срещу вредните ефекти на свободните радикали.

Свободните радикали са опасни странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да увредят различните системи на органите и да разрушат функцията, както и да накарат здравите клетки да се превърнат в ракови.

Съдържанието на витамин С в ананаси защитава от това.

3. Предотвратяване на рака

Освен антиоксидантния потенциал на витамин С в борбата с рака, ананасите също са богати на различни други антиоксиданти, включително витамин А, бета каротин, бромелаин, различни флавоноидни съединения и високи нива на манган, което е важно .

Кофактор на супероксид дисмутаза, изключително мощен свободен радикал, който се свързва с редица различни видове рак. Ананасът е пряко свързан с предотвратяването на рак на устата, гърлото и гърдата.

4. За Храносмилането

Както повечето плодове, ананасите са богат източник на фибри, но те са специални по начин, по който съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри.

Това означава, че яденето на здравословно количество ананаси може да ви предпази от огромно количество здравословни проблеми, включително запек, диария, синдром на раздразнените черва, атеросклероза и кръвосъсирване, както и кръвно налягане.

Фибрите  могат да насърчават преминаването на храната през храносмилателния тракт при нормална скорост, а също така стимулира отделянето на стомашни и храносмилателни сокове, за да се подпомогне разтварянето на храната.

Освен това, тя насипва свободно изпражнения, което помага при диария и IBS. Фибрите също така стриват кръвоносните съдове, чисти от излишния холестерол и го елиминират от тялото, като по този начин повишават сърдечно-съдовото здраве.

5. Кашлица и простуда

Нормалната имунна система, която повишава мощта на витамин С, е добре известна, но този специален ензим, бромелаин, също е свързан с намаляването на храчките и слузта в дихателните пътища и синусите.

По този начин се предотвратява заболяването, което причинява натрупване на храчки и слуз, като същевременно ги третира, като разхлабва тези материали и ви помага да ги отстраните от тялото си, ако вече сте заболели от заболяване или инфекция.

Свързана статияКашлица при деца: лечение със сироп, бабини рецепти и билки

6. Здравето на костите

Въпреки че ананасите не са известни със силно съдържание на калций, което повечето хора незабавно свързват със здравето на костите, то има впечатляващо количество манган, което е друг минерален минерал, който е от съществено значение за укрепването на костите .

Манганът е най-изявеният минерал в ананас и една порция може да достави повече от 70% от дневните ви нужди от този основен минерал.

7. Орално здраве

Наред с антиоксидантните съставки, които предпазват от рак на устната кухина, ананасите също имат стягащи свойства, които подсилват венците и гарантират, че зъбите ви няма да се разхлабят.

Утежняващите агенти помагат за затягане на тъканите и тонизиране на тялото, така че не се случват неща като загуба на зъби, загуба на коса и мускулна слабост или разхлабване на кожата.

8. За очите

Окото е едно от най-важните сетива за хората, а ананасите са пряко свързани с повишаване на здравето на очите и предотвратяване на свързаните с възрастта очни дефекти, които често се случват.

Дегенерирането на макулата засяга много хора в напреднала възраст, а бета каротинът може да помогне да се забави този проблем със зрението.

Поддържането на подходящите количества бета-каротин във вашата диета от плодове и зеленчуци е от съществено значение.

9. За кръвно налягане

Ананасите са ценен източник на много минерали, а калият е сред тях. Това е един от най-важните минерали в нашето тяло и недостигът на калий може да доведе до широк спектър от здравни рискове.

Една от най-важните функции на калий е като вазодилататор, което означава, че улеснява напрежението и стреса на кръвоносните съдове и увеличава кръвообращението в различни части на тялото.

Когато вашите кръвоносни съдове се отпуснат, кръвното Ви налягане се намалява и потокът от кръв е по-малко ограничен.

Това може да попречи на кръвосъсирването да блокира кръвообращението и да намали натрупването на плака в артериите и съдовете. Това помага на хората да предотвратяват състояния като атеросклероза

Ананасите се консумират пресни, сокове, варени и консервирани, а листата им се използват дори за изолация на тапети и тавани.

Те принадлежат към фамилията Bromeliaceae и всъщност представляват композитен плод,  които растат в короната на плодородно дърво.

Лечение, приложение, действие

Исторически най-значимият производител на ананаси е Хавай, но те се култивират в големи количества в Бразилия, Филипините и Коста Рика.   Точното движение на ананасите и еволюцията на ананасите като популярен глобален плод са все още донякъде неизвестни. За първи път е доведен в Европа и Испания след завръщането на Христофор Колумб  през 1493 година.

Неговият  сезон продължава от март до юни и всяко дърво може да произведе редица плодове. Името на ананас всъщност еволюира през 17-ти век поради неговата подобна структура и външен вид с борови шишарки. Традиционно те са били известни като „ананас“.

Самият плод е дълъг до един фут и е заобиколен от трънливи шипове, покрити с твърди, восъчни листа, понякога до тридесет на дърво. Ананасите и сладкият им сок се използва  навсякъде по света, дори и като популярен аромат на алкохолни напитки, най-известната от които е тропическата напитка, pina colada!

Хранителната стойност на ананасите

Освен, че има интересна история и външен вид, той също има огромни ползи за здравето поради богатството на хранителни вещества, витамини и минерали, включително калий, мед, манган, калций, магнезий, витамин С, бета каротин, тиамин, Фолат, както и разтворими и неразтворими влакна и бромелаин.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button