Ябълка: Защо е толкова полезна?

 Здравните ползи от ябълката включват подобряване на храносмилането, предотвратяване на стомашни разстройства жлъчни камъни, запек.

В тази статия, ще научите защо е важно да похапвате по 1-2 ябълки на ден.

Топ ползи и рецепти на ябълката

Също така помага за подобряване на слабостта и осигурява облекчение от дизентерия.

Ябълките  помагат при лечението на дизентерия. Освен това те могат да предотвратят появата на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

И накрая, те подпомагат за стоматологичната помощ и грижата за кожата.

Ябълките са едни от най-популярните и вкусни плодове на планетата и няма нищо по-добро от сочна ябълка, за да утолите жаждата си и да задоволите нуждата от сладък плод, като същевременно повишите здравето си.

Ябълката е плодов плод, чието дърво принадлежи към семейство Rosaceae и има научното име на Malus domestica.

Неговият предшественик е Malus sieversii, който все още расте див в много части на Централна Азия.

Те са били култивирани в продължение на хиляди години в цяла Азия и Европа и те се появяват в културната история на много древни цивилизации, включително гърците, римляните и северните племена.

Има повече от 7,500 разновидности на този вкусен плод и се предлага в разнообразни цветове, включително червен, жълт и зелен.

Кожата от ябълки е тънка, но здрава, а вътрешната му плът е дебела и сочна . Вътрешната сърцевина държи семената, които са  трудни за смилане.

Хранителните вещества са в плътта и кожата, която е богат източник на антоцианини и различни танини, които дават своя цвят. Вярно е това, което казват: „Една ябълка на ден задържа лекар!“

През 2010 г. целият геном на ябълката беше декодиран, което доведе до увеличаване на изследванията и разбирането защо ябълките са толкова полезни за здравето ни и какви конкретни компоненти са отговорни за стимулирането!

Нека да разгледаме някои от основните компоненти на един от любимите и здравословни плодове в света!

Ползи за здравето от ябълката

Здравните ползи от ябълката включват следното:

Храносмилането

Ябълките са богати на фибри и помагат в храносмилателния процес. Редовната консумация на ябълки осигурява гладкото протичане на червата и помага при предотвратяването на запек и различни стомашни заболявания.

Фибрите са важна част от всяка диета. Те добавят насипно състояние към изпражненията и помага на храната да преминава през храносмилателния тракт гладко.

Освен това той стимулира перисталтичното движение, така че мускулите се свиват по подходящ начин и движат храната заедно.

И накрая, това стимулира отделянето на стомашни и храносмилателни сокове, за да се гарантира ефективното усвояване на хранителните вещества, като същевременно остъргва излишния холестерол от вашите вени и артерии, за да се гарантира правилното здравето на сърцето и да намали шансовете на атеросклероза.

Превенция на рак

Ролята на ябълки в превенцията на рака е било обект на проучване за известно време, и докато те са показали, умерено подобрение на различни видове рак, особено на гърдата и рак на дебелото черво, на най-значимите открития са били във връзка с рак на белия дроб.

Повечето плодове и зеленчуци имат някакъв вид противоракови ефекти, но ябълките стоят начело сред останалите по отношение на често употребяваните плодове.

Те показват ясна и неоспорима способност за намаляване на рака на белия дроб и забавяне на разпространението му, ако се развие.

Хипотезите обикновено говорят за високото съдържание фитонутриенти, включително кемпферол и кверцетин, но точният механизъм за въздействие ябълки „за рак е все още до голяма степен неясно.

Храносмилателно здраве

Една от най-важните и пренебрегвани части от човешкото здраве е полезните бактерии, които живеят в цялото ни тяло.

Ябълките конкретно да помогне за подобряване на функционирането на бактериите, които живеят вътре в нашето дебелото черво, както и по-ранни изследвания показват, че ябълките  променят метаболизма в храносмилателния тракт.

Анемия

Ябълките са полезни при лечение на анемия, тъй като ябълките са богат източник на желязо. Анемията е недостиг на хемоглобин в кръвта, който може да бъде установен чрез увеличаване на приема на желязо, което е неразделна част от метаболизма на червените кръвни клетки.

Чрез увеличаване на количеството на червените кръвни клетки в организма не само предотвратете анемията, но също така гарантирате правилното оксигениране на системите от съществени органи, за да ги поддържате правилно.

Слабост

Известно е, че ябълките премахват слабостта и добавят сила и жизненост към слабите хора.

Поради това често се дава на пациентите да им помогне да се възстановят бързо от заболяванията си.

Ако искате да наддавате на тегло, ябълките трябва да са част от ежедневната Ви диета.

Ябълките помагат за детоксикация на организма и подобряване на цялостното здраве на тялото.

Въпреки че не съдържа значително количество протеини, комбинацията от антиоксидантните съединения и протеина, открит в ябълките, може да играе основна роля в предотвратяването на слабостта и подобряването на мускулния тонус.

При диабет

Контрол на кръвната захар е от съществено значение за хората, които страдат от диабет, и полифенолите в ябълките са били пряко свързани с намаляване на усвояването на въглехидратите от организма.

Това, от своя страна, намалява колебанията на нивата на кръвната захар, които се появяват в кръвта, важен фактор за подпомагане поддържането на диабета под контрол.  

Полифенолите също понижават абсорбцията на глюкозата в нашия храносмилателен тракт и стимулират освобождаването на инсулин от панкреаса, което е необходимо, за да се поддържат нивата на кръвната захар.

И накрая, полифенолите стимулират инсулиновите рецептори върху клетките в нашето тяло, което ускорява отделянето на захарта от кръвта и стига до клетките, които се нуждаят от него за метаболизъм и правилна функция на органа.

Ябълките са едни от най-добрите в целия свят за подобряване на здравето на хората, страдащи от диабет.

Болестта на Алцхаймер и Паркинсон

Сякаш другите впечатляващи ползи от ябълките не са достатъчни, но те също показват положително въздействие върху неврологичните проблеми, особено две от най-трагичните състояния, болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Антиоксидантните ефекти на всички фитонутриенти в ябълките със сигурност помагат за намаляване на болестта на Алцхаймер, тъй като дегенерирането на мозъка, водещо до болестта на Алцхаймер, е свързано с активността на свободните радикали.

Ябълките увеличават количеството ацетилхолин в мозъка, което е свързано с концентрация, разрешаване на проблеми и памет.

По отношение на болестта на Паркинсон, ябълките спират постепенното разпадане на невро-клетките, продуциращи допамин, което може да бъде основна причина за болестта на Паркинсон.

За кожата

Пасти, направени от ябълка и мед, и ябълка и мляко увеличават блясъка на кожата, когато се прилагат локално.

Това отново се дължи на мощните антиоксиданти, съдържащи се в кожата и плътта на ябълките.

Тези съединения противодействат на вредните ефекти на свободните радикали, които са пряко свързани с преждевременното стареене, както и с бръчките, възрастовите петна и други свързани с възрастта заболявания.

Увеличаващият ефект върху кръвообращението също така помага на кожата да изглежда млада, като поддържа кръвния поток постоянно, за да стимулира замяната на стари клетки и ремонта на повредени!

Калории и въглехидрати

Средната  ябълка тежи 140 грама и съдържа 80 калории. Също така има 22 грама въглехидрати с 5 грама фибри и 17 грама захар.

Витамини и минерали

Една средна гала ябълка осигурява 195 милиграма калий. Той осигурява и 2% от дневната стойност за витамин А, калций и желязо, както и 20% от витамин С .

Ябълки и кисело мляко

Нарязаните ябълки, покрити с  кисело мляко, имат много ползи за здравето.

Ябълки и кисело мляко за здрав стомах

Те се допълват един с друг, осигуряващо хранителни вещества, които няма да получите от ябълки, а ябълките са пълни с фибри и витамин С, които липсват в киселото мляко.

Въпреки техните ползи, техните колективни калории, въглехидрати и захар могат да бъдат повече, отколкото трябва да консумирате в лека закуска.

Киселото мляко не съдържа никакви фибри, но добавянето на една голяма ябълка с кожата ще добави 5,4 грама фибри. Това количество е равно на 22% от препоръчителната дневна доза за жените и 14% от мъжете. Ябълките са добър източник на разтворими и неразтворими фибри.

Разтворимите фибри помагат за понижаване на холестерола и поддържат баланса на кръвната захар, докато неразтворимите фибри  предотвратяват запек.

Киселото мляко съдържа само 2 милиграма антиоксидант витамин С, но една голяма ябълка добавя 10 милиграма.

Ябълкова вода

С огромния брой на популярните лекарства за детоксикация на пазара е трудно да се надяваме, че някой от тях наистина работи.

Ябълковата детоксикална вода разчита на ползите от ябълките и канела, за да придаде допълнителен аромат на водата и да даде на вашето тяло допълнителни ползи за здравето.


Ябълковата канелена вода може да ви помогне да постигнете метаболизма си и да насърчите тялото си да изгаря повече калории.

Може ли една ябълка на ден да държи излишните килограми настрана?

Според скорошно проучване -да, защото ябълките съдържат несмилаеми съединения, които стимулират растежа на добри бактерии в червата, свързани със загуба на тегло.

Как действа: Тези съединения – фибри и полифеноли – остават неразградени, докато не бъдат ферментирани в дебелото черво, където те действат като храна за приятелски бактерии и помагат на тялото ви да надделее над лошите бактерии, които процъфтяват в нездравословна храна.

Това възстановено микробно равновесие,  намалява хроничното възпаление, което увеличава риска от затлъстяване и засилва чувството на пълнота, за да предотврати преяждането.

Ябълка и мед

Ябълките се измиват, подсушават и капачетата им се отрязват. С остър нож се издълбават отвътре без да се разполовяват.

В получените вдлъбнатини се поставят орехите, лешниците, предварително киснатите във вряла вода стафиди и течният мед.

Ябълките се поставят в тавичка и се пекат при 180 градуса за около половин час. Сервират се веднага, като по желание могат да се поръсят с пудра захар или канела.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button