Сусам: Какво лекува + 6 Ползи

Сусамните семена са изключително полезни за здравето, но често се пренебрегват.

Те включват способността за предотвратяване на диабет, понижаване на кръвното налягане.

Сусамовите семена имат много потенциални ползи за здравето и се използват в народната медицина от хиляди години.

Те могат да предпазват от сърдечни заболявания, диабет и артрит, според проучване от 2014 година.

Лечебни свойства, ползи и рецепти със сусам

Сусама предотвратяване на голямо разнообразие от ракови заболявания, изграждане на здрави кости, защита срещу радиация, подобряване на здравето на сърцето.

Прилага се за лечение на нарушения на съня, подобряване на храносмилането, намаляване на възпалението, подобряване на здравето на дихателните пътища.

Подпомагане на здравословния растеж, подобряване на кръвообращението, детоксикация на тялото и елиминиране на депресия и хроничен стрес.

Сусамовите семена се получават от незначително растение от рода Sesamum и носят научното име на Sesamum indicum.

Сусамовите семена се считат за най-старата маслодайна култура в света и са култивирани повече от 3500 години.

Доказателство за родните им форми както в Африка, така и в Индия, където те все още са широко култивирани.

Той е изключително устойчив и расте на места, където много други култури се провалят, поради което се е разчитала толкова много през вековете.

Какво е сусамът ?

Въпреки че е семе има подчертано орехов вкус.

Знаем ли сусамът, сусамовият тахан за какво са полезни?

Много от ползите за здравето вещества се получават от масла, които се намират в по-високи концентрации в сусамните семена, които се срещат във всяка друга култура от маслодайни култури в света.

Сусамното растение е не повече от 1.5 метра височина и семената се освобождават от малките шушулки на растенията.

Самите семена са много малки, само 3-4 мм дълги и 2 мм широки, но все пак се произвеждат 3.85 милиона метрични тона всяка година!

Семената идват в голямо разнообразие от цветове, в зависимост от разнообразието или щама на сусамовото растение.

Те обикновено се добавят към салатите, като съставка  за хляб и зърнени продукти, бисквити, суши, торти, супи, хляб за риба и месо и голямо разнообразие от други приложения.

Можете да намерите сусам в почти всяка културна кухня по някакъв начин. Това широко разпространение се дължи на наличието му, ползите за здравето и приятния вкус.

Хранителна стойност на семена от сусам

Многото здравословни предимства на сусам се дължат на хранителното му съдържание, включително витамини, минерали

Сусама съдържа натурални масла и органични съединения, които се състоят от калций, желязо, магнезий, фосфор, манган, мед, цинк, фибри, тиамин, витамин В6.

Широката гама от ползи за здравето е обяснена по-подробно по-долу.

Ползи за здравето на семена от сусам

Натуралните масла от сусам са свързани с намаляване на хипертонията в редица изследвания, които намаляват напрежението на сърдечно-съдовата система и помагат за предотвратяване на различни сърдечни заболявания.

Освен това магнезият отдавна е известен като вазодилататор (агент, който намалява кръвното налягане) и сусамните семена са опаковани с този основен минерал, съдържащ до 25% от дневните ви нужди в една сервиса.

Добър източник на фибри

Три супени лъжици (30 грама) сушени семена от сусам осигуряват 3,5 грама фибри, което е 12% от референтния дневен прием (RDI) (2 доверен източник, източник на 3 доверие, доказва иследване от 2016 година

Тъй като средният прием на фибри в Съединените щати е само половината от RDI, консумацията на сусамови семена редовно може да помогне за увеличаване на приема на фибри (4Trusted Source).

Клиничноп иследване от 2015 година доказва, че фибрите са добре известни с това, че поддържат храносмилателното здраве.

Освен това, нарастващите доказателства предполагат, че фибрите могат да играят роля за намаляване на риска от сърдечни заболявания, някои видове рак, затлъстяване и диабет тип 2

Предотвратяване на рака

С широката гама от важни витамини и минерали, съдържащи се в сусамните семена, не е изненадващо, че то е свързано с намаляване на риска от рак.

Дългосрочното възпаление на ниско ниво може да играе роля при много хронични състояния, включително затлъстяване и рак, както и сърдечни и бъбречни заболявания, показва изследване от 2018 г.

Отвъд ролята на тези по-често срещани минерали, включително мощните анти-канцерогенни ефекти на магнезий, сусамът съдържа и фитат, необичайно съединение предотвратяващо рака.

Това действа като антиоксидант и намалява въздействието и ефектите на свободните радикали, опасните странични продукти.

Клетъчния метаболизъм, които е свързан с много форми на рак и различни други състояния като сърдечни заболявания, преждевременно стареене и когнитивни нарушения.

Специфично предотвратяване на рака, при което сусамовите семена са свързани, включват левкемия, рак на гърдата, белия дроб, панкреаса, дебелото черво и простатата.

Управление на диабета

Компонентите на сусамните семена, включително жизненият магнезий, са свързани с намаляването на шансовете за диабет и с управлението на симптомите при пациенти, които вече са развили заболяването.

Те могат да предпазват от сърдечни заболявания, диабет и артрит, показва проучване от 2019 година.

Освен това е доказано, че сусамовото масло може да повлияе положително въздействието на различни диабетни лекарства като глибенкламид при пациенти, страдащи от диабет тип 2.

Подобрява функционалността на пероралните медикаменти и по-нататък регулира нивата на инсулин и глюкоза в организма, като по този начин помага да се контролират симптомите на диабета.

Здравето на костите

Впечатляващите нива на важни минерали като цинк, калций и фосфор, които се намират в сусамовите семена, могат да бъдат основен тласък за здравето на костите на организма ви.

Сусамът подмладява и пази костите здрави

Тези минерали са неразделна част от създаването на нова костна материя и укрепването / коригирането на костите, които могат да бъдат отслабени от наранявания или появата на инвалидизиращи костни състояния като остеопороза.

Подпомага храносмилането

Тези малки семена пакетират значително количество влакна в тях, като много други семена и ядки.

Фибрите са важен елемент в здравословното храносмилане, тъй като увеличават движенията на червата и помагат да се движат през храносмилателния тракт, както и да стимулират перисталтичното движение, докато храната се движи през гладкото черво.

Това може да намали състоянието като запек, както и диария, като едновременно предпазва здравето на дебелото черво и намалява шансовете за стомашно-чревни заболявания и рак.

Фибрите помагат и за сърцето ви, като изстъргва опасния LDL холестерол от артериите и кръвоносните съдове, като по този начин предпазва от атеросклероза, инфаркти и удари.

Противовъзпалителни качества

Високото съдържание на мед в сусамните семена има редица ценни функции, включително намаляването на възпалението в ставите, костите и мускулите, като по този начин се намалява свързаната болка с артрит.

Освен това, медта е основен минерал за укрепване на стените на кръвоносните съдове, костите и ставите.

И накрая, медта е необходима за правилното поемане на желязо, ключов компонент на хемоглобина.

Следователно, правилното съдържание на мед в организма увеличава циркулацията и гарантира, че органните системи на цялото тяло получават достатъчно кислород, за да функционират правилно.

Орално здраве

Може би най-забележителните ефекти на сусамовите семена са мощните му ефекти върху оралното здраве.

Процесът, наречен маслено издърпване, при който определени количества сусамово масло се изхвърлят около устата, може да има силен антибактериален и стягащ ефект върху всички аспекти на оралното здраве.

Той също така е тясно свързан с намаляването на наличието на бактериите Streptococcus, обикновени бактерии, които могат да причинят поражения на вашите устни и други части на тялото ви.

Здравето на кожата и косата

Както беше споменато, сусамът съдържа високи нива на цинк, жизненоважен компонент в образуването на колаген, който укрепва мускулната тъкан, косата и кожата.

Също така е доказано, че маслото от сусамено семе намалява появата на изгаряния и белези по кожата, както и намалява признаците на преждевременно стареене.

Метаболитна функция

Сусамовите семена съдържат голямо количество протеин, който се разгражда и се сглобява отново от съставните му части в използваеми протеини за човешкото тяло.

Това допринася за общата здравина, здравия клетъчен растеж, мобилността, нивата на енергия и метаболитната функция.

Откъде идва сусамовото семе?

Сусамовите семена идват от сусамовото растение, което е местно за части от Азия и Източна Африка.

Има много сортове сусамови семена и те остават едно от най-разпространените и популярни семена в света.

Семената първоначално се намират в черен корпус в шушулката, така че, щом тези семена бъдат отстранени, те трябва да бъдат изкоренени, извадени от черупката им.

Има ли сусамът  ядки?

Сусамните семена не са ядки, въпреки че много хора ги третират по същия начин.

Има причина за този случаен страх от сусам, тъй като много от същите алергенични химикали и протеини, които се намират в ядките, също са в сусам.

Ето защо, ако сте алергични към някои видове ядки, би било разумно да говорите с вашия алерголог за сусам. Въпреки това, научно казано, сусамът е само семена!

Колко калории има в сусамa?

Има изненадващо голям брой калории в сусам – около 50 калории в една супена лъжица.

Това се дължи обаче на концентрираната природа на тези семена, които са пълни с минерали, витамини и органични съединения, от които тялото се нуждае.

Докато ядете прекомерно количество сусамово семе, не се препоръчва да ги използвате умерено във вашата храна и да ги добавяте към вашата диета, когато е възможно, е много добра идея.

Как да използвате сусам?

Сусамовите семена могат да се използват по различни начини, като се добавят за поръсване на салати или яхнии, смесват се в хляб, смилат в тънка паста като хумус или дори се смесват в прах  с различни глазури.

Сусамовото масло също е много популярно и мощно заради естествените здравни средства, вариращи от локални приложения върху тялото до използването на маслото като храносмилателна или противовъзпалителна субстанция.

Сусамов тахан

За да направят тахан, сусамът обикновено се бланшира в гореща вода, за да отстрани корпусът му, които плуват на върха.

Корпусите се обезмасляват, а останалата плът на семената се оставя да се отцедят, преди да се смилат, обикновено с малко добавяне на сол и понякога маслини.

Резултатът е гъста паста с орехови ядки, подобно на ядки с мазнини в консистенция и вкус.

Освен това, таханът се използва като основа за сосове. Богатите на тахини сосове се използватза месо, зеленчуци и салати. 

Тахини може да се използва и за замяна на сусам паста в азиатската кухня.

Особено в Япония сусамната паста се използва като основа за много спадове и сосове, а понякога се използва и в супи.

Хранителна информация на 100 g:

  • Енергия – 2385 kJ / 570 kcal
  • Мазнини – 48 гр
  • От които наситени – 6,7 g
  • Въглехидрати – 26 гр
  • От които захари – 4 г
  • Протеин – 18 гр
  • Сол – 0 гр

Черен сусам

Черните сусамени семена са отличен източник на магнезий и калций. 1/4 чаша сервира 126 мг магнезий или 32 процента от препоръчителната дневна стойност и 351 мг калций (35 процента от ДВ).

Това е малко повече, отколкото можете да намерите в чаша мляко, но калцийът се намира в корпуса на семената.

Магнезият и калцийът са важни минерали, които спомагат за регулирането на кръвното налягане, намаляват вероятността от развитие на напрежение и мигренозно главоболие (предизвикани от спазми на кръвоносни съдове).

Той намаляват появата на спазми на дихателните пътища при астматици и регулират съня, особено при жени, страдащи от менопауза.

Сусамово масло

Сусамовото масло, което идва от сусамовите семена, е едно от малко познатите растителни масла, но всъщност е една от най-здравословните алтернативи на нормалните варианти на растително масло.

Сусамовите семена, които са известни с научното име Sesamum indicum, са малки жълтеникаво-кафяви семена, които се намират предимно в Африка, но те също се разрастват на по-малък брой на индийския субконтинент.

Сусамовото масло придобива доста популярност през последните години, не само защото сусамовото масло е сравнително евтино да се извлече (обикновена флотация на гореща вода или разнообразни техники за пресоване).

Обаче, сусамовото масло се получава най-добре, когато семената са напълно узрели, което означава, че външните черупки се спукат.

Сусамовото масло може да се използва при готвене и най-често се използва в азиатската кухня, включително ястия от Китай, Япония и Югоизточна Азия, както и кухня от Близкия изток.

Сестеното масло е използвано и в масажните практики, поради силните му въздействия върху тялото и благоприятните му ефекти върху кожата.

Тя има широко разнообразие от здравни ползи, свързани с него, което прави сусамовото масло изключително търсено, дори и като носител масло за различни козметични продукти.

Проблемът е, че ръчната обработка, която сусамовите семена изисква, означава, че винаги ще има повече търсене, отколкото доставка.

За тази неизбежна причина, световното производство на сусамово масло не е толкова високо, колкото другите растителни масла, въпреки много здравите аспекти.

Мед и танах

Смесването на мед и танах е широко разпространено в България, заради невероятните му свойства. Нашите баби и дядовци са го консумирали рано сутрин, преди да започнат тежък физически труд, поради невероятните му ползи за здравето.

Чудеса за здравето със сусамов тахан и мед

Мед и сусамов тахан има всичко, от което се нуждае нашият организъм – калории, въглехидрати и много минерали. Може да го консумирате, като разбъркате 100 грама тахан с 100 грама мед и го консумирате. Често се използва за закуска, като се маже на препечена филия.

Широко разпространен е сред бодибилдърите, поради невероятните свойства, които има.

За отслабване

Добавянето на няколко сусамени семена към вашата храна няма да ви навреди, а точно обратно.

Сусамните семена съдържат редица вещества, които могат да Ви помогнат при разпределение на калории и за отслабнете, включително протеини и лигнани.

Съдържа важни протеини, което го прави важен при закуска, когато се опитвате да отслабнете.

Регистрираната диетолог Кристин Гербщад отбелязва в статия за fitnessmagazine.com, че протеинът може също да увеличи скоростта на метаболизма ви.

Това може да улесни отслабването.

Диета за отслабване с високо съдържание на протеини може да ви помогне да изгубите повече мазнини, като същевременно поддържате мускулите си, особено ако го комбинирате със сърдечно-съдови и тренировъчни упражнения.

Гербщад също така отбелязва, че химикалите, наречени лигнани, които се намират в някои растения, включително сусамовите семена, могат да ви помогнат да изгаряте повече мазнини, защото те карат организма ви да отделя повече чернодробни ензими, изгарящи мазнините.

Статия публикувана в „Скорошни патенти за храните, храненето и селското стопанство“ през януари 2011 г. отбелязва, че сусамът съдържа около 2,5% от тези лигнани, което може да попречи на образуването и усвояването на холестерола и да намали метаболизма на мазнините.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button