10 ползи от Пекан: лечебни свойства и противопоказания

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

 

Ползите за здравето от пекан включват намален риск от високи нива на холестерол, хипертония, диабет, жлъчни камъни и рак.

Ползите за здравето от пекан

Той има антиоксидантни свойства и помага при управлението на теглото. Той също така защитава жизнените органи от токсичните ефекти на Циклофосфамид.

Пекан, Carya illinoinensis, член на растителното семейство Juglandaceae, е роден в Северна Америка.

Пекан дърво може да растат на височина от 44 м с цъфтеж, който се случва през пролетния сезон. , Макар да расте  диво; През последните години тя е включена в списъка на основните плодове, които са опитомени. Пекан дърветата могат да живеят до 300 години и  продължават да носят плодове годишно.

Освен Северна Америка, тя се култивира в някои страни от Африка, Южна Америка, Азия и Австралия.  Орехът е годен за консумация, а дървесни въглища и горива се използват като горива.

Хранителна стойност на пекан

Като в класа на плодовете, пеканите са известни с хранителни вещества, които се изискват от тялото за добро здраве. Пеканите съдържат протеин, енергия, фибри, аминокиселини, мазнини, нишесте и захари.

Други хранителни вещества, съдържащи се в този плод, включват тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, бета каротин, фолиева киселина, фолиева киселина и витамин А, витамин В6, витамин С, витамин Е и витамин К.

Сред минералите е богата на калций, Магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, манган и селен.

Консумирането на шепа пекани се превръща в поглъщане на различни видове хранителни вещества в тялото, което би било невъзможно дори при вземането на лабораторно приготвените добавки. Поради състава на пекан, бяха проведени няколко изследвания и проучвания, за да се установят ползите от този плод. Ето някои от ползите за здравето, които са свързани с консумацията на този вид плодове. (изследвания )

Лечение, приложение, действие

Пекан, пълен с различни хранителни вещества, осигурява много ползи за здравето. Някои от тях включват:

1.Контрол на холестерол нивата

Високото ниво на холестерола в организма е една от причините за няколко сърдечно-съдови заболявания, които са често срещани в настоящото общество. Веднъж открити, човек се поставя под медикамент, който се използва за контрол на нивата на вредния холестерол.

Яденето на пекани редовно осъществява тази функция за балансиране на нивата на холестерола. Проучване, проведено от Rajaram S et al. Предполага, че пеканите са с високи мононенаситени мазнини могат да се предписват като част от диетата, която има ниски нива на холестерол за пациентите или здрави индивиди.

Свързана статия:Какви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

2.Диабет

Ядки като пекани са полезни за поддържане нивата на кръвната захар, особено за тези, които страдат от диабет. Диабетът увеличава риска от сърдечно-съдови нарушения и следователно е необходимо да имаме здравословна диета, която има необходимите хранителни вещества и минерали. Тяхното потребление не се препоръчва само за тези с диабетно състояние, а за онези, които се стремят да запазят това заболяване. Проучване показва, че приемът на ядки като пеканите може да намали риска от диабет тип 2.

3.Здравословно сърце

Ползите за здравето от пеканите включват намален риск от сърдечни заболявания. , Ядки като пекан имат протеини, витамин Е и оксидантни свойства, които спомагат за защита на сърцето и намаляване на риска от хипертония.

4.Изобилие от антиоксиданти

Пекан съдържа съставки като токоферол и флавано-3-ол мономери, които помагат при инхибиране на окисляването на липидите, които съществуват в кръвта, което на свой ред предлага защита срещу сърдечни заболявания. Проведени са изследвания за изследване на ефекта на пекан върху постпрандиалния антиоксидантен капацитет и катехини и намаляване на LDL окисляването при хора и откритията показват, че биоактивният състав може да допринесе за постпрандиалната антиоксидантна защита.

Свързана статияТоп 10 висококачествени антиоксидантни храни

5.Контрол на теглото

Пеканите също са от полза при управлението на теглото. Той е богат на мазнини, но също така съдържа протеини и фибри, които могат да накарат човек да се чувства пълен за по-продължителна продължителност и по този начин да помогне за понижаване приема на други висококалорични храни.

6.Рак

Пеканите също могат да помогнат за намаляване на риска от рак. Той е богат на фенолни съединения, танини, които са свързани с превенцията на различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и рак.

7.Камъни в жлъчката

Консумацията на ядки като фъстъци, бадеми и пекани и т.н. също се свързва с намален риск от камъни в жлъчката. Резултатите от проучване, проведено с цел проучване на ефекта от консумацията на ядки върху риска от камъни в жлъчката, предполагат че честото потребление може да намали риска от заболяване на жлъчните камъни при мъжете.

Рецепти с пекан

Смесете зеленчуци или варени меса като пиле, маруля, краставица, моркови, лук и др. С пекани. Добавете сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин и разбъркайте добре. Човек може да добави и други билки и подправки като босилек, люспи от чили и др.

 Печени пекани: Печете пеканите в пещ за 10-15 минути. Добавете масло / масло, канела на прах, екстракт от ванилия и сол според вкуса на печените пекани.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button