Кашу: За какво помага

Ползите за здравето на кашуто включват здраво сърце, силна нервна и мускулна функция, подобрено костно и орално здраве, облекчение от диабет, анемия и жлъчни камъни.

Като предлагат антиоксидантна защита, те също помагат за образуването на червени кръвни клетки и насърчават по-добрата имунна система.

Тази статия е базирана на научни проучвания и показва доказаните ползи от храненето с кашу.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

За какво е полезно кашуто?

Кашуто полезно ли е за здравето ?

Кашу – тези супер ядки принадлежат към семейството на Anacardiaceae, което също включва манго и шам фъстък и първоначално са местни от крайбрежните райони на североизточна Бразилия.

Те са  широко култивирани на места, които имат тропически климат.

Те се отглеждат в страни като Индия, Шри Ланка, Кения и Танзания.

Те се придържат към дъното на плодовете си, известни като кашу ябълка, и имат различни разнообразни приложения, особено в Бразилия и някои части на Азия и Африка.

Кашуто е добър източник на здравословни хранителни мазнини, които са от съществено значение за усвояването на мастноразтворимия витамин А, витамин D, витамин Е и витамин К и произвеждат мастни киселини.

Те са жизненоважни за развитието на мозъка и кръвосъсирването. Тези здравословни мазнини включват мононенаситени мазнини или MUFA и полиненаситени мазнини или PUFA.

Доказани ползи от кашуто

Те са полезни за сърцето и помагат за намаляване на лошия холестерол (LDL холестерол), ако се консумират в подходящи количества, дори при хора с диабет.

LDL холестеролът може да се повиши в резултат на прекомерната консумация на наситени мазнини, което представлява сериозна заплаха за сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза или втвърдяване на артериите.

Проучванията показват, че избора на ненаситени мазнини над наситените мазнини повишава нивата на HDL холестерола, намалява нивата на триглицеридите и благоприятно понижава кръвното налягане.

Включването на ядки като кашу, риба и растителни масла, включително зехтин и рапично масло в диетата, може да осигури тези здрави ненаситени мазнини на тялото.

1. При диабет

Наличието на много ниски количества захар и никакъв вредоносен холестерол в кашуто ги прави безопасни за пациенти с диабет!

Той дори помага за намаляване на риска от диабет тип 2.

2. Химиотерапия

Изследванията показват, че богатството от антиоксиданти, като анакардови киселини, карданоли и кардоли в кашу, ги прави ефективни за хора, подложени на лечение за тумори и рак.

Кашуто има сравнително проста абсорбирана форма на протеин и се препоръчва  за такива пациенти.

3. Червени кръвни клетки

Кашеите са богати на мед, който спомага за метаболизма на желязото, спомага за образуването на червени кръвни клетки и спомага за поддържането на здрави кости и имунната система.

Също така е жизненоважно за нервната и скелетната система на тялото. Дефицитът на мед в организма може да доведе до остеопороза, неравномерен сърдечен ритъм и анемия.

4. Костно и орално здраве

Кашуто също осигуряват фосфор, който е от съществено значение за здравословното развитие на зъбите и костите.

Фосфорът също подпомага синтеза на протеини, абсорбцията на въглехидрати и мазнини и поддържането на клетъчното здраве.

5. Анемия

Кашуто са източник на хранителни вещества, желязото, което е жизненоважно за пренасянето на кислород около тялото и подпомага функционирането на ензимите и имунната система.

Дефицитът на желязо в диетата може да доведе до умора на тялото, анемия и повишена чувствителност към инфекции.

6. Камъни в жлъчката

Камъните в жлъчката са каменни наноси, които обикновено се състоят от холестерол, който се натрупва в жлъчния мехур.

Редовното включване на здравословни ядки като кашу може да помогне за намаляване на риска от образуване на жлъчни камъни.

7. Имунна система

Кашуто съдържат цинк, който играе жизненоважна роля в укрепването на имунната система срещу микробните инфекции, протеиновия синтез и лекуването на рани.

Това е изключително важно по време на бременността за растежа на бебето и годините на развитие в детството да поддържа стабилно състояние на тялото.

8. Отслабване

Според изследванията на Харвард две порции ядки на ден са полезни в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания, диабета и рака.

Замяната на животински мазнини и протеини с моно- и полиненаситените мазнини, открити в кашу, е отличен начин да управлявате теглото си и да намалите натрупването на мазнини и холестерол в сърцето.

Как се прави Сирене от кашу?

Ако сте веган и искате сирене, трябва да опитате това. Супер просто, може да бъде направено за един час.

1/3 чаша сурови кашу [Напоена за една нощ в чаша вода] 1 натрупана супена лъжица + 1,5 лъжици хранителна мая
1 скилидка чесън (не искате това да е сирене от чесън)
1,5 ч.л. нишесте по ваш избор (тапиока / стрела / царевица)
1,5 л агар агар на прах
1 супена лъжица + 2 ч. Л. Сок от лимон
1/2 чаша +1/2 чаша вода
Сол – на вкус

  • В тенджера, смесете агар в 1/2 чаша вода.
  • Изхвърлете водата от кашу. Изплакнете ги много добре. Добавете кашу в блендер с хранителни мая, чесън, нишесте, сол, лимонов сок и 1/2 чаша вода. Направете много много гладка паста.
  • Добавете кашевата паста към сместа от агар агар.
  • Трябва да се вари при ниска средна температура, докато се образува гъста консистенция на палачинка.
  • Охлаждайте за един час. Внимателно извадете от рамката и приятното

Хранителна стойност на кашу

Ядките са много питателни и пълни с протеини и основни минерали, включително мед, калций, магнезий, желязо, фосфор, калий и цинк.

Натрият присъства и в много малки количества. Кашеите съдържат витамини като витамин С, витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В6, фолиева киселина, витамин Е (алфа-токоферол) и витамин К (филохинон).

Кашуните са източник на олеинова киселина и осигуряват добро количество мононенаситени мазнини и ниски количества полиненаситени мазнини без вредeн холестерол, ако се консумират по подходящ начин.

Кашуто е добър източник на здравословни хранителни мазнини, които са от съществено значение за усвояването на мастноразтворимия витамин А, витамин D, витамин Е и витамин К и произвеждат мастни киселини, които са жизненоважни за развитието на мозъка и кръвосъсирването. Тези здравословни мазнини включват мононенаситени мазнини или MUFA и полиненаситени мазнини или PUFA.

Те са полезни за сърцето и помагат за намаляване на лошия холестерол (LDL холестерол), ако се консумират в подходящи количества, дори при хора с диабет. LDL холестеролът може да се повиши в резултат на прекомерната консумация на наситени мазнини, което представлява сериозна заплаха за сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза или втвърдяване на артериите.

Проучванията показват, че избора на ненаситени мазнини над наситените мазнини повишава нивата на HDL холестерола, намалява нивата на триглицеридите и благоприятно понижава кръвното налягане. Включването на ядки като кашу, риба и растителни масла, включително зехтин и рапично масло в диетата, може да осигури тези здрави ненаситени мазнини на тялото.

При диабет

Наличието на много ниски количества захар и никакъв вредоносен холестерол в кашуто ги прави безопасни за пациенти с диабет! Той дори помага за намаляване на риска от диабет тип 2.

Химиотерапия

Изследванията показват, че богатството от антиоксиданти, като анакардови киселини, карданоли и кардоли в кашу, ги прави ефективни за хора, подложени на лечение за тумори и рак. Кашуто има сравнително проста абсорбирана форма на протеин и се препоръчва  за такива пациенти.

Червени кръвни клетки

Кашеите са богати на мед, който спомага за метаболизма на желязото, спомага за образуването на червени кръвни клетки и спомага за поддържането на здрави кости и имунната система. Също така е жизненоважно за нервната и скелетната система на тялото. Дефицитът на мед в организма може да доведе до остеопороза, неравномерен сърдечен ритъм и анемия.

Костно и орално здраве

Кашуто също осигуряват фосфор, който е от съществено значение за здравословното развитие на зъбите и костите. Фосфорът също подпомага синтеза на протеини, абсорбцията на въглехидрати и мазнини и поддържането на клетъчното здраве.

Анемия

Кашуто са източник на хранителни вещества, желязото, което е жизненоважно за пренасянето на кислород около тялото и подпомага функционирането на ензимите и имунната система. Дефицитът на желязо в диетата може да доведе до умора на тялото, анемия и повишена чувствителност към инфекции.

Камъни в жлъчката

Камъните в жлъчката са каменни наноси, които обикновено се състоят от холестерол, който се натрупва в жлъчния мехур. Редовното включване на здравословни ядки като кашу може да помогне за намаляване на риска от образуване на жлъчни камъни.

Имунна система

Кашуто съдържат цинк, който играе жизненоважна роля в укрепването на имунната система срещу микробните инфекции, протеиновия синтез и лекуването на рани. Това е изключително важно по време на бременността за растежа на бебето и годините на развитие в детството да поддържа стабилно състояние на тялото.

Отслабване

Според изследванията на Харвард две порции ядки на ден са полезни в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания, диабета и рака. Замяната на животински мазнини и протеини с моно- и полиненаситените мазнини, открити в кашу, е отличен начин да управлявате теглото си и да намалите натрупването на мазнини и холестерол в сърцето.

Как са готви кашуто?

Ядките от кашу са вкусни и много търсени ядки. Те могат да се ползват или печени или обикновени, и със или без сол. Те се добавят към различни вегетариански и не-вегетариански деликатеси и в много сладкарски изделия като бисквити, бисквити и сладолед.
Освен прочутата и вкусна ядка , кашуто предлага огромно съкровище за здравните нужди. Тези приложения са широко популярни в Гвиана и навсякъде в Амазония.

Калории в кашу

Както всички ядки, кашуните са с високо съдържание на калории. Вие ще получите 163 калории от ядене на 30 грама  сухи печени кашу. Когато ядете кашу, контрола на порциите е от съществено значение. Подслушването на 1-унция е равно на една шепа. Но за да бъдете по-точни, излейте една шепа и преброите . Ако вашата шепа съдържа повече от около 18 кашу, ядете повече от 1 унция.

Кашу и кора

Кората и листата на дървото притежават медицински ползи и са били използвани като средство за лечение   на диария, така и на колики. Екстрактът от листа от кашу се използва за намаляване нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Маслата, извлечени от семената, се оказват ефективни при приготвянето на инсектициди. Инфузията на кората на дървото кашу притежава стягащи свойства и се използва като вода за уста за лечение на орални язви и като лекарство за възпалено гърло и грип. Листата от дървото кашу, когато са варени с вода, служат като антипиретик и се използват за лечение на болки и болки в тялото.

Плодове от кашу (ябълка от кашу)

Ябълките от кашу имат антибактериални свойства и са доказани като ефективни при лечението на стомашни язви и гастрити, които обикновено се дължат на бактериите от Н. pylori. Сокът му е богат на витамин С и има анти-скорбут ефект. Сокът от ябълков кашу се използва широко в козметичната индустрия поради наличието на антиоксиданти и се използва при приготвянето на различни кремове и шампоани.

Камъни в бъбреците

Кашуто съдържа оксалатни соли, които пречат на абсорбцията на калций в организма. Натрупаният калций може да доведе до образуването на камъни в бъбреците. Изследванията, проведени по тази тема, показаха ясно, че хората, които са склонни да развият камъни в бъбреците, трябва  да ядат само малки до умерени количества кашу от ядки.

Алергия от кашу

Въпреки многобройните ползи за здравето, консумацията на кашу може да доведе до опасност за здравето на тези, които са алергични към ядки.

Алергичните реакции, причинени от дървесни ядки като кашу, орехи и шам фъстъци, могат да бъдат леки или тежки. Те могат да доведат до едно или повече от усложненията, обяснени по-долу.

Контактен дерматит – контактният дерматит е сърбящо заболяване на кожата, причинено от контакт с кожата на алергена. Уртикария и подуване могат да се развият около устата или други части, които са влезли в контакт с ядките или техните черупки.

Стомашно-чревен дискомфорт: Някои хора могат да получат гадене, диария, коремни спазми, кашлица и повръщане, ако имат алергия към кашу.

Трудности при дишането – Често нос, кашлица и задух често могат да бъдат почувствани.

По-тежките реакции могат да доведат до фатално състояние, като оток на глотиса или анафилаксия.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button